Соеви гранули - как се приготвят?

05.07.12
12:24

Купих си соеви гранули и ги накиснах във вода, в момента са готови за готвене и се чудя как да ги приготвя? Виждам много рецепти в интернет, но главният ми въпрос е дали винаги е задължително да се киснат и после да минат през термична обработка (варене, печене, тиган и т.н.)?

Така в плика ми изглеждат като мюсли крънч, което мога да си хапвам и така. Също и след накисване стават меки и отново си мисля, че мога да ги ям така, без да ги готвя?

Моля, образовайте ме.

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 05.07.12 12:27.

05.07.12
12:56

Идеята на храната е да ти доставя удоволствие. В този смисъл е добре соевите гранули (и каквато и друга суровина) да се приготвят с подходящи подправки и допълнения за да стане вкусно.
Ако целта ти е да не обръщаш внимание на писъка на вкусовите ти рецептори, а само да прекараш нещо през хранопровода - яж ги и сурови, накиснати...
Той и копъра може да се пасе директно от градината, ама е съвсем друго нещо като се сложи в таратор (примерно).

05.07.12
13:01

Ставаше въпрос дали е вредно да ги приемам необработени, тъй като уж са като вместо кайма, която пък сурова абсурд да я ядеш и не само защото не е вкусна...

Аз ще си подправя, идеята ми е дали се усвояват добре и сурови гранулите?

Сега ще ти кажа най-хубавата рецепта за соеви гранули - взимаш един пакет, отваряш го и грижовно изсипваш съдържанието в кофата за боклук. Спокойно може да се пропусне втората част (с отварянето).

05.07.12
13:49

Why?

може би защото 90% от соята на пазара си е чисто ГМО и не си струва да се приема под каквато и да е форма

05.07.12
17:44

Не съм видяла толкова негативно мнение в нета за соята, познати ми я препоръчват само с добро. Странно

05.07.12
17:53

Тук има информация:
http://www.keeperofthehome.org/2010/06/the-soy-decoy-dont-be-deceived.html
Виж, че дори източните народи в древността не са я консумирали често, въпреки, че е била собствено био производство.
Използвали са я предимно ферментирала, като тофуто е било единствената неферментирала форма.

05.07.12
18:04

Соята за мене лично е изключително негодна храна под каквато и да е форма. Не знам кой здраво мислещ човек би заменил чистото месо и каймата(пак от чисто месо) със соеви продукти. Преди години пиех соев протеин, поради факта, че тогава сурватката беше изключително скъпа за един ученик и резултата беше подут корем, постоянна тежест и газове. Да не говорим, че като се сетя за вкуса  и ми се надига всичко.

06.07.12
01:48

След като хапвах днес се чувствах добре, освен това не ми се е подул корема, нито получих газове.
Но нека видим като изям пакета... Може и да сте прави, нищо чудно.

А може и на различните хора да ни влияе различно. Така или иначе като не ям месо трябва с нещо да компенсирам, млечните протеини не вършат цялата работа :(

08.07.12
17:05

казано от Георги Владимиров на 05.07.12, 13:33:

Сега ще ти кажа най-хубавата рецепта за соеви гранули - взимаш един пакет, отваряш го и грижовно изсипваш съдържанието в кофата за боклук. Спокойно може да се пропусне втората част (с отварянето).

:D Точно тази рецепта се канех да предложа и аз...
От всички соеви продукти, гранулите са най-големия боклук.

08.07.12
23:17

Е какво тогава? Кубчета ли?

09.07.12
13:20

Гранули, кубчета, шницели...всички са произведени по един и същи начин, само формата им е различна, а те съвсем не изчерпват асортимента от соеви продукти: имаш на разположение тофу, соева майонеза, соево мляко, кремове, сосове и всевъзможни силно преработени продукти.
Правила съм си експеримент с хранителен режим доминиран от соята, повярвай ми - нищо добро не излезе ;)

09.07.12
15:54

Последните изброени неща не бих пробвала и насила. Единствено тофу, но то дали е по-добро от гранулите?

Какво излезе? Качи ли маса, свали ли, изчисти ли, засищаше ли се...

09.07.12
16:25

При тези продукти няма по-добро и по-лошо...всичкото е както казах: боклук, преработен до наузнаваемост. Вегетарианския джънк. Друг е въпроса, че и качествата на изходния продукт също са обект на много дебати и никой няма категоричен отговор на това добре ли е изобщо да се яде соя или не.
Моите резултати бяха: постоянно задържане на повече от нормалното за мен количество мазнини и вода, изключително продължителен и тежък ПМС...общо взето все хормонално обусловени дискомфорти.
Ти защо точно реши че трябва да се изхранваш със соеви производни? Има ли конкретна причина или експериментираш?

09.07.12
16:28

Мерси за инфото. Ами причината е, че не ям месо от доста време, но усещам че повече ми се яде сладко, може и да си въобразявам, но на практика ям, а преди дори не исках да си помислям за сладки боклуци.
Чух, че е типично за вегетарианците.

Тренирам единствено за корем и то леки тренировки, имам плочки, но искам да оформям още и да чистя - най-вече в долната част.
Искам и да сваля от бедрата и дупето, което значи абсолютно никакво сладко.

Т.е. трябва да компенсирам с нещо. Ям риба, но не всеки ден, така че освен соята не знаех с какво друго да заменя месцето... Което така или иначе ми е тежичко и ми забавя метаболизма?!?

09.07.12
17:18

Месото не се заменя - ти или го ядеш, или не. Какъв е смисъла да спираш да ядеш месо, ако ще после ще му търсиш заместител? Аз лично съм престанала да ям месо, защото считам, че това е продукт, от който не извличам никакви ползи за тялото си, съответно не ми е необходим друг сходен по качества или вкус. Компенсирам липсата на месо в храненето си с разнообразно хранене със свежи и живи продукти (sun)
Още повече ти казваш, ядеш риба...ами тя не е ли пак месо...от риба? Според мен можеш спокойно да забравиш за гранулите по същия начин по който би трябвало да се забрави за чипса, солетите и останалите преработени храни...според мен те са всички в една категория.

09.07.12
17:23

Ти ако си спряла месото, с какво компенсираш? На различните организми влияе различно. Аз чувствам, че нямам толкова енергия спрямо едно време, когато ядях месо.
Раните ми зарастват по-бавно, ноктите ми винаги са били адски здрави, сега започнаха да се лющят тук-там.
Може би е от липсата на протеин и млечните продукти не са достатъчни.

Месо от риба и месо от пуешко например, различно е, да.

09.07.12
17:29

Тези признаци, които изброяваш са вследствие на непълноценно хранене по принцип, а НЕ заради неядене на месо.
Замисли се с какви продукти се храниш, как живееш, как се движиш, на какъв стрес си подложена, пушиш ли, специално за ноктите - колко често ги третираш с лак и други химикали...ей такива неща.
Както казах: аз не компенсирам липсата на месо, защото никога не ми е липсвало, през по-голямата част от времето имам повече енергия, отколкото хора, ядящи месо, нямам проблеми с нокти, коса, кости, стави и каквото се сетиш.

09.07.12
18:16

Храня се само с качествени продукти, зеленчуци, пълнозърнести семена, сурови ядки, годжибери и т.н.
Кисело мляко... Такива неща. Джънк фууд си позволявам два пъти в месеца, примерно.

10.07.12
15:02

Последен въпрос, преди да приключа с участието си в темата ;)
Защо, по дяволите не ядеш месо, щом смяташ, че си вредиш?

10.07.12
16:44

Смятам, че си вредя повече с месото когато го ям, отколкото когато не го ям. Това не значи, че не искам да компенсирам с липсата си на вещества, които явно съм получавала преди от месото и сега не знам как да си набавя.

10.07.12
19:16

Не знам дали по случайност или не, но тази статия излезе днеска, свързана със соята. Прочети я, може да ти е полезна! :)

Мнението беше редактирано от Nathan на 10.07.12 19:17.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1