18.05.12
13:23
Здравейте :)!
Интересува ме въпрос свързан с футбола. От известно време съм впечатлен от играта на Кристиано Роналдо, най-вече в първите му години в Манчестър Юнайтед. Знаете ли как се нарича това силно проявено него качество - да има рязък спринт, да се придвижва бързо от една точка до друга; рязко обръщане на различни посоки - бързо тръгване напред и връщане назад, както и наляво-надясно. Като чели лети с краката, толкова е бърз, а в кръста е като дъвка - извива се изумително.
Питам, защото тренирам футбол и не мога да разбера дори какво качество търся да подобря (става въпрос за това на Роналдо за което се отнася темата) за да се подобрявам, както Кристиано. А отделно след това ми е нужно и да потърся даденото качество как се подобрява, но първо да разбера кое е то.
Заповядайте видео от дебютният му мач за Манчестър, където ясно ще забележите, това което изтъквам -
, http://www.youtube.com/watch?v=wCjg5PxBK6E .
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 18.05.12 13:30.
18.05.12
13:30
казано от Nownownow на 18.05.12, 13:23:
Здравейте :)!
Знаете ли как се нарича това силно проявено него качество - да има рязък спринт, да се придвижва бързо от една точка до друга; рязко обръщане на различни посоки - бързо тръгване напред и връщане назад, както и наляво-надясно.
Това са две качества - демараж и дрибъл ;)
И двете си имат специфични тренировки, които малко трудно ще ти бъдат обяснени в нета.
18.05.12
13:33
Повратливост?
Пъргавина?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.05.12 13:34.
18.05.12
13:36
Абе не мисля, че във видеото което си постнал ги има тези неща, за които говориш освен на 2-3 места.Както и да е разбирам за какво говориш.Това качество се нарича въображение, тъй като за да ги направиш тези неща ти предварително трябва да си ги видял във въображението си или да имаш таланта да импровизираш на място.Това е качеството по което се различават качествените футболисти и обикновените.Обикновените само тичат по терена и в нито един момент не знаят какво да направят и как да го направят.Докато футболистите от класа просто имат въображение и мисъл в играта си.Та това е качеството, за което ти питаш и то не е физическо.А иначе за бързите спринтове и т.н. си трябват тренировки като на спринтьорите.Гладко бягане, спринтове на 100 , 200 , 400 метра , спринтове с гума и т.н.
Там е работата, че и аз се колебая - повъртливост, пъргавина, демараж, което от всички или в кобинация?
James Hinks можеш ли да ми дадеш някакъв съвет, как да се запозная повече, най-вече с демаража, както написа ти, дрибъла горе-долу ми е ясно - водене между конуси с топка. Наистина в интернет е трудно, защото от качеството БЪРЗИНА до ПЪРГАВИНА съм търсил и не съм намерил нещо много съществено за което и да е.
Gerrard Liverpool - интересно е това, което написа, не се бях замислял за него. Но не, нямам това предвид, а качествените характеристики позволяващи на футболиста да прави тези резки движения, може би в комбинация с въображение се получава резултата, но не е само то.
Мнението беше редактирано от Nownownow на 18.05.12 13:40.
Това качество се нарича талант или дарба. Останалото е само усъвършенстване.
Ето виждате ли колко много различни мнения, сега как да докажем кое е това качество?
18.05.12
13:42
А ти защо реши, че в случая се касае за едно-единствено качество?
Да, прав си, може да не е едно. Но ще можем ли да изтъкнем кои са и защо, тоест да се обосновем?
18.05.12
13:53
Значи ще отговоря като се опитам да дефинирам по мой начин думата “талант” .
Талант - това е привилегията да имаш дадено умение/способност развито на много по-високо и по-добро ниво отколкото останалите хора го имат.Таланта не може да се придобие, може само да се подобрява.Да подобриш таланта си означава да разбереш същността на това което правиш както и да развиеш физиката си за да можеш да го направиш.С една дума това означава да се отдадеш на таланта си.
Колкото и мускули и сила да имаш и демараж и експлозивност и всички други качества ако нямаш талант (т.е. да разбираш същността на това което правиш, да има мисъл в действията ти) просто ще си експлозивен и бърз или силен или издръжлив и ще бичиш на терена като повечето играчи.
18.05.12
14:05
казано от Nownownow на 18.05.12, 13:44:
Да, прав си, може да не е едно. Но ще можем ли да изтъкнем кои са и защо, тоест да се обосновем?
Може ве, що да не може ;)
Във футбола демараж се нарича способността на играча да ускори маскимално бързо от място, тоест да достигне маскималната си скорост за максимално кратко време. Много важно качество за крило или нападател.
Воденето на топката се нарича дрибъл, независимо дали става въпрос за водене напред или за водене със смяна на посоките.
Поне доколкото се разбира от въпроса ти, тебе те интересуват точно тези двете...
Сега и аз мога да си сложа аватар някой клекнал футболист, че да изглежда по-компетентен отговора ми, но няма да го направя ;)
казано от Nownownow на 18.05.12, 13:37:
James Hinks можеш ли да ми дадеш някакъв съвет, как да се запозная повече, най-вече с демаража...
...Наистина в интернет е трудно, защото от качеството БЪРЗИНА до ПЪРГАВИНА съм търсил и не съм намерил нещо много съществено за което и да е..
Няма и да намериш материал по въпроса ;)
Не съм го публикувал все още :D
Всички бъркате като си мислите, че експлозивност, пъргавина, бързина, експлозивна сила, демараж или още там каквото се сетите са някакви различни неща...На езика на Физиката това, което се нарича с всичките тези думи, се казва УСКОРЕНИЕ. Тоя въпрос с ускорението като качество на мускулите на човешкото тяло е важен за всички спортове, в които се изискват някакви скоростни и силови показатели.
Най-общо мога да ти кажа, че пътя е само един - трениране. Няма да седна ти пиша подробно, просто нито ще ме разбереш правилно от първия път, нито става с 5 реда по форумите...
Пък нека ти разправят, че ако нямаш талант и се натренираш само ще бягаш като кон...то най-талантливите се отказват най-лесно. Най-упоритите най-много берат плодовете на труда си ;)
Gerrard Liverpool, супер обяснение.
Все пак, както дарба крепяща се на силно усещане, добрата преценка поглед върху играта на играча, има и дарба представляваща повишени качествени характеристики от раждането си. Ами ако аз имам усещане, но нямам достатъчно добре развити характеристики? Дали аз имам първата дарба, други хора (странични наблюдатели могат да си дадат мнението) могат да кажат. Обаче от към качества усещам недостатъци в много аспекти, като най-вече рязкото обръщане. Да речем трудно ми е като съм в центъра на терена и съм с гръб към 3-4 защитника, да ми подадат топката да се обърна с нея и рязко да тръгна в някоя посока, така че да не ми я вземат. Чувствам си проблемно обръщането. Друга ситуация е два-трима противникови играчи да разиграват топката и аз да спринтирам бързо към единият, след което към другият. Това също имам нужда да го подобря. Написах тези примери, защото това е, което Кристиано владееше добре.
18.05.12
14:15
казано от James Hinks на 18.05.12, 14:05:
Най-общо мога да ти кажа, че пътя е само един - трениране. Няма да седна ти пиша подробно, просто нито ще ме разбереш правилно от първия път, нито става с 5 реда по форумите...
Пък нека ти разправят, че ако нямаш талант и се натренираш само ще бягаш като кон...то най-талантливите се отказват най-лесно. Най-упоритите най-много берат плодовете на труда си ;)
(bow)(bow)(bow)(coffee)
18.05.12
14:16
казано от Nownownow на 18.05.12, 14:08:
Gerrard Liverpool, супер обяснение.
Все пак, както дарба крепяща се на силно усещане, добрата преценка поглед върху играта на играча, има и дарба представляваща повишени качествени характеристики от раждането си. Ами ако аз имам усещане, но нямам достатъчно добре развити характеристики? Дали аз имам първата дарба, други хора (странични наблюдатели могат да си дадат мнението) могат да кажат. Обаче от към качества усещам недостатъци в много аспекти, като най-вече рязкото обръщане. Да речем трудно ми е като съм в центъра на терена и съм с гръб към 3-4 защитника, да ми подадат топката да се обърна с нея и рязко да тръгна в някоя посока, така че да не ми я вземат. Чувствам си проблемно обръщането. Друга ситуация е два-трима противникови играчи да разиграват топката и аз да спринтирам бързо към единият, след което към другият. Това също имам нужда да го подобря. Написах тези примери, защото това е, което Кристиано владееше добре.
Мисля, че Джеймс ти каза най-точно това, което трябваше да знаеш.От тук нататък си ти и дали ще решиш да го послушаш.Като цяло трябва време и простоянство.Тренировки,тренировки и пак тренировки.Сякаш всичко идва от самосебе си.Просто следвай съветите тък и ще видиш, че е така.
Виктор Стойчев , Джейм се изказа добре, личи си че разбира, но и той самият знае, че нещата не са толкова прости. Ако нямаш поне една малка основа знание за нещата, които си решил да тренираш - почти няма шанс как да стане. Въпроса е как да развия качествата, щом в интернет почти никъде не може да се намери обстойна информация по въпроса, значи е достатъчно сложно. Затова - тренировки, тренировки и тренировки е ясно. И аз съм на мнение, че с упоритост човек може да постигне много. Ама не става да си правиш кросчета и да искаш да станеш по-бърз от Роналдо, има си методи (разбира се и до дарба е, най-вече това, колко си бърз) проблема е, че не ги знам и надали много хора ги знаят от незанимаващите се професионално на по-високо ниво с футбола.
18.05.12
14:24
казано от Nownownow на 18.05.12, 14:20:
. Затова - тренировки, тренировки и тренировки е ясно. И аз съм на мнение, че с упоритост човек може да постигне много. Ама не става да си правиш кросчета и да искаш да станеш по-бърз от Роналдо, има си методи (разбира се и до дарба е, най-вече това, колко си бърз) проблема е, че не ги знам и надали много хора ги знаят от незанимаващите се професионално на по-високо ниво с футбола.
Мога да ти гарантирам, че от занимаващите се професионално на по-високо ниво във футбола, 99% не знаят какво е необходимо ;)
18.05.12
14:24
James убеден съм, че ти и 24/7 да тренираш футбол няма никога да го научиш този спорт, тъй като нямаш талант за футбола.От друга страна ще имаш много по-добри резултати в спортове свързани с тежести. Не знам дали разбра примера ми затова ще ти дам и друг: и 100 години да учиш оперно пеене няма да можеш да пееш , освен ако нямаш талант за това!Дори и на теория да си го научил.
Тъй че колкото и да казва някой, че това не е свързано с таланта винаги ще греши!
Мнението беше редактирано от Gerrard Liverpool на 18.05.12 14:27.
18.05.12
14:26
казано от Gerrard Liverpool на 18.05.12, 14:24:
Пък нека ти разправят, че ако нямаш талант и се натренираш само ще бягаш като кон...то най-талантливите се отказват най-лесно. Най-упоритите най-много берат плодовете на труда си ;)James убеден съм, че ти и 24/7 да тренираш футбол няма никога да го научиш този спорт, тъй като нямаш талант за футбола.От друга страна ще имаш много по-добри резултати в спортове свързани с тежести. Не знам дали разбра примера ми затова ще ти дам и друг: и 100 години да се учиш оперно пеене няма да се научиш , освен ако нямаш талант за това!
Не бъди убеден, защото футбола е една елементарна игра и няма нищо за учене. Виж, за оперното пеене си прав :D
казано от James Hinks на 18.05.12, 14:24:
. Затова - тренировки, тренировки и тренировки е ясно. И аз съм на мнение, че с упоритост човек може да постигне много. Ама не става да си правиш кросчета и да искаш да станеш по-бърз от Роналдо, има си методи (разбира се и до дарба е, най-вече това, колко си бърз) проблема е, че не ги знам и надали много хора ги знаят от незанимаващите се професионално на по-високо ниво с футбола.
Мога да ти гарантирам, че от занимаващите се професионално на по-високо ниво във футбола, 99% не знаят какво е необходимо ;)
Това ме плаши ..
казано от James Hinks на 18.05.12, 14:24:
Това ме плаши..
18.05.12
14:31
казано от James Hinks на 18.05.12, 14:26:
казано от Gerrard Liverpool на 18.05.12, 14:24:
Пък нека ти разправят, че ако нямаш талант и се натренираш само ще бягаш като кон...то най-талантливите се отказват най-лесно. Най-упоритите най-много берат плодовете на труда си ;)James убеден съм, че ти и 24/7 да тренираш футбол няма никога да го научиш този спорт, тъй като нямаш талант за футбола.От друга страна ще имаш много по-добри резултати в спортове свързани с тежести. Не знам дали разбра примера ми затова ще ти дам и друг: и 100 години да се учиш оперно пеене няма да се научиш , освен ако нямаш талант за това!
Не бъди убеден, защото футбола е една елементарна игра и няма нищо за учене. Виж, за оперното пеене си прав :D
James по-добре слез на земята.Да елементарен е за тези, които го умеят и имат някакъв минимален талант дори.За останалите хора и 100 години да тренират пак няма да знаят от къде да ритнат топката.Затова от всяко дърво свирка не става.И както оперното пеене е сложно така и футбола е сложен.Двете неща са различни и нямат нищо общо, но и в двете неща си има чалъми, таланти и прочие.
Това е все едно да кажеш , че рапа е най-добрата музика на света, защото ти харесва примерно , а пък рок енд рол-а не струва и там не се изисква талант.
Той по-скоро ти казва, че рапът е елементарен (като 99 % от изпълнителите му), а не, че е добър като музика. Rock’n'roll-ът няма какво да го коментираме.
18.05.12
14:34
Както казва Стоичков:Футболът е проста игра за умни хора.
Мнението беше редактирано от Ivan Nikolov на 18.05.12 14:36.
18.05.12
14:39
казано от Gerrard Liverpool на 18.05.12, 14:31:
James по-добре слез на земята.Да елементарен е за тези, които го умеят и имат някакъв минимален талант дори.За останалите хора и 100 години да тренират пак няма да знаят от къде да ритнат топката.Затова от всяко дърво свирка не става.
Баххаха, човек ще рече, че ми говориш за докторантура при Стивън Хокинг...а то - футбол...ще ти отговоря така :
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/60723#p-763116
(wave)
18.05.12
14:41
Витане личи си, че не разбираш примера.Елементарен е за тези, които имат талант.Тези, които нямат талант винаги ще казват отстрани, че футбола е елементарен и само да поискат и ще станат като Марадона.А всъщност са вързани в краката и нищо не умеят, така че мисля спора да приключи тук.
18.05.12
14:43
казано от James Hinks на 18.05.12, 14:39:
James по-добре слез на земята.Да елементарен е за тези, които го умеят и имат някакъв минимален талант дори.За останалите хора и 100 години да тренират пак няма да знаят от къде да ритнат топката.Затова от всяко дърво свирка не става.
Баххаха, човек ще рече, че ми говориш за докторантура при Стивън Хокинг...а то - футбол...ще ти отговоря така :
(wave)
Извинявай ти българското първенство футбол ли наричаш?Ако е така това само по себе си е доказателство , че нищо не разбираш от футбол.Тъй че вече спорът става излишен.
Е, то по твоята дефиниция, да нямаш талант значи да не можеш да вървиш по права линия... Талант е да ти идва отвътре, т.е. на еднаква подготовка ти да си по-добър от мен (и то забележимо). От там нататък почва работата. Ти ако лежиш по кръчмите по цял ден/нощ, а аз ако си късам гъза от тренировки - разликата намалява и аз те минавам в даден момент. Също и ако тренировките ти са лежерни - пак. Всичко се учи и техника и сила :).
Е, сори, ама... ще коментирам за Rock’n Roll-a
I’m in love with rock ‘n’ roll, satisfies my soul
If that’s how it has to be, I won’t get mad!!
I got rock ‘n’ roll, to save me from the cold
And if that’s all there is, it ain’t so bad
Rock ‘n’ roll!!!
Мнението беше редактирано от Блажка на 18.05.12 14:45.
18.05.12
14:46
казано от Витан на 18.05.12, 14:44:
Е, то по твоята дефиниция, да нямаш талант значи да не можеш да вървиш по права линия... Талант е да ти идва отвътре, т.е. на еднаква подготовка ти да си по-добър от мен (и то забележимо). От там нататък почва работата. Ти ако лежиш по кръчмите по цял ден/нощ, а аз ако си късам гъза от тренировки - разликата намалява и аз те минавам в даден момент. Също и ако тренировките ти са лежерни - пак. Всичко се учи и техника и сила :).
Еми Витане ако погледнеш по-нагоре ще видиш, че аз съм го казал това дори по-добре формулирано ;) (beer)
Извинявай ти българското първенство футбол ли наричаш?Ако е така това само по себе си е доказателство , че нищо не разбираш от футбол.Тъй че вече спорът става излишен.
Ти на футболни мачове от преди 90-те бил ли си?? Явно не,щото доказателството ти виси отвсякъде..
ПП: Ае да взема да сканирам на дъртия снимката с контрабасa от училищния оркестър..верно не е оперен певец,ама все пак.. :D :D
Мнението беше редактирано от Jikata на 18.05.12 15:03.
18.05.12
14:58
казано от Gerrard Liverpool на 18.05.12, 14:43:
(wave)Извинявай ти българското първенство футбол ли наричаш?Ако е така това само по себе си е доказателство , че нищо не разбираш от футбол.Тъй че вече спорът става излишен.
Извинявай, гледам, че тръгнах да споря с футболен фен...Sapienti Sat ! ;)
18.05.12
15:07
казано от Jikata на 18.05.12, 14:58:
казано от Gerrard Liverpool на 18.05.12, 14:43:
Ти на футболни мачове от преди 90-те бил ли си?? Явно не,щото доказателството ти виси отвсякъде..
ПП: Ае да взема да сканирам на дъртия снимката с контрабасa от училищния оркестър..верно не е оперен певец,ама все пак.. :D :DТи сега ако искаш да разгледаме цялата футболна история?Ако нямаш друга работа давай , тук говорим за конкретни неща.И не за съжаление не съм бил на мачове преди 90-те , тъй като не съм имал физическата възможност (роден съм 89-та).И да българският футбол тогава е бил на друго ниво!Сега не е на това ниво!Сега даже няма ниво!Но въпреки, че тогава футбола си е бил футбол , пак не сме имали успехи или поне доколкото аз знам.Някой български отбор да е печелил КНК? КЕШ? Някой бългаски футболист със златната обувка или златната топка ? Освен Стоичков за онова време и 4-то място на световното , което да отсрами българския футбол друго няма!Така че доказателството от никъде не виси.Просто се научете да си признавате истината, няма нищо срамно!
18.05.12
15:13
казано от Gerrard Liverpool на 18.05.12, 15:07:
Някой бългаски футболист със златната обувка или златната топка?
Когато не знаеш нещо е по-добре да мълчиш, че ставаш за смях :D
Петър Жеков и Георги Славков.
Ясно е колко “разбираш” от футбол...фенче...(giggle)
Незнам само защо спорите за неща които някой хора са се сетили доста преди това да ги разберат.Просто потърсете в нета разни научно популярни филмчета и ще разберете всичко научно доказано ;),
П.П Скоро гледах именно Роналдо и един спринтьор и разглеждаха точно тая тема.Кой колко бързо набира,кой колко бързо сменя посоката и др.
Поздрави
18.05.12
15:16
казано от James Hinks на 18.05.12, 15:13:
Ясно е колко “разбираш” от футбол...фенче...(giggle)
Извинявай нещо не те чух.Български отбор спечелил КНК? Български отбор спечелил КЕШ? Я се провери сметките и тогава говори ;)
Ясно е че ти не можеш да играеш футбол, което е най-важното!Така че не виждам как така даваш компетентни мнения като самия ти не го умееш тоя спорт? иначе то от страни е лесно да седиш и да коментираш
Ти сега ако искаш да разгледаме цялата футболна история?Ако нямаш друга работа давай , тук говорим за конкретни неща.И не за съжаление не съм бил на мачове преди 90-те , тъй като не съм имал физическата възможност (роден съм 89-та).И да българският футбол тогава е бил на друго ниво!Сега не е на това ниво!Сега даже няма ниво!Но въпреки, че тогава футбола си е бил футбол , пак не сме имали успехи или поне доколкото аз знам.Някой български отбор да е печелил КНК? КЕШ? Някой бългаски футболист със златната обувка или златната топка ? Освен Стоичков за онова време и 4-то място на световното , което да отсрами българския футбол друго няма!Така че доказателството от никъде не виси.Просто се научете да си признавате истината, няма нищо срамно!
Кои са тия конкретни неща ве мъжки?
Аз попитах ли те дали си ходил на мач...не си..тогава точка по въпроса!
И коя е истината,за която трябва да признаем?
18.05.12
15:19
казано от Jikata на 18.05.12, 15:18:
Ти сега ако искаш да разгледаме цялата футболна история?Ако нямаш друга работа давай , тук говорим за конкретни неща.И не за съжаление не съм бил на мачове преди 90-те , тъй като не съм имал физическата възможност (роден съм 89-та).И да българският футбол тогава е бил на друго ниво!Сега не е на това ниво!Сега даже няма ниво!Но въпреки, че тогава футбола си е бил футбол , пак не сме имали успехи или поне доколкото аз знам.Някой български отбор да е печелил КНК? КЕШ? Някой бългаски футболист със златната обувка или златната топка ? Освен Стоичков за онова време и 4-то място на световното , което да отсрами българския футбол друго няма!Така че доказателството от никъде не виси.Просто се научете да си признавате истината, няма нищо срамно!
Кои са тия конкретни неща ве мъжки?
Аз попитах ли те дали си ходил на мач...не си..тогава точка по въпроса!
И коя е истината,за която трябва да признаем?
Ти умееш ли го тоя спорт? - НЕ! Тогава какво изобщо споря с човек , който не го умее тоя спорт
Ясно е колко “разбираш” от футбол...фенче...
Абе дай им Кристиано Роналдо,гел,лъскави дрешки,коли,к..воляци и мазни кръчми...па го питай после що нямало футбол...ми щото ако го изправят да рита за 400 лв ще хване гората!
Мнението беше редактирано от Jikata на 18.05.12 15:22.
казано от Gerrard Liverpool на 18.05.12, 13:53:
Значи ще отговоря като се опитам да дефинирам по мой начин думата “талант” .
Талант - това е привилегията да имаш дадено умение/способност развито на много по-високо и по-добро ниво отколкото останалите хора го имат.Таланта не може да се придобие, може само да се подобрява.Да подобриш таланта си означава да разбереш същността на това което правиш както и да развиеш физиката си за да можеш да го направиш.С една дума това означава да се отдадеш на таланта си.
Колкото и мускули и сила да имаш и демараж и експлозивност и всички други качества ако нямаш талант (т.е. да разбираш същността на това което правиш, да има мисъл в действията ти) просто ще си експлозивен и бърз или силен или издръжлив и ще бичиш на терена като повечето играчи.
Супер ограничено мислене :)
Само това мога да напиша и изкажа по мнението ти за талант и изобщо начина ти на мислене - О Г Р А Н И Ч Е Н О.
Талант съвсем не означава победа, ПО СКОРО - Труд = Победа.
Таланта е относителен.
18.05.12
15:25
казано от Gerrard Liverpool на 18.05.12, 15:16:
казано от James Hinks на 18.05.12, 15:13:
Ясно е колко “разбираш” от футбол...фенче...(giggle)Извинявай нещо не те чух.Български отбор спечелил КНК? Български отбор спечелил КЕШ? Я се провери сметките и тогава говори ;)
Ясно е че ти не можеш да играеш футбол, което е най-важното!Така че не виждам как така даваш компетентни мнения като самия ти не го умееш тоя спорт? иначе то от страни е лесно да седиш и да коментираш
Къде па ти стана ясно какво умея... :D То по-добре наистина да не ти става ясно де, но само за протокола - футбола го умея до толкова, че ако играя в “А” група да съм най-добрия централен защитник...и най-възрастния ;)
p.s. А колкото до “чуването” - провери кои български футболисти са печелили тая златна обувка...и кога ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 18.05.12 15:27.