Комбиниране на мускулните групи

Здравейте на 17 години съм , висок 183 , 93 кг - цел покачване на мускулна маса . Доста четох но така и не можах да се ориентирам , та реших да се допитам до вас . Как е най - добре да комбинирам мускулните групи : бицепс , трицепс , гръб , гърди , крака , корем , рамо , трапец  в един пет дневен сплит ? :)

Чел си, но не си намерил как е най-добре. И няма как да намериш, защото...няма едно единствено правилно универсално най-добре.
За да знаеш как е най-добре трябва да знаеш:
- кои групи са ти по-развити и кои изостават. Например: ако гърбът ти е много напред, а гърдите изостават, то може гърди да правиш 2 или 3 пъти, а гърба - само веднъж.
- как ще се тренира всяка група. Например: ако гърбът ти се тренира с много тяги, то трябва да вземеш впредвид това при разпределянето на дните за задно бедро. Пък и за предно. Ако рамото ти не е предимно от изолиращи, то трапецът се товари доста и трябва да помислиш дали да правиш за него отделна тренировка. И т.н.
- начинът ти на живот. Например: Ако петък вече излизаш по дискотеките, то тежките тренировки (обикновено това са краката и гърбът) ги отдалечаваш от петъка.
- начинът ти на хранене. Ако всеки ден не се храниш еднакво (например си на въртене на въглените), то трябва да видиш по-тежките тренировки как ще ги направиш спрямо храненето.
И т.н.
И, една много умна мисъл  - ако си достигнал нивото да тренираш мускул веднъж седмично, то вече значи си постигнал толкова много в културизма, че трябва теб да те питат, не ти да питаш.

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 28.05.12 10:25.

Мерси за информацията , помогна ми , ще тренирам по-слабите мускули по често , а по-развитите 1 път  , и по тежките тренировки ще ги оставя в края на седмицата ;) . А относно мисълта “ако си достигнал нивото да тренираш мускул веднъж седмично, то вече значи си постигнал толкова много в културизма, че трябва теб да те питат, не ти да питаш.” напълно вярно но винаги има какво още да научиш :)

Ето така мисля да ги комбинирам :

Понеделник - бицепс , трицепс , корем
Вторник - гърди , рамо , трапец
Сряда - кардио , гръб , корем
Четвъртък - бицепс , трицепс , корем
Петък - крака , гръб

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.05.12 12:57.

28.05.12
13:01

Хахахааха, 2 пъти ръце, и в 1 ден крака и гръб.. абе пич ти бъзикаш ли се :D

Два бързи въпроса:
- има ли разумна причина да започваш 5-дневен сплит именно с бицепс и трицепс?
- каква е идеята на това да тренираш корема 3 пъти седмично?

28.05.12
16:26

казано от Кольо Пияндето на 28.05.12, 13:01:

Два бързи въпроса:
- има ли разумна причина да започваш 5-дневен сплит именно с бицепс и трицепс?
- каква е идеята на това да тренираш корема 3 пъти седмично?

Аз мога да ти отговоря

- има естествено събота и неделя трябва да са се възстановили добре ръцете и първия ден от новата тренировъчна програма трябва да направи добра тренировка за ръце идва лято .
- ами решил, е че трябва да стегне корема (да направи плочки) отново за лятото.

Аз, ако съм на твое място ще си направя друга тренировъчна програма.

Мнението беше редактирано от Borko на 28.05.12 16:26.

28.05.12
22:30

Гърди + трицепс + предмишница
Почивка
Гръб+Бицепс+Корем
Почивка
Крака+Рамо+Трапец
Почивка
+ Тренировъчен метод Пирамида =
———————————————————————-
                  Най - доброто на пазара (поне за мен)

Мнението беше редактирано от Алекс Д. на 28.05.12 22:31.

Riko темата съм я пуснал с въпрос към вас и искам мнения с обоснован отговор :) , Кольо , защо да не започвам с ръце , а корема го правя 3 пъти заради това че искам да го стегна за лятото .  Алекс  , мерси за програмата такъв отговор очаквах  , но най - вече исках 5 дневния сплит защото събота и неделя нямам възможност да тренирам . Но мисля да я пробвам :)

29.05.12
12:02

Щом желанието ти е да качиш мускулна маса,аз не виждам защо да не ползваш тридневен сплит и системата 5х5.Така ще оставиш достатъчно време на мускулите си да починат и растат.Давай,опитвай!Не се притеснявай да използваш упражнения за гръб и крака в един ден,не е толкова страшно и безотговорно.Аз например правя набиране с тежест и клек в един ден.Успех!

29.05.12
12:09

То и аз правя клек и тяга в един ден, ама не го наричам тренировка за гръб и крака ;)
Не е зле да опише упражненията, но и и аз смятам, че му е рано за 5 дневен сплит, още повече пък такъв с отделен ден за ръце, за сметка на краката, които са сбутани с гърба.

Мнението беше редактирано от Петко К на 29.05.12 12:11.

казано от Кристиян Първанов на 28.05.12, 22:48:

Кольо, защо да не започвам с ръце, а корема го правя 3 пъти заради това че искам да го стегна за лятото.

Няма логика да започваш с малките мускулни групи, които са стабилизатори и синергисти в тренировките за големите. С други думи - една тежка тренировка за бицепс и трицепс ще намали възможностите ти да натовариш оптимално гърдите или гърба на другия ден, защото изолиранното натоварване на първите ще отнеме доста сила за многоставните упражнения за вторите.

Коремът се стяга с подходящо хранене, не с безкрайно трениране на мускулатурата му.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.05.12 13:24.

казано от Кольо Пияндето на 29.05.12, 12:14:

казано от Кристиян Първанов на 28.05.12, 22:48:

Кольо, защо да не започвам с ръце, а корема го правя 3 пъти заради това че искам да го стегна за лятото.

Няма логика да започваш с малките мускулни групи, които са стабилизатори и синергисти в тренировките за големите. С други думи - една тежка тренировка за бицепс и трицепс ще намали възможностите ти да натовариш оптимално гърдите или гърба на другия ден, защото изолиранното натоварване на първите ще отнеме доста сила за многоставните упражнения за вторите.

Коремът се стяга с подходящо хранене, не с безкрайно трениране на мускулатурата му.

Ясно , разбрах просто малките мускулни групи като ръцете ще ги преместя след гърдите и гърба :) А относно храненето , от 5 месеца се храня правилно и има голям ефект . И ще продължа така .

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1