Теми с английски заглавия

30.07.12
14:00

Защо се толерират темите със заглавия на английски? От 10 нови теми, пуснати от жена, 8 са с много куул английско заглавие. Само мен ли ме вбесява това или има и други? Искаме да се уважава българския език, много често модераторите го пишат в темите на неграмотниците, но няма никакъв проблем да се пускат подобни заглавия. Защо е така?
Вижте само за какво става въпрос в дамските дневници:
http://www.bb-team.org/forums/viewforum/46

30.07.12
14:09

казано от Anthony на 30.07.12, 14:00:

Искаме да се уважава българския език, много често модераторите го пишат в темите на неграмотниците, но няма никакъв проблем да се пускат подобни заглавия. Защо е така?
Вижте само за какво става въпрос в дамските дневници:
http://www.bb-team.org/forums/viewforum/46

Аз мисля, че неграмотността показва неуважение към българския език, а в темите на английски език не виждам проблем, освен ако не са написани отново неграмотно, тогава неуважението към езика (какъвто и да било) се превръща в неуважение към четящите и към самия себе си, затова, че не е счетено за необходимо да се научи правописа на поне един език, бил той и роден.

30.07.12
14:14

Като толкова много пледираш за уважние на бълграския език, защо потребителкото ти име е на английски? ;)

И на мен не ми допада. Особено като видя надпис “POLICE”. Според мен е, защото сме дупедавци. Борбата е да се харесаме на другите. Имаме безброй думи, но това е. Американщината ни завладява.

По- интересно, е че има само на английски! Никой не пуска теми на китайски, японски, руски, френски -:). Колко интересно щеше да бъде.
Сигурен съм, че и на тях щяха да отговорят разбиращо с кимане -:).

Дразнещо е разбира се. Нещо като новините на турски по БНТ. Не заради друго, ама аз в турската национална телевизия не съм чул новини на български. Поне да има малко договорености, не може все да си подаваме г..а... -:)

30.07.12
18:00

казано от Puppy на 30.07.12, 14:14:

Като толкова много пледираш за уважние на бълграския език, защо потребителкото ти име е на английски? ;)

Е хайде стига с тая женска солидарност, нека си кажем на бялото бяло и на черното черно. Ние живеем в България, националността ни е българска, официалния език е един: български! Та като си говорим за потребителски имена твоето какво е? Между другото, повечето от нас използват потребителското си име от скайп, фейсбук, абв и т.н. в част от които така или иначе не се допуска кирилица. Доста по-удобно е да ползваш едно име вместо 5-6 различни, не мослиш ли? Но какво ли ти обяснявам, какво ли се учудвам, позицията ти ми е ясна дори само от правописа, с който ме “очарова” коментара ти. И това при положение, че имаш автоматичен редактор!!! Хайде да използвам и аз English, че е много cool: no comment!
Поздвави

30.07.12
18:09

Мен пък ми се струва, че прекалено много задълбавате и правите излишни драми! Щом собствениците ги кефи, що да не е на английски? Вас като ви дразни, недейте влиза в тия дневници! Мен пък ме дразнят правописните грешки - и какво съм направил - вижте в подписа ми. Това според мен е достатъчно, за да се заяви позиция.
Или да вземем да забраним и латинските заглавия? Или латински може - щото, видиш ли, показва ерудиция, интелект и мъдрост...ДРЪНЦИ!

30.07.12
18:18

казано от Veso Pervazov на 30.07.12, 18:00:

казано от Puppy на 30.07.12, 14:14:

Е хайде, стига с тая женска солидарност, нека си кажем на бялото-бяло и на черното-черно. Ние живеем в България, националността ни е българска, официалнияТ език е един: български! Та като си говорим за потребителски имена, твоето какво е? Между другото, повечето от нас използват потребителското си име от скайп, фейсбук, абв и т.н. в част от които, така или иначе не се допуска кирилица. Доста по-удобно е, да ползваш едно име, вместо 5-6 различни, не мИслиш ли? Но какво ли ти обяснявам, какво ли се учудвам, позицията ти ми е ясна, дори само от правописа, с който ме “очарова” коментара ти. И това, при положение, че имаш автоматичен редактор!!! Хайде да използвам и аз English, че е много cool: no comment!
ПоздРави

Пооправих ти някоя - друга грешчица ;)

Мнението беше редактирано от Блажка на 30.07.12 18:21.

30.07.12
18:23

А на мен ми се струва, че автора на темата си няма друга работа. И в негова чест ще му напиша obvious troll is obvious.

30.07.12
18:31

казано от Puppy на 30.07.12, 18:18:

Колко време ти отне това и чия помощ използва (имайки предвид предния ти много грамотем коментар)? “Някоя-друга”????? Това пък откъде го измисли? Изгони учителя си, просто съвет. ;) Съвалявам, но до такава степен ме афектира тезата ти, че не съм обърнал внимание на тези “грешчици”. Това не ме извинява, но и не променя позицията ми.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 30.07.12 18:33.

30.07.12
18:35

казано от Veso Pervazov на 30.07.12, 18:31:

казано от Puppy на 30.07.12, 18:18:

Колко време ти отне това и чия помощ използва (имайки предвид предния ти много грамотем коментар)? Съвалявам, но до такава степен ме афектира тезата ти, че не съм обърнал внимание на тези “грешчици”. Това не ме извинява, но и не променя позицията ми.

Просто исках да ти покажа, че когато човек не внимава и, когато прави няколко неща едновременно, има вероятност да допусне правописни грешки.
Помогна ми дипломата за средно образование, а това, че ми се набиват на очи е, защото в практиката ми се е налагало да проверявам десетки контролни, вярно,  по немски, но става професионално изкривяване ;)

30.07.12
19:34

Не смятам да поправям повече правописни грешки като израз на добра воля. ;)
Съгласен съм, че грешки в бързината се случват на всеки, но пак казвам, това не променя позицията ми относно използването на българския език в България като ЕДИНСТВЕН ОФИЦИАЛЕН език. Относно дипломата ти за средно образование, вярвам, че не е последна, ;) имайки предвид проверката на контролни (предполагам учителка, вероятно филология). Поздрави и успехи. :)

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 30.07.12 19:53.

30.07.12
20:11

Защото сайта е BB-Team.org, а не BB-Tim.org. :)
Издребнявате с този псевдо патриотизъм. Да обичаш езика си, значи да го учиш добре и пазиш чист, а не да отричаш и мразиш останалите езици.
Подписа ми губи рима в превод, затова е на английски. Надявам се, че нямате нищо против.

30.07.12
21:08

Нямам нищо против английския език, дори напротив - работя с него по цял ден. Само не мога да разбера защо може заглавията да са на английски, а на шльокавица не може? За много хора английския е в пъти по-неразбираем от писането на български с латински букви. Сами виждате и по опитите им да превеждат, например “тренирам стреет фитнес” и т.н. Не става въпрос за патриотизъм, защото на моята възраст той намалява все повече, ама е тъжно да се вижда това в български форум, а и хич не е обичайно. И мисля да завърша с Правилата на форума, при това с първата им точка:

1. Неизползването на кирилица при писането във форума е нарушение и съответният пост или тема ще бъде модериран(а)

Мнението беше редактирано от Anthony на 30.07.12 21:09.

Има разлика между писането на английски/френски/испански/чешки (и т.н.) и писането на шльокавица. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 30.07.12 21:18.

В квартала ми има две магазинчета с огромен надпис отпред  “HAZDPAВЕ”. Сами си го превеждайте.
Пъпи със сигурност ги е видяла, защото са до фитнеса.

30.07.12
22:23

Може би, защото на английски звучи по-готино. А когато нещо ти звучи по-готино, защо трябва да си кривиш душата, за да влизаш в представите на някого за порядъчен българин?

Българският език блести на много нива, но за съжаление в доста случаи му липсва гъвкавост и модерно звучене. Трудно се образуват добре звучащи словосъчетания на битово ниво (за разлика от литературния стил), когато боравим с терминология, също отстъпва по ‘авторитет’ на английския.

Вероятно това се дължи на господството на западните езици в съвремието ни и нашия някак си се губи и не се вмества в модерната картина.

Затова, уважавайте езика си, осъзнавайте достойнствата му, пишете грамотно... но не издребнявайте.

30.07.12
22:24

Трябва да ви е ясно, че се върви към хомогенизиране на общността. Което до някъде е хубаво, защото границите постепенно падат. Ако приемем и за пример бетонът, който е сравнително здрава смес именно заради разнообразието в себе си, нещата започват да изглеждат розови. Ясно е, че някои неща ще се забравят, други ще изчезнат, но това е модернизираният естествен подбор.
Та, Антъни, вместо да дърпаш назад, пробвай да разшириш светогледа си. ;)

30.07.12
22:31

Днес много конструктивни теми! Цикъл и шльокавица!

30.07.12
22:32

казано от Петър  Петров на 30.07.12, 22:31:

Днес много конструктивни теми! Цикъл и шльокавица!

Абе и по-лоши дни е имал форумът за работещите безделници :D

Мнението беше редактирано от Блажка на 30.07.12 22:36.

30.07.12
22:35

Език свещен на моите деди
език на мъки, стонове вековни,
език на тая, дето ни роди
за радост не - за ядове отровни.

Език прекрасен, кой те не руга
и кой те пощади от хули гадки?
Вслушал ли се е някой досега
в мелодьята на твойте звуци сладки?

Разбра ли някой колко хубост, мощ
се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
от руйни тонове какъв разкош,
какъв размах и изразитост жива?

Не, ти падна под общия позор,
охулен, опетнен със думи кални:
и чуждите, и нашите, във хор,
отрекоха те, о, език страдални!

Не си можал да въплътиш във теб
създаньята на творческата мисъл!
И не за песен геният ти слеп -
за груб брътвеж те само бил орисал!

Тъй слушам сè, откак съм на света!
Сè туй ругателство ужасно, модно,
сè тоя отзив, низка клевета,
що слетя всичко мило нам и родно.

Ох, аз ще взема черния ти срам
и той ще стане мойто вдъхновенье,
и в светли звукове ще те предам
на бъдещото бодро поколенье;

ох, аз ще те обриша от калта
и в твоя чистий бляск ще те покажа,
и с удара на твойта красота
аз хулниците твои ще накажа.

Конструктивно се включвам като форумен трол - bitch, please!

31.07.12
00:21

Като няма за какво да се скарате,винаги може да се намери някоя измислена причина.
Автова си избира как да напише заглавието,вие го четете ако искате.

31.07.12
00:25

казано от Voyager на 30.07.12, 22:23:

Българският език блести на много нива, но за съжаление в доста случаи му липсва гъвкавост и модерно звучене.

Един език звучи по-МОДЕРНО? Хм...интересна теза :D Сигурен ли си, че думата “модерно” е тази, която търсиш? :D :D :D

А до автора на темата, преди известно време с едни “блуберита” се разправях. Няма смисъл, не си давай зор да си изразиш тезата, защото на никой не му пука за нея, тука като изразиш мнение гледат само да ти скочат и да ти обяснят колко си зъл, дребнав и прочее, както и как искаш да съсипеш нечий бизнес :D :D :D без грам да вникнат в това, което казваш или пък някак спокойно да се обсъди въпроса. Така, че не се хаби. Иначе, има си случаи, в които да го кажеш на чужд език е по-подходящо, разбира се аз не се сещам за такъв в момента, освен ако не цитираш нещо, но все пак вероятно има :D

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 31.07.12 00:31.

31.07.12
10:46

Да, точно това имам предвид. Както и дървеното образуване на съставни думи. Същият проблем има и латиснкия (при образуването) и затова огромна част от терминологията, поне в медицината, е изградена на базата на гръцки терминоелементи.

Невъзможността за образуване на добре звучащи съставни думи отнема от гъвкавостта на езика, прави изказа по-тромав, което в разговорната реч се усеща. На български език няма как да говориш изчистено от чуждици и да не звучиш соц. Също така на езикът ни му липсва разнообразие от разговорни думи, изразяващи нюанси на едно и също нещо.

Няма нищо лошо да ползваме английския в този глобален свят, по-скоро трябва да се радваме, че знаем и нашия език - това ни дава един нов свят, друга гледна точка и начин за възприятие на нещата.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1