07.06.12
04:30
Здравейте :)
Ходил съм на фитнес преди няколко години (непостоянно и не съвсем сериозно). Сега тренирам сериозно от около 5 месеца, в домашни условия, като малко по малко започнах да научавам кои храни са вредни и кои не са и да се старая да спазвам режима си. Имам желание да опитам и с някоя хранителна добавка, заради което прелистих доста теми и мнения тук и като че ли се спрях на Кре-Алкалин...
Висок съм 170 см, тежа 75 килограма, на 23 години.
От един сайт за фитнес (на Kyle Leon) научих, че за тези си мерки, трябва да приемам 3421 калории, 860 гр протеини, 860 гр въглехидрати, 360 гр мазнини. Опитах се да си създам хранителен режим при горепосочените условия, но успях само до тук:
Закуска - 3 яйца, 100 гр шунка, 2 филии хляб, банан
Обяд - Св.пържола, боб, айрян, 2 филии, салата
Обяд 2 - активия, леща
Вечеря - пилешка пържола, ориз, 2 филии
Вечеря 2 - салата (риба тон, боб, царевица, кисели краставички)
======> резултатът по мои сметки е 3882 калории, 310 гр протеини, 522 гр въглехидрати и 58 гр мазнини
Имам няколко въпроса на които ще съм благодарен, ако отговорите :)
1. Подходящ ли е изборът ми (Кре-Алкалин), като за начинаещ в добавките? (разбира се, ако отговорът е “да”, приемам предложения за марка)
2. Какво мислите за хранителния ми режим? Приемам предложения и критики. Моля да се има предвид, че бюджетът ми за ядене стига до 400 лв/месец и не е добре да го превишавам :)
3. Във форума четох, че не е хубаво да тренирам корема си повече от 3 пъти в седмицата, а за изминалите няколко месеца съм го правил около 5-6 пъти седмично. Може ли някой да се обоснове защо е така?
4. Извинявам се за дългия пост и благодаря предварително!
Каква е целта ти ? По храненето ти разбирам,че търсиш мускулна маса. Тези 860 грама протеин сигурно са добре за някой който тежи 300 килограма,но ти се придържай към общоприетата норма от 2/3 грама белтък на килограм тегло .Режима ти на хранене е приличен,само се надявам хляба който ядеш да е пълно-зърнест.Бих ти препоръчал да ядеш някакъв въглехидрат след тренировка и също така да сложиш 100-150 грама извара преди сън.Няма смисъл да тренираш повече от 2 пъти корема (това си е мое лично мнение) Кре-алкалин не съм ползвал затова не мога да ти кажа нищо за него,но докато има монохидрат на пазара не мисля да и да го пробвам.Успех от мен.
Мнението беше редактирано от NiKolay на 07.06.12 08:17.
казано от Simeon Nikolov на 07.06.12, 04:30:
От един сайт за фитнес (на Kyle Leon) научих, че за тези си мерки, трябва да приемам 3421 калории, 860 гр протеини, 860 гр въглехидрати, 360 гр мазнини.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D Това са над 10 000 Kcal, ще ми е много интересно как ще се справиш с тях
Мнението беше редактирано от Valdis на 07.06.12 08:59.
07.06.12
09:40
казано от NiKolay на 07.06.12, 07:56:
Каква е целта ти ? По храненето ти разбирам,че търсиш мускулна маса. Тези 860 грама протеин сигурно са добре за някой който тежи 300 килограма,но ти се придържай към общоприетата норма от 2/3 грама белтък на килограм тегло .Режима ти на хранене е приличен,само се надявам хляба който ядеш да е пълно-зърнест.Бих ти препоръчал да ядеш някакъв въглехидрат след тренировка и също така да сложиш 100-150 грама извара преди сън.Няма смисъл да тренираш повече от 2 пъти корема (това си е мое лично мнение) Кре-алкалин не съм ползвал затова не мога да ти кажа нищо за него,но докато има монохидрат на пазара не мисля да и да го пробвам.Успех от мен.
Благодаря много за мнението!
Да, мускулна маса търся. Би ли ми разяснил каква по-точно е общоприетата норма, за да мога да си създам по-добра хранителна програма? Да, пълнозърнест е хлябът, който ям.
07.06.12
09:51
и 20000 калории да изяждаш няма да постигнеш целта си...поради простата причина че няма да усвоиш храна...Най много да задръстиш тоалетната.Мускулната маса се постига с правилна храна в нормите и почивка,ако прекаляваш с храна незозначава че ще покачиш мускулната си маса.Тази храна можеш да я натъпчеш в мускулите само с стероиди.
Колегите са прави.Не можеш да усвоиш толкова много калории.Плюс това организма ти не може да усвои повече от 40-50 грама белтък на хранене(даже може и да е по-малко).За да не ти обяснявам на дълго и на широко как се калкулират калории ще ти кажа направо как да се храниш.Приемай между 2.2 и 3.2 грама на килограм лично тегло белтък,което в твой случей е 170-240 грама,но да е разпределен в 5, 6 хранения .Не забравяй въглехидратите ,защото ако ги избягваш и гледаш дфа блъскаш само протеини,нищо няма да направиш, затова 350-450 грама са добре за тебе.Мазнини приемам аз лично грам към килограм или в твоя случей 70-80 грама мазнини са ти добре дошли .
1грам Белтък=4кал
1грам Въглех=4кал
1грам мазн.=6кал
ТИ си ги рапредели по-най правилният начин за да достигнеш калорийната норма аз ти казвам ориентировачно как трябва да изглежда менюто ти.
Мнението беше редактирано от NiKolay на 07.06.12 10:16.
07.06.12
12:07
казано от NiKolay на 07.06.12, 10:05:
Колегите са прави.Не можеш да усвоиш толкова много калории.Плюс това организма ти не може да усвои повече от 40-50 грама белтък на хранене(даже може и да е по-малко).За да не ти обяснявам на дълго и на широко как се калкулират калории ще ти кажа направо как да се храниш.Приемай между 2.2 и 3.2 грама на килограм лично тегло белтък,което в твой случей е 170-240 грама,но да е разпределен в 5, 6 хранения .Не забравяй въглехидратите ,защото ако ги избягваш и гледаш дфа блъскаш само протеини,нищо няма да направиш, затова 350-450 грама са добре за тебе.Мазнини приемам аз лично грам към килограм или в твоя случей 70-80 грама мазнини са ти добре дошли .
1грам Белтък=4кал
1грам Въглех=4кал
1грам мазн.=6кал
ТИ си ги рапредели по-най правилният начин за да достигнеш калорийната норма аз ти казвам ориентировачно как трябва да изглежда менюто ти.
Благодаря, братле, това беше ценно :) Ще направя наново режима си.
07.06.12
12:11
1 g мазнини имат енергийна стойност 9 kcal.
07.06.12
12:54
казано от NiKolay на 07.06.12, 10:05:
1грам Белтък=4кал
1грам Въглех=4кал
1грам мазн.=6кал
Цитирам
Топ 10 на заблудите в протеиновия прием:
Неразличаване на дозите за професионални (хормонално стимулирани атлети) от натурални атлети;
Лошо калкулиране на дневния протеинов прием - смята се по цяло тегло, вместо само за активно тегло;
Не се калкулира протеинът с ниска биологична стойност от растителната храна;
Не се прави разлика между протеинов прием в тренировъчен и нетренировъчен ден, т.е. не се отразява времето за свръхвъзстановяване според тренировъчните стимули и стажа на трениращите;
Вярва се и се прилага популярната вместо научно доказаната горна граница на полезност в приема на белтък за денонощие;
Смята се, че ако не се консумира нормата протеин, мускулите ще се “загубят/стопят и т.н.”, затова се консумира завишена доза;
Свръхконсумацията на протеин е безопасна, защото ненужното количество азот се отделя с урината;
Бързите протеини водят до по-голям синтез на мускулен белтък от бавните;
Максималната еднократна доза протеин, който може да се усвои, е 30-50 гр, според теглото на трениращия;
Дози от около 30 гр протеин водят до максимална стимулация на синтез на мускулна маса, затова честият прием на белтък превъзхожда големите единични порции.
Източник: Протеин (част първа) http://www.bb-team.org/articles/4249_protein-chast-parva#ixzz1x6FkrDLR