Клек, тяга, чукчета и болки в корема

16.05.12
16:25

Здравейте, възможно ли е при упражнения като клек, тяга и чукчета да се получават болки в областта на пъпа? Доколкото съм чувал болките трябва да се появяват в кръста и то само при грешна техника а съм почти сигурен, че моята е правилна. Но понякога усещам болки в тази област, когато тренирам тези упражнения както и бицепсово сгъване с щанга, може би поради голямото налягане.

Не знам дали е възможно,но не е нормално.И при трите упражнения - клек,тяга и чукчета използвам прекомерно големи тежести и до не съм усетил болки нито в областта на пъпа,нито в корема.Или се пресилваш прекалено много за твоята възраст или не тренираш правилно,което е най-логичния вариант мисля и с времето се ще повредиш.. следи си техниката ! :wink:

16.05.12
17:32

Най-вероятно тренираш с доста тежести за твоята възраст и твоите кг както казаха на предния пост. Намали килограмите и съм на 90% сигурен, че ще спре болката ;) (ако техниката ти е права както твърдиш).

16.05.12
17:40

И при тягата и при клековете коремните ти мускули и тези на дупето трябва да са максимално стегнати, докато държиш щангата с ръце, така че е напълно възможно да имаш болки в корема, при положение, че ги чувстваш по-скоро като мускулна треска.
Инъче, в повечето което съм чел, препоръчва се да се прави или тяга или клек в една тренировка, така че нищо чудно и двете да ти идват малко множко.

16.05.12
19:07

Да поясня, че имам и някакво хронично заболяване в коремната област така и не можах да установя какво е, просто всеки ден ме боли(не постоянно разбира се, по няколко часа), преди няколко месеца беше ужас, сега се търпи. Ужасно много газове, понякога придружени с диария, основно болките са тъпи и в долната част на корема или леко гадене в горната, но съм забелязал, че след тренировка със по-опасни упражнения като горе посочените имам и някакви остри болки в пъпа. Ако се окаже, че всичко е заради упражненията веднага спирам тренировки за известно време. Иначе съм фен на базовите упражнения, машини и скрипци рядко ползвам, по принцип следя техниката ми да е правилна(но не съм сигурен), трябва да кача някой клип да видите, тъкмо ще стане интересно. Освен това не тренирам с големи тежести(Поне при рисковите упражнения) и разгрявам преди тренировка, именно за да се предпазя от контузии. В последно време нито болки в кръста, нито някакви други контузии съм имал, освен ако това с корема не се окаже такава.

Ако се напъваш много налягането в корема се увеличава много и можеш да си докараш херния, има и пъпна такава. Аз лично избягвам тягата, на запад прякора на това упражнение е “сърцеразбивача”. Сещай се защо и си преценявай струва ли си да си рискуваш здравето заради това да вдигаш някаква си тежка щанга от земята. Според мен хоратя я харесват, защото могат да вдигат много килограми и това им помпа егото. Мое мнение.

16.05.12
23:06

Точно обратното, увеличи ги и заякни в пояса. Това не включва само коремът ;)

17.05.12
12:22

казано от Петър Петров на 16.05.12, 19:07:

Да поясня, че имам и някакво хронично заболяване в коремната област така и не можах да установя какво е, просто всеки ден ме боли(не постоянно разбира се, по няколко часа), преди няколко месеца беше ужас, сега се търпи. Ужасно много газове, понякога придружени с диария, основно болките са тъпи и в долната част на корема или леко гадене в горната, но съм забелязал, че след тренировка със по-опасни упражнения като горе посочените имам и някакви остри болки в пъпа. Ако се окаже, че всичко е заради упражненията веднага спирам тренировки за известно време. Иначе съм фен на базовите упражнения, машини и скрипци рядко ползвам, по принцип следя техниката ми да е правилна(но не съм сигурен), трябва да кача някой клип да видите, тъкмо ще стане интересно. Освен това не тренирам с големи тежести(Поне при рисковите упражнения) и разгрявам преди тренировка, именно за да се предпазя от контузии. В последно време нито болки в кръста, нито някакви други контузии съм имал, освен ако това с корема не се окаже такава.

Хроничните заболявания се установяват от лекар, сам много трудно може да го направиш. По-добре се консултирай с гастроентеролог.

17.05.12
14:04

казано от Bojidar Yagodin на 16.05.12, 16:31:

Не знам дали е възможно,но не е нормално.И при трите упражнения - клек,тяга и чукчета използвам прекомерно големи тежести и до не съм усетил болки нито в областта на пъпа,нито в корема.Или се пресилваш прекалено много за твоята възраст или не тренираш правилно,което е най-логичния вариант мисля и с времето се ще повредиш.. следи си техниката ! :wink:

И кой казва , кое е прекомерно за дадена възраст, и как гледането на кафе ти каза, че ще се повреди, момчето си е за доктор с такива коремни болки. Най-вероятно нямат нищо общо с мускулите.

23.05.12
15:37

Може ли да попитам дали е опасно да се ходи на фитнес ако си имал 2 хернии преди 10 и преди 4 години :) и ако си на 16

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1