03.06.12
18:27
Здравейте, имам нужда от малко съвети понеже до сега не съм взимал никакви добавки. Първо, поздравления за огромното количество полезна информация, която намерих на сайта и се надявам да ми помогне към целта, която съм си поставил. На 21 години съм, с 3 години и половина стаж в залата, 90 кг, 187 см. Целя покачване на маса, следвам ВВД разделен на 6-7 хранения, при калориен прием от 3600 ккал и 4 тренировки седмично. Като цяло искам да кача 3-4 кг до края на лятото, но с оглед на това, че съм ектоморф не се получава много лесно. Малко повече инфо - започнах около 68 кг и за периода в залата съм качил 22 кг, без никакви добавки и добър хранителен режим (ВВД и РБД съм редувал от гледна точка на хранителни режими).
Примерен хранителен режим с добавки:
10:00 хранене 1: протеинов шейк + мюсли + 1-2 банана + рибено масло
13:00 хранене 2: пилешки гърди 250 гр. + ориз/картофи 250-300 гр. + 100-150 гр. царевица
16:00 хранене 3(предтренировъчно): 3 банана, 200 гр. свинско филе, рибено масло
тренировка 17:30 - 18:30
19:00 хранене 4 (следтренировъчно): протеинов шейк + 3 лъжици мед + 3 банана + глюкоза
20:00 хранене 5: 300 гр. пилешки гърди/свинско/телешко/риба/омлет с 4-5 яйца + 250-300 гр. салата + питка пълнозърнест хляб - 150 гр. + рибено масло
23:00 хранене 6: пилешки гърди 200 гр. или 3-4 яйца + 350 гр. задушени зеленчуци (микс)
01:30 хранене 7: 250 - 300 гр. извара или 150 гр. извара с кофичка кисело мляко 3.6%
Направих почивка около 1 месец през март и от тогава отново съм активен в залата, но, както преди почивката, така и след нея съм достигнал някакво плато, което не мога да преодолея и мисля, че един стак би ми помогнал по пътя нагоре.
Притеснява ме фактът, че скоро време започвам работа и ще ми е трудно да спазвам точно тези хранения и може би ще се наложи допълнително да суплементирам с други неща (кажете ако знаете някои добри протеинови барчета с въглехидрати и на достъпна цена ;))
Разполагам с около 250 лв., които мисля да отделя за продукти, които да ми изкарват за месец и нещо:
OPTIMUM NUTRITION 100% Whey Gold Standard - не знам дали количеството протеин в доза(24г) е удачно с оглед на моите килограми (относно сутрешен шейк и следтренировъчен)
ULTIMATE Horse Power - изглежда като доста солиден продукт (добро съдържание на креатин и ААКГ, и като цяло други азотно-буустърни съставки) - ако някой го е пробвал и е доволен, моля да сподели :)
BSN CellMass или Green MAGnitude - вие ще кажете (първият изглежда като по-комплексен продукт, докато вторият има повече дози) - нямам желание да взимам монохидрат
ако взема креатин, мисля да добавя и White Flood като буустър
OPTIMUM NUTRITION Fish Oil - кажете ако знаете за по-добро на достъпна цена (20-30 лв.)
Поздрави! :)
03.06.12
18:59
Привет,
3 години и половина е доста прекарано време в залата. Знаеш, че с времето качването на мускулна маса става все по-трудно, иначе хората, които тренират над 6 години щяха да се състезават на Мистър Олимпия, при това без да взимат забранени медикаменти. :)
Та, това е една от причините да си в плато.
Другите две причини са храненето и тренировките. Храниш се доста добре, 3600 калории са бая, но проблемът е, че не е много сигурно дали реално поемаш толкова. Опитай да ги вдигнеш на 3800 и виж дали ще има промяна.
И на последно място, но не по важност, са тренировките. Трябва да си сигурен, че даваш стимул на мускулите си да растат. Може да си стигнал в положение, в което извършваната от теб работа в залата не е достатъчна, за да накарат тялото да се адаптира като стане по-силно.
Относно добавките - те могат да ти дадат едно рамо, но не разчитай само на тях. Храната и тренировките са основата.
Аз бих ти препоръчал един елементарен стак креатин монохидрат, бета аланин, протеин, витамино-минерален комплекс и рибено масло.
Като препоръки:
Pure Nutrition 100% Pure Whey
Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard
Pure Nutrition 100% Pure Creatine
Optimum Nutrition Creatine Powder
Не знам защо не искаш монохидрат, но другите варианти са матрици като Cellmass и Green Magnitude…или кре-алкалин.
NOW Foods Daily vits
NOW Foods Omega 3
Друг вариант - заместваш креатина и бета аланина с комплексен продукт от сорта на MusclePharm Assault или някой буустер като BSN NO-Xplode 2.0 и Controlled Labs White flood, но така ще се наложи да даваш повечко пари на месец заради по-комплексните формули в тези продукти и по-малкото дози.
Целта на цялата работа е да ти даде малко повечко сила, енергия и по-добро възстановяване, което да дадат допълнителен стимул за растеж.
Но каквото и да вземеш, можеш да качиш 4 килограма в следващите няколко месеца, но в зависимост от тренировъчното ти ниво, може да не са всичките мускулна маса.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.06.12 19:01.
03.06.12
20:02
Благодаря за бързия отговор! Знам, че е нормално да не качвам толкова бързо вече, все пак последните 10 кг ги качих в продължение на година и нещо, в следствие на доста тренировки. Нямам амбиции да вдигам внушителни цифри кг, но искам да кача още няколко килограма преди да премина (най-после!) в режим на изчистване и релеф. Не се притеснявам от качване на мазнини, особено с оглед на ВВД, мисля, че е нещо нормално.
От гледна точка на тренировки - не се стремя към постоянно и абсолютно покачване на работните кг, а редувам месец на покачване на работните кг и след това месец на покачване на сериите и повторенията. Гледам и на всеки завършен такъв цикъл да променям програмата (упражнения, последователност, интензивност и т.н.)
Монохидрат не искам поради всички неща, които прочетох относно задържане на вода и т.н., а и не мисля, че ще оцелея дълго без кафето сутрин или поне една кола от време на време (малките неща в живота ;))
Относно кре-алкалина огледах и видях някои сравнително сравнително изгодни неща на прилични цени (от порядъка на 30-40 лв. за разфасовки, които ще изкарат за близо 2 месеца, но съдържанието е едва 3 гр. на доза и въпреки това, което прочетох не знам дали е адекватно количество с оглед на моите кг и количеството креатин в матрици или дори монохидрата)
Не съм много запознат с фирмите обаче. Ако можете да ми кажете горе-долу кои са добрите: Scitec, Pure Nutrition, други? Най-важният ми въпрос е, кое би дало повече сила и по-добро възстановяване - креатиновата матрица (като на green mag/cellmass) или добър кре-алкалин, или разликата не е осезаемо голяма между тези няколко вида продукти?