Be healthy, be fit

Темата е заключена.

25.07.12
23:36

Здравейте. Днес имах късмета да попадна в този форум и случайно се зачетох в дамските дневници. Бях удивена от силната воля на тези жени, решили да променят изцяло начина си на живот. От личен опит знам, че борбата с килограмите и усилията, които нашето тяло изисква, за да изглежда добре са огромни, аз лично водя тази борба вече трети месец. Ще последвам примера на останалите дами и като за начало ще кажа няколко думи за себе си, за да добиете обща представа. Аз съм момиче на 16 години, 168см, 56кг. Та, като се върна назад в миналото се помня като едно злоядо, кльощаво хлапе. Такава бях докато не тръгнах на у-ще. Изведнъж като, че ли ми се отвори един апетит и докато се усетя напълнях значително. Чак дебела не съм била, но думата “пълничка” ме описва идеално. Като поотраснах малко се захванах с ханбал, за няколко месеца отслабнах и се стегнах доста, но увлечението ми към този спорт премина за около година и след това я подкарах по старо му. Килцата се върнаха и то двойно. Имаше периоди през които отслабвах (предимно лятото), но после се връщах към обичайното. Така беше до късната пролет на 2012. Изведнъж сякаш се събудих от дълбок сън и най-накрая ясно се видях в огледалото. Започнах диета, всъщност диета май не е точната дума, по-скоро сама си поставих някои правила - спрях сладкото, хляба, с две думи намалих калориите и то значително. Включих и упражнения. Наистина отслабнах и то видимо-когато се теглих през април бях 65 кг, сега както споменах съм 56. Но не всичко вървеше по мед и масло-имаше дни, в които ядях като за световно, после седмица глад. При мен като цяло всичко е на психическа основа-депресирам ли се - ям. И то по много. Така е и до днес. Чувствам се ужасно, тъпча се, а после се чувствам двойно по - зле. Като омагьосан кръг е. В момента не съм дебела, но не съм и слаба. Та, накратко това, което искам е да сваля около 5 кг, всъщност като се замисля килограмите не са от значение-просто искам да се почувствам поне веднъж добре в кожата си. А за да го постигна трябва и да се стегна-има какво да се желае главно в областа на корема, бедрата и горната част на ръцете. Понякога ходя да бягам на стадиона, карам и колело, но проблема е, че не съм редовна. Много ще съм благодарна, ако някой се наеме да ми даде някои насоки, главно ме интересува как да постигна по оптимален ефект с тичането, пък и няколко упражнения за проблемните ми зони ще са от полза. Примерното ми меню (в дните в които съм на диета) е следното: закуска-филийка пълнозърнест хляб + домат + парченце сирене; обяд-салата; вечеря-мляко с овесени ядки. Между храненията хапвам по малко ядки (бадеми) и някой плод (диня, ябълка, праскова и др.). Гадното е, че рядко успявам да спазя режима си без да прегреша. И така, отворена съм за всякакви мнения и съвети. Наистина имам нужда от подкрепа и се надявам най-после да я намеря тук.

Темата беше редактирана от Janeta M на 25.07.12 23:37.

25.07.12
23:46

Първо, добре дошла и дано да бъдеш постоянна.
Не съм от най-компетентните и разбиращите тук, но отдавна чета и основните насоки според мен ще са :
1. Нека вечерята да стане закуска!
Доколкото на мен ми е известно, трябва вечер да намаляваме въглехедратите (ако можем да ги изключим). Най-добрата вечеря - месо и салата (лично аз предпочитам омлет и салата).
2. На обяд също хапни малко месце или поне друг вид белтъчини (протеини) . Зеленчуците в повечето случаи не са храна (особено, когато говорим за обяд!)
3. Нормално е да се нахвърляш на много храна според мен понякога - малко калории, неправилно разположени сякаш и супер еднообразно. И на мен би ми омръзнало и не мисля,че бих могла да живея цял живот на това. Да,аз също си имам моите мръсни (чийт) дни, но напоследък малко по принуда ми се получават - нямам нищо по-добро,а съм гладна. Но знам,че се опитвам да се храня всеки ден различно (въпреки че понякога ям едни и същи неща няколко дни, после няколко дни дръго нещо).

И май това е от мен. Най-критикувана ще бъдеш заради тези неща.

25.07.12
23:48

Здраей, при мен преди две седмици се появи същия проблем с яденето и депресията, но бързо успях да се хвана в ръце. Аз ти предлагам да прочетеш последните две страници от дневника ми, там има съвети от доста хора и не са празни приказки.
Единственото което мога да те съветвам е да започнеш да се храниш, защото ти в момента не го правиш... за това и се тъпчеш.
Другото е да не позволяваш да затъваш повече, защото ще бъде още по-трудно след това, тук ако имаш наистина желанието и не се държиш идиотски, повярвай ми ще получаваш доста съвети.
Успех ти желая!
А и с глад нищо не се постига.

Мнението беше редактирано от Ellie на 25.07.12 23:49.

25.07.12
23:54

Първо, много ти благодаря, Йоана за бързия и изключително полезен отговор. Точно преди няколко минути бях в дневника ти и много ме вдъхнови. Значи, за първата ти забележка, доста често млякото с мюсли е закуската ми, както си ме посъветвала, но точно обратно на съвета ти се стараех да го ям вечер, тъй като съм била явно с грешна представа, че е по-лека храна. И аз предпочитам омлет пред месото, особено сега в жегите, но по принцип се опитвам да избягвам пърженото, все съм чувала, че е вредно. Иначе много благодаря за съветите, още утре ги включвам в употреба.

П.С. Ели, също много полезен съвет ми даде, за гладуването. И аз напоследък все си мисля, че там май ми е грешката. Храната ми е малко и еднообразна, както казах, почвам да работя над това и още утре ще споделя с вас как е минал деня ми, дано да успея да усавършенствам менюто си. Сега отивам да погледна твоето дневниче. :)

Мнението беше редактирано от Janeta M на 25.07.12 23:59.

26.07.12
00:05

Пърженето не е вредно стига да се прави с правилните мазнини, а и друг вариант е да си свариш яйца. Яж мазнини .. това са ядките, жълтъците, риба, мазно месо, масло, зехтин .. Ако тренираш с тежести тези храни ще са ти в голям +.
Мюсли не е храна, вземи си овесени ядки и ако са ти безвкусни им добави сушени плодове/банан стават чудесни.

26.07.12
00:12

Жанета, аз моя омлет не го пържа! Използвам тефлона за целта (въпреки,че съм чела и лоши мнения за него)! Но ако не разполагаш, по-добре използвай масло или друга животинска мазнина ;) Били по-устойчиви :)
Иначе много се радвам,че си ме “прочела”, макар че не знам какво ми е толкова вдъхновяващщото ;) Виж, Ели и Вики имат сериозен напредък,след първоначалното “опъване” ;)
Чакам да видя и твоя ;)
П.С. Не се плаши от храната ;) Подбирай ;)

26.07.12
00:20

казано от Йоана  Добрева на 26.07.12, 00:12:

Вики

Еее ти пък - Вики .....Има далеч по-прогресирали дами от мен във форума,но благодаря все пак ;) :)

26.07.12
00:35

Ами, тефлонов тиган нямам за съжаление, затова май ще пробвам с масълцето. Иначе вареното яйце съм чувала, че е добър вариант, но просто го ненавиждам, повдига ми се от една хапка дори. С тежести не тренирам, основното при мен е бягането и колело. От време на време по някоя коремна преса, въже, напоследък и обръч започнах да въртя-не кой знае колко, но пак е нещо пък и е много приятно за пред телевизора вместо да лежиш.. Гледах в дневника на Ели току-що, че дори си има програма от упражнения. Можеш ли да ми препоръчаш нещо подходящо за корема (освен пресите) и за вътрешната част на бедрата?

26.07.12
10:28

Яйцата ги прави с масло, бъркани, на очи.. във фурната стават чудесни.
Само кардио не е добра идея, ако не искаш да тренираш с тежести, тогава тренирай със собствено тегло. Упражнения много- лицеви, кофички, коремни, клекове, напади.. и др. Лицевите със сигурност ще са ти много трудни, за това в началото ги прави от колене. А на другите упражнения добави ако искаш някаква тежест - пълниш дамската си чанта с книги ;д, шишета с вода, гирички ако имаш, тръбата от прахосмукачката е идеална за хоризонтални набирания. В момента аз лично правя тренировките от bodyrock.tv, защото нямам възможност да ходя на фитнес. Доста натоварват, пробвай ги .. в началото е много трудно, но се свиква, а и няма лесна работа. Ако бягаш, прави спринтове, не бягай монотонно ..
И въпреки това храната е 80% от резултатите които искаш.. В жегите е много трудно за повечето хора да се хранят, но наблягай на месо, зеленчуци, яйца, извара, сирене не толкова, плодове, риба.. ориз, картофи,хляб, овес(тези по-малко). Има доста режими в сайта можеш да ги погледнеш. Ако не закусваш можеш да пробваш цикличното хранене (воинска диета), това зависи изцяло от теб.
Сладкото, не го ограничавай напълно, хапвай мед, шоколад, има доста рецепти за здравословни десерти, пробвай ги, аз лично в момента се тъпча с диня и за сладко дори не се сещам. :D Но ако искаш да отслабваш, плодовете в по-малки количества.
Друго важно нещо е да не приемаш всичко като едно досадно задължение. Ако не се чувстваш добре с определени храни, режими, тренировки значи не са за теб, тогава пробваш нещо друго. Трябва да експериментираш, докато не намериш най-доброто за себе си.
Ако има нещо друго винаги може да ми пишеш на ЛС. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1