27.05.12
02:16
Здравейте!
Започнах да тренирам редовно във фитнес зала преди около 4 месеца и половина. Тренирам силово. Всичко вървеше много добре откъм сила и маса, но към средата на третия месец изпаднах в плато от което не можех да изляза повече от две седмици (силата ми не се покачваше а дори и страдаше при определени упражнения). Започнах леко да се отчайвам, че със силовия ми прогрес е свършено и реших да действам в друга посока.
Понеже имах доста мазнини (главно в областта на пояса) започнах да правя кардио, а няколко седмици по-късно реших да премина и на НВД, поне да се изчистя малко. Поинтересувах се и от няколко източника научих, че при драстично намаляване на въглехидратите силата несъмнено ще пострада, но реших да рискувам.
На НВД съм от около месец. Свалих 4 килограма от началото на диетата (общо 7 от започването на кардио тренировките), но най-интересното е, че излязох от платото и силата ми отново тръгна нагоре, и то значително! Кардио не правя от 20 дена поради възпаление.
Интересува ме какъв е механизма на подобно поведение от страна на тялото ми и какви биохимични процеси са протекли. Приятел ми каза, че може да е поради промени в хормоналния баланс но ще се радвам на експертно мнение.
Благодаря предварително.
27.05.12
08:58
Привет,
Трудно може да се прецени какво точно е станало според информацията, която си дал. Би ли описал подробно как си тренирал преди платото, колко си тренирал, как точно си се хранил преди платото, храниш ли се калкулирано (броиш ли калории), как точно си започнал да се хранил на НВД-то и как си тренирал по това време.
Трябва всичко да е описано подробно, за да се види какво точно си променил, което се е отразило така благоприятно на тялото ти.
Иначе като за начало мога единствено да предположа, че в началото си претренирал и не си се възстановявал добре, затова си изпаднал в плато, че дори и в регрес. Явно при промяната, която си направил си позволил на тялото ти да се възстановява по-добре.
Също така е напълно нормално начинаещ да прогресира с тежестите и същевременно да подобрява композицията на тялото си.
Благодаря за отговора.
В началото започнах да тренирам по следния начин: тренировка-почивка-тренировка-почивка и т.н... крака и рамене; гръб и бицепс; гърди и трицепс; корем един-два (най-често един :D ) пъти седмично с някоя тренировка (крънчове и повдигане на крака/колене от вис)
Крака и рамене
-клек с щанга на гърба 5х5
-бедрено разгъване 3х6
-бедрено сгъване 3х6
-раменни преси с щанга от стоеж 5х5
-повдигане на ръцете встрани 3х7-8
Гръб и бицепс
-набиране на лост 50 повторения (обикновено в 6 до 7 серии; разнообразие от хватове)
-мъртва тяга 5х5
-гребане в широк надхват 3х6
-придърпване на долен скрипец с тесен успореден хват 2х6
-бицепсово сгъване с прав лост 4х6
-бицепсово сгъване с дъмбели от наклонен седеж 2х8
Гърди и трицепс
-хоризонтален лег 5х5
-наклонен лег 4х6 (редувах лост с дъмбели)
-лицеви опори 3 до отказ
-лег с тесен хват 3х6
-двустранно трицепсово разгъване с дъмбел зад глава 2-3х6
-трицепсово разгъване на горен скрипец 2х7-8
5 минутно кардио преди всяка тренировка, загряване на ставите и 2-3 загряващи серии в началото на тренировките.
Тренировките ми продължаваха 50-70 минути. Хранех се по-скоро високо въглехидратно с 5-7 приема на храна. Главно овесени ядки, ориз, хляб, банани, яйца (варени), месо, кисело и прясно мляко, ядки (бадеми, орехи, лешници), ленено семе. Не съм броил калории.
Малко след започване на НВД започнах да тренирам така: 3 дена тренировки последвани от един (рядко два) почивен ден. Същата комбинация от мускулни групи, но добавих следните упражнения към съответната тренировка:
-3х5-6 преден клек
-3х7-8 вертолет
-2-3х6 гребане в подхват
-2-3х6 бицепсово сгъване с крив лост в надхват или 2-3х8 скотово сгъване с крив лост в надхват
-3х5-6 кофички с допълнителна тежест
-2-3х6-7 френско от лег
-набиранията също вече са с допълнителна тежест
Тук тренировките ми са с продължителност от 60-70 минути
няколко пъти правих спринтове по хълм но си докарах shin splints и от около 20 дена не правя кардио (освен 5те минути велоергометър преди всяка тренировка)
Храня се горе-долу така така:
- 1/3 или 1/4 чаша овесени ядки и 3-4 цели яйца (варени)
тренировка
-голям банан и 160-200 грама месо (свинско, рядко пилешко)
-2 цели яйца (варени) и 100 грама сирене + салата (марули, зеле, репички, лук, оцет, олио)
-200 грама херинга + салата
-около 150 грама извара + около 50 грама сирене
-200 грама извара (преди сън)
(извара през деня когато ми падне с някое от храненията, общо ми се събира около 500 грама на ден)
около една супена лъжица ленено семе всеки ден
отново не броя калории
Количествата леко варират в отделните дни. Случва се да има дни в които се храня 4 пъти и други в които се храня 7 пъти но са рядкост. Понякога още повече орязвам въглехидратите. Веднъж правих ден на нула въглехидрати, нещо което не препоръчвам на никого :D Правил съм два зареждащи дена засега.
Хранителни добавки в момента: Мултивитамини/минерали Допел херц; витамин С, витамин Е; Бях си купил Adipokill на Scitec който доста добре ми потискаше апетита, друг ефект не усетих май от него поради ниския обем кардио който правя. Приемах и рибено масло доскоро.
Тегло при попадане в платото 71-72 кг. Тегло при започване на НВД 69кг. Моментно тегло 65кг. Ръст 165см. 26 години.
Мнението беше редактирано от dani на 27.05.12 16:21.
27.05.12
16:58
Ами...нямам обяснение защо прогресираш. (това не звучи както трябва) :)
Това, което мога да кажа е, че си започнал много кофти тренировки като за начинаещ. Вероятно тялото ти е било в шок и е последвало плато/регрес. Аз също започнах по подобен начин - 1 месец кръгова и после се хвърлих на профи програми. След 2 месеца и при мен настъпи плато. За разлика от теб, аз влезнах в правия път като намалих тренировъчния обем, за да може тялото ми да се възстановява. По това, което пишеш дори бих се обзаложил, че в момента би трябвало да има още по-голям регрес, но ти твърдиш друго, тъй че...
Има единствено две неща, които мога да предположа, че са “виновни” за случващото се:
1. При ВВД си приемал недостатъчно протеин, докато при НВД самото естество на режима предразполага към приемането на много по-големи количества протеин. Вероятно това е дало възможност на тялото ти да се възстановява.
2. Чисто и просто - адаптация. Тялото се адаптира уникално добре към почти всичко. Явно му е писнало да бъде мачкано и е решило да се приспособи.
If it’s not broken, don’t fix it! :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.05.12 17:00.
Наистина започнах много зле с тренировките като пренебрегнах програмите за начинаещи :)
казано от Тихомир Велев на 27.05.12, 16:58:
Има единствено две неща, които мога да предположа, че са “виновни” за случващото се:
1. При ВВД си приемал недостатъчно протеин, докато при НВД самото естество на режима предразполага към приемането на много по-големи количества протеин. Вероятно това е дало възможност на тялото ти да се възстановява.
2. Чисто и просто - адаптация. Тялото се адаптира уникално добре към почти всичко. Явно му е писнало да бъде мачкано и е решило да се приспособи.If it’s not broken, don’t fix it! :)
Замислям се и според мен си прав. Количеството протеин което приемам сега е доста по-голямо. Прогрес има, при всички упражнения силата ми се покачва (при някои драстично!)
Благодаря за бързите отговори :)
По-здрави
Мнението беше редактирано от dani на 27.05.12 17:12.
И какъв е проблема да прогресираш на НВД?
Още повече, че си сменил и програмата.
казано от Петко К на 27.05.12, 18:55:
И какъв е проблема да прогресираш на НВД?
Прочети първия ми пост: “Поинтересувах се и от няколко източника научих, че при драстично намаляване на въглехидратите силата несъмнено ще пострада”
Вече знам че не е вярно.
Последния месец рядко качвам над 100 гр. въглехидрати дневно, пък си правя доста добри тренировки и нямам спад на сила.
Спад може да има по-скоро заради малкото калории.
Коментарите ти са неясни и леко безсмислени. На калориен дефицит съм от около месец а прогресирам, за какъв спад говориш ти? Четеш ли внимателно това което е написано по-горе?
Мнението беше редактирано от dani на 27.05.12 20:19.
Нормално е да има покачване на силата след адаптиране към НВД-то, просто забрави тези източници, гарантиращи провал без въглехидрати и сам си прави изследванията в бъдеще. След достатъчно време без въглехидрати и на мазнини последните започват да се усвояват много по-добре и оттам покачването на резултатите. Изследванията навярно не отчитат факта, че телата на тестовите им субекти не са свикнали да работят на мазнини и оттам може да се е наблюдавал посочения спад в силата им.