07.06.12
16:47
Corny big - какво мислите за това десертче, миналия ден си го купих от Билла, заедно с Twiggy и адски много ми харесаха. Може ли да се яде по 3 на седмица, ако искаме да отслабваме? Поздрави!
07.06.12
16:50
Така и не разбра, че отслабването зависи от калориите, които поемаш. Можеш да отслабваш и ядейки само корнита, 7 дни в седмицата, стига калориите, които поемаш да са по-малко от тези, които изгаряш дневно.
Насочи се към разделите Хранене и Здраве в изданието на BB-Team. Силно ти го препоръчвам! :)
07.06.12
19:16
казано от Тихомир Велев на 07.06.12, 16:50:
Така и не разбра, че отслабването зависи от калориите, които поемаш. Можеш да отслабваш и ядейки само корнита, 7 дни в седмицата, стига калориите, които поемаш да са по-малко от тези, които изгаряш дневно.
Може, да ... и единственото, което ще свали ще са мускули.
Доказано е, че мазнини се трупат дори на отрицателен калориен баланс ;) Така че, калориите не са най-важното условие, вида им също е важен.
Т.е., не, не е добре да ядеш корни, докато целиш сваляне. Не, че не може, просто явно нямаш никаква хранителна култура и е добре първо да си изградиш такава, и да научиш оснвоните неща за храненето, а не постоянно да питаш мога ли да ям това или онова. Ако знаеш какво правиш, ще можеш да ядеш всичко и пак да отслабваш.
Мнението беше редактирано от Петко К на 08.06.12 00:32.
07.06.12
21:35
казано от Петко К на 07.06.12, 21:23:
Доказано е, че мазнини се трупат дори на отрицателен калориен баланс ;)
Любопитен съм да видя доказателството, защото ми е интересно как някой ще качва тегло/ще става по-дебел, без да яде повече от калорийният си баланс.
08.06.12
00:10
Тихомире,
ако например изяждам храната си за цял ден на цикличен принцип, качвам...
Тишо, тука говорим за качване на мазнини, а не за общо тегло :)
Мнението беше редактирано от Lyubomir на 08.06.12 00:13.
Именно, никъде не съм писал тегло. А и калорийния баланс е относително нещо.
08.06.12
00:56
казано от Тихомир Велев на 07.06.12, 21:35:
казано от Петко К на 07.06.12, 21:23:
Доказано е, че мазнини се трупат дори на отрицателен калориен баланс ;)
Любопитен съм да видя доказателството, защото ми е интересно как някой ще качва тегло/ще става по-дебел, без да яде повече от калорийният си баланс.
Искаш да ми кажеш, че ако ям бял хляб с майонеза по цял ден, 7 дни в седмица, но на ОКБ - ще отслабвам? :D :D :D
П.П. И да допълня - няма да си изгоря мускулите вместо мазнините? :D :D
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 08.06.12 01:09.
08.06.12
08:11
Мазнини, мускули, тегло...все тая, защото при отрицателен калориен баланс, в тялото взимат превес катаболните процеси (i.e. net catabolic state) и няма вариант да трупаш мазнини, а ще изгаряш такива. Хляб с майонеза, корнита с кетчуп...каквото и да ядеш, стига да си в отрицателен калориен баланс, ще изгаряш тъкан - мускули, мазнини, глигекоген...в зависимост от храната може да има разлика в степента, но ако си достатъчно дълго в дефицит ще изгориш всичките...е, докато не стигнеш отново калориен баланс. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.06.12 08:11.
Само дето тялото не работи с калории. Освен това, не отчиташ ролята на инсулина.
08.06.12
10:55
Да, работи с енергия и дали тя му е достатъчна. Ако му е достатъчна или в излишък я складира, а ако не му достига черпи от складираните ресурси. Ние сме му сложили име “калории”, за да е лесна комуникацията помежду ни, както слагаме имена на всичко останало.
Инсулинът е без значение, когато на тялото не му достига енергия. Дори го наблюдавах и върху себе си преди 1-2 месеца, когато теглото и мазнините ми намаляваха при 200-250гр. въглехидрати дневно.
Както и да е. Не ми се спори за глупости. Който смята, че може да пълнее и да трупа мазнини, когато на тялото му не му достига енергия, негова си работа.
Идеята ми с първия пост в темата беше, че Liss L през ден пуска тема с въпрос дали може да яде това и онова докато отслабва. Може да яде абсолютно всичко и пак да отслабва. Въпросът е вече кое е правилно и кое не - как ще изгубиш по-малко мускулна тъкан, кое ще доведе до трайни резултати и т.н. и т.н., но така и не се хваща да прочете една-две статии, за да и станат малко по-ясни нещата.
Btw, има едно интересно документално филмче в контра на Super Size Me и цялата “здравословна индустрия”, която проповядва колко вредни са fast food храните. Пичът показва как отслабва и здравето му се подобрява като яде само McDondalds.
Не казвам, че е правилно, но е интересно да се види, че може да стане. “Fat head” е заглавието - http://www.imdb.com/title/tt1333994/.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.06.12 11:05.
И на мен не ми се спори. Който смята, че с ядене на захар, ще изчисти мазнините - успех ;)
Вида на калориите определя от къде ще се качва/сваля, а количеството дали ще се качва/сваля.
http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance_nutrition/lean_eatin_part_i&cr;=
http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance_nutrition/lean_eatin_part_ii&cr;=
Малко са старички тия статии, но си струва да се прочетат.
Тихомире, нали ти беше постнал лекция на един доктор, на схемата показваше че фруктозния сироп отива направо в мастна тъкан, ако разбрах праилно. :)
Корнито е полято обилно с него
Мнението беше редактирано от K K на 08.06.12 14:37.
08.06.12
15:16
казано от K K на 08.06.12, 14:36:
Тихомире, нали ти беше постнал лекция на един доктор, на схемата показваше че фруктозния сироп отива направо в мастна тъкан, ако разбрах праилно. :)
Корнито е полято обилно с него
K K, да не би да става дума за клипа публикуван в това мнение - http://www.bb-team.org/forums/viewreply/776363? Ако да, не съм аз, пък и в него не става дума за фруктозен сироп, а за глюкозата в кръвта и къде отива (в мастните депа), след като се запълнят гликогенните депа. Ако не става дума за този клип, другото, за което се сещам е статията на Ради от преди 2 дни. Друго не се сещам.
Трябва да си пълен идиот, за да отслабваш само с корнита, без нищо друго. Това мисля, че е ясно на всички. Идеята е, че може да стане. Да, ще изгубиш яко мускули, ще изгубиш малко мазнинка, ще си докараш здравословни проблеми, но в крайна сметка отслабването ще е на лице. Даже толкова ефективно ще се отслабне, че можеш да изчезнеш от лицето на земята...поне духом. :D
08.06.12
15:47
казано от Тихомир Велев на 08.06.12, 15:16:
Да, ще изгубиш яко мускули, ще изгубиш малко мазнинка, ще си докараш здравословни проблеми, но в крайна сметка отслабването ще е на лице. Даже толкова ефективно ще се отслабне, че можеш да изчезнеш от лицето на земята...поне духом. :D
Тогава защо даваш тъпи съвети, Тихомире? Много си забавен, ама някой, който грам не отбира от режим ще ти се върже на тъпизмите, после ходи обяснявай, че нямаш сестра (както казваха хората). Искрено чакам да направиш един месец на бял хляб и майонеза, щото явно се отслабва с него.
08.06.12
15:49
Къде съм посъветвал някой да го направи? Може да съм го направил, но да не си спомням, знам ли.
08.06.12
16:10
казано от Тихомир Велев на 08.06.12, 08:11:
Мазнини, мускули, тегло...все тая, защото при отрицателен калориен баланс, в тялото взимат превес катаболните процеси (i.e. net catabolic state) и няма вариант да трупаш мазнини, а ще изгаряш такива. Хляб с майонеза, корнита с кетчуп...каквото и да ядеш, стига да си в отрицателен калориен баланс, ще изгаряш тъкан - мускули, мазнини, глигекоген...в зависимост от храната може да има разлика в степента, но ако си достатъчно дълго в дефицит ще изгориш всичките...е, докато не стигнеш отново калориен баланс. :)
Ако това не е съвет, а просто акъл - акъл не щем, пари ни дай.
08.06.12
16:14
Това, че ти го приемаш като съвет си е твоя работа. Цитатът е в отговор на това, че можеш да отслабваш като се храниш така. Никъде не съм казвал, че трябва да се процедира така, нито съм съветвал някой да го прави.
Единственото място, където съветвам в тази тема е в първия ми пост:
казано от Тихомир Велев на 07.06.12, 16:50:
Насочи се към разделите Хранене и Здраве в изданието на BB-Team. Силно ти го препоръчвам! :)
Останалото е въпрос на гледни точки и начин на мислене. Но както се казва - тролвай си, не ми пречиш. ;)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.06.12 16:15.
08.06.12
16:40
казано от Херцог Трън на 08.06.12, 00:56:
Искаш да ми кажеш, че ако ям бял хляб с майонеза по цял ден, 7 дни в седмица, но на ОКБ - ще отслабвам? :D :D :D
Да, ще отслабнеш - писано е хиляди пъти. Хляб и майонеза, шоколади, жилибони и всякакви други лайна - няма значение какво ядеш - ако си на ОКБ с тях ще сваляш. Къде ще отслабваш вече е друг въпрос, както написаха по-горе. Но кантара ще върви надолу. Кое ти е странното? Не ми се търси скорошно изследване в Щатите на някакъв малоумен професор който беше 2 или 3 месеца на вафли и абсолютно нищо друго и свали не знам си колко си кила... И в крайна сметка доказа нещо, което всички преди това знаеха.
Тихомире, наистина не си ти, но към края на лекцията говори точно за такъв фруктозен сироп, на схемата му е написан дори, вляво.
от 1час 20 мин
08.06.12
18:43
казано от K K на 08.06.12, 17:25:
..
Прав е човекът, но трябва да уточним нещо. Всъщност две неща, за всеки случай. Първото е, че съм твърдо против фруктозата, освен тази, която идва плодовете и пчелния мед, но дори и с тях мисля, че трябва да се внимава.
Другото, което трябва да уточним е, че в клипа докторът казва, че фруктозата отива централно в мастните депа, когато тялото е в доминиращо анаболно състояние (калориен излишък) + запълнени гликогенни депа. Тогава се блокира фруктофосфокеназата и глюкозата не може да мине целия цикъл на гликолизата => се връща обратно, синтезира се гликоген, когато и гликогенните депа се запълнят започва да се конвертира в мазнини.
Докато не си в калориен излишък, на тялото ти му трябва енергия и гликогенните ти депа не са пълни, фруктозата се конвертира в (главно) в гликоген и то (главно) в черния дроб, отделно че се смята (то май се знае), че фруктозата се конвертира в мазнини много по-лесно от глюкозата. Иначе може да се използва и в цикъла на Кребс.
Проследи отново целия клип и ще разбереш тънкия момент. Просто информативно, иначе и аз не съм фен на фруктозата. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.06.12 18:45.
Мерси за разяснението. Личи си че бях прескочил средата на лекцията :D (grin) :D
10.06.12
01:15
Тихомир Велев, гледам колко добре пишеш и каква съпротива срещаш. Трябва да ми дадеш някой съвет как си пазиш нервите при това безумие ;)
По темата - да, може да си ядеш тея 3 Корнита на седмица докато отслабваш. Няма да попречи, стига да са сметнати в режима!! Дръж протеина високо и бъди в калориен дефицит и карай напред ;)
П.П. Между другото зимата като качвах ядях по 3 големи Корнита всеки ден :)