13.07.12
11:01
Случи се така, че ми попадна известно количество от т.нар. средноверижни триглицериди (medium chain triglycerides / MCT / MCT oil). Предлагат се и като хранителна добавка, може да се добавя към храна и шейкове. Мисля да отделя време да ги проуча по-подробно, но успоредно с това ми се иска да попитам - има ли някой, който да е включвал МСТ в суплементарния си план и какви са впечатленията му? Съответно аз ще споделя собствените си такива скоро. Информацията във форума по този въпрос е сравнително много малко (до колкото огледах). МСТ влизат в състава на някои протеинови суплементи, гейнъри и дори в продукти като N.O. -Xplode на BSN.
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 13.07.12 11:07.
13.07.12
11:16
Моят треньор и колега във фитнеса ползва MCT oil и споделя, че е много доволен и че са изключително качествени.
Излиза по-скъпо, обаче.
Поради тази причина не съм пробвала, но ще те следя с интерес и ще чакам впечатленията ти.
Като цяло като че ли малко се говори за тях.
13.07.12
11:39
казано от veronique на 13.07.12, 11:16:
Моят треньор и колега във фитнеса ползва MCT oil и споделя, че е много доволен и че са изключително качествени.
А с каква цел ги пие, защото MCT се използват от хора със сериозни заболявания, които не могат да абсорбират/обработват ‘‘long-chain fatty acids or very-long-chain fatty acid’’ или иначе казано нормалните мазнини ?
В кокосовoто и в палмовото масло се съдържат и ако имаш излишни средства (или достатъчно) ок.
Не съм чела достатъчно, но от попадалата ми информация, предимството им е, че се разграждат много бързо и се използват директно за енергия.
Лично не бих ги включила под формата на суплементация (при положение, че нямам проблем с обработването на другите мазнини)
13.07.12
11:43
казано от veronique на 13.07.12, 11:16:
Как ги използва? (ако не е поверително това инфо де, Мила вече попита защо)
Факт - този суплемент е малко в страни от фокуса на нормално спортуващите хора.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.07.12 11:45.
13.07.12
12:04
Аз съм доста резервиран по въпроса. Основно го слагат в разни продукти за отслабване - фиброзни продукти, често в комбинация с глюкоманан. Неотдавна, две американски фирми, производители на FiberSlim и Propolene бяха осъдени, защото сложили много щедри обещания на продуктите си.
За МСТ има данни, че помага за намаляване на теглото при хора с наднормено тегло - тук и тук. Проблема е, че дозите са много внушителни - примерно по 60 или 70 пъти повече отколкото слагат в хранителните добавки или по 750 мг на ден приблизително. Съответно, повечето производители маскират нещата на етикета.
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 13.07.12 12:04.
13.07.12
12:09
А пък при сериозно болни хора и най-вече тези, носители на вируса AIDS и хронифициран хепатит се използва за покачване на теглото. Аз оставам още по-резервирана.
Мнението беше редактирано от Мила на 13.07.12 12:10.
13.07.12
12:09
Solomon Kane, по-скоро ще е любопитно до колко са подходящи като сравнително бърз енергиен източник, различен от въглехидратите. С други думи:
MCTs can be quickly mobilized in the post-exercise recovery phase to rebuild muscles and prevent the breakdown of proteins (catabolism) that can occur when the body is putting a maximum demand on the body’s energy reserves.
...и още (за тези, които целят намаляване на телесните мазнини):
Consumption of a diet rich in MCTs results in greater loss of AT compared with LCTs, perhaps due to increased energy expenditure and fat oxidation observed with MCT intake. Thus, MCTs may be considered as agents that aid in the prevention of obesity or potentially stimulate weight loss.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.07.12 13:01.
13.07.12
13:03
Кольо, аз това всичко го четох и стигнах до извода, че това е новата ‘’мулти супер хранта’‘.
Колкото и да си говорим, докато някой не пробва само ще се чудим.
Пробвай и сподели мнение, ако не видиш нещо положително си продължи със течната сметaнка ;)))) :P
Мнението беше редактирано от Мила на 13.07.12 13:04.
13.07.12
13:21
Ами... разполагам с 500 ml MCT’s, ще видим за колко експериментиране ще стигне. Едната идея е да заменят част от въглехидратите в техните моменти. Чувствам се добре без въглехидрати в сутрешната си закуска, въпросът е ще има ли полза от подобен бърз източник на енергия (като МСТ) в този момент. Мазнините са си точно на място в закуската по принцип. След тренировка гледам с недоверие към прием на прости въглехидрати (или аз не мога да направя разлика със и без тях), има ли смисъл от МСТ тогава? Преди тренировка? Захар преди тренировка е кофти идея, а МСТ? Разбира се, МСТ може да се добавя към храната като всяка друга мазнина, до колкото виждам.
13.07.12
13:29
Ако аз имах 500 мл MCT oil, бих го използвала като бърз източник на енергия преди тренировка.
Аз все още очаквам включване от V, ако може да ни каже мааалко повече защо и в какво количество го приема нейния треньор :)
13.07.12
13:32
казано от Мила на 13.07.12, 13:29:
Ако аз имах 500 мл MCT oil, бих го използвала като бърз източник на енергия преди тренировка.
Май и аз клоня към тази идея. ;) ...и също любопитствам за повече инфо от V.
Днес няма да тренирам, но през уикенда и следващата седмица неизбежно ще имам доста спорт.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.07.12 13:33.
13.07.12
13:56
Ще следя с интерес експеримента ти. Знам че се ползва в спортове, където се търси издръжливост, но макар и да звучи добре на теория, твърде много ми напомня на доводите свързани с нишестето от восъчна царевица.
При СВТ по принцип идеята е да се започне с малки дози, за да видиш как ти влияе на стомаха - примерно половин супена лъжица, приемана по време на хранене (на гладно дразни стомаха твърде много) поне на 3 хранения на ден, като дозата се увеличава с 1/2 супена лъжица, в зависимост от толерантността на всеки няколко дни.
13.07.12
15:00
Ами... да, всъщност вероятно е по-добра идея да пробвам по мъничко с храна, защото е възможно да имам грижи при прием на гладно (каквото пък е състоянието ми преди тренировка). Тъй като не приемам протеинов шейк след тренировка (където е едно от добрите места за МСТ), а направо хапвам храна, там ще е едно от храненията, където ще капна по малко МСТ. Всъщност ето общата схема на храненето ми:
- закуска - белтъчини + мазнини
- обяд - белтъчини + въглехидрати + мазнини
[тренировка]
- вечеря - белтъчини + въглехидрати
- преди лягане - белтъчини + мазнини
Най-лесно ми е да добавя МСТ в закуската, тъй като тя съдържа шейк. Ще помисля как да ги прибавя към другите хранения. Четох, че не е проблем МСТ да се смесват към сосове за салати и напитки. Като правило тренирам 5-6 часа след като съм обядвал, вечерям около 30 минути след края на тренировката.
Между другото - МСТ представлява напълно бистра течност с бледо жълтеникав цвят и много лек мирис, който не мога да определя точно на какво е подобен, но категорично не е неприятен. Вискозитетът е много по-нисък от този на другите масла, които се използват за храна (зехтин, олио и други), т.е. течността е сравнително много малко по-гъста от вода.
P.S. Вечерях и глътнах една почти пълна супена лъжица МСТ - вкусът е практически неутрален, няма мазно усещане в устата и послевкус.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.07.12 18:27.
13.07.12
19:46
Ето още едно четиво за МСТ.
Понеже в главата ми пълзят всякакви шашави мисли, ще потърся дори данни за прием на МСТ по време на натоварване. От една страна ще има полза от бързия източник на енергия. От друга страна МСТ има сравнително по-добра разтворимост във вода спрямо останалите мазнини. Освен това според горния материал приемането на МСТ по време на натоварване значително намалява риска от стомашен дискомфорт заради постепенното подаване на субстанцията в рамките на дълъг период от време. Разбира се - не говорим за кратки силови тренировки, а по-скоро за продължително натоварване (каквото е в спортните игри, например).
Малко ми е акълът да добавя една лъжица МСТ към ВСАА, които утре да изпия по време на игра на тенис на корт... (giggle) За сега съм само в зоната на размишленията де...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.07.12 19:46.
13.07.12
19:54
Ето ме и мен:)
MCT се използват от хора, които имат проблеми, защото се усвояват веднага от организма, изключително качествени са и се използват директно за енергия.
MCT oil има място сред добавките на спортуващите, когато са на хранителни режими, които са нисковъглехидратно ориентирани - средноверижните триглицериди се използват директно за енергия, няма опасност да се натрупат като телесни мазнини.
Друг плюс е, че забързват метаболизма - тренерът ми е усещал дори затопляне по лицето.
А също така предпазват мускулите, защото не позволяват на гликогена в тях да се изчерпа - самите те се ползват първи за енергия.
Количеството зависи от теглото на спортуващия, от типа натоварване, от това как ще ги приеме отделният организъм - може да бъде както 30 мл дневно, така и да се достигне до 60-90 при по-голямо тегло.
Може да се слага на храненето, както зехтин например, но тъй като са по-скъпи и много ценни, е по-разумно дори да се пие или приема с лъжица - за да не се губи от течността по съдовете.
Това е синтезирано накратко информацията, която получих :)
Според мен е ОК преди тренировка и трябва да се тестват различните варианти.
14.07.12
08:25
V, благодарско. :)
Аз ще нахалствам с още въпроси, защото имаш под ръка човек, който има опит с МСТ. ;)
Кога твоят колега приема МСТ - системно (т.е. всеки ден) или само в случай на нужда (тежка и дълга тренировка)?
И още - кога твоят колега приема МСТ - преди, по време, след натоварване или в друг момент?
Тази сутрин прибавих малко МСТ (15-20 ml) към протеинов шейк - след обработка с миксер не личеше, че съм ги добавял, т.е. емулсията става достатъчно фина. Струва ми се, че с нормално масло това няма да се получи точно така, т.е. наистина МСТ имат малко по-добро поведение при смесване с вода. Разбира се предполагам, че ако оставя сместа в покой достатъчно време, двата компонента ще се разделят.
Довечера ме чака един сеанс на корта за тенис. Приготвил съм още 15-20 ml за тогава, ще помисля кога точно да го приема.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.07.12 08:26.
Комбинирай доза преди тренировка с CoQ10 500mg (по възможност на прах), добави и една солидна доза коя да е форма на карнитин и става бомба !
14.07.12
16:46
То и на мен ми е любопитно, Коле и при първа възможност ще ги разуча по-подробно.
Приемал ги е в дни с ниски въглехидрати - 4 пъти по 15 мл (сутрин; преди и след тренировка; вечер).
14.07.12
16:48
казано от veronique на 14.07.12, 16:46:
Приемал ги е в дни с ниски въглехидрати - 4 пъти по 15 мл (сутрин; преди и след тренировка; вечер).
Добре, чакаме инфо значи... :) До тогава набирам свое и ще споделям. :)
Strelok91, ще пробвам с карнитин тия дни.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.07.12 16:52.
Здравейте, да споделя и моя опит, отскоро приемам Extra Virgin Coconut Oil директно с лъжицата и съм изключително доволен.
Дава ми супер енергия по време на тренировка, сутрин ме ободрява осезателно, уникално вкусно ми е и изобщо не знам как ще го поддържам в арсенала си с моето темпо на консумация, 1 кг го изядох за около 20 дни, а искам да не го спирам никога :)
Изчистил съм се видимо, но не съм сигурен дали е помогнал кокоса и за това, на диета съм.
За почти вълшебните му свойства може да прочетете в нета, ако ви е интересно, успешно ‘’убива’’ вируси като Хепатит Ц и СПИН .
16.07.12
15:20
Кога го приемаш? Добавяш ли го към храна?
Директно с лъжицата в устата. Сега в жегите става абсолютно течно и го държа в хладилника за да го ‘’ям’‘.
16.07.12
15:32
Имах предвид - преди, след тренировка или в друг момент (заедно с храна)?
Между другото - в събота приех около 20-25 ml MCT по време на натоварване, заедно с ВСАА. Доста добър източник на енергия, определено. Имах леки проблеми със стомаха вечерта, обаче (около 4 часа след приема). Не мога да гарантирам, че въпросният дискомфорт е от МСТ, защото вечерях навън, но все пак - напълно възможно е. Ще намаля количеството и ще опитам пак. Има логика МСТ да се включат в следтренировъчното хранене, ако то е безвъглехидратно.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.07.12 15:44.
Основно преди тренировка го ползвам, реално искам през цялото време да го ям, но много бързо свършва.
Не го смесвам с храна, понякога го ‘’поливам’’ с напитка бцаа.
16.07.12
15:48
Един от любимците ми, които следя по Интернет, ги взима сутрин, преди първата тренировка, по-надолу в статията е описал и защо.
http://eatingacademy.com/nutrition/what-i-actually-eat
16.07.12
15:50
казано от karlo на 16.07.12, 15:46:
Основно преди тренировка го ползвам, реално искам през цялото време да го ям, но много бързо свършва.
Не го смесвам с храна, понякога го ‘’поливам’’ с напитка бцаа.
Благодарско... значи остава да напипам количеството, което няма да ми прави проблеми със стомаха на гладно. :) Вероятно ще има и адаптация. В комбинация с ВСАА си става сериозно “гориво”.
На MCT -то на Olimp изрично пише, че в случаи на прием без няколко дни с редуциран прием за адаптация е възможно да има стомашен дискомфорт.
пс. Сигурен ли си, че MCT -то което пиеш не представлява Кокосово масло, тъй като то самото си е източник на средно верижни триглицериди. Скивай състава на продукта, който пиеш.
16.07.12
16:08
казано от Strelok91 на 16.07.12, 16:01:
На MCT -то на Olimp изрично пише, че в случаи на прием без няколко дни с редуциран прием за адаптация е възможно да има стомашен дискомфорт.
Няколко продукта съм гледал, май на всичките се споменава, че има време за адаптация.
казано от Strelok91 на 16.07.12, 16:01:
Сигурен ли си, че MCT -то което пиеш не представлява Кокосово масло, тъй като то самото си е източник на средно верижни триглицериди. Скивай състава на продукта, който пиеш.
Не е кокосово масло. Просто ми попадна количество MCT Oil (60/40), предназначено за промишлена употреба (хранително-вкусова и козметична промишленост де). :)