Въпрос относно ябълковият пектин и пробиотиците

24.06.12
21:14

Привет драги съфорумници! Катерина (Кат) се казвам (wave) и имам малко въпроси.
След усилено ровене и в търсачката на бб - тийм и в гугъл, не открих почти нищо, свързано с моите запитвания.
Първо - интересува ме какво знаете за ябълковия пектин? Знам, че е много полезен за холестерола, червата, намалява риска от сърдечни заболявания и т.н., но ме интересува, как би могъл да бъде включен в диета с ОКБ? С колко калории да се брои? Питам, защото пектина на прах ми изглежда стабилно въглехидратен, дори може да се ползва като храна. Давам пример с една рецепта: http://www.supichka.com/2012/02/blog-post_11.html
Другият ми въпрос засяга пробиотичните хранителни добавки и отново - включването им в диета с калориен дефицит.  В момента пия “Лактофлор” с фибри, много хвален пробиотик, а и аз съм доволна от него. Обаче проблема е, че в една таблетка има около 5 ккал, а с цели като моите се приемат по 4 таблетки дневно. Да търся ли по-нискокалорична алтернатива или просто да смятам калориите на хапчетата?
Благодаря предварително (nlove9)

казано от Katerina Kostadinova на 24.06.12, 21:14:

Обаче проблема е, че в една таблетка има около 5 ккал, а с цели като моите се приемат по 4 таблетки дневно. Да търся ли по-нискокалорична алтернатива или просто да смятам калориите на хапчетата?

Ама ти сериозно ли?

25.06.12
23:35

Нещо сериозно си се филмирала ми се стува. Ти имаш ли представа колко са 20 ккал? Докато четеш какво съм ти написал тялото ти вече е изгорило 20 ккал. Ако не е тайна колко точно калории приемаш на денонощие че няколко грама въглехидрати те притесняват?

26.06.12
14:30

ОКей, за пробиотика разбрах, а пектина?
Към 1500-600 ккал приемам.

Мнението беше редактирано от Kath на 26.06.12 14:32.

26.06.12
14:36

казано от Katerina Kostadinova на 24.06.12, 21:14:

интересува ме какво знаете за ябълковия пектин? ми изглежда стабилно въглехидратен, дори може да се ползва като храна.

И как точно ще използваш несмилаеми фибри за храна?? Я натисни на пауза филма и прочети по-внимателно за пектина :)
ПП: Какви проблеми имаш със стомашно-чревния тракт, че прибягваш до пектин и пробиотици?

Мнението беше редактирано от Margi на 26.06.12 14:37.

27.06.12
07:30

Ами по наследствена линия всички са с гастрит/колит/колики и прочие. За сега нямам тези проблеми, но от известно време (около половин година), започнах да се подувам, независимо какво хапна.
Стига сте ме нападали бе хора, ако бях наясно с всичко, щях ли да питам??

27.06.12
13:51

Аз не виждам някой да те е нападнал. Просто задаваме логичните към твоя пост въпроси.
Мое лично мнение е, че при гасртит/колит/колики няма наследственост. Те се благоприятстват от безобразно хранене, наред с други причини. Щом те притесняват 20-те екстра калории, които би приела с добавките, приемам че твоят начин на хранене е меко казано краен. Съветвам те да си преразгледаш количеството и качеството на храната, която приемаш, да си балансираш като цяло режима, и ако все още имаш стомашни проблеми, чак тогава да мислиш за помощни средства.
Поздрави :)

27.06.12
16:19

Благодаря ти.
Но все пак, проблемите с корема (макар и рядко) се повлияват и от гени, макар че и ти си права, разбира се, храненето е най-важно. Именно за това се храня уж правилно. Преди известно време си водих и дневник на сайта, тъй че съм запозната с принципите и уж всичко е “ток”. Но при мен проблема съществува още от преди диетата с ОКБ, като цяло - няма значение какво ям, пак се подувам. Т.е. вече съм минала фазата да правя промени в храненето, да балансирам режима и т.н., ето защо прибегнах към пробиотици. 20-те калории от хапчетата не толкова ме притесняват, колкото просто се чудех дали да ги отчитам. Чуденето ми идва главно от факта, че и 1 лъжичка какао е с много малко калории, но си се брои към дневния отчет..като цяло, всяка калория се изчислява. Но няма значение, хапчетата не ги броя към калориите, това вече ми е ясно - благодарение на вас :).
Но въпроса с пектина остава :D

27.06.12
16:25

Аз принципно избягвам да броя калори, защото има голямо значение от какъв източник идват, как точно ги усвоява организма, какъв ти е енергоразхода, какви са ти индивидуалните дневни потребности и т.н. И преди съм казвала, че храненето не трябва да е висша математика и формули, то трябва да е инстинктивно, да откриеш кои храни как действат върху организма ти, кои да изключиш, кои да увеличиш.
По въпроса с пектина - той не е храна, а добавка...както ти казах това са несмилаеми фибри, чиито калории не могат да бъдат усвоени от тялото ти за енергия, т.е. той има друго предназначение.

28.06.12
07:02

казано от Margaritka на 27.06.12, 16:25:

Аз принципно избягвам да броя калори, защото има голямо значение от какъв източник идват, как точно ги усвоява организма, какъв ти е енергоразхода, какви са ти индивидуалните дневни потребности и т.н. И преди съм казвала, че храненето не трябва да е висша математика и формули, то трябва да е инстинктивно, да откриеш кои храни как действат върху организма ти, кои да изключиш, кои да увеличиш.
По въпроса с пектина - той не е храна, а добавка...както ти казах това са несмилаеми фибри, чиито калории не могат да бъдат усвоени от тялото ти за енергия, т.е. той има друго предназначение.

Много благодаря! Аз така или иначе мисля като добавка да го приемам, няма да се храня с него (nfun) просто идеята ми беше да го слагам примерно в сутрешните овесени ядки, просто за да го преглъщам по-лесно.
А относно броенето на калории...права си, аз също съм на мнение, че трябва да слушаш тялото си, да следваш индивидуалните си потребности. И именно за това съм на диета с ОКБ. Просто , тъй като имам поликистозни яйчници и инсулинова резистентност, непрекъъъснато качвах килограми и се бях отчаяла, бях пробвала какво ли не - не помагаше. Вече съм на хормонално лечение и успуредно с диетата се чувствам прекрасно. Въобще не изпитвам глад, даже понякога, без да искам, излизам в твърде голям дефицит.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1