27.07.12
19:43
Има ли значение от какви източници си набавяш хранителните вещества (протеини, въглехидрати, мазнини) ако в крайна сметка приемаш достатъчното нужно ти за целите количество от всички?
27.07.12
19:57
казано от Петко К на 27.07.12, 19:46:
Има.
И аз бях на това мнение до вчера когато се натъкнах на тази статия и сега съм леко объркан затова и реших да попитам. В нея се споменава следното: “...An example of this is that if you consumed 40 g. of carbohydrates from ice cream, then your body would use it the same as it would from 40 g. of carbohydrates from a “clean” food such as brown rice. There are a lot of skeptics to this, but it’s really basic human physiology at the end of the day. Your body sees numbers; it doesn’t see the source of food that it is receiving. ” - с две думи на български се казва, че тялото не различава източника на хранителни вещества и няма разлика дали ще приемеш 40г. въглехидрати от сладолед или от кафяв ориз.
27.07.12
20:11
Ако беше така, атлетите по цял свят щяха да ядат сладолед вместо ориз. Глюкозата, която влиза в организма е една и съща, но също така е важно освен нея какво още влиза. Трансмазнини, оцветители, подсладители, Е-та, Ме-та...и какво ли още не. Също е важно и какво НЕ влиза - полезни витамини, минерали, ензими, пробиотици и други екстри, които има в качествената храна.
90% от храненето ти би следвало да е от качествена храна, а с останалите 10% можеш да се поглезиш и да дозапълниш макротата си.
Ето ти още една статия по въпроса - http://www.3dmusclejourney.com/articles-clean-eating-vs-iifym.php
27.07.12
20:11
И аз мисля, че има значение все пак има разлика в телата на трениращите, които се хранят чисто и тези, които ядат всякаква “Джънк” храна. :)
Поздрави !!!
27.07.12
20:14
Благодаря за отговорите и също така да допълня както веднъж един приятел каза “Няма човек, достигнал естетичната физика чрез консумиране на junk food!” :)