09.07.12
16:45
Всеки месец взимам заплата, отварям комерсиален български сайт за добавки и поръчвам смело кутия суроватъчен протеин, БЦАА и тн... И така вече половин година. Беше ми станало нещо като ритуал, изпитвах удоволствие да си давам парите (а те хич да не е, на фона на заплатата, не са малко). Този месец забравих да го направя или по-скоро нямах никакво желание. Причината е, че преди се хранех 4-5 пъти дневно и винаги успявах да си измисля и да включа доза суроватка някъде в менюто.
От както прочетох няколко статии и няколко дневника тук, изгледах десетина образователни клипа в нета - реших от няколко седмици да се храня циклично. Храненията станаха 2-3 и изведнъж си зададох въпроса: нужна ли ми е суроватка с този режим? Какъв е смисъла от нещо подобно, след като дневното количество протеин си го доставяме с по-обилните порции храна?
Друго нещо за което се сещам с усмивка е, че уж заблудата (казвам уж да не наскачат заклетите олд скуул боди билдъри), идва от компаниите производители, за това че трябва да се храним 4-5-6+ на ден... И някак си направих връзка със себе си за горното разкритие. Някой друг със сходни / противоположни разсъждения? ;)
Аз мога да кажа за себе си:
Не ползвам никакви добавки,тренирам на гладно,храня се циклично(в някои случаи го нарушавам),храня се по 2-3 пъти на ден по много... предимно ВМ.
Като плюсове мога да кажа—покачване на силовите постижения,подобряване на общия тонус,изчистване донякъде...,но това последното се влияе от качеството и количеството на храната,а имам доста моменти в които хич не съм стриктен!
09.07.12
16:57
Добре си се ориентирал,суроватката на прах слабо ти трябва.При един хубав режим ,който да покрива 1,5гр протеин ,айде до 2 гр.. Става и с по-малко храна и общо взето работи поне при мен.Малко и качествена храна 2-3 пъти на ден и това е..
Цикличното хранене(независимо от версиите му) оптимизира усвояването на протеина. От тази гл т консумацията на протеин следва да се ревизира. В повечето случаи тя е по голяма от необходимото, което веднага се отразява на храносмилателната система(най честия симптом от повишен прием на протеин са “газовете”). Идеята на 4-6 кратните хранения е да се увеличи общото количество “усвоим” протеин. Цикличното хранене го прави автоматично и така се печели и от общия прием на протеин и от оптимизирането на усвояването на приетия - по друг начин казано, с по малко реализираме повече усвояемост. Нека не забравяме, че протеина се усвоява изключително при добри запаси от ензими. Многократното хранене изтощава ензимните резерви и накрая се получава яко тъпчене. Разбира се тялото е високоадаптивна машина и приемането на 3-4 гр/кг протеин принуждава форсиране на продукцията на ензими, а от там и повече усвояване. Но втората страна на медала е съпътстващото трупане на излишни мазнини. Така че чист прираст иска чисто усвояване. Протеините на прах са с много ниска степен на усвояване. Затова употребата им следва да се снижи и да се замести с нормални източници на протеин - животински източник.
общо взето достигането на едно оптимално тегло(7-8% телесни мазнини) и кг(ръста минус 100 +/- (2-5 кг)) може да се реализира с приблизително 1гр/кг протеин, което е лесно постижимо САМО с натурално хранене. Много зависи от качеството на храната. Да изядеш 70-90гр протеин на цикличен режим е напълно естествено, щадящо и метаболитно-стимулиращо. Изкушението е в повечето случаи да се яде повече. Не че е голям проблем, но често води до излизане от режима.
09.07.12
17:36
GEORGIO , би ли изяснил относно протеина като въглехидратите и мазнините са по-малко не е ли нормално протеина да е малко завишен 1,5-2 гр? Ако говорим за 70-80 гр мазнини около 100 максимум 150 въглехидрати и протеина около 150 гр.
Ако калориите ще се допълват от протеин - тогава - ДА. Трябва да е по висок. Проблема е че протеина е кофти източник на енергия. Метаболитната му верига е съпроводена с отделяне на токсини(ОСНОВНО АМОНЯК) и други талаши които тормозат целия метаболизъм(например - бъбреци, черва, черен дроб). Някои казват че притеина е истински “бавния” въглехидрат, но това е неточно. Трябва да се разчита на мазнини и въглехидрати за енергия. Протеин за строеж.