05.07.12
12:24
Купих си соеви гранули и ги накиснах във вода, в момента са готови за готвене и се чудя как да ги приготвя? Виждам много рецепти в интернет, но главният ми въпрос е дали винаги е задължително да се киснат и после да минат през термична обработка (варене, печене, тиган и т.н.)?
Така в плика ми изглеждат като мюсли крънч, което мога да си хапвам и така. Също и след накисване стават меки и отново си мисля, че мога да ги ям така, без да ги готвя?
Моля, образовайте ме.
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 05.07.12 12:27.
Идеята на храната е да ти доставя удоволствие. В този смисъл е добре соевите гранули (и каквато и друга суровина) да се приготвят с подходящи подправки и допълнения за да стане вкусно.
Ако целта ти е да не обръщаш внимание на писъка на вкусовите ти рецептори, а само да прекараш нещо през хранопровода - яж ги и сурови, накиснати...
Той и копъра може да се пасе директно от градината, ама е съвсем друго нещо като се сложи в таратор (примерно).
Ставаше въпрос дали е вредно да ги приемам необработени, тъй като уж са като вместо кайма, която пък сурова абсурд да я ядеш и не само защото не е вкусна...
Аз ще си подправя, идеята ми е дали се усвояват добре и сурови гранулите?
05.07.12
13:33
Сега ще ти кажа най-хубавата рецепта за соеви гранули - взимаш един пакет, отваряш го и грижовно изсипваш съдържанието в кофата за боклук. Спокойно може да се пропусне втората част (с отварянето).
05.07.12
14:50
може би защото 90% от соята на пазара си е чисто ГМО и не си струва да се приема под каквато и да е форма
Не съм видяла толкова негативно мнение в нета за соята, познати ми я препоръчват само с добро. Странно
05.07.12
17:53
Тук има информация:
http://www.keeperofthehome.org/2010/06/the-soy-decoy-dont-be-deceived.html
Виж, че дори източните народи в древността не са я консумирали често, въпреки, че е била собствено био производство.
Използвали са я предимно ферментирала, като тофуто е било единствената неферментирала форма.
Соята за мене лично е изключително негодна храна под каквато и да е форма. Не знам кой здраво мислещ човек би заменил чистото месо и каймата(пак от чисто месо) със соеви продукти. Преди години пиех соев протеин, поради факта, че тогава сурватката беше изключително скъпа за един ученик и резултата беше подут корем, постоянна тежест и газове. Да не говорим, че като се сетя за вкуса и ми се надига всичко.
След като хапвах днес се чувствах добре, освен това не ми се е подул корема, нито получих газове.
Но нека видим като изям пакета... Може и да сте прави, нищо чудно.
А може и на различните хора да ни влияе различно. Така или иначе като не ям месо трябва с нещо да компенсирам, млечните протеини не вършат цялата работа :(
казано от Георги Владимиров на 05.07.12, 13:33:
Сега ще ти кажа най-хубавата рецепта за соеви гранули - взимаш един пакет, отваряш го и грижовно изсипваш съдържанието в кофата за боклук. Спокойно може да се пропусне втората част (с отварянето).
:D Точно тази рецепта се канех да предложа и аз...
От всички соеви продукти, гранулите са най-големия боклук.
Гранули, кубчета, шницели...всички са произведени по един и същи начин, само формата им е различна, а те съвсем не изчерпват асортимента от соеви продукти: имаш на разположение тофу, соева майонеза, соево мляко, кремове, сосове и всевъзможни силно преработени продукти.
Правила съм си експеримент с хранителен режим доминиран от соята, повярвай ми - нищо добро не излезе ;)
Последните изброени неща не бих пробвала и насила. Единствено тофу, но то дали е по-добро от гранулите?
Какво излезе? Качи ли маса, свали ли, изчисти ли, засищаше ли се...
При тези продукти няма по-добро и по-лошо...всичкото е както казах: боклук, преработен до наузнаваемост. Вегетарианския джънк. Друг е въпроса, че и качествата на изходния продукт също са обект на много дебати и никой няма категоричен отговор на това добре ли е изобщо да се яде соя или не.
Моите резултати бяха: постоянно задържане на повече от нормалното за мен количество мазнини и вода, изключително продължителен и тежък ПМС...общо взето все хормонално обусловени дискомфорти.
Ти защо точно реши че трябва да се изхранваш със соеви производни? Има ли конкретна причина или експериментираш?
Мерси за инфото. Ами причината е, че не ям месо от доста време, но усещам че повече ми се яде сладко, може и да си въобразявам, но на практика ям, а преди дори не исках да си помислям за сладки боклуци.
Чух, че е типично за вегетарианците.
Тренирам единствено за корем и то леки тренировки, имам плочки, но искам да оформям още и да чистя - най-вече в долната част.
Искам и да сваля от бедрата и дупето, което значи абсолютно никакво сладко.
Т.е. трябва да компенсирам с нещо. Ям риба, но не всеки ден, така че освен соята не знаех с какво друго да заменя месцето... Което така или иначе ми е тежичко и ми забавя метаболизма?!?
Месото не се заменя - ти или го ядеш, или не. Какъв е смисъла да спираш да ядеш месо, ако ще после ще му търсиш заместител? Аз лично съм престанала да ям месо, защото считам, че това е продукт, от който не извличам никакви ползи за тялото си, съответно не ми е необходим друг сходен по качества или вкус. Компенсирам липсата на месо в храненето си с разнообразно хранене със свежи и живи продукти (sun)
Още повече ти казваш, ядеш риба...ами тя не е ли пак месо...от риба? Според мен можеш спокойно да забравиш за гранулите по същия начин по който би трябвало да се забрави за чипса, солетите и останалите преработени храни...според мен те са всички в една категория.
Ти ако си спряла месото, с какво компенсираш? На различните организми влияе различно. Аз чувствам, че нямам толкова енергия спрямо едно време, когато ядях месо.
Раните ми зарастват по-бавно, ноктите ми винаги са били адски здрави, сега започнаха да се лющят тук-там.
Може би е от липсата на протеин и млечните продукти не са достатъчни.
Месо от риба и месо от пуешко например, различно е, да.
Тези признаци, които изброяваш са вследствие на непълноценно хранене по принцип, а НЕ заради неядене на месо.
Замисли се с какви продукти се храниш, как живееш, как се движиш, на какъв стрес си подложена, пушиш ли, специално за ноктите - колко често ги третираш с лак и други химикали...ей такива неща.
Както казах: аз не компенсирам липсата на месо, защото никога не ми е липсвало, през по-голямата част от времето имам повече енергия, отколкото хора, ядящи месо, нямам проблеми с нокти, коса, кости, стави и каквото се сетиш.
Храня се само с качествени продукти, зеленчуци, пълнозърнести семена, сурови ядки, годжибери и т.н.
Кисело мляко... Такива неща. Джънк фууд си позволявам два пъти в месеца, примерно.
Последен въпрос, преди да приключа с участието си в темата ;)
Защо, по дяволите не ядеш месо, щом смяташ, че си вредиш?
Смятам, че си вредя повече с месото когато го ям, отколкото когато не го ям. Това не значи, че не искам да компенсирам с липсата си на вещества, които явно съм получавала преди от месото и сега не знам как да си набавя.