13.06.12
13:14
deleted
Темата беше редактирана от Georgi Ivanov на 19.06.12 10:28.
13.06.12
14:09
Може да питаш Маргаритка.
Привет :)
Доста хора се изказват негативно по повод на хипермобилността, докато всъщност при една огромна част от тях не само че няма никаква опасност да станат прекомерно разтегнати, но и са обездвижени или пренатегнати до момент, в който мускулите, сухожилията и ставите им са еластични толкова, колкото на Пинокио. При това им състояние, най-естественото нещо, което се случва, дори при елементарни движения, като тези от видеото, е мускулна треска. Както при всяко друго натоварване, неприятните усещания постепенно изчезват, след като тялото се адаптира към новото натоварване.
Видеото, което си намерил е добро като за първи стъпки в йогата/стречинга, ако имаш желание да включиш разтягането в ежедневието си, можеш да ги правиш, доакто ти станат лесни за изпълнение. За да има реален ефект от заниманията е добре подобен род комплексчета да бъдат включвани в програмата не по-малко от 4 пъти седмично. Гъвкавостта е качество, което се придобива изключително трудно и бавно, затова пък се губи почти светкавично след като ае преустанови практиката.
*Марги
Тези клипове как ти се струват за начинаещи, в смисъл, подходящи ли са за дръвчета?
Винаги е по-добре да има някой който разбира до теб, за да те следи и да те коригира на момента, но при положение, че нямаш под ръка йога учител, тези клипчета са ок, в смисъл - нещата са показани бавно и относително добре са обяснени движенията.
13.06.12
22:44
deleted
Мнението беше редактирано от Georgi Ivanov на 19.06.12 10:29.
13.06.12
22:52
Я да видим кой разбира от йога :P
Кама Сутра брои ли се? :D :D :D
Здравей, макар да не ми личи и гъвкавостта да не е едно от качествата ми, имам определн опит с йога. :) През последните 12 години съм ходил на йога класове при четирима различни инструктури и с прекъсвания правя йога вкъщи поне 1-2 седмично.
На въпроса ти: клипчета стават, тази е добра инструктурка, но аз имам някои други, които според мен са по-подходящи за начинаещи.
Преди всичко, ако имаш възможност, отиди на йога клас поне 2-3 пъти, защото според мен има неща, които се усещат само наживо с инструктор, който да ти поправи позата и т.н. Въпреки това, ето какво бих ти препоръчал:
1. Това е 1 час видео от двама новозеландци за напълно начинаещи. Позите са лесни, инструкциите са подробни. Като цяло това е много добро първоначално въведение, което няма да те отчая. Недостатък е новозеландския акцент, който е много труден за разбиране.
2. На мен лично любимата ми инструкторка (на видео) е Марлон Брачия. На нейните видеа попаднах най-случайно преди няколко години, DVD-to и беше безплатно към един вестник. :) Според мен тя обяснява много добре. Мисля, че нейната програма при постоянно практикуване наистина води до подобряване на гъвкавостта, на стойката и т.н. Много е важно да и изслушаш веднъж обясненията за дишането преди да започне с позите. Тя има две програми за начинаещи, и двете ги има в youtube:
Програма 1
част 1
част 2
Програма 2
част 1
част 2
Мнението беше редактирано от Никола на 13.06.12 22:57.
14.06.12
00:41
deleted
Мнението беше редактирано от Georgi Ivanov на 19.06.12 10:29.
Да маунтин позата ми е любима също. :D
Дишането е уджай дишане. Гугъл изкарва доста резултати на бг и може би ще намериш по-добро обяснение от моето. Накратко аз го разбирам така. Вдишва се и се издишва през носа със създаване на звук в гърлото. Звука го описват като хъркане, но е по-скоро същия звук, който се чува когато си поемаш дъх много дълбоко. Дишането е бавно, равномерно, дълбоко без да се стига до ектремалност. Просто нормално дишане с тоя специфичен звук в гърлото.
Важното при йога е не до каква степен можеш да се огънеш и разтегнеш, а да го направиш по възможностите на твоето тяло така че едновременно да има доза услие и доза релакс, да чувстваш стабилност и контрол. Т.е. без пренапрежение и болка. Дишането трябва да е водещо. Затова ако един човек е просто много гъвкав, това не означава, че автоматично е по-добър в йога упражненията. Защото ако просто можеш да се сгънеш на две без капка усилие, не правиш йога.
По въпроса ти за продължителността на на тренировката. Тези на Марлон Брачия са по 20-30 минути. Винаги може да пропуснеш някоя поза, ако нямаш време. Важните елементи, които трябва да присъстват е загряване (главно на гърба) в началото и поне 2-3 мин релаксация в края. Може да се комбинира с кардио, което да действа като загряване преди йога.
казано от Georgi Ivanov на 14.06.12, 00:41:
head_hunter на този фронт се справям добре и нямам нужда от помощ :P
Човек винаги трябва да подобрява знанията и уменията си ;)
казано от Georgi Ivanov на 14.06.12, 00:41:
Само едно въпросче.Разбрах,че дишането е много важно както във фитнеса,та как се диша :D? през носа се вдишва през устата издишва?
През носа се вдишва, от там се издишва по време на изпълнение на асаните. Ако изпълняваш конкретни дихателни техники, там се прави според указанията.
Уджаи дишането, което споменава Никола, се използва при ащанга йога. Първоначално е добре да се усвои пълното йогийско дишане и да имаш контрол върху всеки етап от дишането, преди да се прибегне към по-сложни техники.