Стави и сухожилия

29.06.12
11:21

с напредването на ЕГН-то и годините тренировки е ясно, че се променят гъвкавоста на сухожилията, ставите се износват, получават се “непровокирани” контузии и тнт проблеми свързани със стави и сухожилия - предлагам тук да споделяме начините на предпазване, възстановяване, лекуване на такива проблеми.

29.06.12
16:14

Сухожилията се поддържат еластични със ежедневен, адекватен на тренировките стречинг. Те са като мускулите - когато не са подложени на тренировки, т.е когато не се използват, те залиняват и атрофират; по същия начин са и сухолжилията - когато не се тренират (разбирай - разтягат), те губят своята еластичност и ограничават движенията.
Та, освен стречинга, в последно време си имам нова любима добавка за стави, сухожилия, хрущяли и кожа - МСМ. Освен това, използвам и течен магнезий за мазане преди и след натоварване. :)

ПП: Не мисля, че напредването на възрастта е основна причина за износването на ставите и сухожилията...по-скоро бих го отдала на неподходящ хранителен + двигателен режим/навици, а.к.а. начин на живот.

Мнението беше редактирано от Margi на 29.06.12 16:17.

30.06.12
15:46

абе и възраста си казва думата - без особенна промяна на начина на живот, на 35 беше едно, на 40+ е друго ;)
като се повдигна въпроса за хранителен режим, кои храни имат пряко въздействие върху ставите и сухожилията?

30.06.12
20:23

Вместо да отговарям, ще ти дам ето това четиво ;)
http://www.bb-team.org/articles/1499_stavi-kak-da-gi-opazim

07.07.12
14:53

Проблема е че много от оплакванията са по-скоро симптоматични и дори да ги оправим временно, човек все повече започва да мисли за цялостната схема. Тук е момента да си признаем, че един любител няма как да знае всичко, и е добре да се търси помощта на квалифицирани специалисти - кинезитерапевти и други. Лошата поза, не-функционални модели на движение, вкл. кои части от стъпалото използваме при ходене, откъде идва движението - колената или таза, слаби псоаси (поясните мускули); липсата на мобилност в ключови мускулни групи или слаби поддържащи мускули, които на практика ограничават потенциала ни за скорост, експлозивност и т.н. Има и психологически момент, разбира се - аз поне като започнах да мисля за тези неща, започнах да осъзнавам че май не съм толкова корав колкото си мислех едно време...И установих че си струва да слушам хора, които са мислили повече по тези въпроси от мен.

24.10.12
14:52

“проблем със ставите” е много общо казано ;) все едно да кажа  “имам проблем с колата”  - какъв е точно проблема?
за лечение (ако има нужда), най-добре ще е да говориш с лекар (спортен по възможност)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1