Убиват ли хранителните добавки?

23.07.12
18:25

Близък приятел едвам уцеля след тежка венозна емболия и тромби по целия бял дроб и краката. За щастие вече е добре. Та, лекарите са категорични, че това е от хранителните добавки, а той не е взимал нищо различно от аминикиселини, креатин, протеин и въобще от най-масовите и считащи се за безвредни добавки. Всичко е взимал според предписанията на продуктите. Сещам се за още три случая с фатален край, за едно момче от Варна 26-годишен мъж почина за часове след дълга употреба на стероиди, един мъж от Уникредит Булбанк, не знам до колко получи гласност, и последно днес, четох в Телеграф за починал млад мъж по време на тренировка.

Почвам да се замислям, какво въобще има в тези кутии???

казано от ShadowMan на 23.07.12, 18:25:

Близък приятел едвам уцеля след тежка венозна емболия и тромби по целия бял дроб и краката. За щастие вече е добре. Та, лекарите са категорични, че това е от хранителните добавки, а той не е взимал нищо различно от аминикиселини, креатин, протеин и въобще от най-масовите и считащи се за безвредни добавки. Всичко е взимал според предписанията на продуктите. Сещам се за още три случая с фатален край, за едно момче от Варна 26-годишен мъж почина за часове след дълга употреба на стероиди, един мъж от Уникредит Булбанк, не знам до колко получи гласност, и последно днес, четох в Телеграф за починал млад мъж по време на тренировка.

Кажи кои са тия лекари, да ходим да им скъсаме дипломите. Тромби от амино, креатин и протеин - да, добре, само кажи къде е мармота с шоколада.....

П.П. Освен ако приятелят не взима аминокиселини с боцкане де, тогава е ясна работата.

HE

23.07.12
18:34

Простотията и незнанието убиват ........!
Къде си тръгнал да сравняваш стероиди със добавки?
Или викаш “по-добре як и тъп, отколкото само тъп”?

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.07.12 18:37.

23.07.12
18:36

В този форум има само духове на умрели хора :D

Не е толкова невероятно, но това по-скоро важи за незнайните марки, които се продават на безбожно ниски цени, но за сметка на това вътре не се знае какви отпадъчни вещества има.

Ако е някоя голяма компания като NOW, ON, Nature’s way и други подобни, надали има от какво да се притеснява човек. Естествено, има си и изключения. Големите компании също не са гарант, но пак в сравнение с някои други...

Отделно, хранителните добавки също могат да бъдат опасни при наличието на здравословни проблеми или експерименти на собствена глава. Важно е да се знае какво и как да се прави.

Пишеш полезни мнения, пишеш, накрая изтърсиш нещо като последния абзац и да се чуди човек.... :X

23.07.12
18:39

head_hunter , мисля, че пиша достатъчно грамотно за “ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ”! Ако обичаш, спести си определенията по мой адрес!
Моят приятел оцеля в Медицинска Академия, за което съм им безкрайно благодарен!!! Да допълня, че в Токуда не успяха да диагностицират навреме оплакванията му от затруднено дишане.

Мнението беше редактирано от ShadowMan на 23.07.12 18:41.

Ако в медицинска академия са толкова ограничени, бих казал че положението е лошо...

23.07.12
18:42

Не, че нещо, ма ти да не му светиш на твоя приятел 24/7 та да знаеш, че не зоби? То, вече който и да питаш, всички са “натурални и естествени” ;).

23.07.12
18:45

Абсолютно не става дума за “зобене”. Достатъчно сме близки и не веднъж сме коментирали, кой, какво и как ползва като добавки.

Всъщност в България доста често бъркат “хранителната добавка” и “зоб”, ама ходи обяснявай на журналисти като Милен Цветков какво е едното и какво другото. После защо има такива теми...

HE

23.07.12
18:50

казано от Херцог Трън на 23.07.12, 18:38:

Пишеш полезни мнения, пишеш, накрая изтърсиш нещо като последния абзац и да се чуди човек.... :X

Високото кръвно, диабета, проблемите с бъбреците, както и със сърцето наистина може да са фатални.
Много хора считат периодичните изследвания за глупост, но по мое скромно мнение са от съществено значение преди приема на, каквото и да било.

Сещам се за още три случая с фатален край, за едно момче от Варна 26-годишен мъж почина за часове след дълга употреба на стероиди,

Да тук хич не става въпрос за забранени медикаменти, ама изобщо! След, като правиш разлика между едното и другото, за чий го даваш, като пример? Ясен си ми след цялата тема!

казано от ShadowMan на 23.07.12, 18:45:

Абсолютно не става дума за “зобене”. Достатъчно сме близки и не веднъж сме коментирали, кой, какво и как ползва като добавки.

Вариантите :

1.Той те лъже
2.Лекарите са идиоти

Избери си.

23.07.12
18:52

Помня като бях казал на личната лекарка, че съм пил протеин (някога). В погледа й се четеше: ‘’Дано Бог е с теб и те пази!’’ Като цяло цари голямо безхаберие около добавките и храненето в медицинските среди.

От друга страна, това, че индустрията за добвките ги представя като напълно естествени и безопасни аналози на храната, не означава, че са точно такива. Всмисъл, винаги е добре да си имаме едно на ум и да допускаме, че това, което уж е толкова ясно и очевдино, може да е една голяма, добре изпечена лъжа.

Не можем да твърдим нищо по случая с момчето и лекарите, без да знаем нищо по въпроса. Може момчето да е било болно предварително, може някоя съставка да е отключила нещо, да е приемал медикаменти заедно с добавките (за това трябва много да се внимава) и т.н.

Идеята на темата е по-скоро, че хранителните добавки могат да бъдат опасни в различни ситуации. Това, че се водят “хранителни” не означава, че не могат да навредят.

Дори и всичко да ти е наред, някой производител може наистина да ти го натресе. Като случаят преди години за човек попаднал в болница, заради предозиране. Пил си добавката по етикета, а в последствие се оказало, че вътре се съдържа доза хиляди пъти по-висока от написаното. Не помня точно какво беше, но ако го намеря из нета ще го постна.

23.07.12
18:57

Естествено, само за моя приятел съм сигурен, че не е ползвал каквито и да било стериоди или “зоб”, или там както ги наричате. След този случай обаче, чувам за трима починали млади мъже, спортисти. Това е което ми направи печатление на мен, който не се интересувам от тези неща, та се запитах има ли други подобни случай? Лошото е, че симптоматиката на дълбоката венозна емболия е трудно откриваема.

п.п.
head_hunter, ако лекарите не различават хранителни добавки от стероиди, ако журналистите не различават хранителни добавки от стероиди, защо си сигурен, че статията която дадох като линк е коректно написана? За много хора хранителните добавки СА стероиди. Момчето може да не е “зобил” нищо, нали?

Мнението беше редактирано от ShadowMan на 23.07.12 19:11.

23.07.12
19:09

Момчето което даваш за пример не може да не е зобил нищо,защото си го пише точно и ясно,че е зобил и то яко..Става въпрос за Варненеца.. :)

казано от ShadowMan на 23.07.12, 18:57:

Лошото е, че симптоматиката на дълбоката венозна емболия е трудно откриваема.

Лекар си и знаеш от опит?

23.07.12
19:19

Не, не съм, но след това което се случи с моя приятел и това което му бе направено като изследвания и консултации при лекари, това мисля. Ако знаеш някакъв нов, сигурен и неизвестен на науката метод, моля да го споделиш!

23.07.12
20:11

Аз тренирам цял живот, сред всякакви хора...взимали са неща, дето ти и след 10 години няма да науиш за тях(не ти и трябват)...не знам нито един да е починал...даже си имат деца, леки шкембета и се кефят на живота:)
Единствения, който знам че почина от неразумно вземане беше врачанския дъб...там също не е ясно какво е станало, защото ЛЕГЕНДИТЕ са много...не смея да коментирам, защото не го познавам момчето и лека му пръст.

Без да съм лекар, ще кажа следното:

Първо, как доказваш връзката между добавките и заболяването?
Второ, ако се съгласиш, че това не се получава от протеин, нали разбираш, че трябва продължително да ползваш даден продукт, за да ти се случи нещо такова? От това следва и, че ползването, щом не е било еднократно, е било съвсем умишлено.

23.07.12
21:38

Да, съгласен съм, че пряка връзка, доказана няма, но след множество консултации при различни лекари, доценти и т.н. всички са единодушни, че най-вероятната причина е в хранителните добавки. Приятелят ми, няма никакви други физиологични проблеми или смущения в работата на някои органи. Пушач е, но не страстен. Между другото и аз реагирах по същия начин когато му го казаха за първи път, след това почнах да се замислям, че може би тези дето го спасиха разбират мааалко повече от тези по форумите, дето им късат дипломните и дето тези които сега ги няма със сигурност са слушали и са им се доверявали.

23.07.12
21:50

Колко от доцентите са се занимавали със спортна медицина, рехабилитация и т.н.
На никой не късаме дипломите, нямаме и право...
Просто някои разбирания се различават с практиката...Мога да ти споделя някои разговори с дипломирани медицински лица, които ме втрещиха, но наистина ми е нелепо, защото това са хора, чието обучение трае поне 6-7 години...

Ако вярваш, че протеин ще ти докара емболия...аз смятам тази тема за затворена...

Също така искам да отбележа, че много от доцентите, без да се смятам за по умен от тях, познанията им на тази тема най-вероятно са отпреди 20тина години. Да не коментираме, че, според мен, повечето Българи имат едно консервативно отрицателно мнение към тези неща.

23.07.12
22:16

Наистина не знам на какво да вярвам, но за мен, изводи си направих. Естествено не вярвам във форум, дето едно голямо перо в издръжката му се формира от реклама и статии, за ползите от хранителните добавки, подобна теза да бъде приета добре. Все пак, пуснах тази тема за да се замислите какво взимате, имате ли наистина нужда от него и дали съставът и качеството му отговарят на това за което го мислите.

HE

23.07.12
22:18

казано от slavko на 23.07.12, 21:50:

Ако вярваш, че протеин ще ти докара емболия...аз смятам тази тема за затворена...

Отдавна трябваше да е затворена, защото:
- влиза някакъв без грам познания и взима ни в клин, ни в ръкав да обяснява неща, които са му ясни, колкото на магаре термоядрен синтез.
- лишена е от всякакъв смисъл и дори не се опитва да вникне във смисъла на това, което му се обяснява.
- при толкова много изследвания на различни добавки /основните, които всъщност засягат темата/ и то не от ветеринари взели диплома в Чепръчане е леко лишено от смисъл дори да се коментира.
- интересното в случая е, че толкова хора се вързахте на поредния с абсурдни твърдения, че чак се чудя истина ли е.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.07.12 06:21.

23.07.12
22:20

Ти се замисли по-добре какво ядеш и какво дишаш, защото храната и въздуха също убиват.
Хората умират от какво ли не, даже от на пръв поглед съвсем безобидни неща.

23.07.12
22:28

Има хранителна добавка точно за такива случаи:

23.07.12
22:31

Всичко има значение, естествено! За мен фактите са следните: допреди три месеца, ако срещнех подобна “новина” я подминавах с: “е да, кой знае какво е взимал”. Сега, като знам какво съм видял, че няма никаква причина млад човек да е целият в тромби, логично обяснение на причините няма. И не само това, преди седмици, колега от Булбанк, спортист на 32г., умира на път за работа като предполагат, че е инфаркт, аутопсията показва, че е тромб. Посочих и още два случая от близките месеци, като единият е от днес за които, освен че са с фатален край, друго ясно няма.

Мнението беше редактирано от ShadowMan на 23.07.12 22:34.

PH

23.07.12
22:35

Човеко не съм сигурен дали хранителните добавки убиват,но съм сигурен че простотията убива :) Замисли се !

23.07.12
22:45

Тромб може да се получи от много неща, дори от нараняване или по-силен удар... защо трябва да е точно от добавките?

HE

23.07.12
22:50

казано от Smile на 23.07.12, 22:45:

Тромб може да се получи от много неща, дори от нараняване или по-силен удар... защо трябва да е точно от добавките?

Мииии щото ................ абе щото така. Аз не видях някакъв аргумент по-различен от “приятеля ми” и “докторите казаха” /последното звучи, като ЕЖК - една жена каза/ :D :D :D
Тъпото е, че сега ще се довлекат още един куп такива на, които ще трябва да им се обяснява, че протеина не е смъртоносен ;)

23.07.12
22:52

Дори и в статията е посочено, че става въпрос не за един тромб, а за множество тромби и забележете: “Трябва да се знае също, че стероиди понякога се съдържат дори в хранителните добавки, разработени за спортисти, така че трябва да се внимава изключително много“, допълни специалистът.”, което повдига пак въпроса за това, какво точно има в добавките за спортисти?

PH

23.07.12
22:55

казано от ShadowMan на 23.07.12, 22:52:

Дори и в статията е посочено, че става въпрос не за един тромб, а за множество тромби и забележете: “Трябва да се знае също, че стероиди понякога се съдържат дори в хранителните добавки, разработени за спортисти, така че трябва да се внимава изключително много“, допълни специалистът.”, което повдига пак въпроса за това, какво точно има в добавките за спортисти?

Добре бе,никой не ти е опрял ножа в гърлото да те кара да пиеш добавки ...
Както казваха в кеча едно време “ОСТАВЕТЕ ОПАСНОСТТА НА НАС”  :)

казано от ShadowMan на 23.07.12, 22:52:

“Трябва да се знае също, че стероиди понякога се съдържат дори в хранителните добавки, разработени за спортисти, така че трябва да се внимава изключително много“, допълни специалистът.”, което повдига пак въпроса за това, какво точно има в добавките за спортисти?

Много ги е изследвала тя, че да знае...

23.07.12
23:33

Малко и загубих дирите на темата.... та, всеки нека прави каквото счита за правилно. Не искам да убеждавам никого в нищо, освен да дам една малко различна гледна точка върху това което се консумира масово. За мен извод си имам.

25.07.12
01:20

Така нека и аз да се обадя непрофесионално. Доказано ли, е че точно от въпросните добавки са се получили тези “тромби” ? Защото никъде не се посочва какво е приемано, колко време, как и най-вече от какъв човек, все пак има доста хранителни добавки на които си пише - не се препоръчват за лица под 18 години и още там другите кърмачки, новородени и др. Има смъртни случаи и от употреба на витамини (но не доказани) ! И КАКВО ДА НЕ ПИЕМ И ВИТАМИНИ ЛИ ? Това са единични или десетки случаи, но добавки приемат стотици милиони хора по цял свят ! Доста глупав спор е започнат от човек, който няма опит с хранителни добавки и спорт сигурно. Недей обижда форума защото тук виждам доста начетени и съвестни хора ! Отностно рекламите и банерите все пак сайта за да се поддържа и да изглежда добре трябват труд и средства ! Имайки в предвид стотиците летни билдери и олигофренчета на по 15-16 години няма да бъда учуден и този случай с твоя приятел да е таъкв - здравословен проблем причинен от липса на грамотност и засилени комплекси, но може и да греша. Също така едва ли от хората, които са помогнали на твоя приятел - доктори, доценти и т.н. имат опит, наблюдения и изследвания от продължителен прием на определени добавки. Виж, ако работят допълнително към чуждестранни производители и имат голяма база от данни и наблюдения МОЛЯ ДА БЪДА ИЗВИНЕН !

Живи и здрави !

пс: Отностно съдържанието на кутиите - никой незнае с абсолютна точност ;) Затова има препоръчвани и доказали се марки с определено качество, които все пак държат на доброто име. Виж вече, ако сте си купили някви от Кауфланд или друга търговска верига с изтекъл срок или правени в някакъв гараж е отделен въпрос, пък и няма и да се учудя. На твоя приятел като знаеш какво е приемал защо не кажеш или пък покажеш няколко снимки да видим и да направим една дискусия :)

И още нещо - моля правете разлика между хранителни добавки И стероиди !

Мнението беше редактирано от AgBOKATA на 25.07.12 01:25.

28.07.12
19:33

Последната година е ползвал основно л-тирозин, л-аргинин, л-карнитин, креатин, протеин, витамини и минерали според данните от опаковките и според съвети на специалисти на които ни най-малко не подлагам на съмнения познанията в тази материя. Тренировките са били за плавно изчистване със запазване на мускулната маса. Предишни години не е взимал нищо освен витамини. Е, кое е стероид от всичко това?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1