23.07.12
18:18
Реших да си закупя мултивитамини, но не знам какви да са. Изчетох няколко теми и видях, че доста хвалите АДАМ и Orange TRiad, но за оринджа не ми се дават толкова пари - значи отпадат. Разгледах и видях, че Daily Vits са 100 таблетки за 20лв, доста са на оферта. :) Тренирам от около 5 месеца без спиране, като в момента сплита ми е 3-дневен (не знам колко е важно, но да спомена). Какво бихте ми препоръчали вие и от какво сте доволни. Доста съм се навил за дейлито, но не знам дали са хубави и ще ми вършат ли работа. Благодаря предварително, за отделеното време! :)
23.07.12
18:26
Погледни и ON Opti Men. Само, че какво очакваш от витамините?
23.07.12
18:31
Daily vits на NOW Foods ще ти свършат перфектна работа. Ако се нуждаеш от по-високи дози (което няма да е така в случай, че се храниш сравнително балансирано), просто можеш да пиеш по 2 таблетки дневно.
Adam men’s също си заслужават, но съответно цената им е по-висока, както и количеството по-малко. За сметка на това съдържа и антиоксиданти.
NOW Foods Special one multi също е чудесен вариант съдържащ и храносмилателни ензими и антиоксиданти. Аз бих избрал него или Daily vits.
Благодаря ти за бързият отговор. Значи ще взема Daily Vits. Да си ги пия както си е описано на опаковката - по 1 таблетка сутрин със закуската. И аз не мисля, че се нуждая от по висока доза. :) Има ли значение на коя фирма ще взема дейлито? На NOW ли да взема или на Pure Nutrition?
Мнението беше редактирано от tomboxer на 23.07.12 18:38.
23.07.12
18:46
NOW Foods, разбира се. Световноизвестна компания със сертификат за качество и сумати награди.
Отделно, че в техния продукт има повече цинк, хром, йод и желязо, което според мен е голям плюс.
казано от Anthony на 23.07.12, 21:42:
Не знам дали си обърнал внимание, но “скъпия” Orange Triad е 270 таблетки.
А ти обърнал ли си внимание колко таблетки е дневната доза?
28.07.12
23:11
казано от tomboxer на 23.07.12, 18:18:
Реших да си закупя мултивитамини, но не знам какви да са. Изчетох няколко теми и видях, че доста хвалите АДАМ и Orange TRiad, но за оринджа не ми се дават толкова пари - значи отпадат. Разгледах и видях, че Daily Vits са 100 таблетки за 20лв, доста са на оферта. :) Тренирам от около 5 месеца без спиране, като в момента сплита ми е 3-дневен (не знам колко е важно, но да спомена). Какво бихте ми препоръчали вие и от какво сте доволни. Доста съм се навил за дейлито, но не знам дали са хубави и ще ми вършат ли работа. Благодаря предварително, за отделеното време! :)
Аз ще ти препоръчам да гледаш първо формата на витамините, които купуваш. Може би знаеш, че витамините имат 2, 3, 4 форми и тук е номера, че една форма често е евтина суровина, а друга скъпа и производителите гледат да сложат от евтините суровини. Една форма се усвоява, друга не толкова или изобщо не, трета е токсична в големи дози, но има и нетоксична форма в големи дози и т.н. Т.е. няма смисъл да купуваш витамини, които са с евтината форма, според мен.
Виж например methylcobalamin vs cyanocobalamin (това е Б12) и съответно препоръчаните тук витамини дали са с евтиния cyanocobalamin, който не ти трябва, а ако са с хубавия methylcobalamin, тогава дали са с хубава форма на витамин Д, а ако да, тогава формата на витамин Ц каква е, витамин А също е важно да не е формата, която е токсична в големи дози и т.н. Ще откриеш, че разпространените витамини, тези които ти препоръчват на Now, Orange и т.н., не са това, което трябва да са, като комбинация от качествените скъпи форми. Само един на Now се доближава.
За съответните форми на витамините може да се поровиш в wikipedia. Може би ще стигнеш до извода, че ти трябват мултивитамини, които са от качествените форми и като комбинация изглеждат примерно така:
Vitamin A
carotenoids
и
Vitamin C
Calcium Ascorbate
и
Vitamin D
D-3 (cholecalciferol)
и
Vitamin E
d-alpha-tocopherol
и
Vitamin K
Phytonadione
и
Vitamin B12
methylcobalamin
Сега се опитай да направиш списък на мултивитамините, които отговарят на предпочитаната от теб комбинация и тогава ги отсявай или просто пробвай наред, списъка така или иначе ще е от 4-5 модела.
Общо взето аз едвам успявам да си намеря витамини, които са комбинацията от качествените форми на витамините, но и са с приемлива цена, за мен. Сега съм на Life Force Multiple на Source Naturals с уговорката, че дозата на Д можеше да е по-голяма и миришат доста, дори прекалено натурално :)
Има и други, комбинация от качествени форми, хубави дози, но са по 120-150 долара на месец.
П.П. Аз лично стоя далеко от мултивитамини, на които не са изписани формите на витамините. Отново ще откриеш, че много от популярните в този форум производители гледат да не изписват всички форми на всички витамини.
Мнението беше редактирано от Васил Иванов на 28.07.12 23:41.
казано от Васил Иванов на 28.07.12, 23:11:
казано от tomboxer на 23.07.12, 18:18:
Аз ще ти препоръчам да гледаш първо формата на витамините, които купуваш. Може би знаеш, че витамините имат 2, 3, 4 форми и тук е номера, че една форма често е евтина суровина, а друга скъпа и производителите гледат да сложат от евтините суровини. Една форма се усвоява, друга не толкова или изобщо не, трета е токсична в големи дози, но има и нетоксична форма в големи дози и т.н. Т.е. няма смисъл да купуваш витамини, които са с евтината форма, според мен.
Виж например methylcobalamin vs cyanocobalamin (това е Б12) и съответно препоръчаните тук витамини дали са с евтиния cyanocobalamin, който не ти трябва, а ако са с хубавия methylcobalamin, тогава дали са с хубава форма на витамин Д, а ако да, тогава формата на витамин Ц каква е, витамин А също е важно да не е формата, която е токсична в големи дози и т.н. Ще откриеш, че разпространените витамини, тези които ти препоръчват на Now, Orange и т.н., не са това, което трябва да са, като комбинация от качествените скъпи форми. Само един на Now се доближава.
За съответните форми на витамините може да се поровиш в wikipedia. Може би ще стигнеш до извода, че ти трябват мултивитамини, които са от качествените форми и като комбинация изглеждат примерно така:
Vitamin A
carotenoids
и
Vitamin C
Calcium Ascorbate
и
Vitamin D
D-3 (cholecalciferol)
и
Vitamin E
d-alpha-tocopherol
и
Vitamin K
Phytonadione
и
Vitamin B12
methylcobalaminСега се опитай да направиш списък на мултивитамините, които отговарят на предпочитаната от теб комбинация и тогава ги отсявай или просто пробвай наред, списъка така или иначе ще е от 4-5 модела.
Общо взето аз едвам успявам да си намеря витамини, които са комбинацията от качествените форми на витамините, но и са с приемлива цена, за мен. Сега съм на Life Force Multiple на Source Naturals с уговорката, че дозата на Д можеше да е по-голяма и миришат доста, дори прекалено натурално :)
Има и други, комбинация от качествени форми, хубави дози, но са по 120-150 долара на месец.
П.П. Аз лично стоя далеко от мултивитамини, на които не са изписани формите на витамините. Отново ще откриеш, че много от популярните в този форум производители гледат да не изписват всички форми на всички витамини.
Хмм.. полезна информация! Мерси за отговора, а и разбуди темата. :D Разбрах, кой са добри и вече като копувам ще знам на какво да се спирам. :)
Мнението беше редактирано от tomboxer на 05.08.12 17:35.