13.05.12
11:51
Директно към въпроса ми, а той е следния : Колко често може да тренирам за предмишница без да я претренирам ?
13.05.12
13:31
Моят съвет е да я тренираш колкото пъти искаш, но да бъде със ‘щипка” за стискане.
Аз преди години се изхвърлях и правех сгъване с щанга от упора на пейка с 80кг някъде. Сега няма ден в който да не ме болят китките.
13.05.12
13:44
Аз ще кажа,че предмишница повече от един път седмично не трябва да се тренира (лично мнение).Главно с другите упражнения като сгъвания за бицепс,набирания,гребания си се товари предостатъчно (поне при мен) и пак казвам,че това е лично мое мнение.Каквото искаш прави! :wink:
13.05.12
14:02
2-3 пъти тя е малък мускул,който бързо се възстановява
13.05.12
14:11
От мъртва тяга, гребане с щанга, набирания и упражнения за бицепс се товари доста.
Стигнах до решение, че ще започвам да я тренирам 2 пъти седмично (до сега не бях я тренирал) в интервал между Пон Чет или Сряда Неделя нещо такова :).
Тя вината си е в тебе.Ако беше правил с малко килограми и много повторения , може би нямаше да е така.
казано от Мирослав Георгиев на 13.05.12, 13:31:
Аз преди години се изхвърлях и правех сгъване с щанга от упора на пейка с 80кг някъде.
Мнението беше редактирано от rory на 13.05.12 15:42.
13.05.12
15:48
Не знам как тренираш,но след тренировката ми за гръб или ръце няколко серий навивания за предмишница до отказ вършат перфектна работа (особенно ако ги изпълняваш бавно и старателно :Х ) :)
Мнението беше редактирано от Phxxx на 13.05.12 15:49.
13.05.12
17:10
Аз със гръб правя това http://www.bb-team.org/exercise/2148_sgavane-za-predmishnitsi-s-shtangadambel а със ръце това http://www.bb-team.org/exercise/2266_bitsepsovo-sgavane-s-nadhvat и е екстра
казано от Phxxx на 13.05.12, 15:48:
Не знам как тренираш,но след тренировката ми за гръб или ръце няколко серий навивания за предмишница до отказ вършат перфектна работа (особенно ако ги изпълняваш бавно и старателно :Х ) :)
Точно това правя + още 1. Много напомпващо.
Както прасеца, така и предмишницата можеш да я правиш 7 дена в седмицата. Невъзможно е да я претренираш. Аз лично правя прасец 3 пъти в седмицата и предмишница 3-4 пъти.. е прасеца расте ама предмишницата неще.. поне с хвата нямам проблеми :D
13.05.12
21:15
@Мирослав Георгиев
@Борко
С предмишницата внимавай много! Много лесно можеш да увредиш китката, ако тренираш предмишница прекалено често. Това са т. нар. хронични или често повтярящи се травми. Те не са достатъчно “силни” да предизвикат увреждане отведнъж, но при честото им повтаряне те причиняват възпаление и притискане на определени структури, като крайният резултат е възникване на болка и други характерни оплаквания (такива увреждания са възпаленията на сухожилия - тендинит и синдромът на карпалния канал). Точно това ми се случи на мен. Упражненията за бицепс например, натоварват достатъчно предмишницата, пък кои сте вие да изолирате предмишница? Заболявания като синдром на карпалния канал (на сухожилията на ръката), тендовагинит (възпаление на сухожилията на ръката) и тендинит възникват от повтарящи се еднотипни движения, които травмират мускулите, ставните връзки, сухожилията или нервите в областта на китките.
СИМПТОМИ
Болка или дискомфорт в ръцете, китките или раменете, които се засилват при движение.
ш Ограничена подвижност на ръцете.
Подуване на ръката или китката.
Поява на умора и слабост в ръцете, китките или в раменете.
Слаб захват на цялата ръка или липса на сила в китките.
Изтръпване и безчувственост на пръстите на ръцете.
Аз вече използвам винаги фитили и не изолирам предмишница.
@Васко
Мерси за съвета определено ще бъда по-внимателен, като тренирам предмишница, а също така е редно да спомена, че лявата ми китка беше счупена преди 3-4 години (35 дена гибс, 25 шина) и понякога чувствам болки в нея. Значи ще правя Сряда и Неделя предмишница като Неделя ми се води не тренировъчен ден ще правя тези 2 упражнения като по 2-3 серии от всяко http://www.bb-team.org/exercise/2148_sgavane-za-predmishnitsi-s-shtangadambel и навиването на въженце.
13.05.12
22:07
казано от Ачо на 13.05.12, 14:11:
От мъртва тяга, гребане с щанга, набирания и упражнения за бицепс се товари доста.
Аз какво казах ?
18.05.12
17:30
Щом си счупил китката преди 3-4 години и още те наболява, по-добре прави прави предмишница веднъж седмично и с подходяща тежест. За да не се превърне проблема в хроничен прави само по едно упражнение и оставяй през останалото време китката да почива. Що се отнася до мъртвата тяга, гребането с щанга, набиранията и упражненията за бицепс използвай фитили. Те намаляват напрежението в китката и така се изолират по добре мускулните групи.
Искам да кажа само, че бавно и неусетно можеш да си възпалиш някое сухожилие, което да ти докара доста главоболия и да ти пречи в почти всички упражнения, в които по някакъв начин се включват ръцете. Т.е. повече от веднъж седмично е излишно да тренираш целенасочено предмишница.
@Васко Когато правя предмишница изпълнявам 2 упражнения с умерени тежести (леки) и правя доста повторения до отказ. Не изпълнявам изброените от теб упражнения с много тежки кг-ми и хвата си го чувствам добре. Винаги внимавам с китките и отделям доста време да ги загрея,а и не само тях.
@Стоянчо, Благодаря за съвета след дълго преосмисляне и аз реших да правя предмишница 1 път седмично, достатъчно е, а и като правя тяга, набирания и бицепс също се натоварва. Иначе понякога, ако не съм загрял и вдигна нещо по-тежко с акцент върху лявата ръка, китката ме наболява.