20.05.12
15:16
Добър ден, на 20 години съм ,190 см 95 кг. Целта ми е да изчистя преди лятото и понеже съм от Бургас бягам 5 пъти в седмицата в морската градина. До сега съм бягал крос по 15-20 минути , но прочетох за това “интервално бягане” молбата ми е , ако някой разбира повече от това да сподели, първо наистина ли интервалното бягане гори повече мазнина и по-малко мускул и второ какво по точно представлява, с какви почивки и как да бягам . Мерси предварително !
20.05.12
15:58
До колкото знам интервалното кардио продължава ускореното изгаряне на мазнини дълго след самата тренировка, докато при монотонното кардио се следтренировъчното горене е доста по-слабо.
http://www.bb-team.org/articles/1408_izgaryane-na-maznini-s-intervalni-trenirovki
20.05.12
16:48
Благодаря много ! Прочетох статията, както и доста коментари под нея в които хората споделяха мненията си за тренирожката.
Като “(4-6 спринта по 10-15 сек с интервал ходене от 1-2 мин между тях)” беше най-използвания начин на бягане въпросът ми е тези 5-6 спринта по 15 сек. не са ли прекалено малко ? Наистина не ми се вижда много умно да вървя 10 мин до морската за да побягам 10-15 мин.
20.05.12
18:27
Хаха добър въпрос . Не съм , утре сутрин я почвам, но исках да чуя някой, който я е правил.
Програмата е тежичка-почни с 3-4 серии .....:) И добре разгрей преди спринтовете с 10 мин крос и разтягане,че да не направиш някоя беля.
Мога да ти кажа , че всеки го подценява ,но тези 30 секундови спринтове ти разказват играта.
20.05.12
20:09
Преди лятото? ми че то лятото дойде бе мой :D
20.05.12
20:17
Ти пробвай някой вариант на редуване бързо-бавно, пък ако ти се стори леко, ше затрудниш програмата следващия път. Аз лично когато правя интервално кардио не ходя, редувам бавно тичане и спринт. След интервално кардио се чувстваш изстискан и освежен едновременно.
20.05.12
20:36
Мерси за мненията , сега само не разбрах 30 секунди или 15 да продължи спринта ? А колкото до Джерард мога да му пожелая близките 20 години да види титла на отбора му в Англия :)
Доколкото знам, осн. измерител при такива програми е пулса. Той трябва да е в опр граници за опр. време. Доколкото той варира при хората съобр стаж и др., секундите бързо/бавно тичане са различни за разл хора. Прочети повече в нетя, а и имаше една програма за телефон, personal trainer, слагаш слушалките и тя/той ти казва как да тичаш.
20.05.12
20:45
А аз ти пожелавам за един месец да стопиш някое друго килце.И догодина пак така да се сетиш като се дигнат температурите , може една седмица преди лятото да свалиш тлъстините , че да покажеш някой друг коремен мускул на плажа ;)
Мнението беше редактирано от Gerrard Liverpool на 20.05.12 20:46.
20.05.12
20:48
При 30 секунди не е точно спринт, но върши работа. Аз лично съм пробвал 30 на 30 - максимално бързо, пълен покой (стоене на място) ... и така 8 пъти, сутрин на гладно. Има много противоречиви мнения по въпроса дали да е на гладно, за мен проработи добре. Най-разумното е да пробваш и да прогресираш постепенно и с броя серии и с интензивността. При мен определено работи по-добре от монотонното кардио, а и пести време.
Не си мисли, че е леко - не е. А 10те минути ходене до морската градина ги използваш да раздвижиш и загрееш, а връщането - за нормализиране на пулса.
20.05.12
21:04
Мерси за мнението , аз доста прочетох днес и в крайна сметка изовда е 15 секунди спринт, минута почивка и така 4-5 спринта, 3-4
пъти в седмицата. Ако има някакви допълнения ще съм благодарен да ги чуя.
20.05.12
21:05
Джерард аз бягам от месец и полвина сега просто реших да сменя начина :)
21.05.12
07:47
Добро утро, днес направих първата си “интервална” тренировка (5 спринта по 10-12 секунди с почивки по минута между тях) и определено не се
чувствам толкова изморен и изпотен колкото когато правя кросове, знам че потенето не е индикатор, но може ли все пак някой който е правил такава
тренировка да каже дали е нормално. :)
21.05.12
08:01
Само 4-5 спринта по 10 сек с почивка от 1 минута?
В продължение на 15 мин:
10 сек спринт
20 сек почивка
Ако това пак ти изглежда лесно:
В продължение на 20 мин:
20 сек спринт
10 сек почивка
ХИИТ Може да прочетеш тази статия, на втората страница има една табличка, която може да следваш.
21.05.12
08:11
Мерси много направих толкова колкото прочетох, че е добре за първа тренировка :) а и колкото съм чел на всякаде казват че тези 20 секунди почивка
са малко .
21.05.12
08:25
За това е ХИИТ. Да те изцеди за 15 минути. Иначе с едноминутни почивки става съвсем различно нещо.
Ако 20 сек са ти малко за почивка ги вдигни на 30 сек. като за начало. Но почивка от 1 минута не е вариант. По-добре си тичай монотонно в този случай. ;) Може да започнеш тогава първата седмица с:
10 сек спринт
30 сек почивка
8-10 интервала
21.05.12
08:33
Благодаря, точно така ще започна а за по-нататак ще видим :)
21.05.12
13:32
При интервалното бягане не е от голяма полза пълния покой между почивките. Целта е да се поддържа пулса висок. Това, че ходиш пеша до мястото където бягаш е плюс, преди да почнеш да бягаш си прави стречинг иначе рискуваш контузия с тези совалки спринт-крос. Значи при мен за 7 месеца интервално стана голяма метаморфоза, в корема сега съм като спукана гайда :) От тая излишна кожа мога да нахраня 7 негърчета. Колкото повече мазнини за по-кратко време искаш да изчиатиш, толкова по-интензивно трябва да бягаш. Ако тичаш на стадион ми се струва, че по-лесно ще си построиш тренировката. Всеки които иска да бяга и изчиства рано или късно стига до интервалното, ако комбинираш бягането с вело, скачане на въженце, бърпита или нещо от сорта резултатите ще дойдат още по-бързо ;) Успех !
21.05.12
16:34
Мерси много за отговора
21.05.12
19:27
Не мога да разбера, защо му давате на момчето някакви точни формулировки.
За да направиш тренировката по-лесна, намаляваш броя и продължителността на сериите спринт и увеличаваш времето за почивка.
За да направиш тренировката по-трудна, увеличаваш броя и продължителността на сериите спринт и намаляваш времето за почивка.
Ако някой от написаните варианти не ти е по силите, защо ти е да си докарваш белодробни кръвоизливи и кой знае още какво?
А ако ти е прекалено лесен, защо да спираш преждевременно, а не се изцедиш докрай?