Множествена склероза и тренировки с тежести?

13.07.12
17:21

Здравейте,
поставиха ми въпросната диагноза (МС) и на въпроса дали трябва да тренирам нещо, докторите казаха че е задължително. Но на въпроса какво точно дадоха много противоречиви мнения. Едните казаха да си продължавам с тренировките с тежести, но да намаля килограмите. Другите ги отрекоха напълно. Трети препоръчаха само разходки. Четвърти плуване, аеробни упражнения или йога... мен обаче ме влече желязото.
Имам сериозен стаж в залата, тренирах по-скоро трибойски с малко повторения и тежести 80-95% от макса. Като се имат в предвид симптомите на заболяването и че този начин на трениране товари главно ЦНС - явно не трябва да се връщам на него.
От всичко прочетено из нет-а никъде не срещнах единно мнение по въпроса. Общо взето се препоръчват леки упражнения и разходки.
След пристъпа нямам никакви дефицити (да чукна на дърво), само загубих 10-тина кг и мисля в скоро време да започна да тренирам нещо.
Дайте мнение кой спорт би бил подходящ при тази ситуация.

Темата беше редактирана от linksys linksys на 13.07.12 18:14.

14.07.12
01:10

Здравей

Това е една от най-сериозните болести от скромния ми опит. Трябва да се интересуваш доста от болестта, да търсиш допълнително информация, да си пиеш редовно лекарствата и да четеш това, което споделят други със същото ( на този сайт имаше мисля и форум http://msobg.org/ ).

Това, което затруднява невролозите е, че еднозначно мнение по въпроса няма за тренировките. Няма и да има. Като е налице дефицит (моторен, координационен, сетивен) рехабилитаторите помагат със специалните методи за раздвижване. Когато ремисията е пълна и дълготрайна- теоритично ти можеш да спортуваш съвсем нормално, понеже нямаш оплаквания. Обаче никой лекар няма да си сложи главата в торбата и да ти каже “Абе можеш да ходиш и по състезания, че и медали да взимаш”. Просто не звучи сериозно, а и смислено.

Аз съм виждал МС с изява очни смущения, нарушения в координацията на ръцете, краката и изтръпвания. Наричаме я още “Великата имитаторка” понеже прави някакви несвързани и трудни за описване нарушения.

Тук никой не може да ти каже, дали ако правиш максове или с 90% ще ти стане нещо. Тук можем единствено да ти препоръчаме да си стриктен откъм терапия, да се щадиш и в същото време да не се обездвижваш. Мисли и за йога, пилатес, изометрични движения... Скачането на въже за координация и занимания на открито... Тия неща само биха помогнали по моето скромно мнение.

18.07.12
13:36

http://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc&feature=player_embedded

Не е свързано с тренировките, но дано ти помогне...

18.07.12
14:03

казано от introducer на 14.07.12, 01:10:

Това, което затруднява невролозите е, че еднозначно мнение по въпроса няма за тренировките. Няма и да има.

Има.
Преди време категорично е било препоръчвано ограничаване на двигателната активност, но сега нещата стоят по друг начин. Особено за ограничаването на прострацията, която е една от основните инвалидизиращи причини. Като цяло тренировките подобряват качеството на живот на болния от МС :
Научни изследвания по въпроса
Добре е да влючиш тренировки за издръжливост, без да се преуморяваш, без да се прегряваш по време на тренировките, както и тренировки за координация, баланс и пространствено ориентиране.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 19.07.12 09:00.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1