01.07.12
10:13
Здравейте!
Досега не съм намирал едногласен отговор на този въпрос и бих се радвал да получа такъв - възможно ли е едновременното качване на ММ и сила в програма с 3 серии от 3 до 5 повторения до отказ с максимална тежест при бързо и контролирано изпълнение на упражненията? Едни казват, че първо трябва да се качи сила и после мускулна маса, други казват, че с качването на килограми (не казвам какви) идвала и силата.. Трети ми препоръчват да си тренирам и да не го мисля с времето щял да си дойде резултата - какъв резултат ако не тренирам както трябва, дори и ако се храня добре.. И като цяло в една предишна тема ми препоръчахте да не карам по сплит, а да тренирам цялото тяло по тази програма http://www.bb-team.org/workout/1291_kachvayte-masa-vednaga-sled-4-tata-sedmitsa , но не ми хареса нещо, защото не намирам нито клек, нито тяга, а клекът ми е едно от любимите упражнения. Стажът ми е 5 месеца, 190 см съм и 70 кг, като цяло сплитът не ме товари много, защото усещам, че се възстановявам по-бързо, а и четох в една интересна статия, че по-леките се възстановявали по-бързо от тези, които тежат повече.
След толкова писане май не стана ясен и въпросът :D Възможно ли е да тренирам за сила и маса едновременно чрез тази програма за цялото тяло или да продължа да карам по 3-дневния си сплит (Гърди/Бицепс, Гръб/Трицепс, Рамо/Крака) с по 3-5 повторения до отказ и максимална тежест?
Темата беше редактирана от Fundamental Guy на 01.07.12 10:16.
Ами то по принцип двете неща са свързани повече или по-малко. Когато тренираш за сила,все пак се качва и малко маса. А когато тренираш за маса с повече повторения,няма как да не увеличиш и силата си. Но разбира се най-бърз ефект ще има за това за което тренираш-маса или сила.
А ако си от по-издръжливите и бързо се възстановяваш,може да опиташ и цялото тяло в един ден. Разликата в сравнение с кръговите програми за напълно начинаещи ще бъде,че в твоя случай програмата ще бъде почти изцяло от базови упражнения и тренировки тип “цялото тяло в един ден”.
Мнението беше редактирано от Миро на 01.07.12 10:24.
01.07.12
10:58
Отново, мерси за отговора, Миро. Тази програма от сайта бих я пробвал за 1 седмица, но например да добавя клек? Не ми се пренебрегва това упражнение, но да го правя 3 пъти седмично не е ли малко много (също както и лежанката, която е дадена в програмата и намирам за пълен абсурд да се прави 3 пъти седмично, при положение, че краката се възстановяват много по-бързо от гърдите) Ще видя как ще ми се отрази :) От друга страна ми е интересно как силовите трибойци си карат по тази схема - лег, тяга, клек по цяла седмица.
Тая програма,която показваш е за съвсем начинаещите. За да замени първата им програма след първите 4 седмици. Затова е без клек и има много машини и скрипци,които се използват най-много от начинаещите в началото. Най-добре използвай търсачката в лявата страна на раздела Програми,там маркираш желаните опции и накрая получаваш подходящите варианти, От които си избираш.
А когато се прави цялото тяло в три дни,много често се използва една такава схема: в един от дните даваш максималното за някоя от мускулните групи,на 100 % и дори 150 % :) , а в останалите дни може да не бъде най- най-тежка тренировката за тая мускулна група,но в същия ден пък ще направиш друга мускулна група на макс.
Мнението беше редактирано от Миро на 01.07.12 11:12.
То всичко зависи от храненето ти. Има варианти на силова тренировка + кардио за сваляне на килограми и НВД , има и силова тренировка с ВВД ,ротации и други ..
Иначе не е мит, че с покачването на мускулна маса се качва и силата.Най-простия пример ти давам : ти си 180 см , 70 кг с ръка да речем 33 см и правиш бицепсово с 25кг , но след време като натрупаш мускул в ръката и тя ти стане примерно 37 , тогава няма как отново да дигаш тези 25 кг.
краката се възстановяват много по-бързо от гърдите
?
Мнението беше редактирано от rory на 01.07.12 12:33.
03.07.12
00:15
Не е мит, а най - естественото нещо, като съотношението сила/маса варира в зависимост от ген, тренировки, хранене
03.07.12
00:51
казано от any0ne на 01.07.12, 12:31:
То всичко зависи от храненето ти. Има варианти на силова тренировка + кардио за сваляне на килограми и НВД , има и силова тренировка с ВВД ,ротации и други ..
Иначе не е мит, че с покачването на мускулна маса се качва и силата.Най-простия пример ти давам : ти си 180 см , 70 кг с ръка да речем 33 см и правиш бицепсово с 25кг , но след време като натрупаш мускул в ръката и тя ти стане примерно 37 , тогава няма как отново да дигаш тези 25 кг.краката се възстановяват много по-бързо от гърдите
?
При мен не важи.. Мускул не е = сила