Прием на въглехидрати при ВМ-НВД

DE

06.05.12
16:33

Здравейте,колеги отскоро пробвам ВМ-НВД с цел покачване на тегло и въпросът ми е редно ли е,по-скоро добре ли ще бъде ако приемам количеството въглехидрати за деня веднага след тренировка и след тренировъчното хранене,защото в статията на Влади пише,че не съветва приема на въглехидрати да става в едно единствено хранене и въпроса е защо? :) Благодаря ви предварително !

Темата беше редактирана от Denis22 на 06.05.12 16:49.

Целта при този тип диета е контрол върху инсулина, тъй като инсулинът блокира кетогенезата посредством блокиране на hormone sensitive lipase в адипоцитите (мастните клетки). Просто казано - изгарянето на мазнини спира.

Естествено на теория след спадането на инсулина след 2-3 часа, изгарянето на мазнини продължава, но цялата тази спирачка може да бъде избегната ако просто не се позволява на инсулина да скача високо. Това се постига като разделиш онези 50-60 грама (или по-малко) въглехидрати на 3-4 приема, особено ако идват от зеленчуци.

Това, което забелязах при мен преди няколко дни - макар да съм на НВД в продължение на 1-2 седмици, 20-30 грама глюкоза след тренировката не позволяваше на тялото ми да стигне до такава степен на оксидация на мазнини, че да изхвърля забележимо количество кетони с урината.

Когато спрях глюкозата и останах на има няма 10-15 грама въглехидрати в менюто, кетоните в урината ми се увеличиха забележимо, което значи по-голямо изгаряне на мазнини и по-голяма нужда от тях.

Та...стига да държиш под контрол общото количество въглехидрати за деня, можеш да ги приемаш и на един път, но за да е всичко като по учебник дето се вика, не е препоръчително. :)

DE

06.05.12
17:11

И аз отначало предположих,че не се препоръчва поради рязкото покачване на инсулина,но да питам все пак :) Но все пак режима е за покачване на маса в моя случай,така че много не ме бърка дали ще се качи малко мазно или не :) Благодаря ти за изчерпателния отговор.

07.05.12
23:17

Тихомире, с тест ленти ли си измерваш кетотелата и ако да с каква чувствителност са?

Да, взех си лентички, за да си следя нещата от време на време. За съжаление никъде по опаковката не пише чувствителността им. Има разграфени цветовете за съответните нива на кетоните, но нищо друго. Не знам дали по това се определеля колко са чувствителни.

За глюкозата са - 0 (negative), 100, 250, 500, 1000, 2000 or more mg/dL

За кетоните са - 0 (negative), 5, 15, 40, 80, 160 mg/dL

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1