Включихте ли се в инициативата "Да изчистим България за един ден " ?

13.05.12
06:58

Включихте ли се ?
Какво ви е мнението за подобни мащабни национални инициативи?
Не мислите ли, че трябва да има повече такива ?

Понеже аз повдигнах темата (giggle)
Вчера се събрахме колеги, Голяма фирма сме и подкрепихме инициативата дори бяхме със служебните автомобили. Чистихме парк “Минерални бани”, бях чувал, че общината го е стегнала, но не бях ходил и се очаровах. Само на 10 км от Бургас, а толкова хубаво местенце за един отдих сред природата.
Разбира се после седнахме на едно заведение за да се почерпим :)

Преди няколко месеца без да чакаме каквато и да е инициатива от който и да е с Бургаската група решихме, че мястото където тренираме през есенно зимния сезон, двора на ПМГ е доста мръсно. Събрахме се и напълнихме около 15 чувала с боклук,, само 10 дни по късно благодарение на младежите от едно от най-елитните бургаски училища, вече не личеше да е чистено.

13.05.12
07:58

аз не участвах в инициативата ,защото не ми се вижда коректно аз да чистя оцапаното от останалите ,но иначе уважавам и труда на хора като теб ,които жертваха ценно време от почивката си за да бършат лайната на другите.Само да спомена ,че винаги като си правя барбекю или разни излети винаги си събирам боклуците в торбички и после си ги изхвърлям на регламентираните за това места.Дори и често се случва да правя забележка на приятели ,които си позволяват да хвърлят фасове и други подобни на улицата и се радвам ,че успях да превъзпитам един такъв другар и вече и той се съобразява и прави забележка на останалите ;))

Съвестен гражданин съм и не цапам.
Изхвърлям боклуците в определените за това места, че даже се е случвало да изхвърлям и чужди.
ЦЕЛОГОДИШНО.
Вчера не се включих в инициативата, послушах тялото си и СПАХ.
И не, не ми е гузно :) :) :)

Да, смятам че трябва да има повече такива инициативи, защото очевидно е че много хора се сещат, че трябва да чистят или най-малкото - да НЕ цапат, когато има специално организирана проява за това.
Тъжно, но факт.
Ако по БТВ не кажат, че Х-ти ден е за почистване - всеки ще продължи да си хвърля отпадъците, където му скимне.

13.05.12
08:56

Не се включих.
На принципа: не цапам - не чистя...

13.05.12
09:16

Задължително.

13.05.12
09:19

Не не съм се включил.И няма и да се включа поради следната проста причина: Да кажем, че отида и почистим с останалите дадено място и стане хубаво и приятно.Ще сме се потрудили, но ще сме изчистили и ще е хубаво.Какво ще стане следващия ден?Ще минат “хората” и ще нацапат пак.И дори само след седмица две вече няма да си личи нищо от това което е било изчистено.Не виждам никакъв смисъл от това и затова не ходя.

То не става така един ден някакви хора доброволци, които ги е грижа за това къде живеят да идат и да изчистят и после 364 дни в годината всички останали да цапат.Не става така!!И после медийте спекулират леле колко сме почистили каква е чиста България .... ама защо не дойдат след 1 месец да видят дали има и спомен че някога е било чисто ?!?

13.05.12
09:22

казано от Иван Шишманов на 13.05.12, 06:58:

Включихте ли се ?
Какво ви е мнението за подобни мащабни национални инициативи?
Не мислите ли, че трябва да има повече такива ?

1. Не.
2. Някаква смесица между “ленински съботник” и евтин ПР.
3. Комунизма си отиде. Отговорността трябва да е личностна, индивидуална, на всеки един от нас.

ПП: странно, че когато смениш канала никой не чисти.

Мнението беше редактирано от default на 13.05.12 09:23.

13.05.12
09:23

Това не цапам-не чистя е пълна глупост(само мнение).Все едно в едно семейство ако се изцапат 5 чинии и да чакате на опашка всеки да си измие неговата,защото не е цапал друга ;).Инициативата е още по-голяма глупост.Не може да се плащат милиони на почистващи фирми и накрая да се правят инициативи,за да чистим нещо което е трябвало да изчистят въпросните фирми.Цялата тая работа е задължение на общините.Вместо хората които са наети по всякакви програми да люпят семки цял ден и да се крият под сенките,да ги пращат всеки ден на различен район и да подържат чистотата.Иначе възпитанието на хората също е с главна роля в тоя филм.Но за да е по-чисто трябва и повече кофи за боклук да има,а не да се чудиш къде да си хвърлиш отпадъка.

HE

13.05.12
09:55

Не се включих, няма и да се включа! Интересното на подобни мероприятия е, че се събират да чистят тези, които не цапат и си изхвърлят боклука на определените за това места. И тази инициатива не трябва да е един ден в годината. Преди пет години се нанесох в нов квартал, уж един от много хубавите квартали в София, населяван от хора с доходи над средния. Научиха се да не си хвърлят боклуците през прозореца след, като един от живущите яде шамари и за малко да последва пътя на торбичката си с отпадъци. Виждал съм тинейджър, който си оставя плика с отпадъци на стълбищната площадка - чисти целия вход и около блоковото пространство един месец.
Вчера деня в, който трябваше да се подеме инициативата с чистенето - хлапета /7-8 годишни/ се подпрели на колите на паркинга и ядат чипсове и вафли, съответно опаковките по земята. Показах се и им направих забележка, вместо да си събере боклуците едното викна баща си :D Е събраха си отпадъците, че и тези, които не бяха техни. Хич не ме притеснява да направя забележка, когато някой си хвърли боклука на улицата, защото ще си го прибере по един или друг начин.
От друга страна няма да се включа в инициативата, защото плащам данък “смет”, при това един от най-високите в България. Сметосъбирането и извозването е работа на общината, а всяка година, когато излязат отчетите, са платени луди пари за тази дейност, но София продължава да е един от най-мръсните градове. Създадоха “общинска полиция”, назначиха един куп хора в нея, но още не съм видял да бъде глобен някой да изхвърляне на отпадъци на улицата, разхождане на куче без намордник или нещо от рода. След това се очаква от хората да вършат работата на общината, е няма да стане.
Манталитет и възпитание, когато и двете липсват се получава нещо подобно. Няма да се включа в инициативата и следващия път. Според мен такива инициативи трябва да се бойкотират масово, че да се светнат от общинските и т.н. администрации, че имат работа за вършене и света не е само конкурси и комисионни.

п.п. Същото е и със зимното почистване на тротоарите. Общината може да ми събира такса за синя зона, но като стане въпрос за чистене - тротоарите да се чистят от живущите на улицата.

Не чистих. Целогодишно си изхвърлям боклуците на определените за това места, за което си плащам и данък. Няма да чистя на заобикалящите ме “Дарвинови” чада. Ще Ви дам един изключително прост пример:
Чакам на светофар. В автомобила до мен “човек” пуши. Отворил си е прозореца, тръска си навън, хвърля си фаса навън. За чии х*й ми е пепелника в колата?
Вариант 2. Същата случка, но “човечето” си тръска в пепелника. Спира на следващия светофар, отваря вратата и си изхвърля пепелника отстрани на колата???
Заслужаваме си всичко. Навремето Премиерът г-н Борисов каза: “Българите сме направени от лош материал”. Твърде болезнено и твърде вярно.

HE

13.05.12
10:37

казано от Мирослав Георгиев на 13.05.12, 10:12:

Ще Ви дам един изключително прост пример:
Чакам на светофар. В автомобила до мен “човек” пуши. Отворил си е прозореца, тръска си навън, хвърля си фаса навън. За чии х*й ми е пепелника в колата?
Вариант 2. Същата случка, но “човечето” си тръска в пепелника. Спира на следващия светофар, отваря вратата и си изхвърля пепелника отстрани на колата???
Заслужаваме си всичко. Навремето Премиерът г-н Борисов каза: “Българите сме направени от лош материал”. Твърде болезнено и твърде вярно.

И ти какво направи по въпроса? Като видиш подобно нещо - надуваш клаксона зад него и културно му обясняваш, че така може да прави у тях, ако налети на бой се заключваш в колата /в случай, че нямаш възможност да се противопоставиш или защитиш/ и в първото районно полицейско управление, пускаш жалба и тръгва преписка за хулиганство. За да се пресекат подобни прояви е нужно да се проявява нулева толерантност към подобни индивиди.
Премиера ни няма да го коментирам след изказването му за “лошия мат’рял” и сравняване на Българския народ с кучетата му - няма, какво да му коментирам /още безброй бисери мога да изредя/.

13.05.12
12:51

http://paragr22.wordpress.com/2012/05/01/защо-няма-да-чистя-българия-за-един-ден/

eто една интересна гледна точка ...

MF

13.05.12
13:20

Изчистих си стаята - тя е част от България.

И ти какво направи по въпроса? Като видиш подобно нещо - надуваш клаксона зад него и културно му обясняваш, че така може да прави у тях, ако налети на бой се заключваш в колата /в случай, че нямаш възможност да се противопоставиш или защитиш/ и в първото районно полицейско управление, пускаш жалба и тръгва преписка за хулиганство. За да се пресекат подобни прояви е нужно да се проявява нулева толерантност към подобни индивиди.
Премиера ни няма да го коментирам след изказването му за “лошия мат’рял” и сравняване на Българския народ с кучетата му - няма, какво да му коментирам /още безброй бисери мога да изредя/.

Нищо! И нищо няма да направя. Не съм майка, не съм и баща. Щом те не са могли да направят от маймуната човек...не е мой проблем. Няма да си слагам нерви на душата заради простотията на някой си. Да. И аз живея тук. Да. И аз тъпча същия боклук, но съжалявам! Не съм Майка Тереза. Аз подкрепям твоето мнение с 2 ръце.

13.05.12
13:46

казано от head_hunter на 13.05.12, 09:55:

Според мен такива инициативи трябва да се бойкотират масово, че да се светнат от общинските и т.н. администрации, че имат работа за вършене и света не е само конкурси и комисионни.

Догодина !

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1