30.05.12
12:01
Здравейте, отскоро тренирам и започнах да се храня “правилно”, засега със задоволителен резултат. Единственото ядене, за което не съм сигурен е вечерята - някои хора ми препоръчват напълно да я избягвам, докато сваля последните излишни 6,7 килограма, които са ми останали, а други препоръчват лека вечеря с извара примерно, точно преди лягане.
Можете ли да ми дадете съвет дали трябва да вечерям и ако да, какви храни и в какво количество? Предпочитам да избягвам добавките, поне докато не направя няколко месеца стаж във фитнеса и докато не натрупам достатъчно информация за тях.
Благодаря предварително.
30.05.12
12:06
Да, вечеряй.
На останалите въпроси няма как да се отговори дори ориентировъчно. Усещаш ли защо?
30.05.12
12:28
казано от Billy Krasimirov на 30.05.12, 12:01:
някои хора ми препоръчват ..., докато сваля последните излишни 6,7 килограма, които са ми останали
Питай ги тези, същите, хора какво правиш, след като горното се случи. И на мен ми е интересно да знам.
Този тип мислене е пагубен, според мен.
казано от Иван Киряков на 30.05.12, 12:28:
казано от Billy Krasimirov на 30.05.12, 12:01:
някои хора ми препоръчват ..., докато сваля последните излишни 6,7 килограма, които са ми останали
Питай ги тези, същите, хора какво правиш, след като горното се случи. И на мен ми е интересно да знам.
Този тип мислене е пагубен, според мен.
Ако не вечеряш, т.е вечеряш до 7ч, по-лесно и бързо ще ги свалиш, но докато свикнеш, ще ти бъде трудно..
30.05.12
14:19
Вечеряй когато искаш. Ако ти е трудно да заспиваш веднага след ядене, просто вечеряй 30-90мин преди лягане. Ако не ти е проблем - когато си решиш.
Няма значение какво ядеш, стига да е включено в сметките за диетата ти (т.е. да влиза в калориите и б/в/м).
По НИКАКЪВ начин няма да повлияе негативно (стига горното да е изпълнено).
Аз не съм съгласна, че късната вечеря няма да повлияе на свалянето на кг. Разбира се може да е по-лека, но ВЛИЯЕ, тъй като метаболизма се забавя след края на деня.
30.05.12
14:37
казано от CARRY на 30.05.12, 14:28:
Аз не съм съгласна, че късната вечеря няма да повлияе на свалянето на кг. Разбира се може да е по-лека, но ВЛИЯЕ, тъй като метаболизма се забавя след края на деня.
Тук бъркаш. Тялото работи на 24-часов енергиен принцип. Метаболизмът се забавя при съвсем други условия, но не е това темата тук. Това са стари разбирания за храненето вечер. Не само, че нямат научна стойност, ами са доказани и за грешни. Има дори един интересен експеримент, където хората изяждащи почти всичките си въглехидрати вечер смъкват повече от тези, при които са разпределени през деня (при изокалорийни режими, разбира се).
А кога е краят на деня? За мен примерно е след полунощ. И ако съм тренирал до 22-23 часа, пак ли метаболизма ми е забавен вечер? ;)
30.05.12
14:55
Благодаря на всички за отговорите, ще пробвам една седмица с малка вечеря съобразена с диетата и ще видя дали продължавам да смъквам килограми с добри темпове. Мисля че прочетох точно в ББ-Тийм как при гладуване вечерно време тялото смъква килограми най-вече от мускулите, а не от мазнините? Ако някой може да потвърди или да отрече информацията ще съм признателен :)
30.05.12
15:06
казано от Billy Krasimirov на 30.05.12, 14:55:
Благодаря на всички за отговорите, ще пробвам една седмица с малка вечеря съобразена с диетата и ще видя дали продължавам да смъквам килограми с добри темпове. Мисля че прочетох точно в ББ-Тийм как при гладуване вечерно време тялото смъква килограми най-вече от мускулите, а не от мазнините? Ако някой може да потвърди или да отрече информацията ще съм признателен :)
Ако приемаш достатъчно количество протеин (2,2гр/кг), тренираш максимално тежко и не сваляш някакви страхотни цифри на седмица, няма повод да се притесняваш от загуба на мускулна маса.
казано от Петко К на 30.05.12, 14:53:
А кога е краят на деня? За мен примерно е след полунощ. И ако съм тренирал до 22-23 часа, пак ли метаболизма ми е забавен вечер? ;)
Поне 2-3 часа преди сън не трябва да се яде, особено по-трудно усвоими храни, целуозни.
Има също много научни доказателства за това. Ако не можеш без вечеря, опитай със съвсем лека такава.
Това е лично мое мнение и теза, която аз съм си изпробвала и при мен така работи, не ангажирам никого с това.:)
30.05.12
15:11
Всеки има право на личното си мнение и предпочитания, но
казано от CARRY на 30.05.12, 15:09:
Има също много научни доказателства за това.
... цитирай поне едно :)
Няма такива научни доказателства, не и в сериозната научна литература.
Аз ако не ям 3 часа преди лягане, значи да си легна гладен, а така пък не мога да спя. И освен това, няма как да не ям, след като съм тренирал, сещаш се. Иначе, ако спиш по цял ден, може и изобщо да не ядеш.
П.П. А целулоза не ям ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 30.05.12 15:15.
Зависи какви са ти целите.. Ако не искаш да отслабваш и тренираш вечер късно, не може да не вечеряш, но ако тренираш към 6, както аз правя и хапвам веднага след това, след 7:30ч мога да си позволя да не вечерям, чувствам се прекрасно, спя нормално, даже по-добре и отслабвам. Разбира се, не винаги е възможно, понякога се налагат и късни вечери, но могат да се контролират:)
30.05.12
17:25
Били,
много ми е любопитно каква ще бъде вечерята ти, ако можеш да споделиш с нас?
казано от CARRY на 30.05.12, 17:09:
Нека аз реша какво има и какво няма значение за мен:)
Че кой те спира? Аз просто давам съвет, ти прави каквото знаеш ;)
30.05.12
21:27
Всеки може да си раздава съвети насам-натам, но когато е форум и се чете от много хора и съответно може да им повлияе, си е морално задължение когато някой знае, че нещо е грешно - да се обади.
Разбира се, аз затова и подчертах, че това, което казвам е моя теза..и не ангажирам никого. По-добре е всеки сам да си реши кое му действа. Не отричам, че сте прави:))
06.07.12
15:10
Е, има и цикъл на глюкагона, все пак