Нова в материята - търся съвет за тренировъчна програма

Здравейте!

Аз съм от женски пол, на 18 години, 161 висока/51 килограма. Допреди 3 години спортувах всеки ден, но изведнъж спрях. Тренирам от 2 седмици във фитнеса и ми направиха тренировъчна програма, но не я чувствам точно като за мен. Целта ми е да премахна излишните подкожни мазнини на корема и бедрата, да покача мускулната маса и тялото ми да приеме по-стегнат и спортен вид. Тренирам 3 пъти седмично като повтарям всичко от написаното по-долу всеки път. Не се храня по определена програма. Ям 4-6 пъти дневно на умерени порции, не пия друго, освен вода и прясно изцедени сокове, ям доста закуски от баничарниците, но засега не ми се отразяват. Свикнала съм да приемам такава храна всекидневно, дори и да е в малки количества. Всеки ден ям по една голяма купа салата за вечеря, за да компенсирам, + многото вода. Друго не се сещам сега да добавя... Ако е нужно и снимки ще кача или мерки ще дам.

Ето я и програмата:

Загрявка - 6-7 минути на кростренажор/пътека.

1. Права лежанка - 6х8
2. Издърпване на горен скрипец - 6х8
3. Лег преса - 5х15
4. Екстензии на квадрицепс на машина - 4х12
5. Махове встрани с тежести на прасците - 3х15
6. Кик-бек - 2х8
7. Раменно разтваряне встрани - 3х10
8. Повдигане на пръсти - 3х20
9. Извивки встрани с гиричка - 3х15
10. Бицепсово сгъване с гирички изправена - 3х10
11. Напади с тежести - 3х10 за всеки крак
12. Бързо ходене на пътека с наклон - 30 минути

Това е!

Малко ги разбърках нещата, заради това, че съм добавяла и аз днес и не знам даже кое след кое е добре да се прави...

Много ще съм ви благодарна, ако ми отговорите, защото съм доста дезориентирана и ми трябва компетентна насока, защото все пак никой от нас не би искал да си губи времето с неправилна тренировка.
Благодаря!

MF

27.05.12
14:43

Моят съвет е вместо да търсиш помощ от треньори, сама да си изготвиш програма. Ето как:
1. Разпредели по дни мускулните групи така, че всяка една от тях да тренираш веднъж седмично. Пример:
Понеделник - гръб, бицепс
Сряда - крака, корем
Петък - гърди, трицепс

2. За всяка една от тренировките си избери по няколко упражнения за съответната мускулна група:  http://www.bb-team.org/fitness/exercises

3.Опитвай. Пробвай различни видове упражнения, с и без допълнителни тежести, с различни на брой серии и повторения, докато започнеш да “си усещаш” кои методи на трениране ти действат най-добре.  Когато това стане, ще можеш и сама да правиш тренировките си все по-трудни и предизвикателни, за да бележиш прогрес.

4. 1-2 пъти седмично (в дните без силова тренировка) прави кардио - интервално или не прецени сама:
http://www.bb-team.org/articles/1039_znaem-li-vsichko-za-kardio-trenirovkata
http://www.bb-team.org/articles/1408_izgaryane-na-maznini-s-intervalni-trenirovki

Сега за храненето. Няма нужда да спираш тестените храни, просто ги приемай през деня, а с настъпването на вечерта намалявай до минимум въглехидратите. Това, че се храниш 4-6 пъти дневно, е много добре - продължавай.
За да можеш да се възстановиш качествено след силовите тренировки, ще ти трябва протеин. Хапвай месо, яйца, млечни продукти.

Наспивай се. Бъди спокойна. Не си давай крайни срокове или конкретизирани в цифри цели.

Успех.

27.05.12
15:10

По-добре да тренира цялото тяло три пъти седмично.

Благодаря много за отговорите Ви!

Тази програма, която съм написала, е след моята намеса на доста места и считам, че така вече ще е наред. Ще я пробвам утре, но смятам ,че това ще е доста по-добра тренировка от предходната, доколкото си познавам тялото. Благодаря Ви за съветите.
Иначе настина смятам цялото тяло да продължа да си го тренирам, вместо само части от него, защото не виждам смисъл. Чувствам се идеално след тренировка на цялото тяло.
След тренировка обикновено ям по 1 банан и 15-20 минути след това вече си хапвам примерно парче месо с топено сирене върху филийка, защото съм изключително гладна тогава. Чак 1 час след това вече си ям нормално - плодове, зеленчуци, вода, салати.

MF

27.05.12
22:27

“Плодове, зеленчуци, салати” не е нормално хранене. Това е гарнитурата.
Разделянето на мускулните групи се прави с цел по-доброто възстановяване. Но това се прави когато тренировката е наистина усилена, каквато твоята едва ли е. След като се чувстваш добре, тренирайки цялото тяло, давай. Ако с времето направиш напредък, тренировките ти ще стават все по-интензивни и тогава разделянето на групите ще ти е добре дошло.

Да, неправилно се изразих. Не ям само треволяци. Правилно казваш, че са гарнитура. Иначе засега са достатъчно интензивни за мен и скромният ми опит в тази сфера(2 седмици).

Благодаря ти отново!

Скоро ще сложа и снимки на това в какво състояние е тялото ми, за да може да имате ясна представа, когато пиша следващите теми, ако ми се наложи.

MF

28.05.12
16:12

Радвам се, че е било неправилно изразяване. :) Че аман от тревопасни :Д
Разбира се, интензитетът следва да се покачва с времето, при мускулно развитие и напредък в силата, бързината, техниката. Не е нужно бързане.
Пак заповядай!

Искам само да се похваля колко добре ми подейства вече обновената тренировка!
Благодарение на прекрасният сайт успях да дооправя всичко в програмата, да науча как се изпълняват правилно упражненията и да получа своето удовлетворение от набавените знания!

Благодаря ви!  :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1