Gaspari’s Myofusion faux pas

03.07.12
13:31

Поредната голяма издънка, която се случи на един от най-големите сайтове за продажба на хранителни добавки този път най-вероятно ще има доста по-значими последствия - както за потребителите, така и за потребителите. Накратко: през месец юни 2012, американски потребители пуснаха сигнал (в reddit), че един от най-продаваните протеини на пазара - Gaspari’s Myofusion съдържа не повече от половината белтъчини, обявени на етикета. Сигналът е придружен от подробни лабораторни тестове, които доказват реалното съдържание на белтъчини в доза. Данните от тестовете можете да видите ТУК. Има данни и за други марки, които предполагам ще са ви интересни. Реакцията на фирмата-производител учуди всички ни - Гаспари избраха да опровергаят твърденията в уж независимата лаборатория Covance (която нашумя още през 90-те с тестовете си, поръчани от тютюневата индустрия, които уж недвусмислено доказваха, че “пасивните” пушачи са в пълна безопасност около пушачи). След продължителен натиск, компанията обяви че ще извърши допълнителни тестове, което до този момент не се е случило. Тестовете на Covance са публикувани на страницата на Гаспари - тук. Лабораторията не само че не сертифицирана по ИСО, но съвсем съзнателно пропускат важни точки в изследването, от рода на токсичност и т.н.

Не че не съм очаквал да се случи, но че се случва точно с тези участници, е това вече ме изненада. Това за пореден път доказва, че потребителите трябва да се борим за правата си и да не очакваме, че фирмите-производители ги е еня за нещо друго освен за печалбите им.

Обидно е, наистина! Надявам се да е допусната грешка, която Gaspari да опровергаят чрез повторен тест в друга лаборатория.

Трябва да са доста зле, за да слагат по-малко протеин умишлено, при положение, че знаят за възможността на всеки човек да пусне собствени тестове и да ги направи на гъз след това.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.07.12 14:20.

HE

03.07.12
14:22

Не хващат за първи път големи компании, че си играят със съдържанието на белтък. Преди няколко години бяха пуснали изследвания на 10-12 марки и се оказа, че от тях само 2-3 са близо до обявеното на етикета. Общо взето е въпрос на късмет, какво ще вземеш. За това и дудням да си обръщат внимание на храненето. Иначе, като се научат Европейските производители да не слагат соя във матриците си, ще мина на тях ;)

03.07.12
16:53

казано от Тихомир Велев на 03.07.12, 14:18:

Обидно е, наистина! Надявам се да е допусната грешка, която Gaspari да опровергаят чрез повторен тест в друга лаборатория.Трябва да са доста зле, за да слагат по-малко протеин умишлено, при положение, че знаят за възможността на всеки човек да пусне собствени тестове и да ги направи на гъз след това.

И аз така си мислех, но в резултат на инициирани от потребители тестове разбрахме, че това е нещо, което много фирми правят. Сред уличените фирми са и имена като Optimum Nutrition, MyProtein, Isopure,Nutrabolics, Six Star, MusclePharm, EAS и Nutiva. Разликите между обявеното съдържание на белтък и реалното варират от 5-10 % до 90-95% (както е при American Pure Whey)!

Не са “зле”, щом са на пазара, нали? Тоя тип аргументи колко е тежка кризата за всички доста ми напомня на аргументацията на ДЕКЕВР, че трябва да вдигнели цените, защото в противен случай ще вземат да фалират едни големи фирми, т.е. потребителя да плати, защото някой е хем лаком, хем неефективен.

Виждал съм редица доказателства, че производителите на хранителни добавки мамят за съотношението между компонентите на матричните протеини, но едно е увеличаване съотношението на евтините спрямо скъпите суровини (което директно удря усвояемостта), друго да мамиш за общото белтъчно съдържание - просто е прекалено. Това ще удари и разпространителите - bodybuilding.com ги глобиха 7 милиона за продажбата на хранителни добавки с неразрешено от FDA съдържание; съответно логично е и на фирми, които промотират тези продукти да им се потърси отговорност. Особено дразни реакцията на уличени фирми, които започват да пускат представителите си из форумите да теглят локуми, как те всичко правели за спорта и колко безплатни мостри раздавали и т.н.

За това се говореше преди няколко седмици още като излезе. Не защитавам никоя компания. Дори почти винаги съм твърдо срещу тях, НО искам тук да спомена нещо.

Човекът, които тества пробите ги е получил по пощата от случайни хора. Повтарям - случайни.

Тук имаме 2 проблема:
- не се знае дали това е наистина протеина, които пише, че е
- може умишлено да са пратени разредени прахове с цел подкопаване на една фирма по поръчка на друга

И отделно методът не е от най-добрите.

Това не значи, че не може всичко, което пише горе да не е вярно, но имайте предвид горните неща.

казано от Solomon Kane на 03.07.12, 16:53:

Не са “зле”, щом са на пазара, нали?

Направо са си зверски зле. Да имаш бизнес за милиони, да продаваш в цял свят и същевременно сам да си го буташ, при положение, че всички лесно могат да видят самоизвращението, това си е зле. :)

Но и Ради посочи добри аргументи, които наистина не могат да бъдат подминати просто ей така. Вече кой прав, кой крив...май никога няма да разберем, ако всеки сам за себе си не направи проверка.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.07.12 17:01.

03.07.12
17:15

казано от Ради Хаджирадев на 03.07.12, 16:54:

...
Човекът, които тества пробите ги е получил по пощата от случайни хора. Повтарям - случайни.

Тук имаме 2 проблема:
- не се знае дали това е наистина протеина, които пише, че е
- може умишлено да са пратени разредени прахове с цел подкопаване на една фирма по поръчка на друга

И отделно методът не е от най-добрите.

Същата логика спокойно може да се използва срещу Гаспари - дали пробите, които са пратили са тестване са на протеина, който би трябвало да е ? При положение, че ползват лаборатория със не особено добра репутация, въпроса е актуален. Освен това методът, който въпросната лаборатория използва намирисва - липсват му доста компоненти. Ако логиката е, че потребителите сами трябва да установят на кои лабораторни резултати да се вярва, пак не е добре. Като цяло до този момент Гаспари се дънят яко в овладяването на кризата.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 03.07.12 17:17.

казано от Solomon Kane на 03.07.12, 17:15:

Същата логика спокойно може да се използва срещу Гаспари - дали пробите, които са пратили са тестване са на протеина, който би трябвало да е ? При положение, че ползват лаборатория със не особено добра репутация, въпроса е актуален.

Естествено, че и това е възможно. Даже си е много вероятно. За съжаление компаниите ни правят на глупаци години наред и като гледам няма и кой да ги спре. Аз, лично, пия почти само на Гаспари протеина (заради цена и вкус) и със сигурност ме интересува въпроса. Ако се събират пари да се направи тест на % белтък бих участвал, но ме съмнява да се организира такова нещо :)

GI

03.07.12
17:24

За това се говореше отдавна,а и не знам какво и харесват на гаспари матрицата не ми се вижда по-добра от синтата(лично мнение).

казано от Georgi Ivanov на 03.07.12, 17:24:

За това се говореше отдавна,а и не знам какво и харесват на гаспари матрицата не ми се вижда по-добра от синтата(лично мнение).

Ти сериозно ли?

HE

03.07.12
17:39

казано от Ради Хаджирадев на 03.07.12, 17:21:

Аз, лично, пия почти само на Гаспари протеина (заради цена и вкус)

Да бе той новия е такъв вкуса, че ми се насълзяват очите /не от щастие/. Беше им вкусен протеина.
Те фармацевтичните компании се дънят здраво, та един сектор, който е толкова зле регулиран и контролиран ли няма да се издъни. Всичко е печалби и на кой му пука за някакви потребители. Всъщност потребителя го шият най-здраво - първо производителите /или опаковащите/, после прекупвачи и на края на веригата са дистрибуторите. Гледам надценки и се хващам за главата, та напоследък предпочитам те да ме хващат за другото. Така или иначе тези, както и други изследвания доказват, че не само ти го навират със отскок, но имат наглостта и за обувалката да те пратят, че да им е пълен кефа.
Ядене, тренировка, почивка, пък ако изпадне нещо на далавера не е лошо човек да си начеша крастата.

п.п. Защо да не са намалили умишлено количеството протеин, та това генерира огромни печалби, та дори и незначително да намалят протеина във доза. За една фирма, като Гаспари им стига няколко месеца да въртят тази далавера и после да си пуснат продуктите със нормално съдържание. По този начин ще излезе, че някой ги злепоставя, те са си чисти, генерирали са печалби и някой им е направил безплатна реклама.

Мнението беше редактирано от head_hunter на 03.07.12 17:43.

GI

03.07.12
17:43

казано от Ради Хаджирадев на 03.07.12, 17:27:

казано от Georgi Ivanov на 03.07.12, 17:24:

Ти сериозно ли?

Да сериозно за мен гаспари не струват(специално матрицата).Както казах лично мнение!

HE

03.07.12
17:46

Добър повод летните да почнат подсмърчайки да сипят обвинения срещу производителите, че не са станали здрави за сезона :D

казано от head_hunter на 03.07.12, 17:39:

Ядене, тренировка, почивка, пък ако изпадне нещо на далавера не е лошо човек да си начеша крастата.

Много добре казано. До тоя извод съм стигнал и аз и съм по-щастлив от всякога :) Че и парите не заминават :)

казано от Georgi Ivanov на 03.07.12, 17:43:

Да сериозно за мен гаспари не струват(специално матрицата).Както казах лично мнение!

То няма лошо от лично мнение, ама... тоя продукт дето го казваш е с 50% протеин.. не знам дали си се заглеждал ;) Т.е. купуваш високопротеинов гейнър (дори не може да се каже, че е протеин) на цената на истински протеин. Да не говорим, че марката според мен е боклук, но това е тема за друг път.

GI

03.07.12
17:56

Аз матрици не пия :П взимам си суроватка и казеин отделно,но много ми хареса синтата не съм пил от 3-4 години сигурно,а на гаспари не ми хареса...

Скоро си взех Матрикс - курабийки със сметана. Направи ми впечатление че протеина е леко пипнат. Торбата вече тежи не 2,45, а 2,27кг. Броя на дозите е намален от 70 на 65. Въглехидратите вече са по 6 гр., а не по 5 гр. в доза. Мазнините са по 2,5, а не по 2гр. Става дума за стара и нова версия само на курабийки със сметана, а не на различни вкусове.
Прави ми впечатление и че все по-често напоследък засичам по американските форуми жалвания, че им е трудно да си купят една или друга добавка. А там са хем по-евтини от тук, хем заплатите им доста по-големи от нашите. С две думи, криза е сега пейте робини. Борбата в бизнеса за всеки грам и цент става безмилостно жестока. Някои поне я показват на етикетите, други явно не.

Но вчера като прочетох и това: http://www.investor.bg/sasht/337/a/sydeben-proces-v-sasht-shte-struva-3-mlrd-dolara-na-glaxosmithkline-,136844/#136844   ми стана ясно, че голямото мазало срещу негово нищожество клиента е започнало отдавна на пълна мощ.

03.07.12
21:14

Почти винаги клиента е прецакан във всеки един бранш, кофти работа, но няма как печалбата преди всичко. Отностно скандала истината ще остане някъде там. Иначе аз попитах един от уважаваните магазини за хранителни добавки (СИЛА) защо не направят самостоятелно проби - еми така си останах с питането, нали много се праскат не само те, а всички магазини което ме навежда на мисълта, че скандала си е основателен ! От няколко месеца не приемам протеин и пак съм си добре, дори може да се каже, че съм в най-добра форма. По рано по 2-3 шейка прасках. Изредил съм сумата и марки хем от Америка купени хем от тук. В крайна сметка без добро хранене добавките няма да си свършат предназначението.

03.07.12
22:42

казано от Ради Хаджирадев на 03.07.12, 17:48:

тоя продукт дето го казваш е с 50% протеин.. не знам дали си се заглеждал ;)

Демек съдържа повече протеин от Миофюжъна :D :D :D

казано от Valdis на 03.07.12, 22:42:

тоя продукт дето го казваш е с 50% протеин.. не знам дали си се заглеждал ;)

Демек съдържа повече протеин от Миофюжъна :D :D :D

Myo е със 70%. Иначе то в тая индустрия... нищо не се знае. Може и да си прав :D

Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 03.07.12 23:10.

04.07.12
00:07

А тук идва и един друг въпрос,какво е това нещо друго,което е там вместо протеин?

Matrix-a никога не е бил 2.45,нали за това се казва 5.0,защото е 5 lb,a това си точно 2.27 kg

04.07.12
10:48

казано от head_hunter на 03.07.12, 17:39:

Много добре казано. До тоя извод съм стигнал и аз и съм по-щастлив от всякога :) Че и парите не заминават :)

Абсолютно вярно е. Особено сега с тези дивотии изгубих всякакво желание да си купувам съмнителни добавки. Предпочитам 100-те лева, които отделям за подобен тип продукти месечно да ги дам за нещо по-градивно, било то за храна или за спортен уред/дреха.

казано от Biad__ на 04.07.12, 00:07:

Matrix-a никога не е бил 2.45,нали за това се казва 5.0,защото е 5 lb,a това си точно 2.27 kg

Мнението беше редактирано от Герган Петков на 04.07.12 11:31.

Старият матрикс 5.0 бисквити със сметана беше 2.45 кг, но вече не. Всеки си има маркетинговите методи.

04.07.12
11:55

За syntrax-а има ли някой направен тест??

04.07.12
14:33

Аз съм пил Матрикс Ягода,явно съм пропуснал,този бонус.

Проблема че едно такова изследване за храната,която купуваме може да е доста по-плашещо.
И не да има разминавания,а избщо да е не е това,което на етикета.
Особено с милият ни роден контрол.

Проблемът не е в милия ни роден контрол, а в техния мил и роден контрол. Но доколкото чета от няколко години FDA прави усилени проверики и много компании за хранителни добавки са били затворени или порицани. Сега предстои промяна и на протокола за обявяване на нови хранителни съставки (NDI - new dietary ingidients). Мъчат се уж да има някакъв контрол, но то и там си има корупция, и там си затварят очите за туй и онуй. То не е само при добавките, а и при храните, напитките, цени на ток, парно, бензин...навсякъде яко, но тактично режат хората. :)

Затова е хубаво да разчитаме на големите имена, но пък ето, че понякога оставаме изненадани и от тях.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.07.12 14:39.

То в същия ред на мисли аз затова мразя proprietary blends. Затова написах и статията. Казват “амааа ние искаме да си пазим формулата.” Това са глупости. Сякаш конкуренцията не може да вземе една опаковка да я даде в една качествена лаборатория и за 200-300 долара ще им изкарат анализ-чудо. Всичко е с цел да ни прекарат.

HE

04.07.12
15:11

казано от Тихомир Велев на 04.07.12, 14:39:

Затова е хубаво да разчитаме на големите имена, но пък ето, че понякога оставаме изненадани и от тях.

В тази връзка представяш ли си малките, какви ги вършат :D

04.07.12
15:35

Тази тема, а и други подобни, трябва да им се навира в лицата на всички, на които първата им работа е да питат какви протеини, креатини и прочие химии да пият, защото без тях не ставало, а и да става е прекалено бавно... Също и на тези, които са готови да дават хиляди левове за добавки само защото са американски и “качеството струва пари”...

05.07.12
00:16

казано от Тихомир Велев на 04.07.12, 14:39:

Проблемът не е в милия ни роден контрол, а в техния мил и роден контрол. Но доколкото чета от няколко години FDA прави усилени проверики и много компании за хранителни добавки са били затворени или порицани. Сега предстои промяна и на протокола за обявяване на нови хранителни съставки (NDI - new dietary ingidients). Мъчат се уж да има някакъв контрол, но то и там си има корупция, и там си затварят очите за туй и онуй. То не е само при добавките, а и при храните, напитките, цени на ток, парно, бензин...навсякъде яко, но тактично режат хората. :)

Идеята е че,щом в САЩ не могат да ги накарат етикета да отговаря за съдържанието,какво остава за нашите етикети.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1