03.07.12
19:42
Здравейте
Искам да попитам как е по добре и по безопасно да ям яйцата - целия или само белтъка.
В началото ядох яйцата сурови и се натрових жестоко и от два месеца ям през ден по 6 яйца и преди седмица ми излязоха 4-5 пъпки и се чудя от тях ли е ?
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 03.07.12 21:28.
03.07.12
19:53
#1
Това филмите са голямо нещо,голяма заблуда :X суровите яйца се усвояват по-трудно и по-слабо-демек файда никва :D :D :D.Имаш ли проблеми с холестерола?Цели 6 яйца са доста, а защо през ден ги ядеш?
Яж си ги цели, не е нужно през ден. Като ти се ядат - яж, до 3 цели на ден не смятам, че ще ти навредят, вече, ако искаш повече - приемай по-добре само белтъка. Откровено казано всичко зависи от организма ти - ако имаш проблеми с холестерола и яйцата спомагат за тях, тогава не консумирай жълтъци, ако нямаш проблеми - прави това, което написах по-горе.
Ако имаш желание, може да се разтърсиш във форума - има поне 5-6 статии написани относно яйцата, консумацията им и холестерола.
03.07.12
21:06
#3
Яж си ги цели.Има толкова много хора из форума, които приемат по 6+ цели яйца и са здрави бикове.Наскоро имаше подобна дискусия можеш да я намериш.
03.07.12
21:19
#4
по принцип 5-6 жълтъка на ден не трябва да са проблемни. но пък разни хора, разни организми, разни поносимости. пробвай и виж за себе си как ти действат.
03.07.12
21:49
#5
Аз лично ям по 4 цели всеки ден и отделно белтъци,ял съм и по 5 никакви проблеми :)
Ако имаш притеснения за холестерола, забрави ги. Жълтъците спомагат за оптимизиране на холестеролния профил и в никакъв случай няма да повлияят лошо на този показател. Доколко холестеролът в кръвта е рисков фактор е вече спорно (това го казва съвременната наука), но дори от старата гледна точка за добри HDL и лошия LDL холестерол няма проблем. Жълтъкът съдрържа вещество - лецитин, което има отношение към ензима LCAT. Този ензим отнема холестерола от тъканите и го включва като холестеролови естери в състава на HDL. Това подобрява съотношението HDL/LDL. Не знам доколко има проучвания върху хора, които ядат системно 10+ яйца на ден, но познавам няколко случая, които си подобриха холестерола именно с ядене на много яйца и ограничаване на въглехидратите.
04.07.12
06:46
#7
Аха мерси аз нямам никви проблеми за два месеца съм изял над 60 яйца и нямам проблем,но ще ги намаля на 5 яйца.
Мерси за информацията.
Лично аз яйцата ги ям цели и нищо ми няма. Преди и аз мислех да отделям жълтъка от белтъка, но не видях смисъл от това. То жълтъжа има повече протеин отколкото белтъка и има мазничко в него, което е + за някои хранителни режими. :)
Това, че сега нямате проблеми, не значи, че след години няма да имате. Не говоря в никакъв случай за яйцата, ами по принцип ; )
04.09.12
00:38
#10
казано от Voyager на 03.07.12, 23:01:
Не знам доколко има проучвания върху хора, които ядат системно 10+ яйца на ден, но познавам няколко случая, които си подобриха холестерола именно с ядене на много яйца и ограничаване на въглехидратите.
+1
И ако това може да се приеме за изследване върху хора, аз имам 4 периода от по 6 месеца в които съм ял на закуска 10 варени плюс 10 пържени яйца със жълтъците всеки ден. Наслушал съм се на “компетентни” изказвания за яйцата и холестерола. Преди и след тези периоди са ми правени пълни кръвни (и не само) изследвания. Отклонения: никакви.
05.09.12
21:06
#11
Яж си ги цели + взимай омега 3-6-9 и всичко ще е наред. То ако холестерола се вдигаше от всичко всички на ВМД щяха да са пътници...
09.09.12
10:02
#12
15 % от холестерола, който приемаме от храната практически се усвоява за конкретни нужди от организма, всичко останало се изхвърля. Единствените отклонения в евентуална кръвна картина за холестерола биха били покачване на нивата на добрия холестерол ХДЛ-С, в което няма нищо лошо. Така че бон апетит за целите яйчица.
По-здрави.