Тефтера на един ектоморф суровоядец

Темата е заключена.

06.05.12
23:50

Здравейте!

Радвам се да съм сред вас и се надявам в скоро време (мечтиии :) )  да имам причина да сменя заглавието на темата , каквато е и целта ми! Преди около два месеца във форума на Направи сам попаднах на една статия за човешката воля http://www.sportal.bg/news.php?news=269704 и осъзнах , че вече десетина години намирам оправдания, защо не мога да тренирам и да водя здравословен начин на живот. Цял живот съм си слаб и от както съм приключил с пубертета почти не съм мръднал и килограм . Ето снимка от преди повече от десетина години , ето и от миналата седмица. След като прочетох статията се зарекох , че за три месеца ще кача 6-7 килограма и още същата вечер ще ида на фитнес и ще започна да ходя редовно.Още същата вечер във фитнеса разбрах , че първата част от обещанието ми няма как да се случи , защото натрупването на 6-7 килограма чиста мускулна маса не било чак толкова лесна работа . Освен това всеки с който разговарях ми обясняваше как трябва да ям огромни количества месо , за да постигна някакви резултати въобще. Ако самоцелното трупане на килограми беше целта ми всичко щеше да е ОК , но все пак започнах да спортувам, за да изградя едно здраво и хармонично тяло и да водя здравословен начин на живот, а това въобще не ми се вързваше с поемането на толкова месо, а още по-малко пък химически препарати. Зачетох се с какво мога да ги заместя и се хвърлих направо в дълбокото. Реших така или иначе съм започнал да тренирам , да променя не само физическите си навици , но и хранителните като стана веган суровоядец . Оказа се , че не е чак толкова трудно колкото си мислех и засега съм включил само яйца от две седмици в менюто си, което е вече само от растителен произход и за приготвянето му не е използвана температура над 42 градуса , за да се запазят всички така ценни витамини и ензими .

Първоначално в следствие на промяна на режима на хранене, пълната ми липса на информация и навици дотогава и физическите упражнения свалих няколко килограма - около 3-4 , което ме притесни и въпреки волята и твърдото  ми решение да следвам този път , ме накара да се замисля дали не греша. Добре , че започнах да тренирам по програма от книгата на Еню Рангелов и трябваше да следя размерите си като ги записвам в таблица подобна на размерите в прекрасния ви сайт. От там установих , че въпреки талията ми клони към отрицателни размери съм успял да сваля още 8 сантиметра от нея :x . Реално се бях оттървал от мазнините , колкото  и да бяха малко. Сега почти си върнах килограмите. Въпреки че се чувствам доста по-стегнат и орелефен , за съжаление размерите на ръцете  почти не са мръднали. Не знам дали се дължи на това, че не се храня с месо, но времето ще покаже - няма да се отказвам!

Ще се радвам ако за начало някой ми помогне да определя какъв точно тип ектоморф http://www.bb-team.org/articles/1472_vidove-telesni-tipove-ektomorf#comment-17918 съм? Благодаря ви предварително!

ПП Забравих да попитам дали има и други суровоядци тук или поне вегетарианци? Мога ли да очаквам резултати с този вид хранене?

Темата беше редактирана от Tani на 07.05.12 01:12.

07.05.12
07:32

Е , да почна да пиша , че забравям , а помнел който пише ;) . Поне няма да мога да забравя къде съм го записал в случая :D

Започвам деня с:
- 400-500 мл гореща вода .
-чаша вода с  2ч.л.(20гр.) домашен пчелен мед, 15 гр. годжибери  и 15гр ленено семе
-30гр. накиснати за няколко часа във вода и след това обелени бадеми
100+ грама фурми
130 гр. микс ядки горе долу по еднакви количества:
-индийско кашу
-кедрови ядки
-бадеми
-бразилски орех
-обикновен орех
-лешници

Зелена салатка - голяма купа със :
-дресинг от 50-60 гр зехтин + бадеми+индийско кашу
-3 варени яйца
-100 гр. пшенични кълнове

- микс от ядки около 200 грама и ще сложа и около 50 гр. стафиди и ще си взема кутията с фурмите за следобедна закуска, че довечера съм на фитнес.

- 100+ грама лучено хлебче, вземам го и него да си го лапна по път!
- салата с 3 яйца

Мнението беше редактирано от Tani на 08.05.12 09:37.

07.05.12
07:35

Ако ще бъдеш наистина суровоядец, черпи инфо за хранене оттук  http://forum.zemianazaem.com/    Мисля, че и дневника на Margaritka трябва да погледнеш, тя е веге.Използвай търсачка на  bb-team, там има всичко, което ти е нужно.Освен това вече се предлагат напълно натурални протеинови пудри, без оцветители и подсладители, мисля че е добре да си вземеш. Дай повече инфо относно хранителния и тренировъчния ти режим.Това, че си просто суровояд, не ни дава представа точно как, с какво и по колко се храниш.

07.05.12
11:41

казано от Tani на 06.05.12, 23:50:

Мога ли да очаквам резултати с този вид хранене?

Зависи какво разбираш под резултати.

07.05.12
15:23

Боби,благодаря ти за линка. Полезен сайт, познат ми е . Повече ми харесва обаче този http://www.recipemagician.com/
той е на българи , които живеят и те в Канада и не съм сигурен , но май и те бяха в Торонто. Маргаритка я добавих и нея към приятелите  и ще и разгледам дневника при първа възможност. В момента ми е пълна каша в главата , но с времето започва да ми се избистрят подробностите . Засега мисля да се въздържам от каквито и да е пудри ,а да си вземам веществата от пудрите направо от първоизточника , който твърдят за да съм сигурен какво пия , а и от друга страна да си приемам продуктите както ги е създала природата - пълната гама от полезни вещества, които си действат синергично, а не изолати само на единични вещества.Склонен съм да опитам със соев изолат , но се притеснявам за наличието на ГМО в него , понеже видях , че е внос от Китай. 

Засега предполагам са ми нужни и белтъци и мазнини и въглехидрати и не мисля да се ограничавам от каквото и да е , ако бъркам моля да ме поправите. Затова ще публикувам с какво се храня. Дори не знам дали си прочел каква беше “предзакуската” ми , защото май сме писали едновременно, но ще пиша всеки ден ако имам възможност с какво се храня и какво тренирам! Ще съм благодарен на всякакви съвети и критики стига да са аргументирани .

Петко, под резултат смятам постигането на поставената цел , а именно качване на поне 7-8 килограма чиста мускулна маса в някакъв разумен срок’ спрямо фигурата и хранителния ми режим. Би ми се искало това да стане за 2-3 месеца , но едно е желанието , а друго реалността.

Ето днес например трябваше да се прибера в 10-11 часа да закуся , но ме ангажираха чак до 13 часа и си останах до тогава само на написаното в горния ми пост.
Ето какво хапнах като се прибрах :

100+ грама фурми
130 гр. микс ядки горе долу по еднакви количества:
-индийско кашу
-кедрови ядки
-бадеми
-бразилски орех
-обикновен орех
-лешници

Зелена салатка - голяма купа със :
-дресинг от 50-60 гр зехтин + бадеми+индийско кашу
-3 варени яйца
-100 гр. пшенични кълнове

Приготвям си още един микс от ядки около 200 грама и ще сложа и около 50 гр. стафиди и ще си взема кутията с фурмите за следобедна закуска, че довечера съм на фитнес.

ПП Упс забравих че съм сложил да се топли и

- 100+ грама лучено хлебче, вземам го и него да си го лапна по път!

Мнението беше редактирано от Tani на 07.05.12 15:45.

07.05.12
15:46

казано от Tani на 07.05.12, 15:23:

Петко, под резултат смятам постигането на поставената цел , а именно качване на поне 7-8 килограма чиста мускулна маса в някакъв разумен срок’ спрямо фигурата и хранителния ми режим. Би ми се искало това да стане за 2-3 месеца , но едно е желанието , а друго реалността.

Забрави.

07.05.12
15:59

Много много години има да се бъхтиш натурално,за да стигнеш това,което искаш,а с този режим на хранене,става напълно невъзможно :)

07.05.12
17:44

А каква според вас би била реалистичната ми цел за период да речем половин година и/или период избран от вас? Избора на храна го направих именно, защото четох, че тази храна предполага най-бързо възстановяване и повишаване на силата, а и възстановява баланса на всички системи в организма, ако вече има проблеми с някоя от тях. Предполагам това важи и за възстановяване на мускулната тъкан, каквато е и целта ми. За срокове обаче съм неподготвен и не знам какви трябва да са ми очакванията. Четох за системи на напреднали културисти повишили теглото си с 5-6 кг. за около месец ако не се лъжа , явно е, че при мен няма да е толкова бързо, но чак пък невъзможно....

месо трябва брат, месооо

07.05.12
21:47

Аз все си мислех , че трябват белтъци , аминокиселини и т.н.

07.05.12
22:43

казано от Петко К на 07.05.12, 15:46:

Забрави.

Да забравя че ще ги кача въобще или да забравя, че ще стане за два месеца?  За два месеца вече ми е ясно , че няма как да стане , но ме се струва , че все пак е възможно да речем до края на годината , ако си подобря диетата , въпреки , че ще си остане суровоядна и си подбера добри програми за трениране!

Ето и какво хапнах преди тренировката :

120 гр. смляни орехи с мед
300мл. портокалов сок
50 гр фурми

Тренировката
-Клякане с щанга зад врата 6х @60 @70 @70
-Повдигане на щанга от лег 3 серии 6х 50
-с щанга от раменете до зад врата и обратно 3 серии 6х 24
-сгъване за бицепси с щанга 3 серии 6х 27
-сгъване за трицепси с щанга 3 серии 6х 30
-гребане с щанга с раменен хват към кръста 3 серии 6х 47
-гребане с дъмбел от наведено положение към гърди 6х @24 @26 @ 26
- повдигане на машина от трупче за прасец - 3 серии 12х 100+ тежестта на машината, която не знам колко е
- коремни преси 3 серии х10 повторения

ПП забелязах , че съм бил забранил да се виждат мерките , а пък моля да ми помогнете да се определя какъв тип съм . Моля за извинение , вече са видими!

Мнението беше редактирано от Tani на 07.05.12 23:02.

08.05.12
08:18

-”мляко с какао” -  мляко от лешници и брашно от рожкови с мед
- мюсли - мляко от лешници, овесени ядки, три вида стафиди и годжи бери

08.05.12
08:33

Аз също не виждам как ще качиш 7кг мускули,с портокалов сок и фурми :D .. А и тренировката ти не е ориентирана към тази цел!

08.05.12
08:48

казано от Tani на 07.05.12, 22:43:

казано от Петко К на 07.05.12, 15:46:

Забрави.

Да забравя че ще ги кача въобще или да забравя, че ще стане за два месеца?

Да забравиш, че ще качиш “нещо” въобще ;)
Първо, че храната, която приемаш е смешно да я наречем храна за качване на мускулна маса, второ, че като ти гледам тренировката е смешно да я наречен тренировка за качване на мускулна маса....Но продължавай да четеш за напредналите културисти - там всички са суровоядци вегани, стероиди и растежен хормон са непознати думи :)

Tani, допълвай мненията, в които описваш храната си за деня. В момента я разхвърляш и така трудно може да се види, проследи и прецени какво хапваш, колко хапваш, кога хапваш и т.н. (не само за нас, но и за теб, ако го направиш след 2 месеца, примерно).

Аз също съм скептик по отношение на този тип хранене, но в крайна сметка всеки има право на избор. Постигането на споменатата от теб цел ще стане изключително трудно с тази храна (реално и аз съм на мнение, че няма да стане). Имаш и тренировката да пипнеш. Това, че към момента тонусът ти е добър е хубаво... изкуството е в това да го поддържаш такъв. Е, да видим...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.05.12 08:54.

08.05.12
08:56

А каква тренировка би ми препоръчал?

Висок съм 182 , тежа 61 килограма и не съм тренирал никога! Първата ми тренировка беше преди по-малко от два месеца. От тогава насам наистина не съм качил килограми , дори свалих 1-2, но смятам , че е нормално защото се отървах от доста мазнини - талията ми отслабна с 8 сантиметра .  За разлика от моите килограми обаче , тези на тежестите които вдигам се увеличават почти на всяка тренировка Някои тежести са повече от два пъти по-тежки в сравнение с преди месец и половина, а в началото бях почти на диетата която описваш докато се науча да си готвя и си купя необходимите уреди за приготвяне на суровоядна храна. Все пак включих и яйца към храненето , а разчитам и на ядките и кълновете за белтъчини в чист вид!

08.05.12
09:40

*Tani

На мен ми харесва инициативата, която си започнал. Личи си, че си мотивиран и търсещ знания, а който търси - намира. Ориентиран си към чисти, натурални продукти, но те са по-скоро характеризирани като помощни... Или трябва да вкараш 10-15 яйца на ден или качествени млечни продукти (кашкавал, сирене, извара).... Не знам дали влизат в сметките ти. Изброените са в плюс на това, което консумираш в момента, без да премахваме наличните. Успех!

08.05.12
10:35

Витан , благодаря за моралната подкрепа ! Беше ми необходимо поне едно мнение като твоето , за да продължа. Все пак въпреки убедеността ми за успех , ако всички ми казват, че няма да стане , то вероятността за това е голяма! Аз обичам да вярвам в себе си и когато знам , че има начин , въпреки че е по-труден , то не оставям мнението на другите да ме разколебае . След като се отървах от две  нелечими според думите на лекарите болести и то в рамките на месеци , значи е възможно науката да греши. Надявам се и този път , въпреки скептицизма на останалите , да успея! Сигурен съм , че като погледна след време менюто си в този дневник  ,ще видя много грешки, но смятам, че както казваш-който търси намира. Един ден ще намеря подходящата ЗА МЕН диета , която не включва животински продукти ! Засега смятам да оставя само яйцата и да не включвам млечни продукти от животински продукти в менюто си. Виж тофу си хапвам от време на време и явно трябва да увелича приема му. Благодаря ти за идеята! 

Кольо , сега видях и твоето мнение. В предишния си пост бях отговорил само на Jikata и не съм видял , че някой е писал и след него. Благодаря ти и на тебе, че подкрепяш чужда гледна точка , дори да не си съгласен с нея! Това е достойно за адмирации - много ценно качество е! Прав си за разхвърляната информация и благодаря за съвета - събрах менюто от вчера в един пост и ще се постарая за в бъдеще да въвеждам информацията по-прегледно!

казано от Кольо Пияндето на 08.05.12, 08:53:

Това, че към момента тонусът ти е добър е хубаво... изкуството е в това да го поддържаш такъв. Е, да видим...

Всъщност това е и основната ми цел за да влезна във фитнеса - от две години тонуса ми намалява и започнах да боледувам - нещо което не е нормално за мен - дори нямам личен лекар! Чудех се дали да стана суровоядец , защото казват че се изчиствал организма и се зареждал с енергия  или да ходя на  фитнес , който също зарежда с енергия - е в крайна сметка си казах - а защо не и двете! Засега резултатите ми надминават очакванията. Единствено все още не отшумява болката в кръста , която си влача от зимата . А уж ми казаха , че ще отшуми ако ми позаякне кръста!

казано от James Hinks на 08.05.12, 08:48:

...Но продължавай да четеш за напредналите културисти - там всички са суровоядци вегани, стероиди и растежен хормон са непознати думи :)

Всъщност чета доста! Това което ми се наби в главата първоначално е , че културистите се делят на няколко категории : начинаещи, напреднали и професионалисти и тези от по-долното ниво НЕ трябва да гледат в канчето на по-горните  докато не стигнат нивото им иначе рискуват да се върнат назад в развитието си! Аз си чета , но не за напреднали и професионалисти , защото имам поне половин година докато тялото ми “свикне” с тренировките , дори да нямам качена мускулна маса дотогава . Чак тогава ще почна да чета и практикувам упражненията за напреднали. Понеже виждам , че и ти обичаш да четеш сигурно си чувал за гуруто на фитнеса и неговата диета , но ако не си ето прочети!

Ето и менюто му:

Обръщайки внимание на здравните съвети на Джак, първото, което прави силно впечатление е, че за повече от петдесет години те остават абсолютно непроменени, сякаш застинали във времето.

Всяка сутрин той става в шест часа и до осем е напълно отдаден на своята тренировка - час, посветен на културизма, и още един на плуването. След което следва закуска, богата на соев протеин, соево мляко, зърнена закуска и определено количество хранителни добавки.

Обядът му се състои от яйца, пресни плодове и зеленчуци, докато вечерята му е по-разнообразна и включва няколко вида салати, риба и пшеничен хляб.

Източник: Джак Лалейн http://www.bb-team.org/articles/3897_dzhak-laleyn#ixzz1uGFSrRCL

Струва ли ти се подходяща диетата му?

08.05.12
11:15

Ти ако се мотивираш или демотивираш от мнения на анонимни(за теб) хора, значи силата дето я чакаш в мускулите няма как да дойде, защото може би оная над врата лекооооо ти е дефицит. Радвам се, че си решил да промениш и двете!!!

Няколко неща :
1. На колко години си?
2. Остави соя-та, МОЛЯ ТЕ!!! Не прилагай където, каквото четеш, защото на еди кой си му действало добре. Яж засега интуитивно и напасвай новите неща в движение.
3. Маргарита тренира...от 15-16 години...пробвала е 100000 неща, кое е проработило, кое не, кое е добавила, кое изключила...Опита я е научил, не форуми. Въпреки, че в твоя случай ще ти е от помощ...
4. Витан е прав...без яйца и качествени млечни продукти, ще спукаш гумите и тия мимолетни приливи на енергия постепенно ще се разреждат:)

От мен...УСПЕХ!!!

08.05.12
11:44

На 37 години съм , но се чувствам млад ;)
Соята е хубаво нещо , но за съжаление вече всичката е ГМО , така че ми е против принципите да я взимам . Изолата пише , че не е ГМО но........
Маргарита срещу нея да бягам , няма да я стигна  , но смятам че има какво да науча от нея. Няма два едни и същи ораганизма , така че не мисля сляпо да копирам. Подготвил съм се психически за поправки на начина ми на хранене . В крайна сметка най-лесното е да се върна към “нормалното ” което съм практикувал цял живот , но ми се иска да опитам и нещо ново! Стриктно си следя теглото , мерките и помня , а вече благодарение на този дневник пиша силовите си постижения. Ако нещо тръгне назад ще променям програмите си и начините на хранене и се надявам да бъда полезен на другите дори с грешките, които неминуемо ще допусна по пътя по който съм тръгнал! За сега съм решен да го извървя докрай! БЕЗ ОПРАВДАНИЯ!

Мнението беше редактирано от Tani на 08.05.12 11:47.

Tani, според мен се чувстваш добре и имаш прилив на енергия, защото с тази храна си поразтоварил черният дроб и си се “попречистил”. Според мен сега е момента да почнеш да вкарваш лека полека животинските храни, но пък ако си решил да пробваш суровоядството за по-дълъг период, твоя воля. Всеки има право на избор. Дори те подкрепям, защото ще ми е интересен резултата от експеримента, а в същото време аз не бих се подложил на товоето хранене.

08.05.12
12:05

казано от Tani на 08.05.12, 11:44:

Соята е хубаво нещо.

Ако искаш да си смениш пола-ДА:)
Не бе, нямаш нужда от такава храна.

08.05.12
14:37

Абе аз като един виден вегетарианец, със стаж в тренриовките десетки пъти по-голям от твоя ще ти споделя малко спомени, па ти пак ми цитирай някой си Джак Гуруто...

Преди 12 години янкъде изведнъж ми щукна идеята да стана вегетарианец. Бях 102-103 кг(имах и доста мазно), тренирах сериозно по 15 часа на седмица. Бях си як, достатъчно издръжлив, гъвкав. Спрях месото, почнах да ям соя, фасул, нахут, леща, ядки, ориз, картофи, домати, краставици, спанак, лапад, марули, или с две думи - само гарнитурата :) Не ядях никакво месо - нито риба, нито карантии, ядях яйца(макс по 4 на ден и не всеки ден), ядях сирене и кашкавал(общо по около 200-250 гр на ден и не всеки ден), 2-3 пъти в седмицата по 2 кисели млека. Подбирах си храната много - само домашно, само сурово, само проверено, само незнамсикакво. Някъде след около 3 месеца вече бях под 95кг, след още два - 90,5 кг. Силата ми замина някъде...издръжливостта ми се подобри - спорно е дали заради свалените килограми или заради вегетаринаството. След още месец взеха да ме избиват някави странни алергии към най-невероятни дразнители от растителен прозиход, спрях сериозните тренировки и започнах една силова, която даже в сравнение с твоята е яка, но по принцип е като за освободени от физическо ;). Бях още по-издръжлив, но тонуса ми беше нулев. Жегата през лятото ме тормозеше адски. Есента започнах отново серизоните тренировки и установих, че ако не проям месо, най-вероятно ще изчезна или просто ще се откажа. И почнах да ям месо. СЛед една година пак си бях 95-96 кг и се чувствах повече от отлично...
Знам, че ако си суровоядец веган от морални подбуди няма да осмислиш нищо от написаното. Чета ти постовете и виждам, че си мислиш, че едва ли не си влезнал в тайната зала на силата, а па ние балъците отвън ти тропаме по вратата и те караме да влезеш в грешната стая, ама повярвай ми, че не е така - нито ги разбираш нещата с тренирането дори и на 1% от това, което знаят и могат тези, които сме ти писали досега, нито пък с хранетето...Избора в крайна сметка си е само твой - дали ще послушаш някого или не, дали след 5 години ще виснеш като спукана гума на детско колело или ще изглеждаш като истински здрав и силен мъж.
p.s. И не, няма да доживееш до 180 години в цветущо здраве, нито пък ще местиш тонове с енергия от вегетаринаството ;)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 08.05.12 14:45.

08.05.12
15:37

казано от Tani на 08.05.12, 10:35:

...Джак Лалейн http://www.bb-team.org/articles/3897_dzhak-laleyn#ixzz1uGFSrRCL

Виж, понеже видях, че малко или много си фен на Лалейн, ще ти кажа нещо. Статията е малко тип “Уикипедия” и някои работи не са много точни. Понеже имам и съм прочел доста инфо. за стари шампиони искам да ти кажа за Лалейн, че с нахут, марули и почие салати не е станал здрав и силен. Хапвал е доста яйца и месо, също така е пиел доста прясно мляко. Имах някъде негови съвети за хранене от по-ранния му период и именно точно на това наблягаше. Мисля, че беше - сутрин яйца с филийка някакъв хляб, обяд месо със салата, между храненията няколко литра мляко и вечерята като обяда. Знам общо приетата диета и на Стив Рийвс, малко протеинче сутрин с 3-4 яйца, на обяд изварка с шепа ядки и стафиди, вечер малко месце със салатка, но после като напипах още информация за него се оказа, че е думкал яко козе мляко и не е прощавал на месото и млечните продукти въобще. Старите шампиони от 40-те и 50-те години, ако не друго то са се хранели МНОГО и с пълноценна храна - МЛЯКО, МЕСО, ЯЙЦА - това е била основата, всичко останало е било второстепенно. Така че не се подлъгвай толкова лесно по разни такива статии в нета...

Ето ти няколко снимки на Лалейн когато е бил истински супермен, а не съсухрен старец и ми кажи, че тази физика я е постигнал от салати.

08.05.12
15:51

Хубавата новина е , че не го правя от морални подбуди и по всяко едно време мога да се върна на храненето с месо . Дори сега по празниците правех изключения по социални причини. Това по-скоро е един експеримент , дали суровоядството наистина може да ми даде това , което ми обещават! Ако след като 20 години теглото и мерките ми не са помръднали , въпреки обилните количества храна които съм поглъщал в определени етапи , а в други случаи съм карал почти без храна и също не е имало промени . Според трениращите във фитнеса , а сега и според вас тук във форума , качването на 7-8 килограма мускули би ми отнело години. Според привържениците на суровоядството обаче , би трябвало организма ми да се възстановява по-бързо от нормалното и по-бързо да се адаптира към променените условия , които в случая се явяват високите физически натоварвания. Естествената реакция на организма би трябвало е да повиши силата , а от там и обема на мускулите .А между суровоядство и вегетарианство има огромна разлика. При суровоядсттвото храната е “жива” - не е обработвана на повече от 42°С и всички витамини и аминокиселини са запазени непокътнати.По този наìн си набавяме необходимите хранителни вещества от много по-малко храна и в същото време усвояването става по-бързо. Ако за разграждането на месото са необходими поне 24 часа за да се обработи , то един сок от някой плод или зеленùк се обработва за броени минути, а в него освен белтъчини има и витамини и минерали. Реално са времето , което се разгражда един килограм месо , може да се разградят 30-40 кг ядки,плодове и зеленчуци . В такъв случай може да се усвоят повече белтъчини за единица време , въпреки че погледнато килограм към килограм месото има предимство!  Разбира се това е на теория , защото  на практика е трудно да се погълнат всичките тези количества.  Това е в най-кратък вид тезата ми , базирана по-скоро на логически разсъждения , отколкото да е прочетена , препоръчана от някого или да съм видял приложението ѝ на практика. Надявах се вече някой от тук да е минал по този път, но съдейки по реакциите ви аз ще съм първия. Така или иначе по здравословни причини по-скоро бих се отказал от фитнеса, отколкото от суровоядството поне за следващата половин година , то не виждам причина да не направя този експеримент. Така или иначе за тази половин година ми предричат , че така или иначе няма да кача нищо , поне да мина границата на начинаещите културисти , като си тренирам сърцето и дишането през това време! Пък ако/като кача някой килограм през това време ще си е бонус! Далеч съм от мисълта , че това ще са онези 7-8 килограма , които са целта ми , но все си мисля че ще кача поне 2-3-4 килограма за половин година .
Остава въпроса обаче как да разбера дали са чиста мускулна маса?

казано от James Hinks на 08.05.12, 14:37:

Знам, че ако си суровоядец веган от морални подбуди няма да осмислиш нищо от написаното. Чета ти постовете и виждам, че си мислиш, че едва ли не си влезнал в тайната зала на силата, а па ние балъците отвън ти тропаме по вратата и те караме да влезеш в грешната стая, ама повярвай ми, че не е така - нито ги разбираш нещата с тренирането дори и на 1% от това, което знаят и могат тези, които сме ти писали досега, нито пък с хранетето...Избора в крайна сметка си е само твой - дали ще послушаш някого или не, дали след 5 години ще виснеш като спукана гума на детско колело или ще изглеждаш като истински здрав и силен мъж.
p.s. И не, няма да доживееш до 180 години в цветущо здраве, нито пък ще местиш тонове с енергия от вегетаринаството ;)

Високо ценя мненията ви и сам знам , че почти нищо не разбирам от културизъм. Живота обаче ме е научил , че за да стигнеш до определена цел пътя не е един единствен , а може да се мине по различни ПРАВИЛНИ пътища и в крайна сметка да постигнеш същата цел! Сигурен съм, че ако ви послушам и тренирам , взимам добавки и се храня с много месо, напредъка ми ще е най-бърз. Това обаче противоречи на принципите ми. Благодарен съм ви за съветите и ги оценявам високо! Ще се радвам и за напред да ми давате съвети за тренировките. Ще оставя обаче организма да ме води относно храната. Надявам се , че не ви обиждам с това , че не се вслушвам в съветите ви .По никакъв начин не ви укорявам че взимате еди какви си добавки и анаболи и не казвам че е грешно , но просто това не е моя път!

08.05.12
16:06

*offtopic

По принцип, човекът не еволюира ли, когато започва да използва огъня? Т.е. чрез термична обработка, той успява да консумира месо, което е било невъзможно преди. Така развива и челюстите и т.н.... Питам, защото съм го чувал по научнопопулярни филми (което не гарантира правилност...).

Мнението беше редактирано от Витан на 08.05.12 16:06.

08.05.12
16:07

казано от Tani на 08.05.12, 15:51:

При суровоядсттвото храната е “жива” - не е обработвана на повече от 42°С и всички витамини и аминокиселини са запазени непокътнати.По този наìн си набавяме необходимите хранителни вещества от много по-малко храна и в същото време усвояването става по-бързо. Ако за разграждането на месото са необходими поне 24 часа за да се обработи , то един сок от някой плод или зеленùк се обработва за броени минути, а в него освен белтъчини има и витамини и минерали.

И какво им става на аминокиселините при термична обработка ???
По-добре да не знам отговора, че ще взема да се гръмна с учебника по биохмия :)
Кое месо го разграждаш 24 часа ? И къде го разграждаш 24 часа - в стомаха ??? В главата ? По форумите ?

Реално са времето , което се разгражда един килограм месо , може да се разградят 30-40 кг ядки,плодове и зеленчуци . В такъв случай може да се усвоят повече белтъчини за единица време , въпреки че погледнато килограм към килограм месото има предимство!

Напрви си следния експеримент - сложи в два съда 0,3% солна киселина и пепсин, химозин, липаза, после в единия 1кг месо , а в другия 1 кг сурови ядки. След 4 часа при 37 градуса(толкова е средно времето, през което храната е в стомаха) отдели тенчостта от двата съда и я дай за анализ в някоя лаборатория - да видиш колко аминокиселини са се отделили във всяка от двете течности....и пак ела да напишеш някоя глупост за смилаемостта на месото ;)

Много си се объркал нещо. Защо въобще говориш за културисти? Знаеш ли какво е културизъм? Ако продължаваш така, начинаещ културист няма да станеш скоро. Културистите са тия дето ходят по подиумите и изглеждат яки (някои от тях наистина са). Ти искаш да качиш ММ - въобще не гледай как тренират те.

По никакъв начин не ви укорявам че взимате еди какви си добавки и анаболи и не казвам че е грешно , но просто това не е моя път!

Какви анаболи те гонят :D Предполагам, че щом чуеш, че някой тренира във фитнес си го представяш като културист, който яде по 5 кила месо и яйца на ден и взима по 5 буркана с добавки и анаболи. Това, че ходиш на фитнес, не значи, че задължително ползваш някакви суплементи.

Слушай какво ти говорят тук и успех :)

08.05.12
16:32

казано от Tani на 08.05.12, 10:35:

Да, неговата е подходяща. Но примера ти с него не подкрепя особено тезата ти ;) 
В неговата диета има доста животински продукти, и като цяло, качествени източници на протеин. Ял си е месо като пич.
Ето той самият какво казва за храненето:
http://www.youtube.com/watch?v=VuW3RfWJ1H0

Надявах се вече някой от тук да е минал по този път, но съдейки по реакциите ви аз ще съм първия.

Не си първия, но никой от останалите не се задържа достатъчно дълго, за да покаже някакви резултати.

08.05.12
16:40

Аз пък искам да запитам:

От къде си сигурен, че този начин на хранене работи така, както казват. Имаш научното образование да си го обясниш, опита на доверени познати... или просто ти звучи логично, че растителната и непреработена храна е по-подходяща за човешкия вид от ‘’ужасните животински отрови, които ще затлачат артериите ти и ще се просмучат във всички тъкани на тялото ти, увреждайки ги безвъзвратно’‘?

Нужно ли е да правиш експерименти със себе си, преди да си натрупал познанията, поне за да знаеш какво правиш?

08.05.12
18:25

казано от Tani на 08.05.12, 11:44:

Соята е хубаво нещо , но за съжаление вече всичката е ГМО , така че ми е против принципите да я взимам . Изолата пише , че не е ГМО но........

През всичките години, когато не съм ядяла месо, съм била противник на соята.
Миналото лято беше единствения период, когато, незнайно защо, реших да експериментирам с нея...продуктите със соя са ми вкусни, обаче сега го отчитам като загубено време...няма да навлизам в подробности, но не се чувствах добре и не бях в най-добрата си форма - нито като постижения, нито като визия (това - според моите стандарти).
ГМО или не, смятам, че соята няма място в менюто. Като не-животински източници на протеини мога да ти предложа коноп, спирулина и хлорела...ако, естествено можеш да се абстрахираш от морския аромат на последните две.
Забелязала съм обаче, че доста вегетарианци се концентрират върху набавянето на протеини, докато за мен лично основния проблем при липсата на животински продукти в храната ми винаги са били мазнините, така че си позволявам да ти препоръчам и използването на ленено семе/масло; кокосови продукти (цели кокоси, масло, сметана, мляко, крем, сок от зелен кокос), авокадо, и - ако прецениш - краве масло.

08.05.12
20:15

Благодаря на всички за поднесената информация! Именно затова пуснах темата и я озаглавих така , за да видя и други гледни точки ! Благодарение на вас сега ще потърся информация по доста твърдения , които съм приемал за факти! Невероятни сте , знаех си , че съм попаднал на правилното място ! Явно обаче ви дразня , а това определено не  е целта ми. Ако е така се извинявам! Дори се замислям дали да не спра да пиша, докато не ми се поизяснят нещата. Наистина почти нямам информация по тези теми , но се стремя всичко да ми се изясни с подробности , защото съм човек , които преди да се захване да прави нещо , иска да знае ЗАЩО го прави точно по този начин!

Специално благодаря и на Маргаритка за предложените алтернативи за растителни протеини! 

казано от Петко К на 08.05.12, 16:32:

Не си първия, но никой от останалите не се задържа достатъчно дълго, за да покаже някакви резултати.

Предполагам , че вече сте водили подобни разговори и ще е по-лесно ако не представлява трудност да ми дадеш линкове към подобни теми. Аз също ще се опитам да ги открия с търсачката!

казано от Кристиян Дончев на 08.05.12, 16:23:

Много си се объркал нещо. Защо въобще говориш за културисти? Знаеш ли какво е културизъм? Ако продължаваш така, начинаещ културист няма да станеш скоро. Културистите са тия дето ходят по подиумите и изглеждат яки (някои от тях наистина са). Ти искаш да качиш ММ - въобще не гледай как тренират те.

По никакъв начин не ви укорявам че взимате еди какви си добавки и анаболи и не казвам че е грешно , но просто това не е моя път!

Какви анаболи те гонят :D Предполагам, че щом чуеш, че някой тренира във фитнес си го представяш като културист, който яде по 5 кила месо и яйца на ден и взима по 5 буркана с добавки и анаболи. Това, че ходиш на фитнес, не значи, че задължително ползваш някакви суплементи.

Слушай какво ти говорят тук и успех :)

Да , поставил съм без да искам ВСИЧКИ под общ знаменател , а не съм целял това. Имах предвид тези , които взимат подобни ! Всъщност наистина съм се ориентирал към културизма като спорт , за да кача някой килограм доколкото е възможно. С целта , която съм си поставил - 7-8 килограма ще стана 70 килограма при ръст 182 - за какъв културист въобще говорим!  Просто спорта ми се стори най-подходящ . Ще съм ти признателен , ако ми препоръчаш по- подходящ спорт за целта и се надявам да имам възможност да го практикувам!  Културизма / бодибилдинга беше единственото което ми хрумна!

08.05.12
22:06

Аз искам да попитам няколко неща защото хич не ми е ясна хипотезата на суровоядството:
1. Може ли да се консумира мляко и млечни продукти?
2. Може ли да се консумират някакви месни продукти изобщо? (питам защото виждам че ядеш яйца).
3. Можеш ли да консумираш повече от общоприетия за нормален брой яйца на ден (над 5 бр примерно)?
4. Можеш ли да ядеш хляб или хлебни изделия?
5. Можеш ли да ядеш ориз и картофи (те трябва да преминат през някаква термична обработка) ?

Ако отговора на горните въпроси е “НЕ” то положението ти е сложно.

Още няколко неща си мисля:
1. До колкото знам термично обработената храна е по лесно смилаема отколкото суровата.
2. Термичната обработка не влияе на аминокиселините в храната.
3. Ако те притеснява количеството и качеството на витамините и минералите в храната не е ли допустимо да си ги набавиш от аптеката?
4. Тук има няколко по остри реакции на термина “културизъм”, защото когато се говори за културизъм особенно за професионален такъв то стероидите са норма. Желателно е да използваш термина фитнес за да е ясно за какво става въпрос.
5. Не ми е ясно какъв е проблема в храните с ГМО? Или и ти си мислиш че всичко що е чисто от природата е съвършенно и полезно? Ако е така опитай да закусиш с мухоморки някоя сутрин...
6. Може би ще ти е полезно да прочетеш за калориен баланс и свързаните с него теми. Така ще можеш да изчислиш колко калории на ден са ти необходими и респективно колко храна трябва да поемаш за да качваш килограми.
7. До колко чисто качените килограми са мускули или мазнини най-лесно е да установиш в огледалото. При теб ще се вижда ясно. На 60 кг човек качени 6-7 кг са 10% от теглото. Може да се използват и измервания с калипер например.

Поздрави и успех.
Ще следя какво се пише в темата защото става интересна.

Мнението беше редактирано от Odin на 08.05.12 22:20.

08.05.12
22:45

В случай, че коснумираш достатъчно яйца и евентуално млечни, липсата на месо не е проблем.

Все още не мисля, че знаеш какво е културизъм, но няма значение. Въобще не е нужно да си се ориентирал към културизъм, за да качваш мускулна маса. За теб здравето е на първо място, така че просто се ориентирай към добро хранене и добри тренировки и всичко ще си дойде на мястото.
Прочети това - http://jasonferruggia.com/vegan-muscle-building/ и това http://jasonferruggia.com/my-three-years-as-a-vegetarian/
Другите вече го казаха, аз мисля по същия начин - по-бавно ще става докато си вегетарианец а и не мисля, че ще е по-полезно, но ти вече си решил.
Пожелавам ти успех !

Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 08.05.12 22:55.

09.05.12
09:12

казано от Tani на 08.05.12, 20:15:

Наистина почти нямам информация по тези теми , но се стремя всичко да ми се изясни с подробности

Това се вижда и всичко написано от теб до тук. Информация нямаш, повтаряш неверни слухове и легенди ;)
Това е точно обратното - мъчиш се да ни го изясниш на нас :D Груба грешка.
Питаше дали някой е минал по твоя път - казах ти, не възприемаш чуждия опит, няма проблем - блъскай си главата. Яж соя и се поинтересувай защо на жълтурите са им малки пишките и от каква възраст почват да ядат соя коато невидяли... ;)

казано от Tani на 08.05.12, 01:36:

Явно живата храна си е жива храна , а суперхраните заместват добавките и зареждат с енергия!

Пукнах от смях с това, честно...Липсваше само “Аллах Акбар !” най-отдолу на тоя пост. Живата храна, която ти ядеш е точно толкова жива, колкото и свинското в моя фризер. Ама съсвем точно толкова. Само не ми стана ясно кои са суперхраните - трънките, лешниковото мляко ,не знам как ги доиш лешниците, и какво наричаш мляко, най-вероятно не знаеш, че млякото (на латински: Lac, lactis) е биологична хранителна течност, която се образува в млечната жлеза на бозайниците., лененото семе, дет не се смила в стомаха ти или... ?
Понеже си от мъжки пол, викам да споделиш след време как си с либидото...след около 6 месеца :)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 09.05.12 09:19.

01.02.13
12:58

Здравейте!
Има ли развитие по темата? Случайно попаднах на нея и ми стана интересно.
Имам малко теоретични познания и практичен опит, както в здравословното хранене, така и в бодибилдинга.

Наистина се заинтересувах, защото все повече и повече учени (лекари, биолози и т.н.) публикуват мнения, че е здравословно да се яде малко (даже никак) храни от животински произход. Така че презумпцията, че като станеш суровоядец ще имаш най-качесвен строителен материал за тялото си, до голяма степен е вярна. Тренираш усилено, но нищо или почти нищо не се получава. Защо е така? Не е логично!

Следвайки здрави разум на логиката и прочитайки стари учебици, книги и материали в интернет, започна да ми се изяснява, къде е “грешката” ти.

Увеличението на мускулната маса на тялото или така наречената хипертрофия (един термин, който е като балсам за ушите на почти всеки в залите за фитнес и бодинилдинг)  всъщност е отклонение от нормалното състояние на тялото (в случая мускулите). При нормални условия (храна, почивка и т.н.) тялото компенсира и може да увеличи мускулната маса в малки граници. Не зная колко точно, но нека кажем 10-20 %. От там на сетне започва ХИПЕРТРОФИЯТА. Този термин в учебниците по медицина е обяснен, като отклонение от нормалното състояние (увеличение). Имаме хипертофия на простатата, на сърдечните камери, на мозъка, черния дроб и т.н.

“Хипертрофията на черния дроб представлява увеличение на обема на клетките и органелите. Тя може да се наблюдава не само при патологични процеси, но и да бъде израз на засилена функционална активност. Характерна е за хроничния алкохолизъм и при медикаментозни увреждания на черния дроб.”

Та какво имаме при алкохолиците? Често пиене (системно занимание с неестествена за тялото дейност) на големи количества алкохол (неестествена за тялото напитка). В резултат на което се появява хипертрофия на черния дроб.

Какво става в културизма. Редовни свръхнатоварвания на тялото (неестествени движения и тежести) и голям прием на протеини предимно от животински произход (неестесвено за тялото хранене). В резултат на това те се сдобиват с хипертрофия на мускулите.

Представи си, че си алкохолик и във форума за алкохолици се намърда новак, които иска да си увеличи черния дроб. Той започва да поства неща от рода на “Пия дестилирана вода, малко боза и чат-пат някоя биричка... след колко време ще си увелича черния дроб?”
Ще се скъсаш от смях, нали? :)
“Нормално” е всички да му се присмиват и да го поучават, че “тая работа без концентрат няма да стане, бе браточка.. ами ти си се напъвай де, шом тъ кефи! :)”, “То т’ва е отдавна известно! Те професионалистите даже само чист спирт люцят и венозно метанол! Ти с н’еква боза ми се слагаш.”

Говерих с притчи, но за тези, на които не им е станало ясно, ще го кажа в прав текст:
Не може да накараш тялото ти да излезе нормалното си състояние, като се грижиш за него! Трябва да правиш неестествини неща.. и то много, само едно няма да е достатъчно!

А за всички защитници на хипертрофията - преди да почнат да пишат нека се замислят. Фактите са пред нас почти винаги, но не се замисляме, даже малко! И нека си пожелаят “както ми хипертрофира бицепса*, така да ми хипертрофира и простатата** (ако са мъже)”
* вместо бицепс може да сложите обиколката на бедрата или която си искате мускулна група ;)
** вместо простата може да излолзвате лявата сърдечна камера, мозъка... черния дроб не го включвайте! Той сам ще се погрижи да си нарастне в следсвие на огромното количество химикали, които поглъщате! ;)

Аз няма да ви пожелая такова нещо! Мисля, че и много от вас също не биха си го пожелали!

Не мога да резбера логиката в човешки мозък (ако има такава, де :). Защо при един случай хипертрофията е символ на нещо “хубаво”, “здравословно”, а при всички останали на заболяване?

Ще се радвам ако някой се замисли... Не искам да променя начина си на живот.. да се замисли е достатъчно.

И не се хабете да пишете глупости. Няма да ги чета ;)

Мнението беше редактирано от Ts St на 01.02.13 13:26.

01.02.13
13:02

казано от Ts St на 01.02.13, 12:58:

И не се хабете да пишете глупости. Няма да ги чета ;)

Моля ти се, кой мислиш, че ще тръгне да се занимава с твоята величайша и възвишена особа ?
Иначе добър съвет, ама защо правиш точно обратното ? :D

24.06.13
13:50

Всъщност темата не е актуална вече! Минаха ми мераците за суровоядство. Поне си реших някои здравословни проблеми. За съжаление и с тренировките спрях заради здравословните проблеми, но не е лоша идея да ги възобновя! Ей така, заради дискусията, мога да мина отново за месец два на суровояден режим в процеса на тренировките, за да видя дали ще спре развитието или ще продължи! Засега обаче трябва да си наложа да тренирам редовно!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1