Въпрос за набиране с тежести

Здравейте,
От септември миналата година включих тренировки на лост, два до три пъти седмично, отделно един ден гърди и един ден ръце в зала. Общо имам стаж с началните кръгови тренировки година и три месеца.
Висок съм 180/82 кг. Старая се да правя 30 серии набирания:
- 10 широк надхват,
- 10 раменен надхват,
- 5 раменен подхват,
- 5 по- тесен от раменен подхват.
Започвам от 6-7 повторения в първите серии, а в последните успявам по 2-3. В момента мога да правя 14 набирания с широк надхват без люлеене, брадичката над лоста и 100 набирания с широк надхват за 24 минути / в понеделник опитвах с една доза екстенд/. За другите видове набирания не мога да кажа, защото винаги ги правя след широкия.
Тренирам най-вече заради удоволствието от тренировката. Искам да попитам в тази връзка добра идея ли е да започна да се набирам с тежести и ако да как да променя тренировката. Колко пъти да тренирам. Само с тежест ли да се набирам или и без. Най-вече се интересувам с каква тежест да започна и как да я променям/увеличавам. Хич не ми се иска да се контузя глупаво, все пак съм над 40 години, а и ме болят раменете от широкия хват. Иначе за закачването на тежестта четох тук и разбрах че е добре да са дискове на колан на кръста.

27.05.12
19:36

Щом те болят раменете, по-добре спри с широкия хват. Аз лично упорствах доста време да се набирам с надхват и с тежести, ама накрая го спрях точно заради болка в рамото и не съжалявам. В момента се набирам само с успореден хват и с подхват, а в надхват от време на време може да припомпам някоя серия без тежести.
Аз лично тежестите ги закачам на колан на кръста.
Иначе, почни с минималната тежест, която можеш и увеличавай постепенно. И 30 серии ми се струват доста.

Мнението беше редактирано от Петко К на 27.05.12 19:37.

27.05.12
19:50

Широкия хват си е крива работа - поставя ставите,сухожилията и мускулите в неефикасна позиция за дърпане.Това ,че е трудно незначи че ще ти удари мускулите по кой - знае какъв специален начин.
Ако ще е надхват - раменен.Петко К е казал другото.

28.05.12
08:51

Относно самото добавяне на тежести - както при всяко друго упражнение, което изпълняваш и тук е логично да се стремиш постоянно да покачваш работните килограми (може би зависи и от целите ти), така че не виждам защо не би започнал да слагаш допълнителни килограми.

29.05.12
16:22

Нещата които каза Петко К +
1. Използвай някоя ниско до умерена обемна схема като 8х3 5х5 и т.н.
2. Измервай личнонто си тегло преди всяка тренировка с набиране!
3. След като си направиш часта от тренировката с тежести, МОЖЕ и да направиш някоя напомпваща серия без тежести
4. Ако нямаш колан за набиране, може да използваш-хванеш дъмбел или диск между краката си, като това е по-трудния вариант от колан
5. Щом боли не го прави!

;)

Някой от по-опитните и/или по-запознат с анатомията и биомеханиката - какво ви е мнението за:
1. Набиране с широк хват на лост със закривени краища
2. Набиране с широк, успореден хват
Те не са ли по-щадящи?

Благодаря за съветите,
Сега Сг. П. ето какво пише в статията тук за набирания -
За набирането ще Ви трябва подходящ лост (висилка). Добре ще бъде, ако е извит в краищата надолу, за да намалява напрежението в китките.
Източник: Набирания http://www.bb-team.org/exercise/1183_nabiraniya#ixzz1wL5xD2i1
Петко К. пък казва че се набира само в успореден и подхват след доколкото зная повече от десет години стаж. Та би трябвало да е по-добре. Да пробваме. Само не разбрах широкия успореден хват надхват ли е или подхват?

iokmjo, да кажем че започна с 5х5 широк успореден с тежести, 5х5 тесен подхват с тежести, няколко серии раменен надхват без тежести - това достатъчно ли е като обем за деня/ сравнимо ли е с досегашните ми 30 серии или така и така съм започнал да продължа с тренировка за бицепси и без това изостават и може би не е лошо да ги тренирам два пъти седмично.

30.05.12
16:00

казано от Александър Хайдуков на 30.05.12, 11:47:

Благодаря за съветите,
Сега Сг. П. ето какво пише в статията тук за набирания -
За набирането ще Ви трябва подходящ лост (висилка). Добре ще бъде, ако е извит в краищата надолу, за да намалява напрежението в китките.
Източник: Набирания http://www.bb-team.org/exercise/1183_nabiraniya#ixzz1wL5xD2i1
Петко К. пък казва че се набира само в успореден и подхват след доколкото зная повече от десет години стаж. Та би трябвало да е по-добре. Да пробваме. Само не разбрах широкия успореден хват надхват ли е или подхват?

iokmjo, да кажем че започна с 5х5 широк успореден с тежести, 5х5 тесен подхват с тежести, няколко серии раменен надхват без тежести - това достатъчно ли е като обем за деня/ сравнимо ли е с досегашните ми 30 серии или така и така съм започнал да продължа с тренировка за бицепси и без това изостават и може би не е лошо да ги тренирам два пъти седмично.

Не вярвай на всичко което четеш! Ръководи се от собствения си опит! И отговорите:
1. Успоредния хват при набиране си е успореден(дланите на ръцете са една срещу друга), т.е. ще ти трябва специален лост.
2. Щом си избрал 5х5 добре. Избери си САМО ЕДИН хват за 5х5 с тежести! Това упражнение ти е най-важното за тренировката/деня. Щом прогресираш на него значи  всичко едобре. След това припомпаи с какъвто хват искаш за някоя друга серия и толкоз с набирането за деня. Точка.
3. Колко често ще се набираш, няма значение, стига да прогресираш.
4. Тренираи бицепси, така че да не ти пречат на тренировката за гръб.

Така, ето какво свърщих, набиране с подхват, дискове на колан на кръста:
6/бр/х0/кг/, 4х10, 5х10, 2 х 3х15, 2х20, 3х20, 3х15, 2 х6х0
Резултат - болка в десния лакът, но той си ме болеше и преди това

Мнението беше редактирано от Александър Хайдуков на 03.06.12 12:35.

03.06.12
13:59

Извинявам се за вмъкването в темата но и аз имам въпрос относно набиранията. Набирам се на лост от 4 месеца, отначало едва правех 1-2 но постепенно стигнах до 9-10 чисти набирания с успореден надхват. И после дойде голямото дърво, не мога да помръдна вече почти месец и половина, замръзнал съм на тези 10 като гвардеец на пост :( Правя си по 3-4 серии всеки ден обикновено вечер, ще съм благодарен ако някой ми даде насока накъде да вървя. Благодаря предварително и се извинявам за спама относно основната тема.

03.06.12
15:18

Последния пост: пробвай някоя от системите на Цацулин: набиране не до отказ по няколко пъти на ден, и т.н.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1