Да се включа и аз,като ще пиша от гледна точка на моето лично наблюдение,опит и изпитаните плюсове и минуси на съответните начини на хранене :]
Въглехидратно хранене
Плюсове:
- Бързо качване на килограми
- Лесно достъпна храна
- По-евтина (поне донякъде). . . примерно аз съм стигал до 8 хранения на ден,което е доста по-скъпо от НВД.
Минуси:
- Изисква много време
- Постоянно подут стомах,придружен от газове и още куп дискомфорти
- По-голямо количество калории = Много храна = Тежест в корема
- В стремежа си да бъдеш по-голям,в повечето случаи се оказваш ДЕБЕЛ
- Не особено вкусна храна
- Ужасен апетит за сладко
- При мен беше съпътствано и с някои не толкова сериозно здравословни проблеми,които за щастие бързо изчезнаха (естествено,след като се взех в ръце)
- Вманиачаване
Мазнинно хранене
Плюсове:
- Ситост,без подут стомах
- По-голямо количество калории = Малко храна = Липса на тежест в корема
- Липса на “глад за сладко”
- Вкусна храна
- Бързо приготване
- Не е нужно да се храниш през 2 часа,тоест гълкаво време за хапване :)
Минуси:
- Храната трябва повече да се подбира,тоест по-трудно се намират храните нужни за качествено хранене
- Лесно се прекалява с въглехидратите,една салатка,малко шоколад и хоп. . .
- Храната е мазна и съответно,ако падне нещо върху дрехата,остава петно :D
Темата е много обширна,но аз немисля да я разтягам,защото така или иначе няма да достигнем до краен извод,който може да бъде приложим и успешен при всички :)На прима виста написах нещата,които първо ми дойдоха на ум,защото и за мен темата е интересна,имам някакъв опит,напарвал съм се от някои неща. . .и така :)Моят избор поне за момента,”защото за в бъдеще мога да открия нещо,което е по-здравословно и по-добре действащо при МЕН” е именно - (Мазнинно хранене). . .В крайна сметка всеки може да прецени за себе си,кое го кара да се чувства добре,да изглежда добре и да бъде щастлив,от това което прави,без да се натоварва излишно.
Мнението беше редактирано от Иван П. на 24.05.12 15:45.
24.05.12
15:59
казано от Voyager на 24.05.12, 13:31:
и в сравнение с по-високо въглехидратно хранене - по-ниско либидо.
Откакто се помня либидото ми е във фантастични стойности а.к.а. чука ми се постоянно, човече, като преминах на съзнателно вм хранене, това по никакъв начин не се промени...дори още повече. Хубаво е да се дават и обратни, реални, примери, за да не се накланя плоскостта едностранчиво.
И двата варианта (моя и твоя) със сигурност не зависят изцяло, само, от храненето.
Мнението беше редактирано от Иван на 24.05.12 16:06.
Наистина допускам, че не зависи, тука стреса играе много по-силна роля.. и други фактори. : )
25.05.12
15:52
Ако ви се чете, препоръчвам книгата The Nutrition Solution на Harold J Kristal и James M. Haig. Книгата е силно повлияна от The Metabolic Typing Diet на Уолкот, но доразвива идеята. Той и самия Уолкот признава, че е повлиян на свой ред от работата на Д-р Джордж Уотсън (Nutrition and Your Mind: the Psychochemical Response), който пише за различните типове оксидация на храната. На мен лично идеята за втория тип, т.нар. автономна система много ми напомня за това което съм чел за методологията за модулация на БиоСигнатурата, но тук съм доста не -информиран и е вероятно да греша. Не е лошо ако има някой сертифициран по някоя от тези системи да сподели мнение.
Собствените ми наблюдения по-скоро ме карат да съм леко скептичен, тъй като често хората смятаме че сме различни от общия случай и че за нас трябва да има отделна подсекция на законите на термодинамиката. Поне що се отнася до храненето ;)
25.05.12
16:32
James Hunks преди време беше дал много интересен пример със ловците из Сибир - как условията като природни фактори,енергоразход и специфични хормонални рестарти (ако може така да се каже) поради спецификата на денонощията,им влияят.
Но както се казва - това е друга бира.
Ако вземем една контролна група 100 души - градски ,колко от тях ще имат еднакви определени стойности на кортизол,адреналин,щитовидни хормони и т.н. , колко тест,дхт. Според мен ще се обособят десетки групи,които съответно няма как едни и същи неща да им влияят по еднакъв начин.
Мнението беше редактирано от donsir на 25.05.12 16:33.
25.05.12
23:42
@Breackk Абсолютно съм съгласен с всичко написано за положителните и отрицателните.Особено за това,че на ВВД винаги съм бил с подут стомах,вманиачавал съм се да не си пропусна храненето,само заради калорийният баланс,а откакто съм на повечко мазнини 200гр 150 въглехидрати и 100 грама протеин,в интерес наистина намерих златната среда.Да качването на килограми е по-бавно,но дет се вика славно е,пък и при една прогресия в тежестите особено при тренирано само с базови упражнения,не виждам къде би могъл да е проблема :)
П.С. Нека всеки се храни,както му понася,както се чувства добре и наистина да не превръща хобито си в мания,която може да го лиши от други хубави работи :)
26.05.12
11:41
казано от Denis22 на 25.05.12, 23:42:
@Breackk Абсолютно съм съгласен с всичко написано за положителните и отрицателните.Особено за това,че на ВВД винаги съм бил с подут стомах,вманиачавал съм се да не си пропусна храненето,само заради калорийният баланс,а откакто съм на повечко мазнини 200гр 150 въглехидрати и 100 грама протеин,в интерес наистина намерих златната среда.Да качването на килограми е по-бавно,но дет се вика славно е,пък и при една прогресия в тежестите особено при тренирано само с базови упражнения,не виждам къде би могъл да е проблема :)
П.С. Нека всеки се храни,както му понася,както се чувства добре и наистина да не превръща хобито си в мания,която може да го лиши от други хубави работи :)
Според мен: по-бавно/плавно напредваш - по-трайни резултати. Нещо като long term мислене, а не “днес съм на дискотека - значи скотово и френско”. Разбира се, не ангажирам никого с това заключение.
Мнението беше редактирано от Иван на 26.05.12 11:45.
26.05.12
17:38
Пичове, нека споделя нещо от личен опит - от малък винаги съм наблягал на хляба (тоест въглехидрата), като малък винаги съм бил слаб, спомням си, че когато не ядях хляб ми се виеше свят, чувствах, че ще припадна. В момента съм на 300-350-400 г. въглехидрат, като 200-250 за мен си е направо НВД. Мазнините са около 50-65, протеина (общо раст. и животински - около 220). Пробвал съм да увелича мазнинтие и да намаля въглена (на около 150), но чувствам мускулите си празни, незаредени, настроението пада, тренировките стават по - слаби, губя тегло (включително и мускул). Тоест явно при мен въгленът е добър източник на енергия, организъм ми явно е зависим от него и седя релефен когато съм на 300-400 г въгл., вени навсякъде, по корема и т.н. Тоест явно всичко зависи с какво са се хранели прадедите ни, което предполагам се предава наследствено и може би от това зависи какъв е най - добрият източник на енергия за тялото.
А според мен, всеки трябва да се храни така както се чувства най - добре и това, което работи за него.
Благодаря за включването. Как си с храносмилането?
А, и на колко си години?
Мнението беше редактирано от Voyager на 26.05.12 17:54.
26.05.12
18:56
В момента съм на 18, тежа 73-4 кг. на 175 см., на тези снимки, които са ми в профила съм 7 кг. по - малко отколкото сега. С храносмилането - справям се, не чувствам да ми е тежко, ям 4 пъти, кажи - речи когато огладнея (5 най - много, малко по - големи хранения, според мен честотата на яденето няма значение - ял съм и по 6-7 пъти на ден - смисъл не виждам).
казано от Калоян Чолаков на 26.05.12, 17:38:
Пичове, нека споделя нещо от личен опит...
Абсолютно се препокривам с колегата :) И аз съм имал моменти играем футбол пред блока и изведнъж не просто ми причернява, а буквално нямам сили да се помръдна, low battery ми премигва само. Едвам допълзявам до магазина или до нас, смачквам 2 вафли и изперквам. Така като се замисля съм бил на ВМ единствено като малък на село - доста суджук, сланина и джумерки съм изял тогава, но и въглехидратите пак са били на макс. В момента я карам на РБД, като зимата, намалих малко въглена и вкарах high dosage fish oil. Да ви кажа под секрет, не останах очарован...
Та, искам да отбележа, че откакто започнах да си следя храненето изчезнаха и вени и всичко, просто не съм същият. Вярно че и тренировките ми поиздишаха, имах/м доста проблеми, но все пак...
High dosage fish oil - какво ще рече? Да не си допълвал калорийния си дефицит с рибено масло? :D :D
Ще рече 40г дневно, що се отнася до калориите, никога не съм ги следил, но да кажем, че калорийния ми прием е останал непроменен.
28.05.12
19:18
казано от Joyplovdiv на 24.05.12, 12:40:
3. Виждала съм мъже с много мускули и много изчистени, с дрехи изглеждат добре горе-долу, но разсъблекат ли се- грозна гледка, никакъв сексапил,много са слаби, струва ми се, че това, към което се стремите, изглежда добре на снимки, но не съм сигурна на живо...
Как разбираш, че са много изчистени с дрехи :D Логиката е като са с дрехи да изглеждат или по-едри или по-слаби (грацилни), а вече като си свалят дрехите да си личи дали е изчистено или мазно?
29.05.12
13:37
Voyager, с интерес чета темата ти - беше малко изненадваща :). И аз имам няколко въпроса към теб:
1. Колко стриктен си с ВМ режима - имаш ли cheat дни за боклуци (аз лично имам дни, в които поглъщам огромни количества сладолед, бира и други шитни и след това се омазнявам жестоко и се връщам със няколко дена пот и правилно хранене назад)? Ако имаш такива колко често присъстват в ежедневието ти?
2. Пробвал ли си да вкараш “зареждащи дни”, какво мислиш за тях и няма ли те да променят режима ти така, че повече да ти допада? Замислям се относно такива дни, защото и аз съм забелязал че при въпросните cheat периоди с тъпкане на въглехидрат и при мен се напомпват до известна степен мускулите и стоят по твърди.
3. От Spiderski-я форум има примери с някои хранещи се стриктно с ВМ, за достигане на доста нисък процент подкожни мазнини и доста нацепен релеф (всякя фибра се вижда по тялото им). Какво мислиш по въпроса?
1. Бил е стриктен през повечето време. Не съм ограничавал нищо което ми се яде, тъй като никога освен като малък не съм си падал по боклуци и реално за мен единствената разлика беше премахването на starches.
2. Коментирал съм го това вече; точно напомпването го има и това оплътняване на мускула, усеща се определено. Но да си кажа, усещам го, когато дълго време не съм приемал въглен и тогава приема. Като че ли при редовен прием това нещо се губи. От много време обаче нито храненето ми е хранене, нито възстановяването възстановяване, така че при мен стресът е силен фактор и може би при други условия щях да говоря по-различно.
3. Тук допускам две неща - че неуспяващите да изрелефят яко на ВМНВД правят нещо грешно (редовна консумация на продукти с алергенно съдържание и тн или на млечни продукти-ментета) или... просто действително не функционират правилно на нисковъглехидратно хранене.
В момента, заради сесията ям каквото има в нас, яйца, пържоли, ориз, картофи, сирена, сметани, масла... десерти. Не се чувствам добре психически, но това го отдавам абсолютно и само на сесията (анатомия, биохимия, физиология) и настроенията около нея (малко социални контакти, несвършваща работа и тн). При такова напрежение и физически е нормално да не се чувстваш на макс.
Не се хабете толкова с тези “Metabolic types”! ;)
В най-груб(прост) вариант казано трябва да си заслужите въглехидратите(ако сте по активни през деня яжте въглехидрати, ако спортувате яжте въглехидрати). Пак в най-прост вариант казано количеството на калориите ще показва дали ще качвате или сваляте, а видът им дали ще е мускул или сланина.
П.С. Аз съм ендонорф! ;(
01.06.12
18:29
Има нещо много вярно в мнението по - горе - забелязал съм, че повечето хора от форума, които са на ВВД или тренират мързеливо, или не правят упражненията както трябва, или и 2те! Малцина хора от форума дават всичко от себе си в тренировките. Тези, които са на ВВД и се оплакват, че са ендоморфи според мен не тренират достатъчно здраво. Тренировката е по - важна от храната, а доста хора си мислят обратното. ( в смисъл ако се храниш добре, а тренировката не е пълноценна - няма да качваш мускул, а мазно и после “Аз съм ендоморф, въглехидратът ме омазнява”.
05.06.12
15:38
http://vimeo.com/43334823
Това видео ми се стори интересно. Doug McGuff, MD се казва доктора.
05.06.12
18:42
казано от Ufighter на 05.06.12, 15:38:
http://vimeo.com/43334823
Това видео ми се стори интересно. Doug McGuff, MD се казва доктора.
Страхотно видео! Сега съм мотивиран да му прочета и книгата “Body by science”, което отлагам от доста време.
Единствено не съм съгласен с думите му за количеството гликоген, което може да се съхранява в тялото ни. Той казва 70гр. в черния дроб и 200гр. в мускулите, но из целия нет се говори за между 1400 и 2000 калории под формата на гликоген. Дават го 100гр. в черния дроб и около 400гр. в мускулите, като естествено фактор са възраст, мускулна маса, активност и т.н., но горните числа са за обикновен човек.
Ако някой има информация, която да подкрепя думите на доктора, моля да ме насочи. :)
05.06.12
19:03
И на мен ми хареса видеото - ето още една част от лекцията му - отново преведена, където пък говори за правилния начин на трениране.
http://www.youtube.com/watch?v=FOUrGFJXSDQ&list=UURJlU1Ez0bA00N2jqvTX7HA&index=1&feature=plcp
Пак е доста интересно. Ето и линк към цялата непреведена лекция (не съм я гледал все още):
http://www.youtube.com/watch?v=2PdJFbjWHEU
Сори, че се отклоних от темата.
OK, от лекцията не видях обаче нещо против въглехидратното поемане около тренировка, доколкото не е гигантско да препълни депата, и не ядеш прости въглехидрати през другото време, и тялото да намали инслиновите рецептори?
13.06.12
16:12
Отдавна сме я налазили :).
22.06.12
16:35
Voyager, до къде стигна с разсъжденията по темата, няколко седмици по-късно? Промени ли по някакъв начин ВМ хранителния режим, успокоиха ли се нещата от към ежедневие? :)
Хапвам в момента intermittent fasting, в моя случай ям след 4-5 след обяд 3 пъти, докато си легна, към 12. Храната ми е предимно яйца, авокадо, ядки, зеленчуци, 2 шейка syntha-6, каквито плодове има, от време на време хляб, ориз, картофи, но тези 3те в пренебрежими количества. Сесията си е стрес, но като мина най-сериозния ми изпит, всичко е чувствително по-леко вече и настроението ми е съвсем друго.
Общо взето ям всичко, което ми се яде или го има вкъщи. Просто откакто ям предимно ВМ повлиях на семейните вкусови предпочитания и съзнателно или несъзнателно, храната, която почна да се готви по-често у нас, е нисковъглехидратна.
Чувствам се съвсем нормално иначе, помпам си колкото мога, уча, гледам вечерта мачовете. Като мине сесията и почна да живея по-активно (плажове, излизания, алкохол) ще споделя впечатления от храненето. Но през лятото основният ми източник на протеин е syntha-6, просто в тези горещини големи колчества месо и яйца бих ял, но само насила.
edit: колкото до ‘’размишленията по темата’’ - не мисля повече по тези въпроси. Усетих къде е sweet spot-а при моето хранене и си карам така, без обременяващи мисли.
Мнението беше редактирано от Voyager на 22.06.12 18:41.
22.06.12
19:09
Ще ме умориш - кажи ми сега, че се зариби да правиш intermittent fasting от близнаците :D :D :D. И аз от няколко дена обмислям да пробвам схемата - големи хваления, чудо направо... Интересно ми е да видя как ще ми повлияе. Иначе първите впечатления от режима какви са ти? Радвам се, че настроението се е променило в положителна насока и че не си скочил на въглените (както обикновено става в такива стресови ситуации) ;).
Аз от много време се храня така, не от близнаците :D Ами така ми е по-яко, отвсякъде, откъм енергия, храносмилане.. и тн. Пак е ВМ-НВД, просто имам малко повече въглен и ‘’като има спагети, ям спагети и не се цупя’’ ; ) Всичко е точно и най-якото е, че не седиш по цял ден на масата, а вечер около мачовете се кефиш на периода, в който гледаш ТВ и тъпчеш всякакви благинки :д