11.06.12
19:38
Здравейте, скоро се натъкнах на следната ротация, четейки из нета(най-общо казано):
Понеделник: ВМ-НВД
Вторник: ВМ-НВД
Сряда: фастинг (гладуване - 24 часа)
Четвъртък: НВД
Петък НВД
Събота и Неделя: ВВД
http://www.youtube.com/watch?v=3gicPn3nAPQ&feature=plcp
Ясно е, че трудно ще се постигне сваляне на килограми и същевременно покачване на мускулна маса, но все пак. Аз лично в момента съм в период на чистене, но нямам кой знае колко и се старая да запазя възможно най-много мускулна маса (като цяло да не падам много на килограми) и мисля да я пробвам :)
п.с. не искам отговори от типа няма да свалиш, няма да качиш и т.н. Въпроса ми не е като 80% от темите в този период на годината от типа ще изкарам ли плочките с тази диета за 1 месец. Просто ми се струва добра като идея и замисъл, та дано се получи добра дискусия :)
Доста прилича на Anabolic diet на Mauro Pasquale. Разгледай из нета и си направи изводи. После пробвай върху себе си и виж как ще проработи. Просто всеки е твърде различен за да ти се даде конкретен отговор с малкото информация която си предоставил.
11.06.12
21:52
Аз не търся конкретен отговор. Просто искам да се получи някаква дискусия относно идеята, заложена в диетата (анаболна фаза, катаболна и т.н.), какъв тип тренировки са подходящи за определен ден и т.н., но като гледам няма да се получи :D
Добре-е-е,
Така предложената методика не прави никаква връзка между начина на трениране и начина на хранене. Аз съм убеден, че каквато и да било въглехидратна ротация за активно спортуващите, трябва да е свързана с начина на трениране. Най-типичния пример е Ultimate Diet 2.0 на Lyle McDonald. Всъщност по едно време човека казва, че това е продължение на някаква негова предишна мъдрост, но не става много ясно.
После има някаква мешавица от old school bodybuilding nutrition и Винс Жиронда в понеделник и вторник, след което идва Брад Пилън (Brad Pilon и методиката Eat Stop Eat, която е вид 24-часово периодично гладуване) в сряда, после идва някаква форма на Дюкан (под името на някой си Roy) и всичко завършва както завършва методиката на Joel Marion и неговата Cheat your Way Thin.
Всяка една от горепосочените методики има своя логика, но от приказките на тъмнокожия 20-годишен джентълмен нещо не схванах каква е изначалната логика на неговата методика.
Велев, го постна това в дневника ми преди някой ден. Интересно ми изглежда, обаче както рекохте не е много ясно как е оптимално да съобразиш тренировките с него- също квоточно значи лоу и хай- няма някви примерно разпределение на нутриентите и калорийна граница- има разни неясноти. Иначе интересно звучи и уж има няква логика обаче практическата част...
12.06.12
08:21
Елиът е голяма работа. Следя му канала от известно време, много ги чатка нещата, има интересна история (преди е бил strongman) и помага на хората с много интересни и добри съвети. Та, по темата...
Горната ротация е част от програмата му, която описва в тези клипове (да се гледат по ред):
http://www.youtube.com/watch?v=0_t6fm21rqQ&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=GbCpkYhd0BA&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=nd2HtjLdV0Q&feature=plcp
А пък ротацията + тренировките са описани изцяло в книга, която той продава, като част от начините да си изкарва хляба (другият е да бъде треньор).
И понеже не всеки може и иска да тренира по начина, по който той описва, всеки може да си направи собствена програма, която да подреди според ротацията (или обратното).
Първите дни - яки тренировки, сряда почивка, четвъртък и петък кръгови за изцеждане на гликогена, уикенда яката свръхкомпенсация.
Дори и ротацията да не е така подредена, смятам че като идея е много добра. Съдържа в себе си и периодично гладуване, въглехидратна ротация и калорийна ротация. Ако всеки си напасне една програма според този начин на хранене, мисля че ще постигне страхотни резултати.
Елиът не дава примерни грамажи за High и Low, но от една страна той самият не е фен на смятането на калории, а и друга този клип се гледа от хиляди хора. Не може всичко да е универсално, но пък колко му е да се следват препоръките за НВД, РБД и ВВД, описани в изданието на BB-Team! :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 12.06.12 08:23.
Добър лектор, но не виждам научна обосновка с какво тази ротация е по-добра от друга: въртене вс седмица или вс месец, или 3м.
12.06.12
21:27
Научна обосновка трудно, пък и хората са адски различни. Ако не опиташ сам за себе си няма как да разбереш кое е “най-доброто” за теб. Аз лично от тази седмица почнах по тази схема. До тук супер (ВМ-НВД), ама утре 24 часа глад и после 2 дена без въглехидрати и почти без мазнини ще си е предизвикателство (особено за такива като мен, които обичат да хапват и го правят по много :D). Но пък събота и неделя ще е фън (разбира се няма да ям боклуци, но по принцип почти всички качествени въглехидрати са ми много вкусни). Чудя се дали да не попиша малко в дневника, ама като че ли ме мързи, а и едва ли ще има кой знае какъв интерес :D
12.06.12
21:31
казано от Георги Андреев на 12.06.12, 21:27:
Чудя се дали да не попиша малко в дневника, ама като че ли ме мързи, а и едва ли ще има кой знае какъв интерес :D
Ако ще го правиш за някой, прави го за себе си. Това дали някой ще ти чете дневника...fuck ‘em! :)