Въпросче относно соята :)

04.08.05
21:07

Гледам в сайта, че соята на 100гр. 37 са белтъчини. Това означава ли, че мога да хапвам повечко соя и по-малко месо, за да не ме удрят парите много или нещата не стоят така. Ще съм благодарен ако ми обясните, мерси :)

04.08.05
21:11

[quote author=“miuen4o”]Гледам в сайта, че соята на 100гр. 37 са белтъчини. Това означава ли, че мога да хапвам повечко соя и по-малко месо, за да не ме удрят парите много или нещата не стоят така. Ще съм благодарен ако ми обясните, мерси :)

Щеше да е прекалено хубаво, ако ставаше така ;) Хубавите неща са скъпи, и в случая важи същото.
Соевият протеин не е от най - качествените и се усвоява по - лошо. Освен това, скоро пак разисквахме соята, че не е много препоръчителна, потърси темата и ще разбереш, че не става.

SP

04.08.05
21:14

Не. Соята е много далеч от месото. Протеина в нея има много по-ниска биологична стойност, по-бавно се усвоява. А и самата соя е доста трудно смилаема. Може да хапваш соя, но с нея не можеш да заместиш месото. Ако толкова искаш да заместваш месото то го прави с млечни продукти и яйца въпреки, че пак не е същото.

04.08.05
21:32

Трябва да избереш или соев протиен (по-евтин=>по-голямо количество можеш да си позволиш) или скьп протеин, който само да ближеш. Аз избрах пьрвия вариант - 150 гр/ден соев изолат по 12 лв/кг, който е 90%-ен и си качвах доволно. На тези, които ще се изсмеят ще им кажа, че колкото и да е добьр един протеин 50-60 гр/ден не са достатьчни, освен ако имат доста манги за повече или по сумати месо, което сьщо излиза доста скьпо(поне за мен). Може да не се усвоява като казеина,да е кофти на вкус, но има изключително добьр амино киселинен профил и е особено богат на глутамин.

04.08.05
21:34

Ами ако разчиташ само на протеина на прах, няма да е достатъчен. Аз си набавям протеини основно от храната, и не ми излиза чак толкова скъпо.

04.08.05
23:57

OK. Мерси много. Тука в тоя форум сте страхотни. Аз само от четене много неща научих, но исках да питам за соята все пак, щото ми беше интересно :) Значи ще си хавпвам и месо и млечни продукти и яйца и соя :) Мерси още веднъж :)

05.08.05
00:04

Соята трябва да присъства в менюто ни но не и да бъде основен източник на белтъчини усвоява се бавно и трудно предизвиква газове и разтройства и др. неща, но това далеч не означава че не трябва да присъства в менюто може да се допълва с други источници на протеин

05.08.05
01:01

[quote author=“Sportex”] Може да хапваш соя, но с нея не можеш да заместиш месото. Ако толкова искаш да заместваш месото то го прави с млечни продукти и яйца въпреки, че пак не е същото.

точно на място:)

05.08.05
09:53

Абе не разбирам как ще яде мляко и млечни прудукти, и яйца и хоп готово. За яйцата разбирам (но само белтьци 1=16-17 ст май не излиза евтино,а).  Сиренето и кашкавала какво да ги говорим - ако яде доста, ще надвиши многократно мазнините за деня (а това са наситени)=>на става. Млякото е вода, а при големи количества=>доста пари, нас.мазнини и едно яко осиране. Аз от соевия изолат нямах стомашни проблеми. С месото не излизало толкова скьпо - виж табл. с хран. ст-ти и сметни колко струва 1 гр протеин от месо. Аз с 100-120 лв/месец си плащах залата и на ден имах 5гр креатин, 5 гр глутамин, 30 гр SHIH HО на MUSASHI (това е много ценен хидролизиран протеин за след тренировка+стимулатори), 150 гр соев изолат, който го разтварях с кисело мляко (иначе става на бучки) и вода, прибавях 150 гр сварен ориз (тегло преди варене) - това става една каша, с която пьлнех едно 2-литрово шише и на училище ‘’смучеш’’ всяко междучасие, а в залата Heavy Duty и качвах кат за световно. Месо, яйца ядях нормално ( без извенредни количества) и това бе всичко ( без химии - това си ми е принцип). Интересно ми е вие колко манги давате на месец за да докарате поне 2,2 гр/кг протеин?

10.08.05
15:02

TheChaos, ти да нямаш проблеми с математиката? Хайде да смятаме:
  1.За 3,5 лв казваш 250 гр протеин=>1гр протеин е 1,4 ст
  2.Соев изолат (90%) за 12 лв=>900 гр протеин, т.е. 1гр=1,33 ст, което е по-малко, а?
  3.Ами какво ще кажеш, че 3,5 лв са бутчета. Ако имаш везна, претегли обезкостеното месо. Дали като махнеш големия кокал и кожата ще остане чисто 600 гр месо от 1 кг, което ще направи 1гр протеин (при 25 % в месото) по 2,33 ст, а ?
  Така че хайде да не смятаме!

10.08.05
15:31

Хубаво смяташ.
Но не е важно само количеството или цената на протеина, а и качеството. Умножи цената на соевият протеин по две, заради ниското му качество и по - слабата усвояемост.
А и предполагам не смяташ, че можеш да се храниш само със соев изолат, ще ти трябва и друга храна.

11.08.05
10:43

Соята е мнооого по назад в таблицата като качество на протеина и
усвояемост.
Костите не тежат 400г от 1 кг бутчета - това е абсурдно
и не деля на кожа и месо ям всичко
а за 0.15 стотинки дето спестяваш какво печелиш
по принцип съм привърженик да се дава за нещо което си заслужава
добавки съм склонен само на казеин за нощес и
суроватъчен за сутрин и преди и след тренировка.
просто няма източник на такъв протеин естествен

останалото - месо, яица , мляко, пълнозърнест хляб и т.н.
в смисъл има много избор за храна...
иначе е ок това което ползваш но не за основен източник..

11.08.05
11:03

Разбира се, че не ям само соев изолат. Останалата храна може да се нарече нормална (в нормални количества). А защо да умножавам цената му двойно - да не ми изкарваш, че се усвояват само 50%, защото ще си в грешка! Тука дето много хвалите 90%-ния млечно-яйчен на Нутрим сьм го пробвал по 100 гр на ден и ефекта бе по-слаб от този при 150 гр соев изолат. А, и какьв е тоя мит за ‘’лошото качество’’ - чел сьм килограми списания и статии за соята, за амино-киселинния профил, за глутамина в нея, за подпомагащия ефект за изгаряне на мазнини и т.н. Знам, че задьржа вода и не искам да споря, че се усвоява като казеин, но достатьчно се доближава особено за цената си. И като се смеси с амино-к-те от месото, млечните продукти и яйцата от нормалното хранене, чудесно се допьлва и вьрши работа. Не си ли се замислял защо е толкова популярна храна, толкова изследвана и има толкова продукти на соева основа - просто това не е случайно! Мисьлта ми е, че си заслужава цената и ако си маниак (какьвто бях аз) си докарай 3 гр/кг протеин (по-добре да изхвьрлиш неусвоен протиен, отколкото да имаш недостиг, защото не знаеш колко точно можеш да усвоиш), вьглех. ги определяш според метаболизма си (при какво количество почваш да се омазняваш недопустимо) и яко Heavy Duty в залата.

11.08.05
13:51

Ти май се опитваш да доказваш нещо сам на себе си.
Не прочетох нищо за млечен протеин на нутрим досега откъде си го измисли това
това което пиеш по 150грама си е също една добавка..(соев изолат)  макар и малко по евтина и повече в момента се опитваш да докажеш че 150 грама протеин е по добре от 100 което е така.. (но и двете са добавки - демек прахчета !)

това не е нормална храна
а там в храненето е въпроса който се пита
Може ли соята да замести месото - отговора ми е КАТЕГОРИЧНО НЕ !
Между това което пита човека и това за което говориш ти има една основна разлика той пита за соево брашно (демек соя)
не соев протеин

11.08.05
14:54

Аз каквото сьм имал сьм си го доказал на себе си. Доказателството е, че сьм го ползвал години наред и сьм растял добре, а не само да сьм чел статии и да предполагам за евентуалния му ефект. Имам над 6 години здраво бльскане в залата и сьм доста наясно кое действа и кое не (с изключение на химията, защото никога не ме е интересувала). Момчето пита за соята, а аз му давам алтернатива сьс соев изолат, кьдето са отстранени мазнините (които не са малко), а и 1 гр протеин ще излезе приблизително на сьщата цена. Вярно, че това за протеина на Нутрим го прочетох в другите теми, кьдето всички много го хвалят, а предполагам всеки заинтересован чете форумите.

KP

15.08.05
08:10

И аз мисля че StanTheGreat ви дава много добра идея, ама то вие изобщо не се опитвате да го разберете!!!
Я да ви питам аз тогава какво значи “нискокачествен протеин” който е естесвен?!?

15.08.05
09:18

Соята не ми харесва, защото:
1. Не съдържа всички незаменими аминокиселини.
2. АКРВ е в нищожни количества.
3. Глутамин също съдържа малко (има много глутаминова киселина, което не е същото).
4. Често причинява стомашен дискомфорт и се усвоява по-слабо и бавно от млечните и суроватъчни продукти.
5. Съдържа фитоестрогени, поради което е по-подходяща за жени.
6. Не повишава азотния баланс.
7. Качествените соеви изолати, при които са избегнати по-голямата част от гореизброените недостатъци са по-скъпи от един обикновен суроватъчен протеин.

ПП: Това е N-тата тема, в която плюя соята.
:P

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1