Metabolic types

Прескочи до:

22.05.12
21:18

Забелязвам следната тенденция във форума относно храненето. Нека условно се разделим на две групи, хора с преобладаващо мазнинно-протеиново хранене и малко въглен и хора следващи ВВД.

Във вмнвд групата се забелязва нещо много характерно. Огромен процент от хората са били доста мазни някога и са свалили с кето. Свалили, до сравнително поизчистено състояние, но за РЕЛЕФ не може да се говори. Други, като мен (може би и Вито, не съм сигурен какъв е бил преди вм), никога не са били мазни, но въпреки ниските въглени, нямат надран релеф (макар и да са очевидно релефни). Като цяло мога да кажа, че нито един от нас, които сме на ВМ-НВД няма сух релеф, но всички са отчели сваляне на мазнини, някои повече, други по-малко.
При ВВД групата нещата са още по-контрастни. От едната страна са болшинството потребители, които просто са се освинили и може би са качили мускулна маса. Това е ... доста логично, като отчетем влиянието на въглена върху липогенезата. Интересни са обаче другия тип представители, такива като Преслав, Кристианчо, Веско (който е ОГРОМЕН и релефен, много релефен, а се храни ВВД). Те приемат много въглехидрати без да се омазняват. Някои от тях са доста по-релефни от повечето ВМ хранещи се.

...което ме кара да мисля, че теорията за метаболитните типове е много, много основателна. Като че ли хората, които лесно омазняват, реагират особено добре на ВМНВД и ВВД при тях е пълна катастрофа. По-ектоморфните като мен доста добре понасят ВВД и качват чисто дори на нея. Лично аз на ВМ-НВД се справям оптимално, но забелязвам една напрегнатост, anxiety, хиперактивност и понижено настроение (в контраст с много позитивната ми натура по default), които веднага изчезват, когато вкарам въглехидратите. Може би при хора като мен, по-подходящи за ВВД, ВМ-НВД оказва негативно влияние върху кортизола и тироидните хормони. Много ми е интересно дали други са имали подобни наблюдения.

Доскоро бях склонен да определя кетоадаптацията като най-добрият начин за постигане на релеф. Няма какво да си кривя душата обаче, това очевидно не е 100% така. Има нещо в кетозата, което води до застой при свалянето на мазно в един момент при повечето трениращи. Факт е, че нито един от нас, кето-хранещите се, не е нафибрен, за разлика от няколко ВВД хранещи се, които дори не целят да свалят. И ако за бившите ‘’дебелаци’’ нвд е бил единствения начин да свалят кг, може би за хора с различен хормонален и нервен профил, непредразположени към пълнеене, ВМ всъщност да не е най-добрият начин за ваене на сериозен релеф.

Just my opinion.

DO

22.05.12
21:30

Интересно...и теоретично и с практика съм стигнал до същите изводи.
Занапред как ще се храниш ?

Мнението беше редактирано от donsir на 22.05.12 23:58.

22.05.12
21:35

Бавно ще reintroduce-на въглените в храненето си. Абсолютно без тестени и зърнени храни. Картофи и евентуално ориз. Месото по някаква причина все по-малко ме блазни. Млечни не ми се ядат. Яйца пукам обаче. От любимите мазнини - авокадо, зехтин, масло, квасена сметана, лешници, орехи. Постепенно ще правя промените, докато не намеря sweet spot-a. Харесва ми усещането на малкото вкарани въглени на закуска и около трен. Ходя като напомпан и просто усещам антикортизолно действие, колкото и несериозно да звучи.

DO

22.05.12
21:44

За въглехидрати препоръчвам овесени ядки и пълнозърнест хляб.
И с тях пак може да си наблягаш на ВМ...

М/у другото нека споделя малко опит на кратко.
Най нацепен си бях когато ядях боклуци,закуски,джънк..ВВД ,пиех алкохол,пушех по кутия,ядях кренвирши с хляб след тренировка и т.н. ,но тренирах анаеробно-аеробно / билдърски .

Мнението беше редактирано от donsir на 22.05.12 21:51.

22.05.12
21:52

Предпочитам нещо по-лесносмилаемо. В това отношение съм много резервиран към овеса и всякакви зърнени храни. АЗ определено не ги чувствам добре, за хлябът съм категоричен. За овесът ми е трудно да кажа със сигурност, но знам, че с мляко не ми понася.

22.05.12
22:04

Само да вметна, че съм по-изчистен от преди, когато се хранех ВВД. Пък и няма как да знаем със сигурност за другите, които са споменати, тъй като никога не са били на ВМ ;)

22.05.12
22:47

Да, но това не обяснява как Веско например... или Преслав.. поддържат такова ниско ниво на bf при толкова високи въглени. Та мисълта ми е, че някои хора мобилизират глюкозата чувствително по-добре от други и допускам, че може би те са изключение, малка част от популацията като цяло, при които глюкозата е всъщност ефективен източник. Много ми е интересно какво ще стане с тях ако минат на кето, но се съмнявам някой да се жертва за науката :д

22.05.12
22:49

Voyager, винаги съм чела постовете ти с интерес, макар и понякога с леко раздразнение от ВМ-ораниченията, които изказваше. Радвам се, че вече излизаш извън тях.
По темата: аз съм от типа “бивши мазни, отслабнали с ВМ, никога не постигнали истински релеф” :D В момента съм на ВВД и съм с още килограми и мазнини отгоре. Когато искам да сваля, минавам на НВД и по-кратки тренировки. Определено ниските въглехидрати ме правят зла (devil)

Мнението беше редактирано от Anelia на 22.05.12 22:51.

22.05.12
23:35

Преди време бях задълбал доста в Metabolic Typing и дори по едно време смятах, че това е “най-пълната и всеобхватна теория за храненето”, даже писах доста по този въпрос в сайта.

Моментните критики на тази теория са, че дългосрочното практикуване на ВМ-НВД за протеиновия/мазнинен тип водят до повишена инсулинова и лептинова резистентност, откъдето идва и трудността за по-нататъшна загуба на мазнини и постигане на т.нар. shredded outlook.

От друга страна регулярният, ежедневен прием на въглехидрати (дори и неголям) за протеиновия/мазнинен тип в дългосрочен план води до същия проблем, т.е. трудност за по-нататъшна загуба на мазнини (съотношение между оксалацетат от метаболизма на въглехидратите и ацетил-коензим А от метаболизма на мазнините и белтъчините).

От всички неща, които изчетох и експериментирам от няколко месеца, може би най-добрият подход за протеиновия/мазнинен тип е вместо да вкара нисък, но редовен прием на въглехидрати, да има един-два високо-въглехидратни прозореца седмично (4-5 часов прием на високо-въглехидратни, високо-белтъчни и ниско-мазнинни хранения), непосредствено след тежки силови тренировки, последвани от 20-24 часови фастове. Идеята на тази история е манипулирането на хормоните, чрез тренировките и храненето, така че да се постигне хормонален профил, който е оптимален за загуба на мазнини и поддържане на мускулна маса.

Тук трябва да направя две уточнения:
1. Аз съм на 41 години и нещата, които правя са насочени предимно към хора на моя възраст и не е задължително да са от полза на 15-25 годишните;
2. Целта ми в момента е да намеря тренировки и начин на хранене, които са свързани предимно със забавяне на процесите на стареене, добро здраве и добър външен вид, а не максимум маса и минимум мазнини на всяка цена.

P.S. Едно от нещата, в които опитвам да задълбая в момента е че типичният билдерски начин на хранене и тренировки, всъщност стимулират т.нар. mTOR път/механизъм, но от друга страна стимулирането на mTOR води до по-бързо остаряване.

22.05.12
23:39

Така, нека и от мен нещо:

Не съм използвал никога ВМД. Не съм се придържал към нещо конкретно, но моето го мяза най-много на типично ВВД. На снимките можете да ме видите горе-долу като структура- без кардио (ако не броим баскетбол 1.5ч веднъж-два пъти седмично) и 3-4 тренировки във фитнес седмично (къде кросфит комплекс, къде билдърски)

Преди време ми беше попаднало едно четиво със стабилни източници (2003та издание, но все пак съгласувано с американски гайдлайни). Пишеше така:

1. Мазнините възпрепятстват транспорта на глюкозата (лек намек за диабет тип 2 сякаш)
2. Глюкозата затруднява усвояването на мазнините (?)
3. При приемане на два вида захари, те взаимно си пречат
4. Захарите се конкурират с белтъците

По точка три се чудих какво ли имат предвид. Дали пък всъщност комбинацията от много и различни по структура въглехидрати не прави чак такъв инсулинов пик и това да не пречи на нормалното горене на адипозната тъкан в подкожието?

Консумацията на въглехидрати може би има и нещо, което забравяме и пропускаме и оттам се получава това за което говориш (не максимален релеф, но все пак релеф, който теоритично би трябвало да го няма).

Има го и това, че един път “употребени” адипоцитите имат малко специфично поведение- редовните физически упражнения мобилизират съществуващите запаси от триглицериди, но от друга водят до синтеза на нови, но от глюкоза. Т.е. става подмяна на запасите, раздвижване в адипоцитите, което е благоприятно.

Мисля, че все пак трябва да се вземат предвид и фактори, като витаминния внос, сезонността и вегетативния тонус при съответния човек. Изобщо камара глупости обект на спортната медицина :D

Мнението беше редактирано от introducer на 22.05.12 23:41.

23.05.12
10:32

Може би за това Мартин Беркан е такъв ревностен защитник на въглените :)
В контекста той казва така - яжте въглени в тренировъчните дни и ги спрете в почивните... защо при мен всичко е наопаки?
В тренировъчни дни не ми се ядат въглени, давам само на мазно и протеин, а в почивните ми се яде яко въглен?
Също така най-яките тренировки съм си ги правил на 20+ часа фаст, докато в почивните дни едвам избутвам 16ч.
Относно типа тяло съм си ендоморф и е факт, че чистя само с фастинг и ниски въглехидрати.

Аз  също съм ендоморф. Когато спра въглехидратите започвам да чистя, но съм изключително нещастлив. Когато приемам въглехидрати нивото на ендорфини се покачва, но и се омазнявам яко.
Ба*ти парадокса.. все съм нещастен: или защото съм дебел, или защото тялото ми иска едно, а аз му давам друго. :@

23.05.12
11:14

mTOR пътят изглежда много интересно нещо, ще го разгледам по-късно.
Колкото до психическото усещане на безвъглехидратие... думата е точно ‘’нещастлив’‘. Чувствам се по-концентриран и нащрек, по-умен дори, по-мотивиран, но не така на кеф, както с въглен.

Може би е до кетоадаптация. Успявал съм да я постигна, яко е, но има едно специфично усещане на крехкост и ‘’не-щастливост’‘.

За мен цялата работа с метаболитните типове е доста пресилена. Според мен няма (чак толкова) голямо значение какъв тип си или какъв си мислиш, че си. Може човек да си мисли, че всичко му е по-добре без капка грам въглехидрати в менюто му, но според мен проблемът се крие в неправилното практикуване ВВД и дори понякога и РБД (над 100гр. въглени) хранене.

От край време го мисля и вероятно ще продължавам да го мисля, че проблемът е в това, че въглехидрати (главно нишестени) и мазнини (всякакви, но главно наситени), нямат място заедно в една чиния.  Ако едното е високо, другото трябва да е ниско и обратното. Мисля така от физиологична гледна точка:

1) Въглехидрати + мазнини = инсулин = липогенеза. Липогенеза + мастни киселини в кръвта е равно на fat storage. Чисто и просто.

2 ) Въглехидрати + протеин без мазнини = протеинов и гликогенен синтез, без допълнително мастно натрупване, тъй като няма материал за това.

Разгледайте менютата на Крис, Преслав и Веселин. Разгледайте храненето на 90% от бодибилдърите. Ще забележите точно това. Въглехидрати, но с много малко мазнини. Не казвам без мазнини, защото вече на всички е ясно, че те имат изключителна важна роля в тялото ни. Но при тези, които са на ВВД и са нацепени, мазнините са сведени до минимум (20-30%).

Къде обаче е проблемът с въглехдратите? В това, че количеството въглехидрати, което всеки може да си позволи дневно е индивидуално и зависи най-вече от (при здрави хора) активността и активното тегло (най-вече мускулната маса):

От изключително значение е ограничението, което налагат гликогенните депа. Можем да съхраняваме до около 400гр. гликоген в мускулите си и 100-тина грама в черния дроб. Превишаването на този грамаж води до така нареченото carb spillover, което означава излишък от въглехидрати, които тялото няма къде да съхрани. Какво става в този случай - или изпикаваме излишната глюкоза, или я преобразуваме в мазнини, които отиват я под кожата, я около органите.

Ето затова е толкова важна активността. Ако тренираш стабилно всеки ден или през ден, вероятността да прехвърлиш лимита на гликогена си е малка, стига да не блъскаш захар като луд. Тъкмо идва лимитът и изпразваш резервоара с нова тренировка. Докато в гликогенните депа има място, глюкозата се съхранява там.

Защо хората стават на прасета като се хранят ВВД? От една страна, всички ядат с по 500+ калории излишък, което няма как да не води до омазняване. От друга страна обаче, много хора не се съобразяват с активността си и видът тренировки, които практикуват. Няма как някой, който прави по 5-10 серии на тренировка за 30мин. да има нужда от също количество въглехидрати като някой, който прави 25-30 серии или някой кросфитър или спринтьор, който търчи като изоглавен в продължение на 2 часа.

И гореспоменатите нацепени високовъглехидратни машини явно са уцелили точното количество за тях, без да прекаляват. Така всичко отива по предназначение, без spillover, без грухтене.

Затова и една елементарна въглехидратна ротация е стотици пъти по-добър вариант както от ВВД, така и от ВМ. Тренираш 2 пъти седмично - тогава си позволявай въглехидрати само 2-3 дни седмично. Тренираш 5-6 пъти седмично - хапвай си въглени ежедневно ако искаш. През останалото време, когато интензивността и метаболизмът са занижени (т.е. единствената ти работа е да стои на работния стол или да отидеш с градския транспорт на работа), тогава карай на протеин и мазнини. Защото при ниска интензивност основното гориво са мазнините, а при висока - гликогена и глюкозата (или иначе казано въглехидратите).

Като казвам въглехидрати, нямам предвид локуми, шоколади, бонбони и вафлички. С тези до престъпно ниво натъпкани със захар продукти всеки може да приеме стотици грамове захар и дори няма да усети, че е сложил нещо в стомаха си. Опитайте да преядете с ориз, картофи или овес. Ужасно лесно е стомаха ти да стане като балон, а същевременно да си приел само 60гр. въглени.

И да засегна и ВМ храненето. Защо повечето, които се хранят ВМ не са нацепени? Заради огромното количество мазнини, които имат в кръвта си. Т.е. до едно време голяма част от мазнините идват и от под кожата, но в определен момент се стига до хомеостаза. Организмът започва да използва за енергия мазнините от храната, а не тези от под кожата.

Но и тези, които са на ВМ могат да бъдат нацепени. Почти успях да го докажа, но не издържах повече. Други са го доказвали преди мен обаче, та...ако има калориен дефицит, мазнини ще идват и от под кожата, ако няма калориен дефицит - няма как да стане номера. В последния случай или ще си поддържаш един процент мазнини, или ще го покачваш заради преяждането. Споменавам и преяждането, защото много хора на ВМ не си смятат калориите и макронутриентите, а храните богати на мазнини са ужасно калорийно плътни т.е. и с тях, както с бонбоните, е лесно да преядеш и да надминеш калорийният си баланс.

Това е моето мнение за това кой как се чувства на определен режим. Истина (за пореден път го казвам) е някъде посредата, но човек трябва да познава добре тялото си, за да знае от колко въглехидрати има нужда, от колко мазнини и колко протеин при еди-кое-си ежедневие, при еди-какви-си тренировки, при еди-какви-си здравословни проблеми, при еди-какви си храни и техните количества.

ПС: И да, изкарването на каквото и да е от менюто води до хормонални нарушения. В дневника на Скота дадох пример за нарушаването на допаминовия баланс при липса на въглехидрати. Voyager, може би и при теб това е причината да се чувстваш “нещастлив”. Махаш мазнините - ще имаш проблем с тези, тези и тези хормони. Махаш въглените - ще имаш проблем тук, тук и тук. Махаш протеина... :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.05.12 13:19.

23.05.12
13:26

Тихомире, абсолютно аналогични разсъждения на твоите си правех и за себе си наскоро.
Но за метаболитните типове... мисля, че не си много прав. Ако е силно пресилено - как се случва така, че двама човека ядящи една и съща като количество и състав храна и с еднаква активност - единия надебелява - на другия му се броят ребрата.

Мнението беше редактирано от NeDD на 23.05.12 13:36.

Иван

23.05.12
13:32

Отчитайте цялостната физическа активност. Футболистите и те ядат въглехидратно, говоря за футболистите, а не за нашите чалгари, но кожата им е хартия.
  Работя 5/7 на бюро, по 8 часа. Представям си, ако започна да вкарвам въглени за енергия, какъвто и метаболитен тип да съм. Като бях студент, до сравнително скоро, работех в бинго, горе-долу тогава започнах ВМ - бях най-концентрираното копеле там, зимата ми беше най-топло от всички колеги (както съм и сега, спрямо всички обкръжаващи ме), постоянно търчене, напрежение и адреналин има в тази работа - понасях ги перфектно. Не се умарях, другите бяха дроб. Преди това ориз и пиле и билдърски тренове - еми не стана, както и да въртях въглените. Сега не броя калории, но имам три тежки трена на седмица и 2 спринтови/бг торба. Давайте пример със себе си хора, стига сте гледали другите, защото “аз съм забелязал”, “тези които се хранят еди-си-как мног малко от тях има нацепени”. Това заключение не е меродавно и никога няма да бъде. Все едно аз да давам оценка на даден тип хранене по тва кви хора виждам, там където аз тренирам - ами 80% са или скинифат или гигафат.
Оценките, които дава Тихомир...ако не е бил поне година на изброените хранения при равни други условия - са празни приказки.

Веско и Преслав в едно изречение изглежда абсурдно.

Мнението беше редактирано от Иван на 23.05.12 14:47.

23.05.12
13:54

казано от Voyager на 22.05.12, 22:47:

Да, но това не обяснява как Веско например... или Преслав.. поддържат такова ниско ниво на bf при толкова високи въглени. Та мисълта ми е, че някои хора мобилизират глюкозата чувствително по-добре от други и допускам, че може би те са изключение, малка част от популацията като цяло, при които глюкозата е всъщност ефективен източник. Много ми е интересно какво ще стане с тях ако минат на кето, но се съмнявам някой да се жертва за науката :д

Еми умопомрачителен релеф(особено в т.нар. ‘проблемни зони’), свръх активно поведение и впоследствие ‘смачкване’ на мускулатурата ако се продължи ...

Мнението беше редактирано от Miro Gi4ev на 23.05.12 13:55.

Генетика трудно можеш да се бориш срещу природата.

казано от NeDD на 23.05.12, 13:26:

Тихомире, абсолютно аналогични разсъждения на твоите си правех и за себе си наскоро.
Но за метаболитните типове... мисля, че не си много прав. Ако е силно пресилено - как се случва така, че двама човека ядящи една и съща като количество и състав храна и с еднаква активност - единия надебелява - на другия му се броят ребрата.

За съжаление, върху това имат влияние ужасно много фактори. Не само моментното състояние, а и факторът минал живот. Т.е. как си живял и си се хранил досега.

Дълго е за обяснение, но този документален филм разказва нещата доста добре - Why Are Thin People Not Fat 1/7

Не оспорвам и факторът гени и метаболитни типове. Просто смятам, че не всичко зависи от това. Смятам, че от това зависи много по-малко отколкото се спекулира.

ПС: Също забравихме да споменем и колко здравословно е да го караш на 5-6% мазнини, защото тогава е истинското нацепване. Малко хора могат да карат така в дългосрочен план.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.05.12 14:46.

казано от Тихомир Велев на 23.05.12, 13:08:

1) Въглехидрати + мазнини = инсулин = липогенеза. Липогенеза + мастни киселини в кръвта е равно на fat storage. Чисто и просто.

Прав си, да. Когато се храня както ми е най-вкусно смесвам мазнини и въглени на почти всяко ядене. И съответно пълнея.
И Юли неведнъж ми е казвал, че протеините трябва да се ядат или с въглехидрати или с мазнини.. не и с двете.
Като се замисля, никога не съм пробвал да се храня билдърски, така че не мога да твърдя, че отслабвам само без въглехидрати.
Ще експериментирам. :)

23.05.12
19:02

Според мен всеки трябва да си намери границата, там където психиката не се натоварва пък камоли да отказва.
Имам предвид, че теоретично всеки един човек може да се одере кат катерица, но колко ще го издържат психически.
Това, което съм разбрал за над 10г. експерименти с тялото си е - да се чуствам ОК.
Прескоча ли тази граница, рано или късно всичко пропада и даже става по-зле.
И да, определено има различни метаболитни типове и не го мисля, за да ми е по-леко и лесно, отдавна съм го преглътнал...

23.05.12
20:34

Много интересна тема.

23.05.12
22:06

Definitely,tactical bump.

23.05.12
22:14

http://www.higher-faster-sports.com/metabolictyping.html

казано от antov12 на 23.05.12, 22:14:

http://www.higher-faster-sports.com/metabolictyping.html

Ха! Значи моят метаболизъм е ефективен според тази статия. Може би все пак въглехидратите са мой враг. Понякога ми се иска да съм по-малко информиран и да си ям к’вот си ми е кеф..

Нека ви споделя лично какво усещам върху себе си. Чувствам се повече от добре на ВМ хранене. И може би рядко се случва, но когато усетя, че имам нужда от въглехидрати(по-скоро нещо сладко - банани, мед и тн.), не се лишавам. Иначе знам, че организмът никога не остава без глюкоза и когато му е нужна, си я произвежда достатъчно чрез глюконеогенеза. Също искам да отбележа, че боклуци не кусвам, просто не изпитвам абсолютно никакво желание, даже чувствам известна доза омраза. Но не мога да се похваля с “надран” релеф, може би умерен(не че това е целта на живота ми, тук използвам случая да го кажа). Мисля, че основният проблем при мен(и при повечето хора на ВМ) е в това, че не се следят калориите, а те никак не са маловажни като примерно имаме предвид, че 100гр. мазнини сa 900 kcal. Сякаш именно тук е ключът към ниския процент подкожни мазнини, не мислите ли? Въглехидратите са по-нискокалорични и са способни да те “издуят” по-бързо като това моментно те кара да се чувстваш “напълнен” и просто да станеш от масата - при НВД нещата не стоят точно така и трябва да имаш контрол върху себе си. Поне според моите лични наблюдения виждам нещо такова - имало е дни, в които съм ял с тенджери, без да усетя особена тежест. Пък и факта, че комбинирам ВМ с ЦХ, ми отприщва още повече апетита. :)

23.05.12
23:10

Аз при чисто ВМ никога не съм качвал случайно тегло, нито губил мускул при ниски калории. Общо взето стоя един и същ и на 2000 и на 3000ккал. В присъствие на въглен обаче, не мога да кажа същото... тоест знам, че при продължителен прием на излишък от калории и яко въглен.. бих качил НЯКАКВО мазно.

Мнението беше редактирано от Voyager на 23.05.12 23:11.

23.05.12
23:39

Емпиричните ми наблюдения подкрепят абсолютно твърденията на Voyager. За ендоморфи по - подходяща е ВМ.
Но аз като типичен ектоморф не мога да живея на ВМ. Гладен съм постоянно, отслабвам много, силата ми пада ДРАСТИЧНО, и то на 5000калории. От друга страна, 300грама въглехидрат ми идват добре. Дори повече. Не се омазнявам, силата е на ниво и всичко е точно.

Иван

24.05.12
07:03

казано от Lyubomirr на 23.05.12, 23:39:

Емпиричните ми наблюдения подкрепят абсолютно твърденията на Voyager. За ендоморфи по - подходяща е ВМ.
Но аз като типичен ектоморф не мога да живея на ВМ. Гладен съм постоянно, отслабвам много, силата ми пада ДРАСТИЧНО, и то на 5000калории. От друга страна, 300грама въглехидрат ми идват добре. Дори повече. Не се омазнявам, силата е на ниво и всичко е точно.

Аз като бях на ВВД - ендоморф, като минах на ВМ, видях че мога да съм ектоморф ;) 

Това, с гена, в повечето случаи, служи като оправдание за мързела.

Мнението беше редактирано от Иван на 24.05.12 08:03.

24.05.12
11:13

казано от Иван Киряков на 24.05.12, 07:03:

Аз като бях на ВВД - ендоморф, като минах на ВМ, видях че мога да съм ектоморф ;) 

Да си ектоморф, но с лишения. Любо си баца по 300г. въглен и е по-надран от теб (поне така твърди автора на темата за ектоморфите + въглехидрати). Колко време ще издържиш така замислял ли си се? Година, пет, цял живот?
Не мисля, че има хора, които може да са на “перфектната” диета, да са ендоморфи и да седят надрани поне 20-30г.
Поне не съм го видял с очите си, за да го повярвам.

п.с. Е как да не мразИм ектоморфи (grin) :D

24.05.12
12:08

Аз ще споделя личен опит. Многото кила около 20 ги свалих основно на НВД, като въглехидрати ядях само сутрин (основно овес или от време на време макарони), мазнините обаче също ги държах под контрол... След като бях свалил вече доста килограми, от септември месец започнах ЦХ, като първоначално вечер плющях като за световно - отново нисковъглехидратна храна, но изобщо не ограничавах мазнините и не смятах калории. Първоначално не ми се отразяваше изобщо, но в последствие качих 3-4кг (които със сигурност не бяха особено чисти - чувствах се доста воден). След това от март месец до Великден  тази година имаше около месец в който бях много стриктен с храната и изчистих около 3кг, но държах калориите около 2400-2500 грубо, храненето пак беше ВМ-НВД. След Великден пак му поотпуснах края, имаше сватби празници ала бала пак си върнах 2-3 кила основно вода, но общо взето държа едни и същи килограми 88-89 без да броя калории и да се ограничавам особено, но и не виждам да се изчиствам стоя си около 13-14% мазнини.
Психически високомазнинното хранене не съм усетил да ми влия по някакъв начин. Не се чувствам нещастлив, когато съм на ниски въглехидрати, нито пък се чувствам по-добре когато си хапна повечко въглехидрати. Единствено разлика усещам при тренировките - след зареждане с въглехидрати винаги имам повече сила и повече енергия.
За себе си виждам, че за да чистя и да достигна примерно едноцифрен % подкожни мазнини, трябва да внимавам доста с калориите, а при ВМ ми е доста трудно, тъй като не се засищам и за да се усетя наистина нахранен и сит поемам значително количество храна и съответно много калории от мазнините. Трябва да поекспериментирам малко с въглехидратите да видя какво ще се получи... нещо като въглехидратна ротация.

Някой замислял ли се е какво ще стане, ако не мисли в абревиатури и дни, а в хранения? Т.е. всяко хранене ти е според каквото е нужно в момента и +/- близките часове ;)
Или просто държите да сте част от дадена група? :)

24.05.12
12:40

Воиджър,
какво мислиш по тези три въпроса?
1. След като целта на тялото е не да сме на много малък процент мазнини, а напротив то иска да трупа мазнини като резерв в случай на липса на храна, не изнасилват ли телата си по някакъв начин хората, които държат много нисък процент мазнини и какви са дългосрочните последствия за здравето в този смисъл?
2. Тва е малко абстрактно, дано да ми схванеш мисълта- ако приемем, че ВМ режим е най-доброто нещо за нашите тела и по някакъв начин самият режим, независимо от калориите, които поемаме, не ни позволява да бъдем много изчистени, просто защото това не е най-доброто за нашите тела, а тази надраност се постига чрез някакви други леко изкуствени методи- като постно пиле и ориз напр.? Веднага се сещам за Веско, който не яде пиле и ориз, както и да е...:)
3. Виждала съм мъже с много мускули и много изчистени, с дрехи изглеждат добре горе-долу, но разсъблекат ли се- грозна гледка, никакъв сексапил,много са слаби,  струва ми се, че това, към което се стремите, изглежда добре на снимки, но не съм сигурна на живо...Аз определено предпочитам другото...то е и въпрос на вкус най-вероятно...

Иван

24.05.12
12:40

казано от gotcha на 24.05.12, 11:13:

казано от Иван Киряков на 24.05.12, 07:03:

Да си ектоморф, но с лишения. Любо си баца по 300г. въглен и е по-надран от теб (поне така твърди автора на темата за ектоморфите + въглехидрати). Колко време ще издържиш така замислял ли си се? Година, пет, цял живот?
Не мисля, че има хора, които може да са на “перфектната” диета, да са ендоморфи и да седят надрани поне 20-30г.
Поне не съм го видял с очите си, за да го повярвам.

п.с. Е как да не мразИм ектоморфи (grin) :D

Не знам кой е Любо и не ме интересува - да е жив и здрав (никакъв сарказъм тук). На ВВД се чувствах лишен, ограничен и броях всяка шибана калория (въобще няма да описвам негативите), сегашното хранене (въх, май станаха 3 години) ми е най-вкусното нещо, което ми се е случвало (въобще няма да описвам всички други позитиви). Бил съм и само на НВД едно лято - никога няма да повторя. Нямам намерение темата да я минавам на “за” и “против” - всеки да си яде, както го кефи, просто написа че съм се ограничавал, а това не е така.

Мнението беше редактирано от Иван на 24.05.12 12:44.

DO

24.05.12
12:44

Дискусията в темата затвърждава колко индивидуално е всичко.

Аз например,както казах по-горе,ако искам да съм кожа и мускул почвам да ям боклуци и джънк и ВВД и да тренирам билдърски и до 2 месеца ще съм дръпанл по няколко санта отвсякъде (мускулна памет + предишен опит) ,но нямам такива мераци и приоритети,а и вкусовите ми предпочитания изцяло съвпадат със етикета “здавословно хранене” (вместо сладолед са ми по-вкусни лешниците и т.н.) и за това си наблягам на ВМ като една от целите ми беше да кача малко бф% с въпросното хранене.Сега съм ги нагласил нещата хем да си наблягам на ВМ,но не му мисля много ....... колко са точно като мен - сигурно 5 на 500.Други 10 пък са 10 на 100 и т.н.

Опитвал съм се да се храня според това от какво има нужда тялото, но като силно подчертан ендоморф рано или късно в даден момент се е оказвало, че тялото има нужда от едно, а душата от друго :D
Темата е много интересна, сложна и неизчерпаема.
Аз например винаги съм се чудил дали съм роден ендоморф или благодарение на родители баби и т.н. съм направен такъв още в детството си :).

24.05.12
12:53

Последните два дни влизам във форума само за да следя тази тема. Според мен трябва да се направи важна.

24.05.12
13:26

казано от Lyubomirr на 23.05.12, 23:39:

Я дай да видим на тези 5000 калории колко си изчистен?!

24.05.12
13:31

казано от Joyplovdiv на 24.05.12, 12:40:

Воиджър,
какво мислиш по тези три въпроса?
1. След като целта на тялото е не да сме на много малък процент мазнини, а напротив то иска да трупа мазнини като резерв в случай на липса на храна, не изнасилват ли телата си по някакъв начин хората, които държат много нисък процент мазнини и какви са дългосрочните последствия за здравето в този смисъл?
2. Тва е малко абстрактно, дано да ми схванеш мисълта- ако приемем, че ВМ режим е най-доброто нещо за нашите тела и по някакъв начин самият режим, независимо от калориите, които поемаме, не ни позволява да бъдем много изчистени, просто защото това не е най-доброто за нашите тела, а тази надраност се постига чрез някакви други леко изкуствени методи- като постно пиле и ориз напр.? Веднага се сещам за Веско, който не яде пиле и ориз, както и да е...:)
3. Виждала съм мъже с много мускули и много изчистени, с дрехи изглеждат добре горе-долу, но разсъблекат ли се- грозна гледка, никакъв сексапил,много са слаби,  струва ми се, че това, към което се стремите, изглежда добре на снимки, но не съм сигурна на живо...Аз определено предпочитам другото...то е и въпрос на вкус най-вероятно...

1. Може би изнасилват телата си, но често казано, никога не съм срещал проучвания, които да правят връзка между нисък процент bf, в разумни граници и някакви заболявания.
2. Имаш право тук, определено. Релефът не е еквивалент на добро физическо състояние, със сигурност поне не непременно. Това, което ме накара да пусна темата е, че някои хора дори при стабилна инсулинова стимулация успяват да постигнат много по-сериозен релеф, отколкото хора, които държат инсулина мн дълго време на минимум. Интересно ми е откъде идва този парадокс и веднага се замислих за метаболитните типове.
3. Тук не те разбрах май напълно. Ако питаш към какво се стремя аз - well being. Което за мен значи да се чувствам добре в тялото си, разбирай да имам и добра визия, без да гоня впечатляващи кг и %мазнини... и добро здраве, без рак, без сърдечносъдови заболявания и тн.

Понеже стана въпрос и за вкусовия момент. ВМ-НВД е и при мен абсолютно най-вкусният начин на хранене, усещам го най-ествествено, храносмилането ми при него е най-добро, работоспособността също. Недостатъкът - леко ‘’празно’’ чувство на мускулите, и в сравнение с по-високо въглехидратно хранене - по-ниско либидо. Това за нещастливостта е малко преувеличено може би, просто сравнително усещам разликата.

Впрочем, когато дълго време съм на нисък въглен и заредя, ефектът е доста силен - пълнота в мускулите, чувство за ‘’могъщество’‘, повишено либидо. Но това съм забелязал, че става по-скоро при периодични зареждания, а не всеки ден блъскане на картофи.

Също така - забелязал съм, че при повече въглехидрат при тренировки и през деня, дори при жеги... няма значително и явно потене. При много дълго време без въглен съм забелязал, че понякога се потя дори в покой (това с въглен не помня някога да се е случвало). Отдавам го на завишен кортизол, който и вкарва тялото в един по-активен режим. И може би този завишен кортизол предодвратява по-нататъшното сваляне на мазнини.

Да подчертая, че сега съм в сесия и като цяло в деня ми има много стрес, ядове и тревоги, така че тук факторът на стреса е много силен... при други условия на средата може би това въглехидратно зареждане няма да се отрази така сериозно, тъй като и стресовите хормони няма да са в такава активност.

Мнението беше редактирано от Voyager на 24.05.12 13:32.

24.05.12
13:41

казано от Oranje на 24.05.12, 12:26:

Някой замислял ли се е какво ще стане, ако не мисли в абревиатури и дни, а в хранения? Т.е. всяко хранене ти е според каквото е нужно в момента и +/- близките часове ;)
Или просто държите да сте част от дадена група? :)

Вярвам, че организмът харесва постоянството. Не съм сигурен, че постоянната смяна на енергийния източник в дългосрочен план особено би се отразила добре. Не знам до колко тялото за даден период може да оползотворява ефективно глюкоза и мастни киселини, за кетоните да не говорим. Ако кетоадаптацията е абсолютният връх в храненето и благосъстоянието на организма, дали тези въглехидратни зареждания няма да те изхвърлят от кетозата? Лекари, занимаващи се от доста време с кето хранене, казват, че се случва точно така и реадаптацията отново е мъчна.

Мнението беше редактирано от Voyager на 24.05.12 13:42.

24.05.12
14:14

казано от Miro Gi4ev на 24.05.12, 13:26:

Я дай да видим на тези 5000 калории колко си изчистен?!

Разбира се, че на 5000 калории с въглехидрат няма как да съм чист. С въглехидрат ги държа около 3500. Ставаше въпрос, че дори при 5000 на ВМ съм слаб, гладен и т.н.
Само да уточня - за моето тяло 300-350гр. въглехдрат не е ВВД, по - скоро РБД.

Мнението беше редактирано от Lyubomir на 24.05.12 14:38.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1