04.07.12
20:45
Здравейте,
Основният проблем във фитнес целите ми е упоритото безапетитие. По принцип имам адски чувствителен стомах, който ми пречи нормално да се храня. От доста време забелязвам, че след прием на доза суроватъчен протеин започвам да се оригвам, да се чувствам препълнен и въобще да не ми се мисли за храна. Прочетох една статия, в която се съдържаше следния текст: “Ако целта ви е покачване на телесната маса и увеличаване на размерите, съветваме ви временно да забравите за суроватъчния протеин, защото неговият прием води до повишаване на нивата на глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1) и холецистокинин– два хормона, които се счита, че потискат глада и създават усещане за ситост. “
В тези горещини хич не ми се яде нищо и за капак като ударя един шейк и картинката е пълна. Ясно е, че проблема ми не се дължи единствено на протеина, но дали е добра идея да заменя суроватката с матрица преобладаваща с яйчен протеин и казеин + суроватъчни аминокиселини или аминокиселините ще ми доведат същия проблем? Все пак суроватъчния протеин е масов суплемент, а не виждам форума да е препълнен с оплаквания като моите.
Темата беше редактирана от Museee на 05.07.12 20:59.
04.07.12
21:37
Мен точно матриците ме засищат и то доста слабо.А иначе до сега не бях чувал, че суроватката води до такова нещо, напротив при мен и много мои приятели, само като пийна от любимата ми ванилия сутрин и вече бързам за основната закуска.
05.07.12
06:27
Всякакъв протеин води до усещането за ситост, незавсимо дали идва от протеинов шейк, от храна, от суроватка, яйца или месо. При шейкът обаче гладът настъпва по-бързичко, заради по-бързото изпразване на стомаха.
Това оригване и подуване обаче говори за лошо храносмилане. Нормално е да се оригнеш един-два пъти, но ако продължава дълго време, газове, подуване и т.н., значи нещо не е много в ред. Дефицитът на някои витамини и минерали може да доведе до липса на апетит. Можеш да опиташ да си вземеш един елементарен витамино-минерален комплекс и да видиш дали ще има разлика. Храносмилателните ензими като добавка също са вариант за тестване.
Отделно, дългото време в калориен дефицит също в много случаи води до намаляване на апетита.
Защо не опишеш как се храниш, да хвърлим един поглед. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.07.12 06:42.
Напоследък не се храня добре, но дори и когато не съм в калориен дефицит пак голяма част от храненето ми е на сила. Принципно имам Гастроезофагиеален рефлукс в мнооооого лека форма. Това са си киселини, но от година и нещо не съм усещал проблема, а и не виждам да има нещо свързано с апетита. Странното е, че повреме на тренировка не спирам да се оригвам, дори и когато съм се хранил 2 часа преди нея. Абсолютно съм сигурен, че много неща не са вред със стомаха ми и ще посетя гастроентеролог, но познавайки себе си, проблемите трябва да са хронифицирали, защото не са вчера и от днес.
Мнението беше редактирано от Museee на 05.07.12 23:28.