Изходно натоварване на гладиатори и уреди с макари

02.07.12
21:27

Здравейте колеги,
Имам домашен гладиатор от няколко месеца.Прави ми впечатление, че кабела който дърпам или тегля е по лек за тежеста която слагам в сравнение със свободни тежести.Например на горния скрипец спокойно правя 4Х10 с 95 кг. докато на обикновен лост четвъртата серия я докарвам до 8 и то с труд( тежа 90 кг.)
Знаем от физиката, че макарите се явяват нещо като лост от първи род и това до някъде би обяснило загубата на тежест.Въпроса е с колко?Наумил съм си да намеря някакъв силомер с който да измеря какви са стойностите на изходите (там където закачваме лостовете и ръкохватките) и да направя нещо като таблица (в случай, че има разминавания), нещо от сорта на 10 кг тежест = 8 кг на ръкохватката-примерно.
За целта търся от някой колега в София (за ден-два) някакъв силомер от 5 до 100-150 кг. Ако някой от вас има или е правил подобно нещо моля да драсне някой ред.
Поздрави.

02.07.12
22:40

Зависи как са наредени макарите , може и да не е 1 : 1 . Килограмите не се ли мерят с кантар , например като този
http://www.riboco.com/index.php?mod=catalog&cat=129&page;=Кантарчета
закачаш и дърпаш.

03.07.12
10:29

Както каза evil74 теглото зависи от системата от макари, тази система може да бъде както с повишаваща, така и с намаляваща редукция, но домашните уреди в болшинството са си 1:1. Да се мери теглото е абсоютно безмислена информация, важното е да се натоварваш добре и правилно а не колко килограма ползваш за целта, при положение че вдигаш много килограми, това да знаеш колко точно са е единствено храна за егото, нищо повече. Кантарите посочени от evil74 вършат работа за целта, има и по-прости (пружинни) такива, с които можеш да замериш изходното тегло и да сметнеш какво е съотношението.

03.07.12
13:43

Твоя гладиатор професионален ли е.Да не са в лбс тежестите???

03.07.12
15:13

казано от Тайсън на 03.07.12, 13:43:

Твоя гладиатор професионален ли е.Да не са в лбс тежестите???

На повечето китайски уреди тежестите са в паундове ;)

03.07.12
16:47

Тежестите са в кг.Аз съм си ги мерил сам.А колкото до кантарчето от линка по горе дори и такова нямам.Имам само едно до 10 кг с пружина, но то не върши работа.

03.07.12
21:08

И аз имам,но ми пише ЛБ на тежестите.Доколкото знам са ми около 50 кг.Просто си представих как дърпам 95 кг.Набирам се на лост около 10 повторения с мойте 95кг,а на скрипеца дърпам с 35/40кг и не мога с повече.Това значи ли,че не ми е в ред въжето.

03.07.12
22:38

казано от Тайсън на 03.07.12, 21:08:

И аз имам,но ми пише ЛБ на тежестите.Доколкото знам са ми около 50 кг.Просто си представих как дърпам 95 кг.Набирам се на лост около 10 повторения с мойте 95кг,а на скрипеца дърпам с 35/40кг и не мога с повече.Това значи ли,че не ми е в ред въжето.

Не е задължително, когато няма редукция, колкото повече макари има от тежестите до ръкохватката, толкова по-голямо е триенето и съответно натоварването, а като се вземе в предвид и факта, че китайците спестяват лагерите и макарите се търкалят на втулки картината съвсем се изяснява.

04.07.12
18:01

Ясно,значи това е проблема.То важното е че ме натоварва в крайна сметка.

08.07.12
09:09

При положение че тежиш 90 кила като сложиш 95 на скрипеца и се увисиш не би трябвало да можеш да ги дръпнеш без помош от захват на краката. Имай напредвид че при скрипеца е по лесно да се дърпа дадена тежест от колкото ако се набираш с нея

12.07.12
21:28

казано от Valdis на 03.07.12, 22:38:

Не е задължително, когато няма редукция, колкото повече макари има от тежестите до ръкохватката, толкова по-голямо е триенето и съответно натоварването, а като се вземе в предвид и факта, че китайците спестяват лагерите и макарите се търкалят на втулки картината съвсем се изяснява.

Не съм съвсем съвсем съгласен с колегата “Valdis”.Когато въже минава през 1 макара една част от тежеста се предава на крепежа на макарата и за това въжето от другия край става по леко.Когато са повече макари системата се нарича полиспаст и се използва за вдигане на големи тежести с по малко усилие.При гладиаторите със сигурност конструкторите не са целели това, но тъй като е необходима промяна на посоката на дадено въже явно са го приели като “неизбежно зло”.
Проблема е, че производителите (нарочно или случайно) са пропуснали да споменат за това в инструкцията за употреба.Няма никакво съмнение, че тежеста олеква когато мине през една или повече макари.Въпроса е с колко?За това продължавам да търся някакво кантарче поне до 50-60 кг.

Мнението беше редактирано от Roko Siffredi на 12.07.12 21:29.

12.07.12
21:47

Полиспаст е именно редукционна система използваща система от подвижни и неподвижни макари, която не присъства във повечето скрипци. Тежеста на края на въжето нараства право-пропорционално на всяка добавена неподвижна макара заради повишеното триене на, въже-макари, макари-ос, няма абсолютно никаква логика в казаното от теб.

13.07.12
09:54

http://anarxi.st/~athlon/prostimehanizmi/makara.php

Ето малко повече за макарите и полиспаста.Тежеста не нараства, а намалява с поставянето на повече макари.При мен например за горния скрипец въжето минава през 4 макари една от които подвижна.За крака също минава през 4.Две подвижни и две неподвижни.Това ако не е полиспаст здраве му кажи, но не е там въпроса.Идеята на темата беше, че се търси някакъв по сериозен кантар за временно ползване с който да измеря натоварванията  на изходите на въжетата и това би сложило край на всяко чудене и.т.н.
Имаш ли подобен кантар и би ли ми услужил с него за ден-два?

13.07.12
10:24

а)неподвижна- Оста “0” на неподвижната макара е фиксирана и служи като опорна ос на един двустранен лост “AB”.

Посредством нишката теглото “P” на окаченото тяло се предава в точка “A”,а силата “F”,с която опъваме силомера - в точка “B” на макарата.Двете рамена на лоста “AO” и “BO” имат еднакви дължини.Оттук и от условието за равновесие на лост следва, че големините на двете сили са равни -

Що първо не вземеш не вземеш да прочетеш добре цитата, да се опиташ да го осмислиш и чак тогава да правиш опити да спориш за неща, които определено никак не са ти ясни. В цитата от линка, който пусна не са взети предвид силите на триене, но дори и така няма възможност тежеста теглена през една или няколко неподвижни макари да бъде по-малка от вдиганата тежест и ако човек има поне малко мозък трябва да осъзнае, че тази тежест няма как да намалее (става въпрос за най-елементарна физика) като прибавим макара търкаляща се на втулка със съпротивление У изходното тегло може да нарастне до У+вдиганото тегло, като това може да се равнява на увеличение в пъти на изходното тегло.

13.07.12
14:17

От всичко казано от теб в тази тема ми става ясно само как си ги натрупал тези 2600 мнения.Спирам да споря с теб.Не се правя на голям разбирач по физика и за това питам.Нека хората да решават сами за себеси кой крив и кой прав.Надявам се, че си виждал домашни гладиатори и би следвало да знаеш, че в тези машини освен неподвижните има и ПОДВИЖНИ макари което автоматично ни препраща към четвърта точка от въпросния линк.Молбата ми към теб е щом не можеш да помогнеш по същество да спреш със излишните спорове.
Когато намеря уред с които да измеря ще пиша какви са резултатите.Честно казано ми се ще ти да си прав защото тогава ще си имам 125 кг. тежести на уреда и няма да се налага да обикалям магазините за още...
Бъди здрав!

Мнението беше редактирано от Roko Siffredi на 13.07.12 14:29.

18.07.12
12:03

казано от Roko Siffredi на 13.07.12, 14:17:

От всичко казано от теб в тази тема ми става ясно само как си ги натрупал тези 2600 мнения.

Ти си последния олиг****н, който ще ми държи сметка как съм натрупал мненията си във форума ;)

Надявам се, че си виждал домашни гладиатори и би следвало да знаеш, че в тези машини освен неподвижните има и ПОДВИЖНИ макари което автоматично ни препраща към четвърта точка от въпросния линк.

Така наречените подвижни макари нямат нищо общо със системата полиспаст независимо, че са окачени само и единствено на въжета , но и да се опитам да ти го обяснявам е повече от очевидно, че ти липсва умствения капацитет за да ме разбереш. Глупаво е да сложиш полиспаст, там където изходното натоварване трябва да е възможно най-голямо.

Молбата ми към теб е щом не можеш да помогнеш по същество да спреш със излишните спорове.

На теб не може да ти помогне никой, това от което страдаш е нелечимо и е до живот.

Когато намеря уред с които да измеря ще пиша какви са резултатите.Честно казано ми се ще ти да си прав защото тогава ще си имам 125 кг. тежести на уреда и няма да се налага да обикалям магазините за още...
Бъди здрав!

Поради по-горната причина, съм почти сигурен, че става въпрос за 125 либри а не 125 килограма, като това автоматично дава отговор на твоята питанка, но и това няма смисъл да ти го обяснявам.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1