Как е по-правилно да си разделя тренировката по мускулни групи?

18.07.12
13:32

Здравейте!
Започнах да тренирам по нова програма и това е разпределението на мускулните групи:
Първи ден: Гърди,бицепс, трицепс
Трети ден: Гръб, рамо
Пети ден: крака

Правилно ли е разпределена или ще е по-добре по следния начин:
Първи ден: Гърди,бицепс
Трети ден: Гръб, трицепс
Пети ден: крака, рамо?

Благодаря

Темата беше редактирана от Inchester на 18.07.12 14:47.

18.07.12
13:43

Лично за мен ,втория вариант.

Да 2-рия вариант е по-хубав според мен.

DE

18.07.12
14:32

Това не е програма ами просто разпределение на мускулните групи,другият проблем е че не знаем години,ръст,килограми,стаж ?

В зависимост подбора на упражненията, сериите, тежестта, темпото,..., може да направиш най-лошото разпределение на мускули максимално ефективно, а може и най-добро разпределение да направиш неработещо.
Всъщност всеки, стигнал до мускул веднъж на седмица вече е тренирал толкова години, че знае кое как му действа и как да си раздели мускулите.
Останалите, трениращи мускул веднъж на седмица са просто копие на имитацията на подражанието на културизма. Да тренираш по програма на професионален културист с мускул веднъж седмично е все едно да си облекъл фанелка на Кристиано Роналдо и да се чудиш защо не си добър като него. Това не важи, ако си на по-специални препарати.

18.07.12
14:53

Денис, прав си! Коригирах си поста.

Oranje, ти ме обърка тотално с този пост, че ще тренирам като професионален културист :)
Имам малък стаж във фитнеса от няколко месеца. Почнах първо с няколко тренировки за цяло тяло, после ги разделих на горна и долна част и програмата за горна част става много дълга. Затова реших да я разделя на 2 части. Години 24, ръст 167 см, кг - последно 63, но вече предпочитам метъра.

При така поставена ситуация бих предпочел втория вариант.

Предимството на първие е само едно - краката са в самостоятелна тренировка, което ще даде възможност хубавко да им обърнеш внимание. Не ми харесват първите две тренировки в първия вариант. Първата тренировка става обемиста, ако трябва да натовариш стабилно и трите мускулни групи. Бих избрал между бицепса и трицепса, в зависимост от упражненията, които правя за гърди (при които те в една или друга степен участват). От друга страна гръб и рамо също не ми изглежда добра идея, тъй като след едно хубаво натоварване на гърба мисля, че трудно можеш да натовариш рамото ефективно. Разбира се всичко това е относително, просто принципно виждане, защото има значение какви точно упражнения ще се изберат за съответната мускулна група и в каква последователност ще ги изпълняваш.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.07.12 15:07.

18.07.12
15:21

До колкото виждам няма никой, който да подкрепя първия вариант :) Мислех, че щем при тренировка за гръб се натоварва и рамо е добре, защото ще се натовари рамото максимално.
По принцип ще правя 3-4 упражнения за големите мускулни групи и 3 за малките като те са избрани така, че да товарят всяка част от мускула.
В петък пътувам за морето и до края на седмицата ще продължа първата схема, а като се върна ще се коригирам!
Мерси :)

На мен лично и двата варианта не ми харесват, но бих избрал втория, защото първия според мен много натоварва. Гърди,бицепс и трицепс в един ден ще ти дойде много според мен.

DE

19.07.12
08:17

Ако знаеш правилната техника на клек и тяга,лично аз бих предпочел 5х5 :) Три тренировки седмично само базови упражнения,натоварващи голямата част мускули,не мисля че на този етап ти трябва нещо друго,но това е само мое мнение.Успех !

19.07.12
09:29

Денис, това 5*5 не ми е много ясно.
Иначе, гледах из интернет, че има и трети вариант и може да се раздели на бутащи и дърпащи упражнения, т.е. гръб и бицепс в един ден и гърди и трицепс в друг. Ново 20 :)

Хе... трети вариант? Че те вариантите са десетки! :)
На принципа бутане-дърпане могат да се тренират и гърди с гръб в една тренировка.

Въпросът е какво искаш да направиш и кое е добро за теб.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 19.07.12 09:35.

19.07.12
09:56

казано от Кольо Пияндето на 19.07.12, 09:35:

Хе... трети вариант? Че те вариантите са десетки! :)
На принципа бутане-дърпане могат да се тренират и гърди с гръб в една тренировка.

Въпросът е какво искаш да направиш и кое е добро за теб.

Сигурно е така :) Искам да направя малко мускулна маса, да стана по-силна и издръжлива, да си забързам метаболизма и да загубя мазнини. Вече започвам да ги виждам мускулите, но са малко скрити ;) и трябва да се чисти

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1