Тренировки и умора

Здравейте! Искам да попитам нещо, може би е адски тъп въпрос обаче не зная отговора му. Поне гадая причината. Когато правя своите тренировки, предимно кардиото. Започвам да се прозява по средата все едно не съм спала никога. Отвратително гадно е. Вместо да дишам аз се прозявам ли прозявам. Следователно се уморявам и не дишам правилно. Все пак си мисля, че не ми достига сън. От друга страна пък като правя някои силови упражнения този проблем го няма. Някаква идея на какво се дължи? Друг има ли такъв шантав проблем? Имам и друг въпрос когато тренирам пия вода по 1-3 гладки през почивките между упражненията. След тренировката обаче съм много жадна и ако пина повече от 3 гладки ми става ужасно тежко. Колко време след  тренировката да пия вода или преди нея?

SO

12.06.12
12:04

Прозявката е сигурен знак,че не достига оптимално количество кислород до мозъка.Тоест имаш висок пулс за КПД-то на клетките които носят молекули кислорд ,или просто казано не ти стига кислорода.Най безобидната причина за това е употребата на цигари.

Мнението беше редактирано от Spirit of Freedom на 12.06.12 12:13.

Значи не дишам правилно, така ли? Не не пуша.

Мнението беше редактирано от Ивчето Пивчето на 12.06.12 12:18.

SO

12.06.12
12:22

Въпреки че избягвам да давам съвети за добавки понеже взимането им зависи от моментното ти здравослоно състояние...си мисля че ако комбинираш Л-карнитин и аргинин няма да имаш този проблем.Но трябва да си здрава за да ги взимаш.

Мнението беше редактирано от Spirit of Freedom на 12.06.12 12:23.

Благодаря ти много. Ще се поинтересувам какво да направя.

12.06.12
12:50

И на мен ми се случва понякога да се прозявам докато тренирам по същия начин, както го описваш ти... за себе си съм установила, че това се случва само когато не съм отпочинала пълноценно /когато не съм се наспала и не съм се възстановила от предната тренировка/, когато през деня съм прекалила с въглехидратите /особено сладки, тестени или шоколад/ :)

SO

12.06.12
12:53

Натрупаната умора също е честа причина.

Мнението беше редактирано от Spirit of Freedom на 12.06.12 12:54.

Интерестното е, че не съм тренирала вчера. Мен тренировката ми е много тежка след протеини. Адски се чувствам претъпкана и пак така ми се получава. По това разбирам че съм преяла. Аз смятам също, че не съм си отпочинала ама знам ли то си е странна работа това.

13.06.12
09:56

И аз имам този проблем с прозяването по време на кардио тренировки, пулсът ми е между 160-175 и не стига всичко това, но ми и заглъхват ужасно много ушите, колкото и глупаво да звучи.

Това с ушите ми се е случвало докато правя Бърпита. Рядко е, но го има в някой определен момент.

SO

13.06.12
11:30

Ако не пушите,ако не си 30кг.над нормата ,или си тренирала цяла седмица без почивка...или не прекаляваш в момента с кардиото....е добрее да се иследвате.Не е нормално

13.06.12
15:21

Не пуша, смятам че съм 5-8 кг. над нормата...За какви изследвания става въпрос?

SO

13.06.12
21:41

Колко часа преди да тренираш ядеш и какво ядеш?Колкото до изледванията,ако всеки път се прозяваш през цялата тренировка и това продължава дълго време в месеци,според мен може да е знак за проблем с кръвното налягане и сърдечния пулс.

Мнението беше редактирано от Spirit of Freedom на 13.06.12 21:48.

14.06.12
09:33

Тренирам само рано сутрин на гладно, като вечерята ми е била не по-късно от 19ч..Прозяването започва след около 5-10мин. на тренировката, след което ушите ми заглъхват така, че почти нищо не чувам -само пулс, а пулсът ми мисля че е също доста висок 160-175( ако изобщо показват вярно уредите), следва задух и ако повиша темпото на тренировка дори прилошаване. Ако мина през всички тези фази, после се чувствам добре.
Дали с по-редовни тренировки ще ми свикне организма ?

СГ

14.06.12
11:22

Прозявките при кардио са признак на недостиг на въздух. Възможно е да имаш плитко дишане и за това дробовете ти да не могат да се справят с упражнения, изискващи използването на пълния им капацитет.  Прозявката служи именно за това - да изпълни целите дробове с въздух. Замисляла ли си се дали по принцип  не дишаш много повърхностно (т.е. изпълваш с въздух само малка част от дробовете)?
п.п. Не мисля, че е сериозно ,  може да се коригира:)

SO

14.06.12
13:36

казано от dolfin Петрова на 14.06.12, 09:33:

Тренирам само рано сутрин на гладно, като вечерята ми е била не по-късно от 19ч..Прозяването започва след около 5-10мин. на тренировката, след което ушите ми заглъхват така, че почти нищо не чувам -само пулс, а пулсът ми мисля че е също доста висок 160-175( ако изобщо показват вярно уредите), следва задух и ако повиша темпото на тренировка дори прилошаване. Ако мина през всички тези фази, после се чувствам добре.
Дали с по-редовни тренировки ще ми свикне организма ?

Едините варианти са както ги описах най горе,другия ако прекаляваш с въглехидратите преди тренировка,тогава рязкото покачване на инсулиновото ниво довежда до познатата сънливост и прозяване,но щом не е нищо от изброените до тук...Мисля че трябва да си направиш изследвания на кръвното налягане и сърдечния пулс.

Мнението беше редактирано от Spirit of Freedom на 14.06.12 13:39.

14.06.12
14:05

Благодаря за съвета.Ще направя необходимите изследвания.

SO

14.06.12
16:40

Забравих да попитам.Обикновенно някои лекарства събарят кръвното...и при циклично приемане кръвното пада.

Мнението беше редактирано от Spirit of Freedom на 14.06.12 16:42.

14.06.12
17:42

Не приемам лекарства или ако приемам обикновено не съм в състояние за фитнес. Според мен целия проблем идва от недостиг на кислород в следствие увреждане на белите дробове след многобройни бронхити и пневмонии ( бяха ми казали,че с повече упоритост в тренировките като тичане и плуване, проблемът би могъл да се оправи).Следователно- недостиг на кислород, натоварване  на сърцето - ускоряване на пулса......и т.н.Не съм медицинско лице, но ми звучи логично. Ако някой друг има идея, с удоволстие ще приема съвети.
П.П.Треньорът ми ми предложи Л-карнитин.

СГ

14.06.12
20:09

”Според мен целия проблем идва от недостиг на кислород в следствие увреждане на белите дробове след многобройни бронхити и пневмонии ( бяха ми казали,че с повече упоритост в тренировките като тичане и плуване, проблемът би могъл да се оправи).”    И аз смятам, че ще се оправиш с подходящи упражнения.
И на мен ми се е случвало да се прозявам, понякога даже съм се скъсвала от кашляне по време на кардио. Ако усетя, че не ми стига въздух, намалявам скоростта  и започвам да дишам дълбоко и равномерно, докато усетя, че дробовете ми се изпълват изцяло без проблем, след което продължавам с нормалната тренировка. В повечето случаи помага, ако не стане - йогата ми действа перфектно.  Така че моят съвет е да намериш йога инструктор, да му разкажеш  за проблема и той ще ти покаже какви асани и дихателни упражнения да правиш. А има и книги, в които упражненията са описани подробно, но е най-добре с инструктор първоначално. Ако йогата не ти допада, потърси каквито и да било упражнения, свързани с дишането . И нещо много важно - дръж гръбнака изправен, особено в седнало положение, за да не ти се притиска диафрагмата и да можеш да дишаш нормално.На мен проблемите ми се появяват, когато ми се налага да вися дълго време надвесена над бюрото и при всякякви подобни ситуации, когато дишането ми дълго време е било подтиснато от неправилната стойка.  Успех!:)

Мнението беше редактирано от Снежина Георгиева на 14.06.12 20:12.

При мен се случва рядко,но съм сиг че не дишам правилно. Понякога е и от умора.

СГ

15.06.12
11:21

”,но съм сиг че не дишам правилно.”
Ето едно упражненийце от йога, което ориентира в правилното дишане:
-Може да се прави в седнало положение, като гръбнакът трябва да е напълно изправен; или докато лежиш (без възглавница)
-Поеми бавно, дълбоко, равномерно и непрекъсното въздух през двете ноздри. Напълни дробовете догоре, до положение, в което да не изпитваш дискомфорт или замайване.
-Не издувай корема при вдишване, цялата коремна област трябва да е леко издърпана към гръбнака.
-Задръж дъха за 1-2 секунди (! ако не ти се завива свят !)
-Издишай бавно, докато дробовете се изпразнят напълно, поддържай корема стегнат.
-След 2-3 секунди издишване отпусни бавно диафрагмата.
-Изчакай секунда преди да вдишаш отново.
-Прави упражнението 5-10 минути ( !или по-малко, ако ти е трудно!)
-По време на вдишването и издишването трябва да усещаш въздуха върху небцето, получава се звук като съвсем тихо съскане.
!Най-важното е да го правиш плавно и да внимаваш да не ти се завие свят, да не напрягаш дробовете!
-Дори и да не правиш упражнението, можеш да прецениш как да коригираш дишането си, ако имаш проблеми в тази насока. :)

Мнението беше редактирано от Снежина Георгиева на 15.06.12 12:34.

SO

19.06.12
20:34

казано от Снежина Георгиева на 15.06.12, 11:21:

”,но съм сиг че не дишам правилно.”
Ето едно упражненийце от йога, което ориентира в правилното дишане:
-Може да се прави в седнало положение, като гръбнакът трябва да е напълно изправен; или докато лежиш (без възглавница)
-Поеми бавно, дълбоко, равномерно и непрекъсното въздух през двете ноздри. Напълни дробовете догоре, до положение, в което да не изпитваш дискомфорт или замайване.
-Не издувай корема при вдишване, цялата коремна област трябва да е леко издърпана към гръбнака.
-Задръж дъха за 1-2 секунди (! ако не ти се завива свят !)
-Издишай бавно, докато дробовете се изпразнят напълно, поддържай корема стегнат.
-След 2-3 секунди издишване отпусни бавно диафрагмата.
-Изчакай секунда преди да вдишаш отново.
-Прави упражнението 5-10 минути ( !или по-малко, ако ти е трудно!)
-По време на вдишването и издишването трябва да усещаш въздуха върху небцето, получава се звук като съвсем тихо съскане.
!Най-важното е да го правиш плавно и да внимаваш да не ти се завие свят, да не напрягаш дробовете!
-Дори и да не правиш упражнението, можеш да прецениш как да коригираш дишането си, ако имаш проблеми в тази насока. :)

Когато нещата опрат до йога и Господ мълчи.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1