25.06.12
19:01
Един път се пробвах да си варя ориз обаче крайния резултат не ми хареса смисъл беше станал един такъв лепкав все едно ям каша. Как да го варя за да стане като на тази снимка(всяко зрънце отделно :D ) ?
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/s720x720/527972_456942877651764_1372053559_n.jpg
Темата беше редактирана от Петър Запрянов на 25.06.12 19:03.
25.06.12
19:15
Варил си го по-дълго време от необходимото.
Хахахах, основно правило в кулинарията, е че добрия готвач се познава по ориза!
А такъв ориз ти се получава ако:
1. Четеш какво пише на опаковката на ориза - всеки ориз се вари в различно съотношение с вода! Спазваш стриктно!
2. Миеш ориза като луд поне 10-тина пъти (преди да го сложиш да се вари)!
3. Слагаш ориза на най-високата степен на котлона докато заври водата, в момента в който стане това, намаляваш котлона до най-ниската степен и слагаш похлупак на съда. Като изври водата, махаш. Със стъклен похлупак е най-удобно!
Това е!
Ако ползваш бланширан ориз, ще ти е по-лесно!
Мнението беше редактирано от Петър на 25.06.12 19:19.
По принцип е добре да се изпържи добре преди да се свари.
Ако това не ти допада като идея, може и само да го свариш - в около 2,5 части вода и най-важното - не се бърка :)
Всъщност, количеството на водата зависи от сорта. Както и крайният резултат, в голяма степен :)
РЕЦЕПТА ЗА НАЙ-ХУБАВИЯ БИЛДЪРСКИ ОРИЗ :
1 чаша ориз, пържиш го 1-2 минути в 1 лъжица масло в тефлонов тиган.
После в тигана изсипваш 3 чаши вода + малко сол, изчакваш да заври, намаляваш котлона на най-слабото и слагаш капак.
Така го оставяш да ври между 10 и 15 минути. -Това ти е чистият билдърски ориз.
Ако искаш на 10 тата минута можеш да си добавиш грах, царевица, морков , лук подправки и тн :)
Докато се вари НЕ СЕ БЪРКА !
След като е готов ако искаш можеш да го сложиш в цедка и да го измиеш със студена вода - става по-хубав.
25.06.12
19:39
Аз винаги си го правя като на снимката и наще ми казват че е суров :)
Слепва се заради нишестето. Миеш, миеш, миеш.... накисваш, изплакваш, пържиш и вариш.
Да да , и то нишестето се маха като го миеш суров. Според мен няма смисъл да го миете преди да го пържите, само ще ви пръска супер много като го сложите в маслото.
Мнението беше редактирано от Madboy на 25.06.12 19:55.
Зависи как и колко го миеш ;) А според мен въобще няма нужда да се пържи! Това е характерно за бг кухнята - всичко запържваме, без въобще в повечето случаи да има смисъл...Ама само щото баба така прави...На запад подобни практики няма! И им се получава!
казано от Madboy на 25.06.12, 20:24:
То на запад понеже ориза им е много характерна храна :D
Е то на запад, на запад ако отидеш достатъчно на запад пак ще стигнеш до онез с дръпнатите очички. ;) Вари се в повече вода така че от конвекцията ориза да се вихри при варенето, след това се измива в цедка и зърната стават перфектни, сложното в случая е тайминга, но се свиква. Аз лично го варя в бульон от месо, става страхотен.
25.06.12
22:06
казано от Madboy на 25.06.12, 19:26:
РЕЦЕПТА ЗА НАЙ-ХУБАВИЯ БИЛДЪРСКИ ОРИЗ :
1 чаша ориз, пържиш го 1-2 минути в 1 лъжица масло в тефлонов тиган.
После в тигана изсипваш 3 чаши вода + малко сол, изчакваш да заври, намаляваш котлона на най-слабото и слагаш капак.
Така го оставяш да ври между 10 и 15 минути. -Това ти е чистият билдърски ориз.Ако искаш на 10 тата минута можеш да си добавиш грах, царевица, морков , лук подправки и тн :)
Докато се вари НЕ СЕ БЪРКА !
След като е готов ако искаш можеш да го сложиш в цедка и да го измиеш със студена вода - става по-хубав.
Утре ще си взема бланширан ориз и ще се пробва! :)
Сега за да не правя нова тема тук да попитам значи главно искам да чистя мазнини. Един пич от фитнеса ми каза да правя така варя си ориз(картофи) + пилешка пържола(бяло месо) + някаква салата, това преди и след тренировка. Сутрин го карам на каквото има но сега от бая време съм на едно корни(банан) и активия с плодове по нататака банан или ябълка. След това идва яденето преди и след тренировка и вечер гледам да го карам лекичко. Какво ще кажете ако продължавам така? (всеки ден правя кардио)
Мнението беше редактирано от Петър Запрянов на 25.06.12 22:12.
казано от gips на 25.06.12, 20:36:
А защо не трябва да го бъркам?
защото се смива и залепва повече един за друг
Характерна или не - няма значение - важното е, че става без запържване! ;)
казано от Valdis на 25.06.12, 20:31:
Е то на запад, на запад ако отидеш достатъчно на запад пак ще стигнеш до онез с дръпнатите очички. ;) Вари се в повече вода така че от конвекцията ориза да се вихри при варенето, след това се измива в цедка и зърната стават перфектни, сложното в случая е тайминга, но се свиква. Аз лично го варя в бульон от месо, става страхотен.
Тайминга на чаша ориз + 3 вода е 15 минути :)
Аз не слагам много вода, че по-лесно ям повече
25.06.12
22:36
Нещо да кажете за яденето което написах? :D
казано от Петър Петров на 25.06.12, 22:30:
Характерна или не - няма значение - важното е, че става без запържване! ;)
То става и без лук грах сол масло и тн, но кому е нужно да е гаден оризът му ? ;)
И по двата начина съм правил - разлика във вкуса няма. Виж, ако на теб не ти се получава без запържване е друг въпрос, но това не го прави гаден! ;)
29.06.12
17:26
казано от Петър Запрянов на 25.06.12, 22:06:
Утре ще си взема бланширан ориз и ще се пробва! :)
Сега за да не правя нова тема тук да попитам значи главно искам да чистя мазнини. Един пич от фитнеса ми каза да правя така варя си ориз(картофи) + пилешка пържола(бяло месо) + някаква салата, това преди и след тренировка. Сутрин го карам на каквото има но сега от бая време съм на едно корни(банан) и активия с плодове по нататака банан или ябълка. След това идва яденето преди и след тренировка и вечер гледам да го карам лекичко. Какво ще кажете ако продължавам така? (всеки ден правя кардио)
Много малко на брой хранения. Изчисли си КБ. Раздели картофите( ориза) от салата т.е да са в различни хранения. Прочети статиите в раздел Хранене и по-специално хранителни режими! http://www.bb-team.org/hranene/hranitelni-rezhimi
04.07.12
16:49
В момента на пазара има доста удобен вариант - кутии с четири порции ориз,в пликчета.
Сварява се за точно 18 минути, не се слепва изобщо и е много удобен за съхранение.
Не е за умаловажаване и факта, че почти не се цапат съдове.
Колкото до хранителните качества - ориз като ориз, най-вероятно същият, като този, който фирмата предлага и в нормалните пликове.
Вреда от пликчетата в които се вари не знам дали има, но при положение, че са термоустойчиви и температурата на водата е около 100 градуса, не виждам проблем.
Малко е стара темата, ама дано съм полезен на някой.
Доста време си готвех ориза по следния начин:
накисвам го във вода за 2-3 часа след което го слагам в сгорещен тиган с вода (чиста тъй като в тази с която е бил накиснат до момента има всевъзможни боклуци) в съотношение 1към1 (например чаша ориз-чаша вода ). Когато изври водата го измивам под ледена вода на чешмата в гевгир и така сменявам 3-4 води, като винаги се измива преди да го върнем в тигана със СТУДЕНА ВОДА! Последния път слагам обикновено къри и черен пипер, чакам да изври водата и ориза готов. Така обаче по мой наблюдения е много лесно да се изпусне ориза и да се превари (смие)...
Отскоро си го правя по следния начин (арабите го приготвят така и е за хора, които нямат проблем с употребата на масло), който е по-бърз, и става доста по-добре според мен.
Пак ориза се накисва за 2-3 часа и измива, след което го слагаме в сгорещен тиган (1-2 идеи по-ниско от максималната температура на котлона) и добавям масло (за жалост не мога да кажа колко точно, но смятам, че на око всеки може да прецени колко му е необходимо. Аз ползвам много малко, колкото за смазка :) ). При постоянно разбъркване, запържваме ориза докато стане прозрачен, след което добавяме вода в съотношение 1.5:количеството на ориза (например чаша ориз към чаша и половина от същата вода). Намаляваме значително силата на котлона и захлупваме с капак тигана за да се задуши ориза. Чакаме да изври водата докрай и сме готови. Получава се доста сполучливо.
Мнението беше редактирано от Сашо на 03.11.12 19:49.