01.07.12
22:10
Здравейте, тренирам усилено на лост и постигам добри ефекти, но храненето малко ми куца... На 13г. съм, 180см висок и съм 70кг. Прочетох много теми за режими на хранене, но всички бяха различни и не знам кой ще е най-подходящ за мен. Също така ме интересува кои храни са най-богати на протеини и как да ги съчетавам във храненията си?
01.07.12
22:42
Храни богати на протеин са ти месото, яйцата, млечните продукти. А е добре някаква протеин съдържаща храна да ти присъства във всяко хранене. За теб е добре да ядеш богати на белтък храни както съм ти писал, да избягваш мазни храни, сладкиши, газирани и подобни които не ти носят полезни вещества. Не че да не ги ядеш никога, ама да е максимално рядко. :)
А по какъв начин да си разпределя храненията и колко пъти да се храния и кога по колко?
01.07.12
22:53
Защо тряжва да избягва мазни храни?
01.07.12
22:56
Добре е да правиш 4-5 хранения на ден, като ядеш по малко на всяко. Принципно е важно сутрин да си ядеш на закуска, също така ти е важно храненето след тренировката - защото то ти помага да се възстановяваш и да качваш маса, така че там е хубаво да имаш въглхидрати и лесно усвояеми протеини, за да имаш добри резултати. Вечерта е хубаво да имаш добро хранене, ама не прекалявай с количествата, че има риск тогава като прекаляваш да се омазниш, вечер храната трябва да ти е по-лека.
02.07.12
10:35
казано от gazena gadinka на 01.07.12, 22:56:
Добре е да правиш 4-5 хранения на ден, като ядеш по малко на всяко. Принципно е важно сутрин да си ядеш на закуска, също така ти е важно храненето след тренировката - защото то ти помага да се възстановяваш и да качваш маса, така че там е хубаво да имаш въглхидрати и лесно усвояеми протеини, за да имаш добри резултати. Вечерта е хубаво да имаш добро хранене, ама не прекалявай с количествата, че има риск тогава като прекаляваш да се омазниш, вечер храната трябва да ти е по-лека.
И все пак не ми отговори на въпроса.Така или иначе и други въпроси имам към теб.Само храненто след тренировка ли е за качване на маса?И ако прекалим вечерта , дори и да сме в калориен дефицит, ще се омазним , така ли?
Мнението беше редактирано от Виктор Стойчев на 02.07.12 10:35.
02.07.12
22:02
Храненето след тренировка е важно за главно за възстановяването. Качването на маса си идва като резултат от доброто възстановяване. Не казвам, че само храненето след тренировка е за качване на маса - всичкото хранене е важно. Но съм наблегнал на него, защото ако след тренировката не ядеш нищо и си в калориен дефицит има по-голям риск да започнеш да разграждаш и мускули, защото за да се снабди с глюкоза, главно за мозъка, черния дроб използва аминокиселини и протеини, които пък идват от мускулите. Затова съм написал че е хубаво след тренировка да се ядат бързи въглехидрати и богата на протеин храна. За да се избегнат тия процеси.
За прекаляването вечерта - ти като се натъпчеш с храна и два часа след това си легнеш, тялото ти ще разгради съставките на хранителните вещества, ще се сдобие с глюкоза, АК, мазнини. Ще си запълни резерва от гликоген(особено ако си бил в калориен дефицит), ще се повъзстанови, въпреки че ще са минали доста часове от натоварването и вече клетките са закърпили колкото са можали положението и преди това с наличните ресурси. И тогава с остатъците, които ще има, а ти гарантирам, че те ще са доста, защото нощем ти имаш минимален енергоразход, тялото ще позапълни мастния резерв, защото то си се цени и щом веднъж си го поставил в калориен дефицит, то ще се постарае за в бъдеще да си има резерв.
За мазните храни, за които си питал и по-горе, ама не съм ти видял въпроса - те са богати на енергия наистина, ама тая енергия се използва като последна възможност от тялото. Затова те по-често не се използват, въпреки че отделни мастни киселини и дори холестерол са нужни на организма.
Та затова съм казал, че е добре да се избягват - едното че забавят храносмилането и затрудняват понякога усвояването на нужните вещества, а другото, че са не особено нужни и полезни, особено ако целиш чиста мускулна маса.
03.07.12
16:10
казано от gazena gadinka на 02.07.12, 22:02:
Та затова съм казал, че е добре да се избягват - едното че забавят храносмилането и затрудняват понякога усвояването на нужните вещества, а другото, че са не особено нужни и полезни, особено ако целиш чиста мускулна маса.
Как тогава, хората които са на ВМ-НВД качват по-чисто?И искаш да ми кажеш, че мазнините са ненужни и неполезни така ли, ясно.
03.07.12
19:06
Не съм казал, че са абсолютно ненужни. Организма си има нужди от тях, но не бива да се прекалява с приема им над допустимите стойности. Просто казвам да се внимава с приема им.
То ако трябва да съм съвсем точен трябва да не се прекалява и с другите хранителни вещества, защото всяко нещо, с което се прекалява може да стане и вредно.
Мнението беше редактирано от gazena gadinka на 03.07.12 19:07.