Да правя ли мъртва тяга с болки в кръста?

01.05.12
20:32

Здравейте.Искам да попитам боли ме кръста защото забравих колана при мъртвата тяга от 6 дена ме боли и утре имам гръб но незнам какво да правя?
да тренирам ли гръб или да не тренирам или да не правя упражнения дето натоварват кръста ?
и какво ще стане ако не тренирам примерно 1 седмица 2 докато ми мине кръста ?
благодаря предварително :)

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 01.05.12 21:01.

01.05.12
21:14

Аз лично бих си взел една седмица почивка (все пак го има и като метод за покачване на ММ) но ако ти се тренира най-добре ще е да не натоварваш кръста поне не и с големи тежести. :)

Поздрави !!!

01.05.12
21:35

казано от Мишо Илиев на 01.05.12, 20:32:

...но незнам какво да правя?

приятелски съвет: Намери някои, които да ти покаже правилната техинка при движението.

оффтопик:

казано от Мишо Илиев на 01.05.12, 20:32:

... какво ще стане ако не тренирам примерно 1 седмица 2

мускулна атрофия на цяло тяло

01.05.12
23:00

най-добре си дай малко почивка.. аз тяга не правя въобще

02.05.12
17:08

какво е мускулна атрофия и как да се предпазя от това ако е лошо ?

02.05.12
20:13

Боли те кръста,защото си забравил колана?
Няма логика според мене.Обърни внимание на техниката по принцип.
А за момента ако не е силна болката направи си тренировката с по-малко натоварване.
Аз също имам проблеми с кръста,които идват при пренатоварване.Днеска ме болеше също.Направих си гърба включително тягата
с по-малко кила и сега съм 6 точки.Ако болката ти не отшумява не се колебай дали да посетиш специалист или да си починеш дори месец.
По-добре мускулна атрофия от колкото хронични болки в кръста.Мускули пак можеш да натрупаш,но нов кръст”слабо маняк ;) “

DI

05.05.12
13:28

Аз съм правил Римска мъртва тягя преди време 6X70kg, с правилна техника и никога не ме е болял кръста, даже и сега като не правя. Колана е за някакви много големи килограми или например за 1 повторение. Когато е стабилен, здрав корема и кръста ти е прав при изпълнение не би трябвало да имаш проблеми.
И също да имаш мускулна треска на кръста ми е казвал един добър трениор че не е хубаво, в началото можеш да имаш няколко пъти но всеки път е вредно точно на кръста.

07.05.12
09:28

Ами като за начало, научи се да не дърпаш на кръст.
Упражнението е за гръб.

11.05.12
14:11

болят те мускулите или прешлените?има разлика
иначе колана не е особено нужен може и без колан а правиш 1

11.05.12
16:10

Ако имаш мускулна травма, можеш да правиш тяга с 60-70% от обичайната тежест, с която правиш. Това дори е начин за въстановяване от травмата. Миналата година правих тяга с много кг за мен и при едно повторение буквално усетих как някакъв мускул се разтяга/разкъсва в задника ми. :) И имаше болка, не голяма, но доста неприятна. Реших да си почина една седмица от тренировки и болката стана по-лоша. Тогава почнах да търся инфо в интернет и се оказа, че липсата на движение е противопоказна.

Това, което се препоръчва е движение и масаж, който се изпълнява по следния начин: лягаш на пода по гръб и слагаш топка за тенис под мястото където те боли и започваш да търкаляш топката с гръб. Вместо топка може и с цилиндър от материал подобен на стереопор (в някои зали има такива). Освен това аз ходих и два пъти на физиотерапия. Сега усещам травмата от време на време, но като цяло отшумя и не ми създава проблем при тренировки.

Във всеки случай отиди да те види лекар. В България това поне е лесно. Не се предоверявай на форуми и интернет.

Тягата я изпълнявай винаги със стегнат и прав гръб (т.е. не се изгърбвай). В долно положение, когато си, рамената ти трябва да са малко пред самата щанга и когато се изправяш щангата трябва да е плътно до тялото ти. Чел съм, че ако не си одереш кожата под колената с тяга, значи не я правиш правилно! :) Затова тяга никога не правя с шорти повече. :)

Мнението беше редактирано от Никола на 11.05.12 17:12.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1