27.05.12
19:29
Здравейте,
От септември миналата година включих тренировки на лост, два до три пъти седмично, отделно един ден гърди и един ден ръце в зала. Общо имам стаж с началните кръгови тренировки година и три месеца.
Висок съм 180/82 кг. Старая се да правя 30 серии набирания:
- 10 широк надхват,
- 10 раменен надхват,
- 5 раменен подхват,
- 5 по- тесен от раменен подхват.
Започвам от 6-7 повторения в първите серии, а в последните успявам по 2-3. В момента мога да правя 14 набирания с широк надхват без люлеене, брадичката над лоста и 100 набирания с широк надхват за 24 минути / в понеделник опитвах с една доза екстенд/. За другите видове набирания не мога да кажа, защото винаги ги правя след широкия.
Тренирам най-вече заради удоволствието от тренировката. Искам да попитам в тази връзка добра идея ли е да започна да се набирам с тежести и ако да как да променя тренировката. Колко пъти да тренирам. Само с тежест ли да се набирам или и без. Най-вече се интересувам с каква тежест да започна и как да я променям/увеличавам. Хич не ми се иска да се контузя глупаво, все пак съм над 40 години, а и ме болят раменете от широкия хват. Иначе за закачването на тежестта четох тук и разбрах че е добре да са дискове на колан на кръста.
Щом те болят раменете, по-добре спри с широкия хват. Аз лично упорствах доста време да се набирам с надхват и с тежести, ама накрая го спрях точно заради болка в рамото и не съжалявам. В момента се набирам само с успореден хват и с подхват, а в надхват от време на време може да припомпам някоя серия без тежести.
Аз лично тежестите ги закачам на колан на кръста.
Иначе, почни с минималната тежест, която можеш и увеличавай постепенно. И 30 серии ми се струват доста.
Мнението беше редактирано от Петко К на 27.05.12 19:37.
Широкия хват си е крива работа - поставя ставите,сухожилията и мускулите в неефикасна позиция за дърпане.Това ,че е трудно незначи че ще ти удари мускулите по кой - знае какъв специален начин.
Ако ще е надхват - раменен.Петко К е казал другото.
Относно самото добавяне на тежести - както при всяко друго упражнение, което изпълняваш и тук е логично да се стремиш постоянно да покачваш работните килограми (може би зависи и от целите ти), така че не виждам защо не би започнал да слагаш допълнителни килограми.
Нещата които каза Петко К +
1. Използвай някоя ниско до умерена обемна схема като 8х3 5х5 и т.н.
2. Измервай личнонто си тегло преди всяка тренировка с набиране!
3. След като си направиш часта от тренировката с тежести, МОЖЕ и да направиш някоя напомпваща серия без тежести
4. Ако нямаш колан за набиране, може да използваш-хванеш дъмбел или диск между краката си, като това е по-трудния вариант от колан
5. Щом боли не го прави!
;)
29.05.12
22:25
Някой от по-опитните и/или по-запознат с анатомията и биомеханиката - какво ви е мнението за:
1. Набиране с широк хват на лост със закривени краища
2. Набиране с широк, успореден хват
Те не са ли по-щадящи?
30.05.12
11:47
Благодаря за съветите,
Сега Сг. П. ето какво пише в статията тук за набирания -
За набирането ще Ви трябва подходящ лост (висилка). Добре ще бъде, ако е извит в краищата надолу, за да намалява напрежението в китките.
Източник: Набирания http://www.bb-team.org/exercise/1183_nabiraniya#ixzz1wL5xD2i1
Петко К. пък казва че се набира само в успореден и подхват след доколкото зная повече от десет години стаж. Та би трябвало да е по-добре. Да пробваме. Само не разбрах широкия успореден хват надхват ли е или подхват?
iokmjo, да кажем че започна с 5х5 широк успореден с тежести, 5х5 тесен подхват с тежести, няколко серии раменен надхват без тежести - това достатъчно ли е като обем за деня/ сравнимо ли е с досегашните ми 30 серии или така и така съм започнал да продължа с тренировка за бицепси и без това изостават и може би не е лошо да ги тренирам два пъти седмично.
казано от Александър Хайдуков на 30.05.12, 11:47:
Благодаря за съветите,
Сега Сг. П. ето какво пише в статията тук за набирания -
За набирането ще Ви трябва подходящ лост (висилка). Добре ще бъде, ако е извит в краищата надолу, за да намалява напрежението в китките.
Източник: Набирания http://www.bb-team.org/exercise/1183_nabiraniya#ixzz1wL5xD2i1
Петко К. пък казва че се набира само в успореден и подхват след доколкото зная повече от десет години стаж. Та би трябвало да е по-добре. Да пробваме. Само не разбрах широкия успореден хват надхват ли е или подхват?iokmjo, да кажем че започна с 5х5 широк успореден с тежести, 5х5 тесен подхват с тежести, няколко серии раменен надхват без тежести - това достатъчно ли е като обем за деня/ сравнимо ли е с досегашните ми 30 серии или така и така съм започнал да продължа с тренировка за бицепси и без това изостават и може би не е лошо да ги тренирам два пъти седмично.
Не вярвай на всичко което четеш! Ръководи се от собствения си опит! И отговорите:
1. Успоредния хват при набиране си е успореден(дланите на ръцете са една срещу друга), т.е. ще ти трябва специален лост.
2. Щом си избрал 5х5 добре. Избери си САМО ЕДИН хват за 5х5 с тежести! Това упражнение ти е най-важното за тренировката/деня. Щом прогресираш на него значи всичко едобре. След това припомпаи с какъвто хват искаш за някоя друга серия и толкоз с набирането за деня. Точка.
3. Колко често ще се набираш, няма значение, стига да прогресираш.
4. Тренираи бицепси, така че да не ти пречат на тренировката за гръб.
03.06.12
12:35
Така, ето какво свърщих, набиране с подхват, дискове на колан на кръста:
6/бр/х0/кг/, 4х10, 5х10, 2 х 3х15, 2х20, 3х20, 3х15, 2 х6х0
Резултат - болка в десния лакът, но той си ме болеше и преди това
Мнението беше редактирано от Александър Хайдуков на 03.06.12 12:35.
03.06.12
13:59
Извинявам се за вмъкването в темата но и аз имам въпрос относно набиранията. Набирам се на лост от 4 месеца, отначало едва правех 1-2 но постепенно стигнах до 9-10 чисти набирания с успореден надхват. И после дойде голямото дърво, не мога да помръдна вече почти месец и половина, замръзнал съм на тези 10 като гвардеец на пост :( Правя си по 3-4 серии всеки ден обикновено вечер, ще съм благодарен ако някой ми даде насока накъде да вървя. Благодаря предварително и се извинявам за спама относно основната тема.