Много сила и малко обем

25.07.12
23:45

Здравейте,
тренирам от както се помня. Във фитнес влязох за пръв път на 14, а преди това из къщи още от дете си вдигах гирички, правех лицеви упори, клекове, коремни преси (тате така ме наказваше и възпитаваше). Израстнах доста силен физически, сравнително едър и така на 14 години реших да продължа по пътя на тренировките като започнах в училищния фитнес, 2 пъти седмично и продължавах удома. На 16 взех първата си месечна карта за фитнес и се започна. Тренирах редовно, усилено, често правех грешки от незнание и от слушане на глупави съвети, четене на списания за културисти и следвайки програмата на Шон Рей например. (Както всеки знае, програмите за културисти на аматьори не дават особени резултати, особено пък на деца) Може би тук е моментът да отбележа, че към хранителни добавки не съм посягал, единствено съм опитвал протеинови шейкове, единици пъти. Та тренирах усилено, но много често ми се налагаше да прекъсвам - учене, работа (работя от 14 годишен), на моменти и гаджета и какво ли не... И така през последните няколко години.
Стигам до днешния ден - на 22 години съм, висок 186 см, тежа 90,5 кг. От октомври миналата година тренирам почти без пропуск 5 дни в седмицата, упражнявайки по една мускулна група на ден. Тренировката трае 40-50 мин. И тук някъде идва проблемът ми. Продължавайки да не вземам хранителни добавки (финансова възможност и вътрешни убеждения), смея да твърдя, че съм развил наистина много мускулна сила и сравнително малък мускулен обем.
Кратки примери: на лежанката 7х100 кг, клекове 6х105 кг, преса с дъмбели от полулег 8х43 кг в ръка, мъртва тяга 6х140 кг, бицепсово сгъване с прав лост 6х60кг, на лежанка с тесен хват (за трицепс) 6х105 кг, раменна преса - 6х70 кг. Надявам се, добивате някаква представа, като към това искам да отбележа, че изпълнявам упражненията, използвайки 2-3 секунди в негативната част от упражнението и около 1 секунда в позитивната.
Примерите, които посочих, са от последния път, преди да сменя програмата си (3-ти път от октомври 2011г). От седмица тренирам, правейки 8-12 повторения в серия, като за големи мускулни групи правя 9 сета на тренировка, за малки (бицепс, трицепс) по 5. Почивката ми между сериите е минута, до 80 секунди. Целта ми е да повиша мускулния си обем, но не знам дали съм на прав път, тъй като за пръв път осъзнато си поставям такава цел. Досега винаги съм си тренирал по навик, за удоволствие и удовлетворение, за сила и здраве.
Някои ще кажат - една седмица и вече очаква резултати. Не е съвсем така, просто и друг път съм тренирал с 8-12, 8-10 повторения в серия, промяна в обема не съм забелязал. Но в по-голямата част от времето съм тренирал 6-10.
Груба представа на размерите ми (данните се отнасят за незагряти мускули, но стегнати): мишница - 41 см, предмишница - 37 см, бедро - 61 см, прасец - 42 см, талия - 81 см, гръдна об. (по спомен от октомври) 118 см, врат - 47 см.
На мен лично това не ми изглежда като нещо фантастично, въпреки, че повечето ми познати (нетрениращи) смятат, че съм огромен, машина и какво ли още не.. Не мога да се успокоявам с тяхното мнение, аз го правя заради себе си и сам смятам, че би ми “отивало” още :)
И така - бих се радвал да чуя вашите мнения, ако може и препоръки относно това, как да увелича обема си - препоръки във вида на упражнения, начин на изпълнение, идеи и т.н.

ПП: извинете, за дългите обяснения в началото, първа тема ми е и така като прегледах другите, забелязах, че горе-долу хората тук се познавате, затова реших и аз на кратко да се представя и да споделя за себе си.

ПП2: страшно много теми съм изчел по темата, честно казано просто искам да не чета разни теории, а някой да ми каже нещо, изпитал, видял, пробвал, да се убедя сам, че е истина.

Благодаря ви!

Поздрави

Темата беше редактирана от Пеньо на 26.07.12 14:33.

26.07.12
01:47

Не виждам да си чак толкова силен. И размерите са ти нормални, за нивото ти и килограмите ти.
Продължавай да увеличаваш работните тежести, сменяй тренировките и упражненията от време на време, увеличавай и храната, щото без подходящо хранене, както и да тренираш, нищо няма да стане.
И с времето ще качиш и маса.

26.07.12
14:36

Невероятна сила,взимал ли си нещо?

26.07.12
14:42

казано от The Reem на 26.07.12, 14:36:

ха-ха :)
Както казах, ако си чел всичко, не съм вземал дори хранителни добавки.
Също ако беше чел, щеше да разбереш, че според мен е много сила в съотношение с размера, т.е. при такава сила, очаквам повече обем. Може би греша и затова създадох тази тема, да видя КОМПЕТЕНТНИ мнения.
И все пак не е малко, намери някой, който без добавки и с 80 см талия, с такъв ръст като моя, да изпълнява описаните упражнения по описания начин и тогава се смей колко сила имам ;)

26.07.12
14:45

казано от Пеньо на 26.07.12, 14:42:

Също ако беше чел, щеше да разбереш, че според мен е много сила в съотношение с размера, т.е. при такава сила, очаквам повече обем. Може би греша и затова създадох тази тема, да видя КОМПЕТЕНТНИ мнения.
И все пак не е малко, намери някой, който без добавки и с 80 см талия, с такъв ръст като моя, да изпълнява описаните упражнения по описания начин и тогава се смей колко сила имам ;)

Ама не мога да спра да се смея (може да не е колкото сила имаш :D ) , но по-добре да не знаеш точно от кой искаш компетентно мнение,и точно от кой искаш да ти намери някой здрав като тебе,че и повече.. :D :D :D

Мнението беше редактирано от Jikata на 26.07.12 14:46.

26.07.12
14:50

казано от Jikata на 26.07.12, 14:45:

казано от Пеньо на 26.07.12, 14:42:

Ама не мога да спра да се смея (може да не е колкото сила имаш :D ) , но по-добре да не знаеш точно от кой искаш компетентно мнение,и точно от кой искаш да ти намери някой здрав като тебе,че и повече.. :D :D :D

От самия Алистър Овърийм, сега и страх трябва да ме е? Нещастна работа тоя форум.. Почвам май да съжалявам, че писах изобщо

26.07.12
14:53

Ми той страха не е срамен,ама самонадеяността хем е срамна,хем опасна...

26.07.12
14:57

Аз съм 65кг и клякам 4х105. Това ознчава ли, че и аз съм супер силна?
Все си мисля, че съм супер слаба...

Мнението беше редактирано от Блажка на 26.07.12 14:57.

26.07.12
14:58

Ти като си се регистрирал тук поне имай малко уважение и внимавай как говориш!На 90 килограма 140 тяга 6 ца ми изглежда смешно,а клека няма да го коментирам.Така че тренирай си постигай си целите,но внимавай как говориш!

26.07.12
15:00

за 105 път ли да повторя, че имах предвид много сила спрямо обема????
т.е. смятам, че силата е значителна, а обемът не съответства на нея!
как да го обясня, по колко начина, на кой език?
тук освен да се нападате друго правите ли?

26.07.12
15:02

Здрасти.
Мисля, че силата ти е добра, а обемът - хич не ми се вижда малък ...и като цяло съответства на силата.
Друг е въпросът ти как искаш да изглеждаш и на какво искаш да приличаш.

Успех.

26.07.12
15:02

казано от Пеньо на 26.07.12, 15:00:

за 105 път ли да повторя, че имах предвид много сила спрямо обема????
т.е. смятам, че силата е значителна, а обемът не съответства на нея!
как да го обясня, по колко начина, на кой език?
тук освен да се нападате друго правите ли?

Съответстват. Ти си и висок.
С 2 думи - можеш да си много по-силен от сега. Размерите ще си дойдат сами след време, трябва и да хапваш стабилно де.

Даже размерите ти са доста добри за тази сила.
Задай си така въпроса, ти ли си много силен, или хората които ти го казват просто са много слаби.

Мнението беше редактирано от Madboy на 26.07.12 15:05.

26.07.12
15:03

Аз не разбрах, защо е цялата тема като цяло. Хранителен режим ли искаш да се обсъди, тренировъчна програма ли или какво ? Мене ми изглежда повече от сорта - Вижде колко съм як? Еми за твойте нетренирани приятели може и да си Херкулес, но тук има момчета които си вдигат :)
А това с добавките не знам, защо го повтаряш толкова. Ако си мислиш, че с 1 кило креатин и малко пудра и аминки тягата ще ти отиде на 300 си в голямо заблуждение ;)

Мнението беше редактирано от Момчил Ганев на 26.07.12 15:04.

26.07.12
15:05

казано от The Reem на 26.07.12, 14:58:

Ти като си се регистрирал тук поне имай малко уважение и внимавай как говориш!На 90 килограма 140 тяга 6 ца ми изглежда смешно,а клека няма да го коментирам.Така че тренирай си постигай си целите,но внимавай как говориш!

не беше ли ти тоя, който се подигра?
Просто смятам, че без добавки не всеки би ги докарал и до 140х6… Аз споделих нещо, вие ми се нахвърляте... Какъв е смисълът не мога да разбера!? Описах проблема, не съм се изхвълял с постижения, не парадирам, че са кой знае какво, обаче сякаш за вас само този абзац от цялата тема съществува и всички в него се хващате. Вадите отделни изречения и контекстът се губи. Или четете всичко и коментирайте или си трайте, не ми се четат хапливите ви коментари, смисъл няма нито за мен, нито за вас.
А иначе колкото аз съм се регистрирал, толкова и ти, затова като ще внимавам аз, ще внимаваш и ти!

26.07.12
15:09

Според мен силата ти отговаря напълно на мускулния ти обем.Но въпреки това,щом това ти е целта-нищо не ти пречи да експериментираш с това да тренираш от 8-12 повторения за горната част и 12-16 за долната(примерни числа естествено),да вкараш няколко специализирани метода като суперсерии,негативни повторения и т.н.Тренирай така,че да достигаш отказ или да си близо до него в последните повторения на серията с цел да съкратиш максимално много мускулни фибри.

26.07.12
15:10

казано от Момчил Ганев на 26.07.12, 15:03:

Аз не разбрах, защо е цялата тема като цяло. Хранителен режим ли искаш да се обсъди, тренировъчна програма ли или какво ? Мене ми изглежда повече от сорта - Вижде колко съм як? Еми за твойте нетренирани приятели може и да си Херкулес, но тук има момчета които си вдигат :)
А това с добавките не знам, защо го повтаряш толкова. Ако си мислиш, че с 1 кило креатин и малко пудра и аминки тягата ще ти отиде на 300 си в голямо заблуждение ;)

Ето мнения от такъв тип ми харесват, благодаря :)
По-скоро смятам, че проблемът е някъде в тренировките, а не в храненето. Смятам, че то е на добро ниво. Описах кое как е, стараейки се да бъда максимално обективен, за може тези, които ще кажат нещо, да добият представа.
Ясно е, че да ида между стадо слонове и да им викам да си ги мерим е безсмислено, просто исках да бъда обективен

26.07.12
15:13

Обемът за тази сила дори е много, ама много... :)
Така че спокойно, тренирай си...постигнал си повече от добър обем на иначе сравнителни ниски килограми. Това може само да те радва, щом търсиш маса ;)

Мнението беше редактирано от Lyubomir на 26.07.12 15:18.

26.07.12
15:13

Пеньо, извинявай, че и аз ще пиша.
Първо - повечето са писали във връзка със заглавието ти - ти имаш някаква сила, но в никакъв случай не е много.
С правилни тренировки и хранене можеш да постигнеш много повече отколкото подозираш.
Второ - виж съвета на Петко, влез  в разделите за упражнения и хранене, прочети, харесай нещо и тренирай, яж и се радвай!
При теб ще помогне да увеличиш разнообразието в тренировките.

26.07.12
15:14

казано от the_muscle_builder на 26.07.12, 15:09:

Според мен силата ти отговаря напълно на мускулния ти обем.Но въпреки това,щом това ти е целта-нищо не ти пречи да експериментираш с това да тренираш от 8-12 повторения за горната част и 12-16 за долната(примерни числа естествено),да вкараш няколко специализирани метода като суперсерии,негативни повторения и т.н.Тренирай така,че да достигаш отказ или да си близо до него в последните повторения на серията с цел да съкратиш максимално много мускулни фибри.

Благодаря!
Т.е. да се старая да изцедя мускула, така ли да го разбирам това? А тогава броя серии да намаля, да увелича или да запазя? Писал съм ги разпределил.

26.07.12
15:15

Увеличи храната. Не тренировките, щом искаш обем .

26.07.12

Брат, аз незнам някъде да има мерило колко сила трябва да съответства на дадена единица обем :D Това може би го има при двигателите с вътрешно горене, макар че последно време и там не е мерило :D
Пък и да ти кажа че си далеч от машина, локомотив, ръчна количка или там както предпочитат да те наричат. Резултатите ти са съвсем посредствени, даже неможе да се каже че си и силен.

Сори брат, ама на глупави въпроси ще получаваш глупави отговори.

26.07.12

Икипемико, Lyubomirr,
благодаря много за мненията!
Може би съм подвел наистина със заглавието, за което съжалявам!

26.07.12
15:18

казано от Мин-ЧУ на 26.07.12, 15:15:

Брат, аз незнам някъде да има мерило колко сила трябва да съответства на дадена единица обем :D Това може би го има при двигателите с вътрешно горене, макар че последно време и там не е мерило :D
Пък и да ти кажа че си далеч от машина, локомотив, ръчна количка или там както предпочитат да те наричат. Резултатите ти са съвсем посредствени, даже неможе да се каже че си и силен.

Сори брат, ама на глупави въпроси ще получаваш глупави отговори.

За някой с 10 години професионален стаж сигурно са глупави. Защо изхождате от това умни ли са, глупави ли са въпросите, защо ги съдите? Ако можете да отговорите коректно - направете го. Не всеки е компетентен по всякакви теми, затова се надявах и на малко разбиране, в случай, че на нкой спец му се стори глупав и повърхностен въпросът ми.

26.07.12
15:19

Ами да,да изцедиш мускула.Мисля,че ако храната ти е достатъчна като количество и качество за качване,при стажа ти може да увеличиш сериите за големите групи до 12,за малките до 9.Пробвай също да увеличиш интензивността(по-високи работни килограми,по-малка почивка,суперсерии и т.н.).Като цяло според мен първо увеличи обема на тренировката малко(сериите) и спрямо резултата ще прецениш кога да вдигнеш и интензивността.Може да направиш и обратното.

26.07.12
15:19

Честно казано аз виждам доста потенциал у теб на пръв поглед. 37 предмишница, 41 прасец, 118 гръдна, 80 талия - типично мезоморфско ми звучи. В този ред на мисли можеш да погледнеш програмата 10х10 - Oranje е писал за нея. Базирана е на досегашния ти стил тренировки - набляга се на негативната част на повторението. Нещо, на което аз не съм фен де...Но работи.

Мнението беше редактирано от Lyubomir на 26.07.12 15:20.

26.07.12
15:21

казано от the_muscle_builder на 26.07.12, 15:19:

Ами да,да изцедиш мускула.Мисля,че ако храната ти е достатъчна като количество и качество за качване,при стажа ти може да увеличиш сериите за големите групи до 12,за малките до 9.Пробвай също да увеличиш интензивността(по-високи работни килограми,по-малка почивка,суперсерии и т.н.).Като цяло според мен първо увеличи обема на тренировката малко(сериите) и спрямо резултата ще прецениш кога да вдигнеш и интензивността.Може да направиш и обратното.

Благодаря!

26.07.12
15:23

казано от Lyubomirr на 26.07.12, 15:19:

Честно казано аз виждам доста потенциал у теб на пръв поглед. 37 предмишница, 41 прасец, 118 гръдна, 80 талия - типично мезоморфско ми звучи. В този ред на мисли можеш да погледнеш програмата 10х10 - Oranje е писал за нея. Базирана е на досегашния ти стил тренировки - набляга се на негативната част на повторението. Нещо, на което аз не съм фен де...Но работи.

Да, разгледах я, но честно казано ме стресна малко, изглежда ми наистина доста обемна и сериозна тренировка, на която с обикновена диета (без добавки) не бих смогнал...

26.07.12
15:24

Пеньо - дроп серии, двусети, трисети и т.н. Може и да пробваш да не забавяш негативната част толкова. И вдигай тежестите. Наблегни и на долната част, според показателите, които си дал, изостава.

Мнението беше редактирано от Витан на 26.07.12 15:25.

26.07.12
15:25

Напротив - аз съм я правил без добавки, с добро възстановяване. Имай предвид, че стажът ти е достатъчно дълъг, за да си позволиш подобни експерименти.
ПП. Да, общо взето пътищата са много. Както спомена Вито, може да избягваш негативна част, но това вече е с други цели. Ти търсиш баш обем. Виждаш... съвети много, пробваш, анализираш, установяваш кое работи за теб и продължаваш...

Мнението беше редактирано от Lyubomir на 26.07.12 15:26.

26.07.12
15:28

Тая тема трябваше да я кръстиш “Малко сила, нормален обем” ;)

26.07.12
15:29

Аз също подкрепям идеята за негативни повторения,които имат доста други позитиви(за сухожилията например) освен общопознатите ни :)

26.07.12
15:33

казано от the_muscle_builder на 26.07.12, 15:29:

Аз също подкрепям идеята за негативни повторения,които имат доста други позитиви(за сухожилията например)

нямат, колкото и да не ти се вярва...особено пък за сухожилията ;)

26.07.12
15:33

казано от Витан на 26.07.12, 15:24:

Пеньо - дроп серии, двусети, трисети и т.н. Може и да пробваш да не забавяш негативната част толкова. И вдигай тежестите. Наблегни и на долната част, според показателите, които си дал, изостава.

Добре, благодаря!

26.07.12
15:37

казано от James Hinks на 26.07.12, 15:33:

казано от the_muscle_builder на 26.07.12, 15:29:

Аз също подкрепям идеята за негативни повторения,които имат доста други позитиви(за сухожилията например)

нямат, колкото и да не ти се вярва...особено пък за сухожилията ;)

Ами аз знам,че ги заздравяват,което е само в +,но може и информацията ми да е грешна или от остаряли източници :)

26.07.12
15:37

казано от James Hinks на 26.07.12, 15:28:

Тая тема трябваше да я кръстиш “Малко сила, нормален обем” ;)

Или “Никаква сила, нищожен обем” :) Заглавието просто изразяваше отношението ми, как аз го чувствам. Т.е. то е по-скоро квалитативно, отколкото квантитативно. Жалко, че не мога да го сменя :Д

26.07.12
15:38

Може да смениш заглавието-редактираш първия си пост :D

26.07.12
15:48

Наистина пътища много, но трябва да знаеш точно какво целиш. Не се изразяващ ясно - ако беше казал “в плато съм, дайте идеи за методология как да го преодолея”, нямаше да се теглят локуми колко си як. Има десетки програми с вариации на интензивност, обем и т.н. 10х10, 5х5 стандартна, 5х5 с линейна прогресия (на Б.Стар), “Тексас”, 5/3/1 на Уендлър, специализации като Смолов, типични билдърски като DC, хибридни с меткоми и т.н. Избираш някоя, която ще ти е интересна и се почваш и коментираш как върви, какви трудности срещаш. 1-2 такива годишно, малко стратегически декондициониране, тестове и после пак отначало. Няма ултимативен модел на трениране, всичко опира до отдаденост, правилна периодизация и възстановяване.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1