25.06.12
18:25
Здравейте, бих искал да попитам нещо.Случва ми се някога след тренировка (особено с по тежки килограми) да имам странно пищене в ушите.Звукът е постоянен и пронизителен.Продължава след тренировката и през нощта след нея.На следващият ден звукът го няма.
На 14 години съм 1,87 м ,тежа 80кг.Нямам много време за сън (5-6 часа макс) и стабилна храна.Поради това бях започнал да пия енергийни напитки почти всеки ден ,но спрях поради проблеми с нервите.Сега вече не пия.
Според вас какво какво може да причинява шума в ушите?
Предварително благодаря.
25.06.12
18:40
От колко време се случва и забелязал ли си дали е започнало покрай промени в ежедневието ти - най-вече промени в храненето, тренировките и суплементацията?
Също така колко често се случва - само след тренировка, всеки ден, през ден?
Премери си кръвното налягане.
Твърде малък си да пиеш енергийни напитки. Не случайно според новата наредба продажбата им около училищата е забранена (даже мисля че имаше проект да се забранят за лица под 18г.)
казано от Давид Пангелов на 25.06.12, 18:25:
На 14 години съм ... енергийни напитки почти всеки ден ,но спрях поради проблеми с нервите.
?!?!?! Я го прочети внимателно пак.
25.06.12
21:21
Знам голяма простотия съм правел с пиенето на енергийни напитки,но го разбрах твърде късно...В класът ми има хора които пият 3+ броя Isosport на ден и нямат проблеми.Повечето хора от випуска май са “закърмени” с тази напитка.Мислех ,че Isosporta е безобиден ,защото дори и след забраната за продажба на ЕН в училищата пак го имаше в лавката и в автоматите за храна. Тогава бях принуден от обстоятелствата.Твърде много неща за учене и твърде малко време за сън.Под проблеми с нервите имам предвид проблеми със съня (когато намирам време да спя),умора,отпадналост и подобни.След като спрях да пия Isosport бях като труп.Хубавото е, че за почнах да се занимавам със спорт.Сега се чувствам много по добре.След тренировка се чувствам много добре.Спя като бебе.Няма кошмари, няма горещи вълни.
ПП:Всъщност като се замисля съм “нервозен” още от малък.Явно Isosport-а ми е “помогнал” с нервите.
Относно появата на шума.
Случва ми се само след тренировка с повечко тежести или след дълго кардио.И то не всеки път..
Относно храненето-каквото има когато има,но се опитвам да се храня с повече месо.
Протеини и подобни не пия.
Мнението беше редактирано от Давид Пангелов на 25.06.12 21:25.
Има много голяма вероятност пищенето в ушите ти да се дължи на стрес. Още повече щом изчезва след като си отпочинал (разбирай (на)спал).
Опитай поне за седмица (най-добре повече) да спазваш следните неща и да видиш дали ще има ефект:
-спри изцяло енергийните напитки
-спри кафето, ако пиеш такова
-спри алкохола, ако пиеш (вече)
-пий поне 2.5-3 литра вода на ден равномерно разпределени през деня, а не на 2-3 пъти; най-добре си носи винаги вода със себе си. Това би регулирало евентуално колебания в кръвното ти налягане, макар че ме съмнява да имаш проблеми с него на тези години и с тези килограми/височина.
-недей да тренираш повече от 3 пъти в седмицата; явно си преуморен и това директно се отразява на нервите, оттам и проблемите. Огромни муслкули на 14 години няма да получиш още, има време за това. Не се товари с големи килограми - най-добре в сериите ти да има минимум 10-12 повторения със съобразена тежест. Продължителността на тренировките ти също не е нужно да е повече от 45 мин.
-гледай да се движиш повече - тичай например (без да се смазваш с някакви 15 км. кросове) - това действа успокоително на нервната система
-ВАЖНО: спи поне 7.5 часа (в твоя случай 8 часа оптимално) на ден. Тялото има нужда от сън; тогава то най-добре и успешно се възстановява
-за да подобриш съня, недей да ядеш много преди лягане
-протеини и т.н. не ти трябват; най-много си купи някакви читави мултивитамини и минерали и вземай по една таблетка през ден след някое обилно ядене
-недей да се смазваш в даскало ненужно, недей да мислиш неща, които не можеш да промениш, почивай активно
-не сте ли ваканция вече?
Според мен си още млад да се подлагаш на диети и т.н.; храни се нормално и с умисъл - не прекалявай със сладкото и мазното, не се тъпчи с боклуци (сам знаеш какви са те). В лавките в даскало обикновено всичко е мазно и прегоряло (едно време в големите междучасия ходихме до близкия супер-маркет и си купувахме шницели и кисели млека). Все пак недей да ядеш, ако не си гладен, не е нужно да се тъпчеш.
Друга малка вероятност за шума в ушите е ако имаш някакви проблеми с гръбначния стълб/врата. Казвам малка, защото, дори и да имаш, си още млад за да се проявява с шум в ушите.
Ако до 2 седмици шумът не изчезне, най-добре говори с вашите и идете на лекар.
Мнението беше редактирано от Nirangor на 25.06.12 23:15.
26.06.12
09:49
Дългият сън не значи,че е полезен,дори е вреден/над 8 часа/.Оптималният сън за възстановяване напълно на организма е 6 часа/дори много по-малко/,но поради обърканото ежедневие на повечето хора,фазите на съня и по специално RЕM фазата е тотално несинхронна и започва и продължава не когато и колкото е необходимо.Физиологията последните години изучава този феномен много задълбочено и има различни начини за коригиране на адекватните фази на съня,но се иска постоянство и упоритост от страна на съответния човек.Да Винчи например на всеки 4 часа е спял по 15 мин,Наполеон е спал 4 часа,но дори и без факти от средновековието се отдава значение на перфектната синхронизация на всички фази.Дълга и всеобхватна тема е това,но на всеки,който му е интересно,може да се зачете в чужди писания.
Относно пищенето в ушите,започва се единствено с измерване на кръвно налягане и пулс в покой,по време на тренировка и един час след нея.От там нататък се отсява и се започва диагностика на различни системи,които могат да бъдат свързани,а те не са малко,така че е несериозно да се поставя диагноза на шум в уши по интернет.Отиди на профилактичен преглед при GP-то си,да ти сложи една слушалка да чуе сърце,след което една кардиограма.Не заплащаш нищо,а е доста информативен метод в твоя случай.От там се започни,след което можеш да напишеш резултати и да се мисли нататък.