Сметана - видове и качество

28.05.12
20:26

Някой може ли да даде малко повече информация за видовете сметани - бита, суха, течна и  заквасена. Заквасената ли е най-подходяща, като източник на мазнини. Днес си купих такава, но е доста скъпа 3.50 за 200гр. Кажете вие от къде си купувате и какви са цените. Интересен факт е, че на съдържанието пише само “Е”-та и захар, а това не звучи никак здравословно. Благодаря.

28.05.12
23:00

Положението със сметаната в БГ не е розово. Продават се основно боклуци на раст. основа, които са вредни, както и подсладени “неща”.
Осн качествена характеристика която те интересува е млечна=животинска. Има квасена и неквасена.

Квасената е достатъчно популярна в БГ, на данон напр. 400г. е 2 и нещо и няма вкус на нищо :D Колегата Вояджър беше постнал шейк с такава, може да сподели вкусовите свойства, но с неквасена може да се докара значително по-добър вкус: като на хубав сладолед.

Неквасената може да е течна или бита. Такава има рядко в магазините, внос е, и е скъпа - 8-10 лв/кило. За 1 шейк ти рябват 100-150 гр, т.е. излиза скъпо. Показателен е факта че в БГ единсвено МайДей произвеждат такава, но не я продават в магазините (grin) защото излизало скъпо. Продават само на цехове.
Който има достъп до такава, препоръчвам шейковете на Винс Жиронда (гугъл): дават “бавна” енергия повече от овеса, не надуват стомаха и са мн вкусни.

Вариантите които виждам са купуване от някой който доставя/има връзки от село - ако има такъв да каже. Или ходене до МайДей в Илиянци да се купи на едро (dull)

Мнението беше редактирано от K K на 29.05.12 01:09.

29.05.12
00:46

Добре ами.. заквасената сметана на Данон или Бор Чвор? Където пише, че е от краве мляко и тн? И не пише нищо за растителни мазнини. Намекваш, че и те са ментета ли?

29.05.12
00:50

Аз лично нямам доверие към тези марки, независимо какво пише на етикета. От некачествен млечен продукт ме боли корема - факт е, че от тази на Бо Чвор съм изпитвал болки. А вкуса на Дано няма нищо общо със сметановия.

29.05.12
00:54

Не: (едитнах си предния пост) те са си животински, следователно ок според пространното ми мнение :D
Но неквасената дава възможност за яки на вкус шейкове, освен това след като пийна 100-150г. съм готов да превзема Цариград :D
След Данон ефекта не се наблюдава - се едно ям кисело мляко.

Мнението беше редактирано от K K на 29.05.12 01:11.

29.05.12
10:06

Пичове, не знам за вас, но аз ям млечни продукти само и единствено на една фирма. Учудвам се че почти никой, никога не я споменава никъде, може би се дължи на това че продуктите им са 2 пъти по-скъпи от всички останали на пазара в БГ. Предпочитам да плащам за тях, защото разлика в качеството ИМА - за вкуса отново са светлинни години напред (опитал съм почти всички марки на пазара, щом става въпрос за мазнини продукти) . Става въпрос за кашкавал, сирена, кисело мляко и заквасена сметана 30% на “Хармоника”.

http://harmonica.bg/produkti/

Преди година бяха изключително редки и ги имаше само в по-големите вериги супермаркети (Пикадили и тн.), но сега вече забелязвам, че се срещат и в повечето малки био магазини, поне в София. Лично на мен, предвид трагичната ситуация от към качество  и контрол на храните в родната мрежа, тези продукти ми вдъхват известна доза доверие... Имам наблюдения и как въпросната фирма се отнася към клиенти поставящи под въпрос качеството на продуктите им и  отношението им към тези клиенти е повече от похвално.

29.05.12
10:51

Заквасена сметана си взимам на Бор Чвор - 400гр, цена около 2лв.
За качеството не мога да говоря, никога не съм опитвала истинска сметана... Въпреки всички надписи на кутийките смятам, че е доста вероятно да не е много качествен продукт. Но това отношение го имам към всички хранителни продукти, за съжаление случаите на разминаване съдържанието по етикет и реалното такова не са един и два.

Моля, ако някой има добри впечатления и е сигурен в качеството на някоя марка заквасена сметана да сподели.

Ufighter, може ли да кажеш цената на една кофичка сметана? Все пак и това има значение като се купят много сметани.

29.05.12
10:53

Аз си вземам на еЛБи , когато има. 30% е в кофичка от 200гр. на цена 1.29лв.

29.05.12
11:54

казано от Jewelz на 29.05.12, 10:51:

Ufighter, може ли да кажеш цената на една кофичка сметана? Все пак и това има значение като се купят много сметани.

Цената на една сметана 220 гр. е към 2.69 лв. Както написах по-горе - 2 пъти по-скъпи са им всички продукти. Кравето сирене е към 18.50 лв. килото.  Кашкавала и той върви някъде толкова. Киселото мляко 3.6% е към 1.90 кофичката. Но пак ще кажа - ако не си ги пробвала ще усетиш разлика, за мен всичко останало е гадно. При тези продукти ПОНЕ се рекламира стремеж към качествени суровини, направа и внимание към детайла. Колко е истина само лаборатория може да покаже.

04.06.12
15:11

Днес пробвах сметаната на ЕлБи 30% - хареса ми. Има “по-кравешки” вкус, изглежда ми по-автентична, до колкото мога да преценя.
На вкус е по-мазна, консистенцията е по-гъста, леко ми накиселява (може и да е тръгнала да се развала - не знам).

Сравнявам със сметаната на Бор-Чвор 20%. За по-мазния вкус и по-голямата гъстота се подразбира от процентите. Но сметана на Бор-Чвор ми се струва малко по-сладка, което ме навежда на мисълта, че може да я подслаждат... На ЕлБи ми се струва леко солена, а на Бор-Чвор сладни.

А може моите вкусови рецептори да са прецакани... :D

04.06.12
15:17

Съгласен съм с предния оратор :D ЕлБи>Данон>Чвор Но пак не дава тоя пауър, а и след 30 мин пак съм гладен. Затова минах временно на коктейл тахън с масло :)

18.07.12
22:18

Доста често хапвам заквасена сметана (Данон, Бор-Чвор) и наскоро ми попадна брошура на Лидл със заквасена сметана Pilos - 20 %, 175 гр., 77 стотинки, пише, че е българско производство ??? Дали някой, който я е опитвал може да изкаже мнение?

18.07.12
22:23

казано от Катето на 18.07.12, 22:18:

Доста често хапвам заквасена сметана (Данон, Бор-Чвор) и наскоро ми попадна брошура на Лидл със заквасена сметана Pilos - 20 %, 175 гр., 77 стотинки, пише, че е българско производство ??? Дали някой, който я е опитвал може да изкаже мнение?

Нещо за 77 ст. не ми се вярва да е особено качествена. Сигурно е намалена на толкова, защото е с изтичащ срок на годност или вече е изтекъл :) Но, аз, ако бях на твое място не бих рискувал със сигурност.

18.07.12
23:16

Какъв риск, Nathan?
Обикновена българска заквасена сметана - нищо по-различно от Данон и Бор-Чвор. И цената е напълно нормална, колко според теб трябва да струва?

Pilos е собствената марка на веригата и се произвежда/пакетира от най-различни фирми у нас и в чужбина. Последният път, когато купувах от конкретната сметана, беше българско производсто на Мегле.

Мнението беше редактирано от Ensiferum на 18.07.12 23:17.

18.07.12
23:29

И на мен ми се видя много ниска цената - пише, че в момента е 13 % намалена. За първи път попадам на тази марка, за това ми стана интересно. Мерси за отговорите :)

20.07.12
15:09

Pilos съм взимал няколко пъти на 1.60,беше намалена от 2.00.
После започнах да купуван “На баба” и още си хапвам от нея.

п.с. И двете са по-добър вариант от Данон и Бор-чвор.

Мнението беше редактирано от Иван П. на 20.07.12 15:10.

20.07.12
18:39

На баба ти е Данон с различен етикет, по какви показатели я определяш като по-добър вариант?

20.07.12
19:01

Бор-чвор е нереално гъста,когато стои отворена,не пуска вода. . . също така имам познати,близки на хора работещи във фирмата и отзивите са ужас.Данон е,като тебешир,кисела и досега от нито един продукт на данон не съм останал доволен.На баба и Pilos поне малко ми приличат на истинска сметана,далеч съм от мисълта,че СА истински,но поне на вкус,консистенция горе-долу го докарват,а и пускат вода,като постоят отворени :) Не,че това ги прави сигурни. . .просто една идея по-близо  ;) Лично мнение !

п.с. За Чвор-а се пишеше,че вътре има нишесте,желатин. . .може да го гугълнеш.

Мнението беше редактирано от Иван П. на 20.07.12 19:05.

20.07.12
20:42

казано от Breackk на 20.07.12, 19:01:

досега от нито един продукт на данон не съм останал доволен

“На баба” е продукт на Данон.

Така или иначе от доста време не консумирам редовно заквасена сметана. На два-три месеца ако се присетя, вземам една кофичка Бор-Чвор - колкото да ми мине мерака. Тя е единствената освен Роса, която ми допада на вкус - въпрос на лични предпочитания, суровината за производство е съмнителна при всички. ;)

11.08.12
13:21

Привет фенове на сметаната :)

Аз твърдо съм за Пилоса цена 2 лв. 450 грама (без промоции), Ел Би също е много добра 30% за около 1.30 е цената за малка кофичка само от ФФ съм купувал само. Другите според мен са ШИТ, искам да опитам хармоника, само хубави неща чувам за нея :)  МЕгле също е добра на вкус, но за момента като съпоставка цена качество количество най-добре ми се струва Пилос :) и още повече ако наистина е произвдоство от мегле :)

УСпех на всики :)

Модерация: Моля, уважавайте българския език! Не замествайте буквите с цифри!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 11.08.12 14:07.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1