09.07.12
18:23
Миналия ден баба ми е купила бял хляб(не си спомням точно какъв беше) Погледнах състава за 100гр: 258калории и 56г въглехидрати, но като погледна моя пълнозърнест хляб с фибри, то също е с почти същите стойности(разликата да е най- много 0,9г).. Та се питам.. след като стойностите са еднакви, тогава какъв е проблемът да ядем бял хляб вместо пълнозърнест/ многозърнест/ типов и тн. ? Ако е заради фибрите, то може да си ги набавим от нещо друго.?!
П.п: Интересно ми е и каква е разликата между пълнозърнестия/ многозърнестия/ типовия хляб..? Кое е за предпочитане и т.н. ако на някой му се пише, ще съм му много благодарна :)
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 09.07.12 19:44.
“В силно преработеното бяло брашно (известно още като „обогатено пшенично брашно или „пшенично брашно”) липсват двете най-полезни и богати на фибри части от семената: външния слой трици и зародиша.
Хранителен режим, съставен от рафинирани храни, прави хората уязвими на хронични заболявания, а освен това причинява запек, недохранване и други отрицателни ефекти. Снабдяването с хранителни добавки, които са богати на фибри, витамини и минерали, няма да проработи. Това е така, защото пълноценните храни не могат никога да се заменят изцяло с добавки.
Освен това, рафинираното/бялото брашно и пшеничните продукти са причината за различни инфекции и високи нива на кръвната захар. Отслабва и имунната система.
Постоянната употреба на рафинирана захар/ рафинирано брашно причинява постоянно натоварване на надбъбречните жлези и ги принуждава да изпомпват балансираните хормони. Това, разбира се, в крайна сметка води до отслабване на надбъбречните жлези, прави все по-трудна функцията им на „аварийна система”. Когато усетите надбъбречна недостатъчност, то наистина имате проблем.
Освен това, в процеса на производство на бяло брашно, половината от добрите ненаситени мастни киселини, които са богати хранителна стойност, се губят при смилането, както се губи и почти всичкият витамин Е с премахването на пшеничния зародиш и триците. В резултат на това, бялото брашно в хляба, който купувате, съдържа само нискокачествени протеини и нишесте.
Но това не е цялата история по отношение загубата на хранителни вещества. Около 50% от всичкия калций, 70% от фосфора, 80% от желязото, 98% от магнезия, 75% от мангана, 50% от калия и 65% от медта се унищожава. Ако това не е достатъчно лошо, нека споменем, че и 80% от тиамина, 60% от рибофлавина, 75% от ниацина, 50% от пантотеновата киселина и 50% от пиридоксина се губят в процеса.
Захарта причинява увеличаване на теглото, не само поради съдържанието на калории, а защото разбива метаболизма! Какво означава това? Ако две групи от хора се хранят с еднакво количество калории, но едната ги приема от рафинирани храни и захари, а другата от пълнозърнести, плодове, зеленчуци и ядки, то първата група ще наддаде тегло, а втората няма. Този извод идва от изследване, публикувано от Американското министерство на здравеопазването.”
Всичко точно, само не си мисли, че като ядеш пълнозърнест хляб вместо бял си правиш кой знае каква услуга. Изобщо думата ‘пълнозърнест’ звучи много готино, но зърнените продукти като цяло не са подходящи за консумация от човека. Списъкът с вредите започва от влошаване на чревната флора (което е изключително сериозно) и завършва с претоварването с въглехидрати (особено при нетрениращи анаеробно). Презобването с фибри също има големи негативи. Така че зад ‘‘whole grain’‘, ‘‘low fat’’ и ‘‘heart healthy’’ обикновено стои само маркетинг.
Не съм съгласен с теб Voyager. Хляба е много важна част от трапезата на всеки човек, лошо е че повечето хора тук са го изключили от менюто си. Единствения и най-полезен начин да консумираме качествен хляб е сами да си го правим. Аз примерно купувам брашно, директно от производителя, става дума за една мелница от която пазарувам. Купувам си пълнозърнесто и ръжено брашно. В къщи си имам домашна хлебопекарна. Правя си смес от 2те брашна, като добавям и няколко лъжици трици и зародиш, вместо олио използвам зехтин, хляба се пече и е готов за 2-3 часа.
Една филия от подобен тип хляб ме държи сит за цял ден, няма нищо общо с това което повечето хора някога са консумирали. Нито на вкус, нито на полезни съставки.
Хляба е много важна част от трапезата на всеки човек
Ще се радвам да поясниш кои качества на хляба го вкарват в тази категория... на важните храни ;)
09.07.12
19:40
казано от Voyager на 09.07.12, 18:53:
Всичко точно, само не си мисли, че като ядеш пълнозърнест хляб вместо бял си правиш кой знае каква услуга. Изобщо думата ‘пълнозърнест’ звучи много готино, но зърнените продукти като цяло не са подходящи за консумация от човека. Списъкът с вредите започва от влошаване на чревната флора (което е изключително сериозно) и завършва с претоварването с въглехидрати (особено при нетрениращи анаеробно). Презобването с фибри също има големи негативи. Така че зад ‘‘whole grain’‘, ‘‘low fat’’ и ‘‘heart healthy’’ обикновено стои само маркетинг.
Така както сте тръгнали ще пренапишете древната история още от преди Месопотамия...
Трябва да си смениш ника на Малкия Милко :D
Мнението беше редактирано от donsir на 09.07.12 19:41.
Тук ще си позволя да добавя една корекция - не на всеки човек, а на всеки българин. В България традиционно от край време трябва да се седне на масата с хляба, ракийката и т.н. Проблемът обаче е, че има огромна разлика м/у хлябът днес и този, който са консумирали нашите баби и дядовци.
Мисля, че подробно вече беше обяснено, защо “кафевия” хляб е по-полезен от белия. Сега наистина до колко в пълнозърнестия хляб се съдържат всички тези полезни вещества е вече друга тема. Лично според мен всичко е оцветители, затова и аз съм съгласен, че като ще ядеш хляб поне наистина си го направи сам или отиди в пекарна, където знаеш със сигурност, че ще ти го направят напълно натурален, без никакви излишни консерванти (под пекарна нямам предвид закусвалня, а пекарна - за съжаление, в България се срещат малко такива, но в София може да се намерят 2-3, които определено произвеждат качествени продукти).
09.07.12
19:48
Според думите на тоз професор, проблемът не е просто в пшеницата, а в съвременната пшеница.
Wheat: The UNhealthy Whole Grain - Part 1
Wheat Unhealthy Whole Grain - part 2
Аз лично се стремя да избягвам всякакъв хляб, независимо кафяв или лилав е. Препоръчвам го и на останалите. Хапвам си от време на време, но гледам да не е ежедневие.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 09.07.12 19:49.
Трябва да си смениш ника на Малкия Милко
Хахахаха, разсмя ме :D
То че е смешно, смешно е, ама наш Милко вероятно е прав за наистина много неща ;)
Хапвам си от време на време, но гледам да не е ежедневие.
same here
Мнението беше редактирано от Voyager на 09.07.12 19:50.
казано от Nathan на 09.07.12, 19:42:
Тук ще си позволя да добавя една корекция - не на всеки човек, а на всеки българин.
И тук и аз ще вкарам една корекция - хлябът е присъща храна не за всеки българин, а за по-ниската класа от населението - т.нар. работническа класа. Това е така по една много проста причина - хлябът засища много по-бързо и повече от която и да било друга храна и осигурява необходимата на тялото енергия. Затова бабите и дядовците ни са ядели толкова много хляб, защото с малко количество са успявали да нахранят цялото семейство, за да има то сили и енергия да се върне на нивата. Казано “по модерному” - хлябът е “cost effective”.
Принципно на човек не му е присъщо да яде хляб - всичко останало е в нашата народопсихология поради простата причина, че през цялата си история българинът е бил беден. Поради никаква друга причина. Хората, които могат да си позволят да не ядат хляб, не го правят...Да не забравяме фразата на Мария-Антоанета: “Като няма хляб, ще ядат пасти”...
Едит: когато ям леб, си ям белия и хич не ме е*е ;).Черният не ми е вкусен.
Мнението беше редактирано от Петър на 09.07.12 20:09.
Например този?
Лененето семе, солта и содата се смесват. Разбивам яйцата, добавям водата и олиото, след това постепепенно добавям по малко от сухата смес – това е! Гъстотата на сместа не е като на тесто, а като на каша за кекс. Ако използвате краве или кокосово масло, разтопете ги да са течни. Яйцата, ако са от хладилник може да втвърдят мазнината, така че първо сложете топлата вода да се постоплят.
Пекох в незалепваща форма намазана с олио, на 170 градуса с вентилатор, в средата на фурната за 45 минути. Стана супер мек хляб, а аз обичам с коричка и да хрупа. Следващия път ще пробвам да пека по-дълго.
Домашен хляб без въглехидрати
by РУМИ
09.07.12
20:53
Хапвам доста хляб и не мисля, че бих го изключил от някога от режима си. Купил съм си фурна и си правя редовно. Мисля, че ми се отразява много положително.
10.07.12
00:20
А вода да спрем ли да пием?
10.07.12
02:35
Кафявият хляб е по-диетичен.Не пренебрегвай обаче белия защото има неща които са нужни на организма.Включвай го понякога в хранителния си режим.