16.07.05
21:42
Значи искам да ви попитам как е правилно да се диша например ако сме на лежанката и като започнем да избутваме тежеста нагоре веднага ли започваме да изпускаме въздухът или в горната част като вдигнем тежеста изпускаме чак тогава целия въздух? :oops:
ами докато избутваме издишваме :) защото иначе се образува голямо налягане в гръудния кош и се увреждат сърцето и очите
16.07.05
23:25
Малко ще се узорите да четете, ама ще ви е от полза !!!!
Пневмо-мускулния рефлекс - как да дишаме в залата
Мъдростта на експертите във фитнес залите се простира до съвета: “Вдишвайте докато пускате щангата и издишвайте докато я повдигате”. Естествено от това изречение човек не може да разбере за какво става дума, пък и става ясно, че “експертите” също не са в час. Има два типа на издишане, които са тотално различни - пасивно и активно. Пасивното издишване е например когато въздъхнете след важно интервю за работа. Активното издишване може да се наблюдава когато каратист чупи тухли с мощен вик. Съществената разлика в случая се изразява в абсолютно противоположните ефекти на двата вида издишване върху мускулното напражение. Тайната се крие в коремните кухини на нашите тела. Там за нервната система работят така наречените барорецептори, които измерват степента на вътре-коремно налягане(intra-abdominal pressure). Процесът, който наричаме пневмо-мускулен рефлекс наподобява домашната CD уредба, като мускулите ни са тонколоните, а барорецепторите са копчето за силата на звука. Колкото по-голямо вътре-коремно налягане регистрират барорецепторите, толкова повече стимулират мускулното напрежение. Когато искаме да вдигнем нещо тежко трябва да създадем високо вътре-коремно налягане(волумето на мах). Единият начин е да съскаме, крещим, викаме или там както искате го наречете. Посъветвахме ви при хипер-радиацията да стягате корема и дупето. Това действие компресира органите в коремната кухина и повиша налягането там. Тъй като едно повторение на лежанката трае доста по-дълго от кроше, не може просто да изхвърлим тежестта нагоре с мощен вик, тъй като тя само това чака - да ни размаже като хлебарка. Това, което може да направим, е просто да не дишаме! ДА! Задръжте си дъха по време на повторенията и дишайте между повторенията или полу-повторенията ако упражнението го позволява. Тази маневра, позната от хилядолетия в йога под наименованието валсалва, е изключително проста и ефективна. Най-лесния начин да ни закопаят на канадска борба е да използват момента, когато вдишваме. Тогава налягането в корема отслабва и с него силата :)
Съществува още една огромна причина да си задържате дъха - за да предпазите гръбнака от контузии. Ето какво казват проф. Верхошански и д-р Сиф: “Много медицински и други авторитети съветват да не задържаме дъха при тренировки с тежести. Този добронамерен, но погрешен съвет може да доведе до сериозни контузии. Задърженето на дъха(или Валсалва) увеличава налягането в коремната кухина и отнема стреса от долната част на гръбнака. Без задържането на дъха, се оказва доста по-усилено налягане върху уязвими структури на гръбнака, и по-специално върху гръбначните дискове и връзки. Продължителното задържане на дъха(повече от няколко секунди) причинява рязко качване на кръвното налягане, последвано от падане след издишане. Затова задържането на дъха не е за всеки, особено за по-старите и нетренирани хора или пък за хора с болни сърца.” Ако валсалвата не ви харесва, може да пробвате да издишвате бавно и силно чрез активно издишане. Запазете пасивното издишане за медитация, релаксация и стречинг. При тяга и клекове валсалвата е абсолютно задължителна.
Тук може би е мястото да обясним какъв е ефекта на коланите в залата. Коланът стяга кръста, увеличава налягането в стомаха и по този начин вдига силата и предпазва кръста. Коланът обхваща гръбнака като напомпена гума и абсорбира част от налягането върху гърба. Току що прочетеното обаче не значи, че трябва да тренираме с колани. Постоянното трениране с колан върши работата на коремните мускули, отпуска ги и създава слаба връзка в тялото ни. Тренирането с колан не ни учи да стягаме максимално корема и дупето, и особено, ако не тренирате корема с тежки упражнения причинява мускулен дисбаланс, който може да се изрази в контузия, неправилни моторни умения или изкривявания от оптималната поза на тялото. Силен гръб и слаб корем = херния. Кажете “НЕ” на изкуствените помагала.
За да компресирате максимално въздуха в корема послушайте съвета на карате майсторите: “..за максимална сила разстоянието между пъпа и сфинктера трябва да е минимално..”. Стягайте корема и дупето по време на блъскане. Не по-малко важно е да правите аналното заключване т.е. да стягате сфинктера и мускула който употребявате за да спирате уринирането. Е, ако все пак сте фенове на хемороидите блъскайте с отпуснат сфинктер :) Интересно е да се отбележи, че майсторите на древните езотерични изкуства са практикували аналното заключване по-време на тренировките и медитациите си.
Резюме на препоръките ни за дишане:
1) Ако имате някакви сърдечни проблеми, консултирайте се с лекар за нашите препоръки;
2) Вдишайте 75-100% от капацитета на белите дробове преди поредното повторение;
3) Задръжте си дъха, докато пускате и вдигате тежестта. Издишайте в края на повторението или между повторенията;
4) При упражненията, които позволяват безопасно издишване между полуповторенията(като сгъване за бицепс) си почивайте, като издишвате и след това вдишвате. Тягата и клековете НЕ ПОЗВОЛЯВАТ БЕЗОПАСНО ИЗДИШВАНЕ МЕЖДУ ПОЛУПОВТОРЕНИЯТА!
5) Не се притеснявайте да си почивате и дишате между повторенията;
6) Винаги вдигайте с абсолютно стегнат корем. Не позволявайте на корема да се издува навън;
7) Винаги използвайте аналното заключване(стягайте си сфинктера).
;)
Аз знам че трябва да се наблегне на голямо издишване и да се оставят дробовете сами да си поемат необходимия за тях въздух.А не да вдишваме силно.
Аз Тотално се обърках има 2 различни мнения по въпроса ^MaD^ каза “ами докато избутваме издишваме защото иначе се образува голямо налягане в гръудния кош и се увреждат сърцето и очите”
а по надолу Bad^Boy написа “Задръжте си дъха, докато пускате и вдигате тежестта. Издишайте в края на повторението или между повторенията” На кое да се вярва сега?
Ами по - принцип е добре да задържиш по време на най - тежката част от движението, а да издишаш едва накрая. Всъщност, при тежките упражнения това си става от само себе си. Аз лично никога не се замислям как дишам, и според мен дишането си е автономен процес и няма какво да се мисли толкова. Е, може и да ми е станало навик да дишам правилно и затова да не се замислям, знам ли :) Трябва да проверя как дишам другия път, като тренирам :)
Само да не прибърза някой да си задържа дъха. В никакъв случай не правете това нарочно. Лично мнение!
[quote author=“Emil_mlo”]ехх по тоя въпрос колко теми има във форума и колко сме писали... много
Именно.
аз казвам това което сам чел пък нз... :)
има хора дето преди да почнат серията си поемат дулбоко въздух и правят повторенията без да дишат ;)
ако намеря каде е материяла за това че задържането на въздуха по време на повторението уврежда очите ще го постна :)
по-релефни !
17.07.05
19:55
Дишането има доста сериозно отношение и към работата на сърцето и кръвообращението. Лично аз предполагам, че оттук произлиза идеята за издишване при натоварване - какво става ако вдигаме(натоварваме) и вдишваме едновременно натиск, увеличаване на белия дроб в гръдния кош, увеличено налягане, съпътствани с едновременно ускоряване на сърцевата дейност и евентуално на кръвното, притиснати(сърцето) едновременно от няколко сили някак си не върви.
На Бед Бой идеята с йогата не е лоша, но се съмнявам да е водеща в практиката на западния спорт. Иначе има вярно и с налягането, има и неточно. По време на вдигането налягането от тежестта в гръдния кош е величина, която почти не се променя или поне се променя дотолкова, доколкото се мени позицията на раменната става спрямо гръдния кош. И в най - висока точка според мен не се очаква налягането да е кой знае колко по - ниско.
Принципно и аз съм привърженик на канона: не издишвай, докато ти е най - тежко. Променяш условията за вече затрудненото сърце, а и рискуваш дори да си травмираш белия дроб - напрежението е голямо, а дишането в този момент като че не е чист рефлекс и не можеш да го контролираш толкова успешно.
Обаче мисля, че има индивидуален момент.
Например аз съм се улавял, въпреки, че имам сравнителн оотработена техника на дишане за фитнес методите, при много голяма тежест е било още около положението за вдигане да издишам и около мъртвата точка да съм без въздух! Звучи тъпо, но е така и може би - аз поне си го представям така - стремежът към концентрация един вид “отхвърля” всякакви странични волеви дейности - например дишането по норматив и в трудния момент се концентрира само върху завършване на движението!
Не го препоръчвам, даже мисля, че не е правилно от гледна точка на целите, защото често ми се случва да “висна” във въздуха с някаква тежест, да поседя с нея и да падна. При такова положение без въздух нямам никакъв шанс да успея или да задържа по - дълго.
Така, че се присъединявам към идеята на Петко. Със забележката на Мартин.
аз не се замислям как дишам но мисле че издишвам в края на повторението ;)
Все пак трябва да обърна внимание другия път :П
18.07.05
22:43
Брато това е статия. Аз си я имам на ПС-то и ви я пасте да я прочетете не съм я мислил аз. ;) и да ви кажа има още много интересни работи около тази статия и са много верни !! Всеки сам си преценя как да вдига.. важно е да има резултат!! ;)
31.07.05
19:41
ми аз попринцип дишам когато пускам щангата и издишвам в края на повторението , така ми е най лесно свикнал съм и по лесно избутвам големи тежести ( глеми за мене ;) и все пак може ли това да влиае отрицателно на сърцето защото когато ми е най трудно не издишвам а запазвам въздуха ?
е затова мисля трябва да се прави кардио :) .....
ама не и 4 следобед пез лятото :)
В паузите се вдишва като се спуска тежеста се издиша но трябва инстиктивно да си се научиш кога какво трябва
01.08.05
09:27
Ами аз лично го правя със задържане на дишането.Падам си малко йогисти затова използвам пълно йогииско дишане демек пълня целите доброве с въздух толкова колкото могат.Иначе за вдишването и за издишванито да когато я дигам и вядишвам когато пускам.