Как да разтягаме?

22.05.12
18:58

От известно време не ме оставя един въпрос. В кой от трите начина на разтягане постигаме най-голям ефект:
-разтягане до максимално поносима болка
-разтягане до леко усещане на болка
-разтягане, без усещане на болка?
Най-вече разтягам за да бъда по-еластичен и пъргав във футбола, но тази тема обхваща и загряването преди фитнес занимание.

Темата беше редактирана от Nownownow на 22.05.12 18:59.

22.05.12
19:00

Според мене до колкото можеш.

22.05.12
19:42

Какво разтягане - има доста видове: динамично, плиометрично, изометрия, релакс, ПНФ...
Ако е динамичен стречинг, то той не трябва да е балистичен и не трябва да преминава прага на болка; Не трябва да се усеща стягане на разтегнатия мускул т.е. при ДС се обръща посоката точно преди да се активира стреч-рефлекса...освен това не трябва да се прекалява - прекалено много непродуктивни повторения ще накарат нервната ни система да запомни това...Ако пък става дума за плиометричния стречинг на Игор Верхошански, той се прави за експлозивност и там се обръща посоката точно като се активира стреч рефлекса. При ПНФ се стяга пак не на макс, а на около 40 до 80%...

22.05.12
22:13

http://www.bb-team.org/articles/1050_streching-shto-e-to
http://www.bb-team.org/articles/2738_trenirovki-za-streching-i-gavkavost

23.05.12
00:19

Капута, не знам.
Соломон Кане запознат съм, че има няколко вида. Става въпрос за стречинга, които правят футболистите, знам ли как се нарича. Или заставам в една позиция с опънатата дадена част на тялото. Или заставам в някакво разтегнато положение, например с изправени крака и с ръцете правя доколкото мога напъни надолу. Общо взето тези двата вида. Тези двата вида са, не присъства динамичен стречинг или някакви такива подобни бегови упражнения.
Чел съм и двете теми, Стоянчо.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1