22.05.12
16:04
Здравейте,
Нещо не можах да намеря информация по въпроса. Освен върху резултата на креатинина, може ли приемът на креатин монохидрат да доведе и до друг грешен/подвеждащ резултат при пускане на лабораторни изследвания на кръв и урина?
Поздрави!
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 22.05.12 16:05.
“Side effects of creatine include weight gain, muscle cramps, muscle strains and pulls, stomach upset, diarrhea, dizziness, high blood pressure, liver dysfunction, and kidney damage. Most studies have found no significant side effects at the doses used for up to 6 months.
Rhabdomyolysis (breakdown of skeletal muscle tissue) and sudden kidney failure was reported in one case involving an athlete taking more than 10 grams daily of creatine for 6 weeks. People with kidney disease, high blood pressure, or liver disease should not take creatine.
Taking creatine supplements may stop the body from making its own natural stores, although researchers don’ t know what the long-term effects are. The Food & Drug Administration recommends talking to your health care provider before starting to take creatine.”
Още: http://www.umm.edu/altmed/articles/creatine-000297.htm#ixzz1vbxxUAzN
Ако съдим по това, че креатинът може да окаже директно влияние върху бъбреците, то значи може и да влияе на тестовете за урина. Аз също не намирам изследвания потвърждаващи тази теза, но логично е да влияе. Известен факт е, че прекомерният му прием може да доведе до затрудняване работата на бъбреците, с което и обмяната на веществата ще бъде нарушена.
22.05.12
18:28
Натоварването на бъбреците идва точно от креатининът, който е в повече и те трябва да изкарват от системата. Този резултат е ясно, че се отчита, но се чудя дали креатинът влие на концентрациите или балансът на други вещества в кръвта и съответно кои са те.
Идеята е, че след 2-3 седмици ще си правя изследвания и се чудя дали да пия креатин до тогава. Ако само креатининът ще е завишен - окей, ще знам от какво е. Но ако и друго се влияе без да знам, мога да бъда подведен и да си направя грешен извод.
“Известен факт е, че прекомерният му прием може да доведе до затрудняване работата на бъбреците, с което и обмяната на веществата ще бъде нарушена.”
Но, ако го приемаме в нормални дози, всичко е окей нали ?
22.05.12
20:28
казано от Тихомир Велев на 22.05.12, 18:28:
Натоварването на бъбреците идва точно от креатининът, който е в повече и те трябва да изкарват от системата. ...
Идеята е, че след 2-3 седмици ще си правя изследвания и се чудя дали да пия креатин до тогава. Ако само креатининът ще е завишен - окей, ще знам от какво е. Но ако и друго се влияе без да знам, мога да бъда подведен и да си направя грешен извод.
Креатинин се отделя и в резултат от тренировките; преди тестове наистина е добре да спреш добавките за да са максимално точни. Всъщност е най-добре да ограничиш и храната. Примерно твърде много течности влияят на електролитния баланс и на Хгб нивата; кофеина влияе на показанията за кортизола; скорошен прием на алкохол влияе на показанията за съдържание на глюкоза и т.н. Пусни търсене за CRUD, съкратено за “compounds reacting unfortunately as desired.” College of American Pathologists (CAP) имат едни насоки за тестове и субстанции които влияят на резултатите.
Чувал съм от хора, които пушат доста трева че може да скриеш THC-то с креатин ;)
казано от Solomon Kane на 22.05.12, 20:28:
Чувал съм от хора, които пушат доста трева че може да скриеш THC-то с креатин ;)
+ витамин B12, до колкото знам.
Иначе ето какво намерих:
“Creatine supplementation can result in urinary concentrations that are 90 times greater than normal. The long term effects of this have not been investigated, but there is a possibility for a variety of nephrotoxic, i.e., kidney damaging, events. There is potential for direct toxicity on renal tubules where urine is formed, and for acceleration of kidney stone formation. Recently, a baseball player for the Houston Astros was determined to have suffered from dehydration, kidney stones, and transient kidney damage as the result of creatine supplementation. Additionally, the deaths of 3 collegiate wrestlers this past year are being investigated to determine what role creatine supplementation may have played.”
“This study shows that creatine supplementation may result in abnormalities in glucose homeostasis in the absence of changes in insulin secretion.”
Още тук: http://www.personalhealthzone.com/herbal_medicine/side_effects/creatine_side_effects.html
Смятам, че не е проблем за 2 седмици да спреш креатина за по-сигурно.
23.05.12
08:31
Благодаря за съветите. Снощи и аз стигнах до съвсем елементарния и логичен извод, че в крайна сметка е по-добре да не пия креатин докато не минат тестовете. Няма смисъл да гадая и да рискувам несъзнателна манипулация върху резултатите...особено при факта, че ще се изръся с бая пари.
Все пак темата остава отворена. Ако има някой с медицинско образование или практикуващ лекар, може да сподели, стига да има желание.
А аз ще се разровя да видя какво ще намеря за CRUD. Ако намеря нещо, ще споделя. :)
23.05.12
13:24
Лично наблюдение. Прием на Кре-Алкалин 1 месец. След това Пълна кръвна картина. Всичко ми беше наред освен Желязото ми беше 70 при норма за мъжете 11-26 ако не се лъжа.