Какво ще кажете за малко въглехидрати?

MF

24.07.12
22:56

Алоха, арсенале за здравословно преработване на човешката цивилизация.
Ще ми се да си поговорим за въглехидратите. Доста време бях на НВД, постепенно до ВМ-НВД и бях доволна от резултата.
По-късно минах на РБД и неусетно се отнесох по въглехидратите, които в момента са основна част от менюто ми през деня.
Като казвам неусетно, имам предвид наистина - неусетно, без планиране. Просто усещам, че ми трябват. Сега се чувствам супер.

Обаче наблюденията ми показват, че повечето от съфорумниците се придържат към НВД. Но може и да греша.

Моля ви, споделете: Какво количество въглехидрати приемате? При какво количество се чувствате най-добре? Как се влияе тялото ви от различния прием на въглени? Кои са основните ви източници на въглехидрати?

пОздрави

24.07.12
23:02

Мен ме приспиват,подпухвам,преяждам и съответно дебелея с тях...иначе ментално се чувствам много по-добре отколкото с ВМ-хранене :)

Мнението беше редактирано от Jikata на 24.07.12 23:03.

24.07.12
23:10

60-80-тина грама. Според зависи... Сутрин овес за закуска (50-тина грама) и следобяд по някое време или след тренировка 1 банан. Това е. Напоследък бананът следобяд го замених с едно чудно протеиново десертче собствено производство (в което има половин банан).

Как ми се отразява ли ? Днес минах покрай един дюнер и щях да се удавя в собствен сос - говорих по телефона, задавих се...Смяяяятай! :D
Иначе сякаш на РБД се усещам най-добре.
А, забравих да кажа, че съм супер изнервен при НВД.

Мнението беше редактирано от Петър на 24.07.12 23:19.

24.07.12
23:11

Единствените въглехидрати през 90 % от времето ми са плодове (сравнително по-рядко) и мед/домашни сладка и т.н. Не са основен източник на енергия, ям ги за кеф и след тренировка. Прекаля ли - чувствам се малко гадно, по същият начин като Жиката.

24.07.12
23:31

Аз мисля, че намерих sweet spot-a за себе си при въглените - приемам ги всичките в едно голямо хранене, обикновено последното преди лягане. Ако ги приемам често и през деня, ефекта е приспивен и може би леко подуващ.

Интересното е, че въпреки многото въглен, който приемам преди лягане (от скоро) имам подобрена дефиниция и хората около мен го забелязват. Въгленът ми е около 150-200г обикновено преди сън.

Почти всяко хранене имам въглехидрат, ако нямам става зле. По принцип реша ли да изчистя, което за мен е много лесно намалям въглихидратите и след 3,4 дена ми излизат вените, но ми падат килограмите, започва да ми прилошава и нямам сила. Гледам да не прекалявам с тях, сладките неща гледам да ги поемам сутрин или след тренировка. А не знам за НВД, но много хора говорят, но не са на строго такова. Като малък съм ял по половин хляб на ядене. Сега хапвам по 1,2 филийки не повече, сутрин овесени ядки със сушени плодове. През деня по някой плод след тренировка шоколад и подобни. :)

Аз съм фен на въглехидратната ротация, макар да ми е доста трудно да я въведа в ежедневието си, не знам защо.

В тренировъчни дни се чувствам най-добре с около 250-300гр. въглехидрат, но ако това се задържи за няколко нетренировъчни, става кофти (carb spillover). Затова гледам в нетренировъчните да го карам на около 150-200, а в зависимост от времевата разлика от тренировка до тренировка, може да изкарам и някой друг ден с въгл. ~0.

Love Carbs! Просто трябва да се съобразяват с активността. :)

Сега просто сезонът е такъв. Много плодове, въглехидрати, жега и дни, предразполагащи към разпускане. Удобен момент да станеш животно :D ...И неприятен момент за плажните. ;)

25.07.12
08:18

Въглените ги приемам предимно сутрин на закуска след тренировка. 1 голяма филия домашен хляб от пълнозърнесто, ръжено и ленено брашно с трици и овесени ядки. И по 1 шепа сурови ядки на обяд и в следобедната закуска.

П.П. И най-хубавото е че продължавам да свалям мазно:)

Въглехидратите са ми от пълно зърнест хляб, картофи, кафяв ориз, ябълки, овесени ядки, пъпеш и банани. Около 350- 360 гр. Храня се високо въглехидратно. Чувствам се перфектно и за учудване на всички свалих 8 кг. за 7 седмици -:). Опитвам се да контролирам всичко с натоварване при тренировка и за момента се получава. -:)

25.07.12
09:03

Привет! Да си кажа и аз за моите въглехидрати :)) Присъстват във всяко хранене ( може би само вечер понякога ги изключвам). Хапвам: плодове, пълнозърнест или ръжен хляб, овесени ядки, картофи, елда, сусамова халва, мед, шоколад и съм си взела пълнозърнесто брашно , от което си правя кексчета, сиренки и подобни вкусотийки.Чуствам се страхотно. Изпълват ме с енергия и просто усещам,че организмът ми функционира по-добре с тях. (sun)

25.07.12
10:52

УУУУ,освирквам въглехидратите :D A lot of them makes me fat мадафака.. :D

25.07.12
12:12

Не ги броя, нито калориите, но на око над 300гр. дневно + доста мазнини и умерено количество протеин. Поне половината са ми от сладки работи - мед и плодове, а другите са от храни богати на нишесте - пълнозърнест хляб, картофи, спагети.
Чувствам се перфектно като ги ям особено когато ги комбинирам с мазнини.

MF

25.07.12
17:20

До тук виждам, че почти всички изпитват нужда от въглехидрати и се чувстват добре, приемайки ги. А тези, които ги държат под строг контрол, го правят от естетическа гледна точка. Интересно. Аз също ги увеличих доста в последно време, както казах - просто така се усещам, и се чувствам добре.

25.07.12
17:41

Здравейте :) Хайде и аз ще споделя мнение.Съзнателно ограничавам въглехидратите доколкото мога... Не казвам,че се чувствам добре без тях или с тях просто ме е страх да ги увелича..От скоро се роди у мен това чувство,което сега се опитвам да изкореня,за да не ми донесе проблеми в бъдеще
Въглехидратите в менюто ми идват от плодове,зеленчуци,овесени ядки,елда,боб,леща,картофи и понякога от филийка пълнозърнест/ръжен хляб

25.07.12
18:05

казано от Voyager на 24.07.12, 23:31:

Аз мисля, че намерих sweet spot-a за себе си при въглените - приемам ги всичките в едно голямо хранене, обикновено последното преди лягане. Ако ги приемам често и през деня, ефекта е приспивен и може би леко подуващ.

Интересното е, че въпреки многото въглен, който приемам преди лягане (от скоро) имам подобрена дефиниция и хората около мен го забелязват. Въгленът ми е около 150-200г обикновено преди сън.

Подкрепям напълно. Всичките наведнъж преди лягане. През деня почти никакви въглехидрати.

И аз съм твърдо ЗА въглехидратите. Преди време ги бях ограничила максимално и си докарах куп неприятности - здравословни проблеми, много нерви и гладни пристъпи, в които се нахвърлях на огромни количества храна... Взех си поука и включих доволно количество въглехидрати. Хапвам си картофи пълнозърнест хляб, кафяв ориз и естествено плодове. Чувствам се много добре, имам повече енергия и не чувствам режима си като мъчение, за разлика от преди. Явно всеки е различен и има различни нужди.  :)

Мнението беше редактирано от Лилия Георгиева на 25.07.12 18:57.

PH

25.07.12
19:14

Макар че спадам към ендомофрите и аз съм твърдо за въглехидратите :) Нямам проблеми с тях като да ме правят “сънлив”,”подут” и т.н. Просто включа ли въглехидрати в режима си веднагически килограмите отиват светкавично нагоре,но се чувствам много силен,отпочинал,енергичен и правя доста по-продуктивни,продължителни и в крайна сметка ефективни тренировки  :)
П.С. За зимата в периода за “маса” няма по-хубаво нещо от месо и ориз :D

Мнението беше редактирано от Phxxx на 25.07.12 19:14.

25.07.12
19:28

Аз съм от мазния лагер и съответно почти не ям въглехидрати, доста дни са почти на нула и напук на всичко се чувствам екстра, има сила, настроение и пр. Поради спартанския ми режим откъм яденето е много лесно да видя как ми се отразява добавянето на повечко въглехидрат и за разлика от повечето хора изказали се дотук не ми допада, но все пак става дума за продължително хранене с превес на мазнините, може някой подобен да се изкаже ако още се намират такива индивиди :)

25.07.12
20:40

При себе си забелязвам, че овесените ядки и картофите ми причиняват зверски апетит, докато оризът и домашният хляб - не. С две ръце за плодовете, зеленчуците и кафявия ориз.

25.07.12
22:07

Набавям си ги най-вече чрез плодове и зеленчуци, през по-студените сезони наблягам и на лещата, боба, булгур (предпочитам го пред кафевия ориз). Нямам точно страст към сладките въглехидрати (не се изкушавам от разни бисквити), а по-скоро към солените, както и към различните видове хляб. Затова веднъж в седмицата си правя или баница, или някоя питка, която си похапвам сладко-сладко със сиренце (нарочно предпочитам да си ги правя сам, защото така знам какво точно има вътре, пък и стават по мой вкус).
Гледам да не се ограничвам много, пробвал съм да ги изключвам напълно ... в резултат на което определено се чувствах ужасно и физически, и психически. Тоталното изключване на въглехидрати определено не е решение.

Мнението беше редактирано от Nathan на 25.07.12 22:10.

26.07.12
16:21

Ако има - главно вечер и главно от бира - 20-40 гр. Често :)

Също така, ако имам планирана здрава тренировка и чувствам сериозна обща умора - вечерта преди нея или поне 5-6 часа преди тренировката: главно паста, ориз, сладки картофи. Определено има разлика в експлозивността, което е нормално.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 26.07.12 16:22.

MF

27.07.12
08:10

Благодаря на включилите се в темата. Като цяло виждам, че на повечето от вас приема на въглехидрати им се отразява добре и основната причина за ограничаването им е естетическа.

Не мисля, че е само от естетическа гледна точка...или поне не би трябвало да е само от естетическа. Има и здравословни причини, поради които е редно да се има едно наум. Ако глюкозата не отива в мускулите или за енергийни нужди, отива в мастните депа, лека по лека се нарушава и инсулиновата чувствителност и лека по лека започва да се натрупва и в кръвта. А нито високият процент мазнини, нито високата кръвна захар са приемливи.

Но това е при положение, че се прекалява. :)

27.07.12
08:33

казано от Nathan на 25.07.12, 22:07:

Тоталното изключване на въглехидрати определено не е решение.

Подкрепям и аз. Пробвала съм да ги изключа и намаля в НВД, чувствам се ужасно, нямам никаква енергия, отпаднала съм и т.н. Обичам си всичко въглехидратно в интерес на истината, най-много паста и сладки изкушения разни, но гледам да не прекалявам- и по-конкретно... в случай, че прекаля с въглехидратите единия ден, който гледам да е тренировъчен, на другия -тотално ги изключвам или ги приемам само на закуска под формата на овесени ядки .... някакъв баланс да има. Преди тренировка много добре ми идват, ако ги няма става пълна боза в тренировките, но приема ли на обяд по работно време, имам нужда от стая за отдих и почивка... :)

Мнението беше редактирано от Mucunka на 27.07.12 08:36.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1