31.07.05
17:05
Отдавна се каня да направя такава тема и сега я направих.Нека всеки да каже най-полезния плод и зеленчук според него.Мислех да го правя анкета ама има много плодове и зеленчуци.Според мен най-полезен плод е лимона,а най-полезен зеленчук моркова.
31.07.05
17:17
Няма такова нещо като най-полезен плод/зеленчук. Най-добре е да има разнообразие. Във всеки един плод има различни витамини, като е трудно да съпоставяме кой витамин е по-полезен!
31.07.05
17:49
Имах предвид най-ценен за културизма.Пък и има плодове с повече витамини има и с по малко така че ако искате кажете кой е с най-много витамини.
Напьлно сьм сьгласен, че няма такьв най- най плод или зеленчук. Всеки има нещо повече, а друго по-малко. А що се отнася до лимона - ако е до витамин С, шипките, доматите (ако някой не знае, те сьщо са плод, но с малко сьдьржание на захар) и други плодове са с повече. Калций в сусама (1160 мг/100гр),желязо в зелените листни зеленчуци,както и антиоксиданти (може би някой не знаят,че кислорода при натрупване в организма става токсичен) и т.н.Да не продьлжавам, че то няма край. Просто трябва да се ядат разнообразни зеленчуци и то много, като по-добре е да не се купуват от големи производители дето ги пьлнят с нитрати.
31.07.05
18:16
Благодаря за тази информация точно тя ми беше необходима.
[quote author=“Sportex”]Няма такова нещо като най-полезен плод/зеленчук. Най-добре е да има разнообразие. Във всеки един плод има различни витамини, като е трудно да съпоставяме кой витамин е по-полезен!
Да и аз така смятам.
Подсетиха ме, ШИПКИТЕ са нещо уникално добро. Също така много добри са гейпфрутите, за съжаление на нашия пазар много скапано качество/по ред причини.../. Яко бича и моркови.
Въпроса е да са максимално чисти и без нитрити и т.н. екстри, доста сложна работа си е да се намерят що годе чисти плодове и зеленчуци...
04.08.05
16:29
всеки си е полезен по свое му. морковите наистина са супер. А шипките нямат ли и очистително действие - да стоиш в тоалетната честичко ? А относно набавянето на чисти плодове и зеленчуци - добре че съм от провинцията и на село баба и дядо гелдат туй онуй :)
11.11.05
11:41
най-добрия плод е банана, за зеленчуците не знам